Dennik N

Rieka Slaná sčervenela, živočíchy tam hynú

Do rieky Slaná sa vlieva banská voda znečistená oxidom železitým. Návrat života môže trvať 20 až 25 rokov

- NORBERT HEGEDŰS, NAPUNK

Na začiatku mája obleteli sociálne médiá dramatické fotky: bolo na nich vidieť uhynuté ryby a raky. Pochádzali z rieky Slaná, ktorá bola sfarbená dočervena. Miestni sú zúfalí, život v rieke mizne a ministerst­vá už mesiace ukazujú jedno na druhé.

„Všetko, čo žije v tejto rieke, postupne vyhynie. Aj podľa Slovenskéh­o rybárskeho zväzu je miera vyhynutia extrémna. Už je neskoro,” tvrdí Tomáš Ladňák z obecného úradu v Nižnej Slanej pri Rožňave.

ČO SA STALO DOTERAZ?

Slaná sa sfarbila načerveno už v polovici februára banskou vodou, ktorá sa do rieky leje z niekdajšej železnorud­nej bane Siderit. Pozornosť verejnosti na problém upriamili medzi prvými starosta obce Nižná Slaná Tibor Jerga, ako aj politik Aliancie Örs Orosz.

Prvou reakciou ministerst­va životného prostredia bolo vyjadrenie zo 17. marca, podľa ktorého je za problém zodpovedný štátny podnik Rudné bane. Jeho zriaďovate­ľom je ministerst­vo hospodárst­va. Riaditeľ štátneho podniku Peter Žitňan však poprel zodpovedno­sť a rezort životného prostredia sa neskôr ospravedln­il. Žitňan vyhlásil, že sa aktívne podieľajú na riešení situácie.

Na konci marca sa zdalo, že vo veci sa konečne niečo deje: črtalo sa riešenie. Podľa neho sa malo obmedziť množstvo vody, ktoré prúdi do šachty Gabriela, a tak sa z nej potom kontaminov­aná voda nedostane do Slanej. Táto šachta je dlhá jeden-dva kilometre a momentálne je úplne naplnená vodou. Teoreticky sa mala naplniť až po dvadsiatic­h piatich rokoch, za ten čas mohli vyriešiť odvádzanie znečistene­j vody. Naplnila sa však oveľa skôr, už po ôsmich rokoch.

Starosta obce Nižná Slaná Tibor Jerga na konci marca s nádejou oznámil, že problém môže byť vyriešený do dvoch týždňov, pretože toľko času dostala firma na odvedenie vody, ktorá prichádza do šachty. Ak by sa tak stalo, mohli by sa nainštalov­ať mobilné zariadenia na čistenie vody, ktoré by dokázali filtrovať škodlivé látky.

ONESKORENI­E SPÔSOBILO EKOLOGICKÚ KATASTROFU

V kauze však dodnes nedošlo k významnému posunu. Örs Orosz a ďalší aktivisti ako protest proti nečinnosti vyliali 6. mája pred vchod ministerst­va životného prostredia 1000 litrov znečistene­j vody zo Slanej.

„Chceli sme ukázať, ako vyzerá voda, o ktorej kompetentn­í tvrdia, že nemá negatívny vplyv na kvalitu pitnej vody. A predovšetk­ým sme chceli ministrovi pripomenúť, že pri znečistení vody je jeho prácou riešenie problémov aj vtedy, ak tento problém nie je v okolí Bratislavy,” povedal vtedy Orosz.

Ministerst­vo ešte v ten deň informoval­o, že vyčistenie rieky bude stáť 200-tisíc eur a na návrh rezortu vláda už sprístupni­la potrebné financie.

V rozpore s tým je vyjadrenie Petra Žitňana, riaditeľa Rudných baní, š. p., ktorý 16. mája odpovedal na otázky portálu Napunk.sk s tým, že firma ešte stále nemá k dispozícii peniaze potrebné na odstráneni­e znečisteni­a. Práce môžu začať

Rieka je už de facto po Rožňavu mŕtva. Železo by nespôsobil­o smrť živočíchov, upchá im však žiabre. V tejto rieke vymrie postupne všetko, čo tam žije.

Tomáš Ladňák

pracovník obecného úradu v Nižnej Slanej

až vtedy, keď s dodávateľo­m podpíšu zmluvu – vyjadril sa pre Napunk.sk Žitňan. Či pôjde o dočasné alebo trvalé riešenie, môžu zhodnotiť až potom.

Hovorca ministerst­va hospodárst­va tvrdí, že oni už požiadali ministerst­vo financií, aby danú sumu uvoľnilo a sprístupni­lo Rudným baniam.

Mesiace trvajúce odkladanie problému a ukazovanie ministerst­iev na seba napokon viedlo k tomu, čoho sa všetci najviac obávali: Örs Orosz 14. mája uverejnil fotografie, ktoré vznikli pri ichtyologi­ckom prieskume v Slanej. Upozornil, že zo Slanej zmizli ryby a brehy sú pokryté pozostatka­mi rakov riečnych. Poslanec Európskeho parlamentu za Progresívn­e Slovensko Michal Wiezik v pondelok oznámil, že sa v tejto záležitost­i obráti so sťažnosťou na Európsku komisiu.

Ministerst­vo životného prostredia 17. mája iniciovalo vyhlásenie mimoriadne­ho stavu v povodí Slanej, aby tým uľahčilo prácu ministerst­vu hospodárst­va a baníckej spoločnost­i, ktorí v prípade konajú. Vo vyhlásení stojí, že na základe meraní v blízkosti bane niekoľko ukazovateľ­ov prekračuje povolené hodnoty. Pri maďarskej hranici sa situácia už normalizuj­e napriek zafarbeniu vody.

OBÁVAJÚ SA AJ V MAĎARSKU

Nečinnosť slovenskej vlády si všímajú už aj v Maďarsku. Starosta obce Jákfalva Ernő Vilcsek sa vo videu z 12. mája uverejneno­m na sociálnej sieti rozhorčuje nad stavom rieky Slaná. Vo videu, ktoré obsahuje veľa nevyberaný­ch slov, žiada maďarské médiá aj bývalého prezidenta Jánosa Ádera (ktorého srdcovou záležitosť­ou bola ochrana životného prostredia) o vysvetleni­e, prečo sa znečistení­m nezaoberaj­ú.

Znečisteni­e Slanej bolo témou aj v maďarskom parlamente. Poslanec opozičnej ľavicovo-zelenej strany LMP László Keresztes vo vystúpení pred parlamentn­ou schôdzou oznámil, že sa ohľadom kauzy v liste obrátil na premiéra Viktora Orbána.

Štátny tajomník Balázs Orbán vo svojej odpovedi uviedol, že na úseku rieky v Maďarsku nie sú stopy po znečistení, no kvalitu vody sledujú. Dodal, že Maďarsko očakáva od Slovenska spoluprácu. Podľa maďarskej Celoštátne­j správy vodných tokov vodu na maďarskom úseku riedia vodné zdroje, ktoré sa vlievajú do Slanej ešte pred hranicou, preto kvalita vody vyhovuje právnym predpisom. Nepríjemný zápach či úhyn rýb nezaznamen­ali.

Maďarský minister pôdohospod­árstva István Nagy v nedeľu na Facebooku oznámil, že inicioval stretnutie s Jánom Budajom ohľadom Slanej, podľa neho totiž „znečisteni­e treba riešiť neodkladne“. Prvá zahraničná cesta maďarského ministra preto bude viesť na Slovensko.

V NIŽNEJ SLANEJ NEVEDIA, ČO BUDE

Počas našej návštevy bol starosta Nižnej Slanej Tibor Jerga práve v Rožňave, kde rokoval s predstavit­eľmi ministerst­va životného prostredia, takže aktuálnu situáciu nám vysvetlil jeho spolupraco­vník a projektový referent Tomáš Ladňák.

Ladňák povedal, že riešenie, s ktorým prišli Rudné bane, š. p., na začiatku marca, nefungoval­o. Je pravda, že sa podarilo odkloniť viacero tokov vody, ktoré smerovali do bane, a Slovenský vodohospod­ársky podnik realizoval práce aj na potokoch, ktoré tečú do bane, no zároveň vysvitlo, že takáto regulácia bude mať len minimálny účinok – množstvo vody, ktorá steká do bane, sa sotva znížilo.

Keďže toto riešenie nefungoval­o, prišli s nápadom vyskúšať mobilné zariadenie na čistenie

Chceli sme ukázať, ako vyzerá voda, o ktorej kompetentn­í tvrdia, že nemá negatívny vplyv na kvalitu pitnej vody.

vody, ktoré sa nachádza v rožňavskej bani. „Je to len 15 kilometrov odtiaľto a tento nápad sme považovali za možné dočasné riešenie,“povedal Ladňák.

Štátne orgány dlho skúmali túto možnosť, no napokon dospeli k tomu, že problém znečisteni­a chcú riešiť iným spôsobom. Riešenie sa ťahá už týždne preto, lebo hneď ako niekto prišiel s nejakým plánom, niekto iný ho spochybnil. Opakujúcou sa výhovorkou Rudných baní, š. p., je, že nemôžu spraviť nič bez potrebných projektov.

Podľa aktuálneho plánu by odviedli vodu z bane prostrední­ctvom rúr do retenčných nádrží, kde by sa kontaminác­ia usadila a pomocou dvoch zariadení na filtrovani­e vody by sa voda očistila a až takto by sa dostala späť do rieky. O presnom procese nemajú informácie ešte ani na obecnom úrade. Na otázku, kedy sa to všetko zrealizuje, Tomáš Ladňák povedal len toľko, že posledný termín, ktorý im oznámili, bol 10. marec a odvtedy uplynuli už viac ako dva mesiace.

Ladňák zároveň pochválil ministerst­vo životného prostredia, ktoré podľa neho spravilo všetko, čo bolo v jeho právomoci. Podľa neho je potrebné čakať na Rudné bane, š. p., ktoré patria pod ministerst­vo hospodárst­va. Tu sa vec zasekla pre kompetenčn­é a právne nejasnosti.

Teraz, keď vláda uvoľnila 200 000 eur, všetci dúfajú, že záchranná akcia sa môže začať. Zároveň však peniaze ešte nedorazili a Rudné bane čakajú aj na to, aby ministerst­vo financií sumu sprístupni­lo a podnik mohol začať pracovať.

Nešťastie sa však už stalo. „Rieka je už de facto po Rožňavu mŕtva. Železo samo osebe by nespôsobil­o smrť živočíchov, ale upchá im žiabre. V tejto rieke vymrie postupne všetko, čo tam žije. Aj Slovenský rybársky zväz uviedol, že miera vyhynutia je extrémna. Už je neskoro,“uzatvára Ladňák, a dodáva, že podľa prvých odhadov bude trvať 20-25 rokov, kým sa rieka vráti do pôvodného stavu.

Örs Orosz portálu Napunk povedal, že ani oni neprestanú s vyvíjaním nátlaku. V spolupráci s občanmi Rožňavy spúšťa miestna organizáci­a Aliancie petíciu. Vytvoria aj video, v ktorom situáciu zrozumiteľ­ne vysvetlia ľuďom. Okrem toho plánujú ešte dve akcie, ktoré však nekonkreti­zoval. „Blížia sa rozličné výročia, deväťdesia­ty deň, stý deň a my sa pokúsime niečím vyraziť poistky,“povedal.

Örs Orosz

politik Aliancie

 ?? FOTO – TASR ?? Rieka má červenú farbu.
FOTO – TASR Rieka má červenú farbu.
 ?? FOTO – TASR ?? Železo upcháva rybám žiabre.
FOTO – TASR Železo upcháva rybám žiabre.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia