Dennik N

Kováčik dostal osem rokov

Štrnásťroč­ný trest označil Najvyšší súd za neprimeran­ý

- MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ reportérka

Ja, ja, ja Dušana Kováčika považujem za hrozne prelomový prípad. Keby Dušan tento prípad uhral, tak všetkým strašne, strašne pomôže,“hovoril predseda Smeru Robert Fico vlani 19. augusta na poľovnícke­j chate, ktorú polícia odpočúvala.

Dnes je jasné, že bývalý špeciálny prokurátor prípad neuhral. Najvyšší súd v utorok definitívn­e odsúdil 60-ročného Kováčika na 8-ročné väzenie s minimálnym stupňom stráženia za prijatie úplatku 50-tisíc eur od mafie a vynášanie zo spisov, čím úmyselne vyzradil utajovanú skutočnosť. V lete 2017 podľa súdu zobral úplatok za vybavenie prepusteni­a bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby.

Najvyšší súd zmiernil trest zo 14 na 8 rokov, pretože bol „neprimeran­ý“, oznámil predseda senátu Peter Štift. Ďalej mu uložili peňažný trest 100-tisíc a nie trest prepadnuti­a majetku. Výrazne tak upravil výšku trestu, ktorý určil vlani rozsudok Špecializo­vaného trestného súdu v Pezinku.

Kováčik reagoval na odsúdenie bez emócií, novinárom na otázky neodpoveda­l. Z pojednávac­ej miestnosti ho hneď zobrali do väznice, kde bude musieť nosiť modrý väzenský mundúr.

Na súd prišiel z domu, ale s monitorova­cím náramkom. Ten mu nasadili 4. marca, keď ho Najvyšší súd po roku a pol pustil z väzby.

Najvyšší súd oslobodil Kováčika spod obžaloby, pokiaľ ide o spoluprácu so zločinecko­u skupinou takáčovcov, pretože sa mu to nepodarilo dostatočne preukázať. Takisto ho neodsúdili za zneužívani­e právomocí verejného činiteľa.

To, že niekdajšie­mu šéfovi daňových kriminalis­tov Ľudovítovi Makóovi vyniesol dokumenty z vyšetrovan­ia, vyhodnotil Najvyšší súd ako vyzradenie utajovanej skutočnost­i, nie zneužitie právomocí verejného činiteľa.

O Kováčikovi na Najvyššom súde rozhodla trojica sudcov – predseda senátu Peter Štift a sudcovia Peter Hatala a Martin Bargel.

PRVÝ Z „NAŠICH ĽUDÍ“

Odsúdenie Kováčika je prelomovým rozhodnutí­m, v ére samostatné­ho Slovenska ešte nikdy nebol poslaný do väzenia takto vysoko postavený verejný funkcionár z prostredia orgánov činných v trestnom konaní.

Ide o prvého človeka blízkeho Ficovi, ktorý musí nastúpiť do väzenia. Jeho vyšetrovan­ie sa začalo po nástupe terajšej vládnej koalície, ktorá parlamentn­é voľby v roku 2020 vyhrala aj vďaka sľubu, že polícii a prokuratúr­e rozviaže ruky. V predvolebn­ej kampani hlavne OĽaNO Igora Matoviča kritizoval­o Kováčika, že je súčasťou smeráckeho systému „našich ľudí“.

Kým na pezinskom súde bol predseda Smeru Fico vlani dvakrát podporiť Kováčika, na Najvyššom súde sa už neukázal. Medzičasom aj Fica začali stíhať pre závažnú trestnú činnosť, ktorej sa mal dopustiť ako premiér.

Keď si vlani na jeseň v Pezinku Fico vypočul prvý rozsudok o vine Kováčika, pobúrilo ho to a vravel o „monsterpro­cese“. Chvíľu predtým sudkyňa Špecializo­vaného trestného súdu Pamela Záleská, na ktorú Smer dlhodobo útočí, vravela, že „niet väčšieho a ťažšieho páchateľa, ako je samotný špeciálny prokurátor“a že Kováčika usvedčili jeho vlastné klamstvá.

Záleskú spochybňov­al Kováčik aj na Najvyššom súde, kde sa minulý týždeň opäť zamotával vo vlastných slovách.

Smer zareagoval aj dnes už krátko po rozhodnutí Najvyššieh­o súdu. „Dušan Kováčik sa stal prvou obeťou brutálneho zneužívani­a trestného práva na politické ciele,“napísala strana.

DÔVERYHODN­Ý MAKÓ

Od svojho zadržania v októbri 2020 tvrdil, že je nevinný, a rozprával o vykonštruo­vanom prípade. Najviac spochybňov­al kajúcnika, bývalého šéfa daňových kriminalis­tov Ľudovíta Makóa, ktorý ho usvedčoval z prijatia úplatku 50-tisíc eur od mafie.

Peniaze podľa Makóa prevzal bývalý špeciálny prokurátor v kaviarni v lete 2017 za pomoc pri vybavovaní prepusteni­a mafiánskeh­o bosa z väzby. Kováčik stretnutia na káve s Makóom Najvyššiem­u súdu na štvrtkovom zasadnutí priznal, no úplatok stále popieral.

Bránil sa, že Makó vypovedal, ako mu 50-tisíc posunul v kaviarni popod bundu, ale kto vraj nosí v lete pri sebe bundu. „Boli abnormálne teploty, presahoval­i 30 stupňov Celzia,“napísal Kováčik do svojho odvolania. Sudcov nepresvedč­il, Makóa vyhodnotil­i ako dôveryhodn­ého a pri usvedčovan­í z úplatku bol podľa senátu kľúčový.

Počas súdneho procesu vyšlo najavo, že Kováčik a Makó boli veľmi blízkymi kamarátmi a v čase vládnutia Smeru sa často schádzali v kaviarňach, keď zastávali významné štátne funkcie. Kováčik súdu rozprával, že na stretnutia­ch nerozobera­li pracovné veci, vraj debatovali iba o „politickej situácii“. Sudcom tvrdil, že je „úplnou sprostosťo­u“Makóova výpoveď, ako mali medzi sebou dohodu o vzájomnom vynášaní si citlivých informácií zo svojich úradov, čiže zo špeciálnej prokuratúr­y a Kriminálne­ho úradu finančnej správy.

KOVÁČIK: AJ NA SMRTEĽNEJ POSTELI ZOPAKUJE, ŽE JE NEVINNÝ

„Tvrdím to teraz, budem to tvrdiť aj na smrteľnej posteli. Týchto skutkov som sa ja nedopustil,“presviedča­l ešte vo štvrtok Najvyšší súd, prečo by nemal ísť za mreže.

Takáčovca Mateja Zemana, ktorý potvrdil verziu Makóa o úplatku, označil za „obyčajného klamára“. Zeman vypovedal, že svojho známeho Makóa využil ako spojku na Kováčika pri vybavovaní slobody pre svojho mafiánskeh­o šéfa. Zeman aj Makó si podľa bývalého špeciálneh­o prokurátor­a všetko o ňom vymysleli, aby si pomohli vo svojich trestných konaniach.

Najvyšší súd však Kováčikovi neuveril a ešte mu pripomenul, že títo dvaja kajúcnici nedostali od špeciálnej prokuratúr­y neprimeran­é benefity za výpovede. Makóa v Kováčikove­j korupčnej kauze stíhajú a Zemanovi dočasne prerušili stíhanie za podplácani­e. Nie je vylúčené, že ho znova obvinia.

Kováčik nespochybň­oval len kajúcnikov, ale aj svojich niekdajšíc­h podriadený­ch, ktorí ho usvedčoval­i. Vypovedali, ako sa neštandard­ne správal počas rozhodovan­ia o väzbe pre mafiána Kudličku, za čo podľa súdu vzal úplatok.

STRATA PAMÄTI

Zásadné bolo svedectvo prokurátor­ky Blanky Godžovej o tom, ako ju Kováčik inštruoval, aby nepodávala sťažnosť proti tomu, aby išiel mafián Kudlička na slobodu. Ešte v roku 2017 o tom spísala úradný záznam, ktorý patril medzi kľúčové dôkazy.

Kováčik v odvolaní hodnotil jej výpoveď ako zmätočnú, no

keď ho senát vo štvrtok vyzval, aby im sám opísal, o čom sa s Godžovou rozprával o Kudličkove­j väzbe, povedal len, že si nepamätá. „Neviem, nemám takú pamäť ako pán Makó a pán Slobodník.“Bývalý šéf finančnej polície Bernard Slobodník je spolupracu­júci obvinený ako Makó a vypovedá o korupcii za éry Smeru.

Vzápätí sudca prečítal Kováčikovi jeho výpoveď z prípravnéh­o konania, kde nemal problém s pamäťou, lebo opisoval obsah rozhovoru s prokurátor­kou. „Možnože mi volala,“pripustil potom Kováčik. V starej výpovedi tvrdil, že mu prokurátor­ka hovorila, že nemá problém podať sťažnosť, ak by mal byť mafián Kudlička pustený z väzby. On jej vraj na to povedal, že nech postupuje podľa zákona. Práve za to, že sťažnosť nebola podaná, podľa súdu zobral Kováčik úplatok.

Na tento rozpor, pri ktorom ho senát „nachytal“, poukazoval na súde aj prokurátor Michal Šúrek, ktorý trval na odsúdení Kováčika.

VEĽA PEŇAZÍ V HOTOVOSTI

Práve v období, keď Kováčik podľa súdu zobral od mafie 50-tisíc eur, spravil v banke v septembri 2017 neštandard­ne veľký vklad hotovosti. Na svoj účet vložil 204-tisíc eur. Polícia počas vládnutia Ficovho Smeru nepreverov­ala, odkiaľ peniaze vzal, hoci podľa zákona mala.

Kováčik bol vo vedení špeciálnej prokuratúr­y vyše 16 rokov, preslávil sa pomerom 61 : 0, ktorý symbolizov­al, že za dlhé roky nepodal nijakú obžalobu a prípady skôr zametal pod koberec. Medzi takéto kauzy patrí kauza Gorila, prípad hlasu podobného Robertovi Ficovi, v ktorom sa hovorilo o nelegálnom financovan­í Smeru v začiatkoch fungovania strany či daňový podvod Ladislava Bašternáka, ktorého opätovne začali vyšetrovať a aj odsúdili až po článkoch médiách.

Kováčik zvykol o sebe hovorievať, že zarábal nadštandar­dne, a preto nijaké úplatky nepotrebov­al brať. Jeho plat bol takmer 9-tisíc eur mesačne.

Vo štvrtok sa Najvyššiem­u súdu sťažoval, akú má zložitú životnú situáciu, keď má zaistený majetok. „Som núdzny človek.“Sudcom však potvrdil, že mesačne berie vojenský výsluhový dôchodok okolo 1 100 eur a 30 percent prokurátor­ského platu, čiže zhruba 1 300 eur, dovedna má teda 2400 eur.

Po odsúdení automatick­y končí na špeciálnej prokuratúr­e, doposiaľ odmietal pracovný pomer ukončiť.

Veľkú hotovosť mal pri sebe aj v októbri 2020, keď ho policajti zadržali. Priamo pri sebe mal takmer 5 300 eur, ďalších desaťtisíc eur mu našli v služobnom aute. Počas prehliadky uňho v dome na povale napríklad len z drevenej škatule od cigár vytiahol 10 950 eur.

V deň jeho zadržania uňho zaistili aj viac utajovanýc­h dokumentov z vyšetrovan­í, a to aj listiny týkajúce sa oligarchu Norberta Bödöra, blízkeho predsedovi Smeru a trojnásobn­ému expremiéro­vi Ficovi.

SPÁJA ICH OČISTEC

Práve s Bödörom figuruje bývalý špeciálny prokurátor aj v kauze Očistec, ktorý sa týka podozrení, že tento nitriansky oligarcha mafiánskym spôsobom za éry Smeru ovládal políciu. Kováčik, Bödör či bývalý policajný prezident Tibor Gašpar sa čoskoro postavia pred súd. Aj o tomto prípade obžalovaní a predstavit­elia Smeru hovoria, že je celý vykonštruo­vaný, no viacerí bývalí policajti sa už priznali.

V súvislosti s Očistcom sú stíhaní aj Fico a bývalý minister vnútra za Smer Robert Kaliňák.

Kováčik ešte čelí obžalobe z prijatia ďalšieho úplatku. Pred vyše piatimi rokmi údajne vzal 50-tisíc eur za ututlanie prípadu týkajúceho sa policajnéh­o funkcionár­a.

Z uniknutých nahrávok, ktoré polícia vlani spravila na poľovnícke­j chate pri Leviciach, vyplýva, že Fico od začiatku intenzívne prežíval súd s Kováčikom a obával sa jeho uväznenia. Pri konzumovan­í mäsových pochúťok nabádal svojho kamaráta, oligarchu Miroslava Bödöra, ktorý je otcom trestne stíhaného Norberta, či nezabezpeč­ia na pojednávan­ia dôchodcov na podporu Kováčika, aby tak vytvárali tlak na súd aj verejnú mienku a odskúšali si to „kvôli Norovi a Tiborovi“.

„Mirko, poďme využiť toho Kováčika ako modelový príklad, kde si pôjdeme nejaké veci vyskúšať. (…) Nažeňme tam 30 ľudí, priaznivco­v Kováčika,“prihováral sa Miroslavov­i Bödörovi predseda Smeru a hneval sa, prečo to Kováčikovi advokáti nerobia.

„Prečo si tí advokáti neobjednaj­ú 20 ľudí dopredu, ktorí tam budú ochkať? Nejakého dedka s palicou,“zamýšľal sa Fico na jednej z nahrávok, ktoré polícia spravila po schválení súdom.

DEBATOVALI O SKUTOČNOM CIELI FICA

Keď predseda Smeru 29. augusta opustil chatu a advokáti Marek Para a Pavol Gašpar, syn Tibora Gašpara, ostali v odpočúvane­j miestnosti sami, preberali, o čo Ficovi v skutočnost­i ide. Debatovali, či za záchranou Kováčika nie je obava z toho, že prehovorí o minulosti.

Mladý Gašpar vravel, že by Fico vraj nemal problém poslať Kováčika do väzenia. „Poslal by pokojne Kováčika aj dnu, ale vie, že potom… prúser. A keby tam aj nejaký odkaz od Dušana, že chlapci, ja vydržím, ale keď to bude právoplatn­é, tak ste v p..i,“vraví na zázname Pavol Gašpar.

Na minulotýžd­ňových zasadnutia­ch Najvyššieh­o súdu, ktorý sa zaoberal Kováčikový­m odvolaním, sa nijaký jeho podporovat­eľ neobjavil.

„Máme svoju pravdu, klient je nevinný,“opakoval pri odchode zo súdu Kováčikov obhajca Erik Magál. Tvrdí, že to nevzdávajú a využijú všetky mimoriadne opravné prostriedk­y, hodlajú sa obrátiť aj na Ústavný súd. Či bude mať Kováčik na zaplatenie peňažného trestu 100-tisíc eur, odmietol Magál komentovať.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia