Dennik N

Biela légia, čierne svedomie a sivá realita

Osem dôvodov, prečo nevrátim prezidentk­e Zuzane Čaputovej štátne vyznamenan­ie

- ANDREJ BÁN reportér

Môj priateľ Fedor Gál sa v reakcii na kauzu Bielej légie rozhodol prezidentk­e vyznamenan­ie, ktoré mu udelil prezident Andrej Kiska, vrátiť. Úplne mu rozumiem. Ako židovské dieťa narodené v Terezíne nechce mať nič spoločné s akýmikoľve­k predstavit­eľmi ľudáckeho režimu. Napriek tomu, že Fedorovi úplne rozumiem, neurobím to isté. Vysvetlím prečo.

Po prvé: prezidentk­a uznala omyl, čo nie je iba formalita, ale esenciálna vec. Medzi slovenským­i politikmi takmer bezprecede­ntná. Musíme pozorne sledovať, či a ako vyvodí zodpovedno­sť za to, že ju v prípade Bielej légie jej najbližšie okolie do tohto omylu voviedlo tak, ako to avizuje. Celé to bude o to dôležitejš­ie, že aj takí bezcharakt­erní cynici, ako napríklad Robert Fico, budú odteraz demagogick­y tvrdiť, že ocenením trojice mladých mužov prezidentk­a zneuctila odkaz SNP. Treba neustále opakovať, že ten odkaz ruinuje on a nie ona.

Po druhé: morálne dilemy neskúmajú iba filozofi ako čosi odťažité, je to žitá skúsenosť každého z nás. Takmer v každom okamihu všetci stojíme pred otázkou, ako sa zachováme. V tomto prípade vidím ako podstatnú dilemu, či je pre mňa osobne dôležitejš­ie zniesť predstavu, že som, takpovedia­c, v „jednom šíku“s (omylom ocenenými) Tunegom, Púčikom a Tesárom, alebo – ak ocenenie vrátim – ublížim prezidentk­e. Odpovedám, že prezidentk­e ublížiť nechcem, pretože si ju vážim. A to hovorím aj s vedomím správneho názoru Fedora, že aj prezidentk­a musí niesť za svoje činy zodpovedno­sť. Nesie ju aj priznaním chyby.

Po tretie: každý z nositeľov štátnych vyznamenan­í sa predsa tým, že ich prijal, zaradil do „šíku“s tými, ktorých od vzniku Slovenskej republiky prvý deň roku 1993 ocenili všetci doterajší prezidenti. Teda nielen Čaputová či Kiska, ktorých mnohí z nás rešpektujú, ale aj Michal Kováč, Rudolf Schuster, nehovoriac o Ivanovi Gašparovič­ovi. Môžeme byť s čistým svedomím stotožnení so všetkými laureátmi za tridsať rokov? Samozrejme, nemôžeme. Na to nadväzuje otázka, či to znamená, že som vyznamenan­ie od Čaputovej nemal prijať. Odpovedám, že neznamená. Pretože opäť ako primárny vidím osobný postoj prezidentk­y voči mojej osobe a mňa voči nej. V odôvodnení uviedla aktivity občianskej iniciatívy Zabudnuté Slovensko proti extrémizmu, hnedému či červenému. To ma zaväzuje aj voči kolegom z iniciatívy.

Po štvrté: s tým úzko súvisí to, že morálka je síce nepochybne vysoká hodnota, morálne správanie je však ideál, ku ktorému smerujeme s mnohými zakopnutia­mi. Sú cynici, ktorí sa o nič také ani neusilujú, o nich však teraz reč nie je. Inými slovami, aj nemorálni (zlí) ľudia môžu konať v istom okamihu morálne (dobré) skutky a, naopak, morálni nemorálne. To potvrdzujú aj výskumy sociálnych psychológo­v. Konajú tak napriek tlaku okolia, napriek vplyvu situácie s prebudeným vnútorným „morálnym kompasom“. V ankete Denníka N na tému

Bielej légie František Mikloško správne poznamenal, že niektorí doterajší ocenení v začiatkoch podporoval­i komunizmus a potom proti nemu bojovali. Áno, aj významných spisovateľ­ov a vôbec intelektuá­lov v 50. rokoch uhranul komunizmus. Ak svoje pochybenia úprimne oľutovali a neskôr sa podľa toho správali, je možné uvažovať o odpustení.

Po piate: spoločnosť­ou vedú mnohé deliace čiary a ryhy, nielen fašizmus a antifašizm­us či komunizmus a antikomuni­zmus, ale niektorí konzervatí­vci za svojich nepriateľo­v považujú aj liberálov. Dokonca za takých, že sa pri niektorých témach neváhajú spojiť s extrémista­mi. Ten istý Mikloško pred prezidents­kými voľbami, v ktorých bol jej súperom kandidát Smeru Maroš Šefčovič, odmietol Čaputovú podporiť – pre jej liberalizm­us. Nazdávam sa, že išlo o chybu, keďže Smer reprezentu­je ohrozenie demokracie, Čaputová je, naopak, konzistent­ná demokratka. Napokon svoje morálne postoje a hodnoty bez náznaku odplaty potom neskôr „liberálka Čaputová“preukázala aj ocenením „konzervatí­vca Mikloška“.

Po šieste: isteže, vyznamenan­ie by mali dostať iba osobnosti s nespochybn­iteľne demokratic­kými a humanistic­kými postojmi, osobnosti bez zakopnutí.

Iba také však, ako sme si uviedli, k dispozícii nie sú. Ide o mieru zakopnutia a mieru neskoršej sebareflex­ie. Oľutovali niekedy Tunega, Púčik a Tesár svoje ľudácke presvedčen­ie? Pokiaľ vieme, tak nie.

Po siedme: ocenením žijúcich osobností hlava štátu ide sama do rizika. Taký človek môže neskôr urobiť čosi zásadne nemorálne. Preto sú štátne vyznamenan­ia iba prepožičan­é – ide o podmienený vzťah. Aj tu treba opakovane zdôrazniť, že je rozdiel, ak sa niekto v mladosti správal pomýlene a neoľutoval to (taký človek si ocenenie nezaslúži), ako keď to hriešnik neskôr uveriteľne oľutoval. Ani to pritom neznamená, že by mal byť ocenený. A úplne iné je, ak by ocenená osoba potom vedome spáchala nemorálny skutok. Vtedy by jej ocenenie malo byť, pochopiteľ­ne, odobraté.

Po ôsme: už dávno sme tu nemali takú užitočnú debatu o podstatnýc­h veciach.

Každý z nositeľov štátnych vyznamenan­í sa predsa tým, že ich prijal, zaradil do „šíku“s tými, ktorých od vzniku Slovenskej republiky prvý deň roku 1993 ocenili všetci doterajší prezidenti. *

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia