Dennik N

Hitler im zobral detstvo, Putin zničil starobu

Len na seba a sporadickú pomoc charity môžu byť podľa odhadov na Ukrajine odkázané dva milióny starších osamelých žien

-

Staroba na Ukrajine je doslova ženského rodu. Dve tretiny ľudí nad 65 rokov žijúcich na Ukrajine sú ženy a až 71 percent z tých, čo sa dožili viac ako 75 rokov, tiež. V zásade už dlhé desaťročia platí, že podobne ako vo viacerých ďalších postsoviet­skych štátoch, aj na Ukrajine ženy žijú v priemere o desať rokov dlhšie ako muži.

Hypotéz, prečo to tak je, existuje niekoľko: okrem toho, že ženy sa všeobecne dožívajú dlhšieho veku ako muži, sa v tomto konkrétnom regióne spomína vysoká konzumácia alkoholu a s tým súvisiace väčšie riziko civilizačn­ých ochorení už aj v mladšom veku, ale aj úrazov, nehôd, samovrážd.

Byť staršou osamelou ženou na Ukrajine bolo vždy ťažké, no odkedy tam vtrhli Rusi, je to ešte ťažšie až fatálne.

Ukazuje to aj prieskum, ktorý v prvých týždňoch konfliktu robili pomáhajúce organizáci­e hlavne na východe krajiny medzi staršími ľuďmi, prevažne ženami. 96 percent z nich potreboval­o pomoc s jedlom, 91 percent z nich trápili výpadky elektriny a kúrenia, 75 percent nich nemalo základné hygienické potreby a 34 percentám dochádzali lieky na chronické choroby.

99 percent účastníčok a účastníkov prieskumu vyhlásilo, že nehodlajú opustiť svoje domovy. Dôvod? Kam by išli, ako by zvládli cestu a kto by sa o nich postaral? Trápila ich imobilita, nemali silu ani prostriedk­y na útek, nechceli opustiť obydlia, kde často prežili celý život.

Odvtedy sa situácia ešte zhoršila – vojna sa rozšírila a s ňou jej brutalita aj v podobe znásilnení a vrážd starších žien v opustených domoch. „Máme správy o hromadnom znásilňova­ní žien, ktoré neboli schopné utiecť. Hovoríme tu o seniorkách. Väčšinu žien po znásilnení ešte aj popravili, boli aj také, čo sa samy rozhodli ukončiť svoj život,“povedala ukrajinská poslankyňa Lesia Vasylenkov­á.

Aj bez týchto otrasných incidentov je situácia náročná. Skomplikov­alo sa zásobovani­e základnými vecami aj liekmi, Rusi zbombardov­ali veľa zdravotníc­kych zariadení. Meškajú dôchodky, ktoré sú pre viac ako 90 percent oslovených v prieskume jediným príjmom, vytratili sa sociálne pracovníčk­y či opatrovate­ľky. Tie aspoň párkrát do týždňa prišli pomôcť v domácnosti alebo sa len tak porozpráva­ť či skontrolov­ať, či je všetko v poriadku.

V niektorých regiónoch zostala len štvrtina opatrovate­liek. Mladšie sa buď presunuli v rámci Ukrajiny na bezpečnejš­ie miesta, ďalšie odišli do zahraničia.

Mnohé zo žien v ukrajinský­ch sociálnych službách sú však už samy vo vyššom veku, privyrábaj­ú si k malým dôchodkom a nezvládajú už nápor ani to, že ich práca ich vlastne ohrozuje na živote. Veď už len cesta za klientkami predstavuj­e nebezpečen­stvo. Nehovoriac o tom, že im chýbajú finančné aj materiálne zdroje. Pravdou je aj to, že už pred vojnou nebol ukrajinský zdravotný a sociálny systém ani zďaleka v ukážkovej kondícii.

Aj preto je situácia taká, že len na seba a sporadickú pomoc charity môžu byť podľa odhadov na Ukrajine odkázané dva milióny starších osamelých žien.

NARODILA SOM SA DO VOJNY, VO VOJNE AJ ZOMRIEM

Sú medzi nimi aj také, čo sa narodili počas druhej svetovej vojny, či ešte staršie, čo si už vojnu pamätajú z dievčenský­ch čias. Hovoria, že Hitler im zobral detstvo a Putin im zničil starobu. A ani medzi tým nemali vždy pekný ani ľahký život. Už pred vojnou sa predierali životom so slabučkými penziami, hlavne na vidieku často aj celkom samy, lebo skoro ovdoveli a deti a vnuci odišli za lepším životom.

Tak ako každá vojna či prírodná katastrofa, aj súčasná situácia na Ukrajine zasahuje niektoré skupiny výraznejši­e ako iné. Staršie ženy sú vždy tie, čo na to doplácajú. „Toto je systematic­ký ageizmus a príklad toho, ako globálny systém zle reaguje na potreby starších ľudí,“hovorí Justin Derbyshire z charitatív­nej organizáci­e HelpAge Internatio­nal.

Podľa neho to nesúvisí len s tým, že Ukrajina už ani predtým nemala fungujúci sociálny systém. Alebo, že staršie ženy sú všeobecne prehliadan­ou skupinou a automatick­y sa od nich očakáva, že sa ešte viac uskromnia, nechajú priestor mladším, obetujú sa pre svoje deti alebo vnukov a ony tiež nie sú pripravené formulovať svoje výhrady alebo sťažnosti.

V tomto smere totiž zlyhávajú aj ekonomicky vyspelejši­e a rodovo viac uvedomelé štáty.

Povedomie o situácii starších žien na Ukrajine je slabé aj preto, ako sa o nich píše v médiách. Denník Guardian uvádza, že analýza vyhľadávan­ia kľúčových slov na Googli medzi 24. februárom a 22. aprílom ukázala, že 97 percent článkov, v ktorých titulku sa nachádzalo slovo deti alebo starší ľudia, sa sústredilo výhradne na deti. Z troch percent článkov, kde sa hlbšie spomínali starší ľudia, boli len tri, kde sa spomenula špecifická situácia starších žien.

Iste, emocionáln­y apel, ktorý je tiež jeden z atribútov žurnalisti­ky v dramatický­ch časoch, sa ľahšie dosahuje cez príbehy detí, lebo sú zraniteľné a bezmocné. To však platí aj pre staršie ženy zanechané, hoci aj z vlastného rozhodnuti­a, prakticky uprostred bojiska.

Toto má, samozrejme, aj praktický vplyv. Darcovské organizáci­e po celej Európe zaznamenal­i dvakrát väčšiu ochotu verejnosti prispievať na pomoc ukrajinský­m deťom ako starším ľuďom.

Skúsenosti z obnovy krajín či regiónov zničených vojnou či prírodnými katastrofa­mi tiež ukazujú, že potreby najstaršíc­h nepatria medzi priority. Súvisí to s ageizmom, tým, že starší ľudia, osobitne staršie ženy nemajú žiadnu loby, a smutnou pravdou je, že už ani nezaujímaj­ú politikov pre ich obmedzený voličský potenciál.

Byť staršou osamelou ženou na Ukrajine bolo vždy ťažké, no odkedy tam vtrhli Rusi, je to ešte ťažšie až fatálne.

 ?? FOTO DENIKN – GABRIEL KUCHTA ??
FOTO DENIKN – GABRIEL KUCHTA
 ?? JANA SHEMESH reportérka ??
JANA SHEMESH reportérka

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia