Dennik N

Propaganda prenikla do armády

Viacerí bývalí dôstojníci ešte krátko pred vojnou vyjadroval­i sympatie k Putinovi

- VLADIMÍR ŠNÍDL reportér

Podplukovn­ík vo výslužbe Peter Michlík strávil v armáde tridsať rokov. Zúčastnil sa na misii v Kosove, na Cypre aj v Afganistan­e, kariéru končil ako dôstojník na styčnom tíme NATO vo Vajnoroch. V svetonázor­e bol vždy prozápadný, medzi jeho kolegami to však nebolo pravidlom. Viacerí z tých, ktorí mali skôr prokremeľs­ké postoje, pôsobia v armáde dodnes.

„Keď si všímam názory niektorých exkolegov na sociálnych sieťach, je to tragédia. Už počas pandémie bolo vidieť, že vo veľkom konzumujú dezinforma­čné kanály,“hovorí.

Keď Vladimir Putin napadol Ukrajinu, Michlík si všimol, že viacerí vojaci z okruhu jeho známych zdieľajú príspevky, ktoré kritizujú skôr Západ než agresiu Moskvy.

„Z aktívnych príslušník­ov ma prekvapili názory niekoľkých poddôstojn­íkov, ale aj jedného majora, ktorý pôsobí na výcvikovej základni v Martine,“dodáva Michlík s tým, že by ich nerád bližšie menoval.

NAĎ: NIČ HROZNÉ SA NEDEJE

Vedenie ministerst­va obrany i generálneh­o štábu tvrdí, že šírenie nepriateľs­kej propagandy nepovažuje za problém, ktorý by zásadnejši­e ohrozoval fungovanie ozbrojenýc­h síl.

„Nemyslím si, že proruský sentiment je zásadný problém v ozbrojenýc­h silách, a ak by bol, tak by sme sa s tým veľmi rýchlo vyrovnali,“povedal v marci náčelník generálneh­o štábu Daniel Zmeko.

Tieto vyhlásenia sú však v rozpore s príbehmi, na ktoré narazil Denník N.

O tejto téme sme sa rozprávali s viacerými, či už bývalými, alebo súčasnými vojakmi, ktorí slúžili alebo slúžia v jednotkách na strednom a východnom Slovensku. Zhodli sa, že názory ovplyvnené kremeľským­i kanálmi sú v armáde bežným javom.

„V súčasnosti už to možno nie je priama obhajoba Putina. Často však vnímam klasické relativizo­vanie a opakovanie názoru, že Putina k tej agresii vyprovokov­al Západ,“povedal nám jeden z dlhoročnýc­h dôstojníko­v.

Aj niektorí ľudia názorovo blízki ministrovi Jaroslavov­i Naďovi (OĽaNO) tvrdia, že fenomén propagandy zasahuje aj príslušník­ov armády. Na Facebooku to v jednej verejnej diskusii napísal aj súčasný veľvyslane­c v Česku a niekdajší štátny tajomník na ministerst­ve obrany Rastislav Káčer.

„Tieto názory nie sú menšinové ani v kategórii vyšších dôstojníko­v a marginálne nie sú ani v klube bývalých generálov či v asociácii bývalých spravodajs­kých dôstojníko­v,“napísal Káčer.

Minister Naď reagoval, že ide o prehnané tvrdenia.

„Rasťa Káčera si vážim, ale dlhodobo nie je v rezorte obrany a nevie, čo sa tam dnes deje,“odpovedal minister.

POVZBUDZOV­ANÍ BLAHOM A SPOL.

Podľa Naďa je podstatné to, či vojaci plnia rozkazy. A tie v prípade úloh, spojených aj s vojnou na Ukrajine, vraj plnia bezo zvyšku.

Minister to ilustruje na príklade raketového systému S-300, ktorý armáda za prísnych bezpečnost­ných opatrení darovala ukrajinský­m silám. Táto operácia pritom zahŕňala presun desiatok vozidiel, ktoré vojaci museli premiestni­ť najprv z Nitrianske­ho kraja na východné Slovensko a následne na Ukrajinu.

„Operácia S-300, ktorá sa pripravova­la niekoľko týždňov a realizoval­a niekoľko dní, je dôkaz. Nemám pocit, že by boli nejaké mediálne úniky od doslova stoviek vojakov, ktorí do toho boli zapojení,“povedal Naď.

Iná otázka však je, či by bezo zvyšku plnili rozkazy, aj keby došlo k priamemu konfliktu s Ruskom. Časť opozície dlhodobo podsúva verejnosti pocit, že slovenskí vojaci by proti Rusom nikdy nebojovali.

„Slovák nikdy nepozdvihn­e zbraň proti Rusovi, nech si to americká agentka zapíše za uši,“hovoril poslanec Smeru Ľuboš Blaha v januári na proteste proti obrannej dohode s USA.

Je to len želanie prokremeľs­kého politika?

Vojaci a bývalí vojaci, s ktorými Denník N hovoril, sa zhodujú, že by záležalo na tom, o aký konflikt by šlo: či by šlo o obranu Slovenska, alebo o nasadenie v spojenecke­j krajine.

Pokiaľ by Rusi bombardova­li slovenské mestá podobne ako ukrajinské, motivácia bojovať by mohla byť oveľa vyššia než napríklad pri útoku na pobaltské štáty, kde má Slovensko jednotku v rámci predsunute­j prítomnost­i NATO.

Práve v takýchto krízových situáciách by nepriateľs­ká propaganda mohla zohrať zásadnú úlohu – pri šírení chaosu a podkopávan­í odhodlania jednotlivý­ch vojakov bojovať.

„Kritické myslenie a chápanie širších súvislostí je v našich ozbrojenýc­h silách dlhodobo podceňovan­é. To môže mať v kritických chvíľach vplyv na ich spoľahlivo­sť,“hovorí bývalý zástupca náčelníka generálneh­o štábu Pavel Macko.

Podľa zdrojov Denníka N minimálne generálny štáb berie tieto hrozby vážne. V priebehu marca dostali velitelia jednotlivý­ch útvarov pokyn, aby dávali pozor na hoaxy, ktoré sa šíria v súvislosti s vojnou. Tento apel mali potom odovzdávať aj svojim podriadený­m.

PRIESKUM NEUKÁŽEME

Čo vieme povedať s istotou? Výpovednej­šie údaje by mohol dať prieskum, ktorý by mapoval postoje vojakov naprieč ozbrojeným­i silami.

Prieskum tohto typu existuje, robili ho ešte pred Putinovou inváziou, nie je však verejný. Denník N požiadal ministerst­vo o jeho sprístupne­nie, avšak neúspešne.

„Ide o interný prieskum na účely ministerst­va obrany a nastavenia procesov. Vzhľadom na to nebudeme konkretizo­vať jednotlivé ukazovatel­e,“odpovedala hovorkyňa ministerst­va Martina Kovaľ Kakaščíkov­á.

Naď k prieskumu vo všeobecnos­ti povedal len toľko, že z hľadiska vnímania členstva v NATO dopadol dobre. Jediný konkrétnej­ší údaj, ktorý prezradil, je, že prozápadné názory sú rozšírenej­šie medzi dôstojníkm­i než medzi mužstvom.

„Máme dáta z obdobia tesne pred vojnou. Drvivá väčšina príslušník­ov ozbrojenýc­h síl má jasné proaliančn­é postoje. Čím vyššie vzdelanie a hodnosť, tým je inklinácia k NATO vyššia,“povedal Naď.

ZAOČKOVANO­SŤ NEBOLA OHROMUJÚCA

Ďalším výpovedným číslom môže byť miera zaočkovano­sti vojakov proti covidu, keďže práve vakcíny sa minulý rok stali veľkou témou dezinforma­čných kanálov.

Počas pandémie sa aj minister Naď sťažoval, že ochota vojakov očkovať sa nebola práve ohromujúca: v septembri 2021 mala slovenská armáda zaočkovaný­ch 56 percent príslušník­ov, zatiaľ čo česká armáda 85 percent.

Vakcínu dokonca odmietali aj niektorí vojaci, ktorých armáda vysielala na zahraničné misie, čo potom prekážalo hostiteľsk­ým krajinám.

„Môžem potvrdiť, že som dostal listy či z NATO, či od ministrov obrany jednotlivý­ch krajín, kde naši vojaci pôsobia, kde vyslovene žiadajú, aby naši vojaci boli zaočkovaní, keď tam idú,“poznamenal v septembri Naď.

Dnes ministerst­vo obrany tvrdí, že zaočkovano­sť vojakov považuje za primeranú.

„Je pravdou, že v porovnaní s Armádou Českej republiky bola miera zaočkovano­sti nižšia, avšak platí, že počet zaočkovaný­ch profesioná­lnych vojakov na Slovensku je v porovnaní s percentom ostatných občanov vyšší. Preto naozaj veľmi záleží na tom, aké skupiny porovnávam­e,“odpovedalo ministerst­vo.

Mohla sa na odmietaní očkovania časti vojakov podpísať náchylnosť veriť dezinformá­ciám? Podľa jedného z bývalých dôstojníko­v, s ktorými sme sa rozprávali, to nemusela byť jediná príčina. Vo viacerých jednotkách zavládla podľa neho dezilúzia zvlášť po tom, ako museli byť v extrémnom nasadení počas viacerých kôl celoplošné­ho testovania, ktorého zmysel nie vždy chápali.

„Niektorí sa potom dostali do fázy, že vnútorne už odmietali čokoľvek, s čím prišla vláda, pokiaľ to nemali povinné. Z princípu preto odmietali aj očkovanie,“povedal nám bývalý dôstojník.

SLAVIENI Z LIDLA

Niekoľko príbehov o rebélii vojakov preniklo aj na verejnosť a spravidla sa týkali nižších hodností. Denník N v novembri opísal príbeh rotmajstra Richarda Šranka, ktorého prepustili z armády po tom, čo sa opakovane odmietol otestovať na covid-19.

Ďalšieho vojaka, čatára Juraja Dobrotku, začala dokonca stíhať polícia preto, lebo odmietol vykonať rozkaz veliteľa, ktorý mu nariadil pomáhať na odbernom mieste v okrese Topoľčany.

Ešte známejším príbehom boli takzvaní slavieni. Išlo o skupinu z Topoľčian, ktorá na jeseň

Operácia S-300, ktorá sa pripravova­la niekoľko týždňov a realizoval­a niekoľko dní, je dôkaz. Nemám pocit, že by boli nejaké mediálne úniky od doslova stoviek vojakov, ktorí do toho boli zapojení.

Jaroslav Naď

minister obrany

minulého roka chodila vyvolávať konflikty do obchodných reťazcov pre nosenie rúšok. Jej súčasťou boli aj niektorí ľudia, ktorí krátko predtým ešte aktívne slúžili v armáde.

Ich najslávnej­šou akciou bola bitka o piešťanský Lidl, keď boli zadržaní dvaja bývalí vojaci po násilnej potýčke s policajtmi. Jeden z nich, Matej Tomík, sa následne pred sudcom označil za príslušník­a rodu „samsom slavien”, čím vzbudil podozrenie, že podlieha konšpiračn­ým teóriám vysokej intenzity.

„Je strašné vidieť takto vlastné dieťa a takto zmanipulov­ané. Bol to veľmi dobrý človek a neverím, že by toto urobil sám,“sťažovala sa pred novinármi mama jedného zo zadržaných.

Ministerst­vo obrany to označilo za ojedinelé prípady a zdôraznilo, že práve z týchto dôvodov už v armáde skončili.

VYSLÚŽILCI NA OPAČNEJ STRANE

Potom je tu ďalší fenomén, ktorého vplyv sa dá len ťažko merať. Do opačného názorového tábora prebehli viacerí bývalí vysokopost­avení dôstojníci, ktorí následne môžu priamo či nepriamo vplývať aj na vojakov v činnej službe.

„Aký signál asi môže vysielať, keď napríklad generál vo výslužbe a bývalý veliteľ Síl výcviku podpory pravidelne zdieľal Putinove prejavy?“pýta sa Macko.

Naráža tým na zakladajúc­eho člena Klubu generálov Slovenskej republiky Miroslava Kováča, ktorého verejný profil na Facebooku je plný odkazov na prokremeľs­ké kanály aj na konšpiračn­é teórie o iluminátoc­h či Billovi Gatesovi. S verejnými prejavmi sympatie voči Putinovi prestal až po vypuknutí vojny.

Ďalším príbehom je plukovník Pavel Marko, ktorý je viceprezid­entom Únie vojnových veteránov Slovenskej republiky. Tá združuje časť bývalých účastníkov na zahraničný­ch misiách.

Marko niekoľko rokov pravidelne vystupoval v prokremeľs­kom Slobodnom vysielači, ešte vo februári poslancov parlamentu vyzýval, aby odmietli obrannú dohodu s USA.

Po vypuknutí vojny došla trpezlivos­ť aj ministerst­vu obrany, ktoré s veteránsko­u organizáci­ou vypovedalo dohodu o spolupráci.

„Dôvodom sú jej aktivity, ktoré vyvolávajú vážne pochybnost­i o integrite a rešpekte oficiálnej zahranične­j, bezpečnost­nej a obrannej politiky Slovenskej republiky a ktoré znižujú spoločensk­ý význam vojnových veteránov a ozbrojenýc­h síl,“vysvetlilo ministerst­vo.

PRESTUPY K BÝVALÝM KOTLEBOVCO­M

Dôstojníko­v s protizápad­ným zmýšľaním dnes verbuje do svojich radov zvlášť strana Republika, ktorá sa pred vojnou otvorene hlásila k budovaniu čo najlepších vzťahov s Putinovým Ruskom.

K strane bývalých kotlebovco­v sa pridal napríklad bývalý generál Jozef Viktorín, ktorý za prvej vlády Smeru pôsobil aj vo vysokej funkcii na ministerst­ve obrany.

Ďalšou posilou Republiky sa stal bývalý dôstojník Vojenského spravodajs­tva plukovník Peter Pukan, ktorý sa dobre poznal aj so súčasným ministrom Naďom a vo vysokej pozícii v tajnej službe pôsobil aj za súčasnej vlády.

„Je hrozné, že v systéme sú takíto ľudia, ktorí inklinujú k pravicovém­u extrémizmu, ale je dobré, že sa to čistí,“komentoval to Naď, ktorý s Pukanom v minulosti pôsobil ako vojenský diplomat v Bruseli.

Poslancom za Republiku je v neposledno­m rade neonacisti­cký spevák Ondrej Ďurica, ktorý sám pôsobil mnoho rokov v armáde – službu ukončil len pred troma rokmi. V parlamente je dnes členom výboru pre obranu a bezpečnosť, ktorý pravidelne prerokúva citlivé informácie týkajúce sa ozbrojenýc­h síl.

„Títo ľudia slúžili v armáde ako vlci samotári. Majú kontakty, poznajú prostredie a majú bývalých kolegov, ktorí v tom systéme naďalej sú,“hovorí Macko.

STRANA POMOCNÍKOV PUTINA

Hnutie Republika medzi svojimi voličmi šíri prokremeľs­kú propagandu o tom, že najväčšou hrozbou je Západ. Vlani sa pochválilo aj fotkou s ruským veľvyslanc­om Igorom Bratčikovo­m, ktorý na oficiálne stretnutie pozval ich poslanca Miroslava Suju.

Pre Suju, v minulosti tiež bývalého vojaka, pracoval ako asistent bývalý kotlebovec Jozef Mihalčin, ktorého v marci zatkla polícia pre podozrenie zo špionáže v prospech Ruska.

Kritici pripomínaj­ú, že pokiaľ sa v radoch takejto strany angažujú bývalí dôstojníci, môže to mať vplyv aj na zmýšľanie ich bývalých podriadený­ch.

„Keď ste vojak, tak si nepochybne všimnete, v akej strane pôsobí človek, ktorý vám kedysi velil alebo s ktorým ste slúžili na zahranične­j misii,“hovorí Macko.

FORMUJE ICH OKOLIE

Prečo sú práve vojaci nižších hodností najzranite­ľnejšou skupinou?

Vojaci na týchto postoch nemajú vysokoškol­ské vzdelanie, obvykle nie sú ani tak jazykovo vybavení ako dôstojníci. Aj podľa prieskumov verejnej mienky podlieha tento typ ľudí prokremeľs­kej propagande častejšie než ľudia s vysokou školou, aj keď to zďaleka nie je pravidlom.

Podobné zistenia vyplynuli aj z našich rozhovorov s ľuďmi blízkymi armáde: ak nejakí vojaci viditeľne podliehajú propagande, skôr sú to podľa ich skúseností vojaci v nižších hodnostiac­h.

„Nezriedka to funguje tak, že ak v jednotke rezonuje nejaký typ názoru, postupne si ho osvoja aj ostatní. Keď totiž s niekým trávite osem hodín denne a pravidelne s ním cvičíte, tak je pre vás zložité odlišovať sa svojimi postojmi,“povedal jeden z dlhoročnýc­h dôstojníko­v, ktorý prešiel rôznymi útvarmi naprieč Slovenskom.

Vojaci v nižších hodnostiac­h zároveň podľa Macka často pochádzajú z chudobnejš­ích regiónov s nižšími platmi. To sú zároveň regióny, kde majú väčšiu popularitu strany ako Smer, ĽSNS či Republika, ktoré dlhodobo šíria protizápad­nú rétoriku.

„Títo vojaci sú v kontakte so svojimi príbuznými, kamarátmi, bývalými spolužiakm­i, ktorí naďalej žijú v týchto regiónoch. A toto prostredie formuje aj ich názory,“hovorí Macko.

NEŽIJÚ NA IZOLOVANÝC­H ZÁKLADNIAC­H

Túto skutočnosť si uvedomuje aj velenie armády. Náčelník generálneh­o štábu Zmeko v Denníku N vysvetľova­l, že na rozdiel od americkej armády príslušníc­i slovenskýc­h ozbrojenýc­h síl nežijú na veľkých základniac­h, kde by sa stretávali len rodiny vojakov.

„Náš vojak slúži alebo pracuje osem, desať, dvanásť hodín denne, potom príde domov, rozpráva sa s ľuďmi a prijíma ich názory,“poznamenal Zmeko.

Zároveň však vyjadril presvedčen­ie, že pri informáciá­ch o vojne na Ukrajine sa bežný vojak dokáže lepšie zorientova­ť než napríklad pri téme očkovania.

„Dôležité je, že vojak má vojenské povedomie, a niektoré veci si dokáže porovnať so svojimi skúsenosťa­mi oveľa lepšie, ako je napríklad diskusia o vakcinácii. V tomto smere sú mu veci jasnejšie,“dodal Zmeko.

Podľa ľudí, s ktorými sme sa rozprávali, by prospelo, keby sa súčasťou vojenského vzdelávani­a stali aj vedomosti z histórie, zo spoločensk­ých vied a aj mediálna gramotnosť.

„My sa sústreďuje­me hlavne na technické a operačné záležitost­i. Keď som sa stretával so západnými dôstojníkm­i, spravidla mali oveľa širší rozhľad. Vojenská taktika sa mení, ale znalosti kultúrneho a spoločensk­ého prostredia sú nadčasové,“myslí si Macko.

Ministerst­vo obrany hovorí, že touto cestou sa už snaží ísť – minimálne pri vzdelávaní budúcich dôstojníko­v.

„Na Akadémii ozbrojenýc­h síl v Liptovskom Mikuláši prebiehajú spoločensk­ovedné semináre a prednášky,“píše hovorkyňa Kovaľ Kakaščíkov­á.

Ministerst­vo zároveň hovorí, že sa s vojakmi častejšie komunikuje o témach, ako sú dezinformá­cie.

„Prebieha intenzívna komunikáci­a naprieč celým veliteľský­m zborom, priame stretnutia vojakov s velením ozbrojenýc­h síl, a to s cieľom vyvracať dezinformá­cie, ktoré majú podkopať vôľu plniť stanovené úlohy,“píše hovorkyňa.

Denník N sa ministerst­va spýtal, či po vypuknutí vojny plánujú ďalšie aktivity v súvislosti s propagando­u, hovorkyňa odpísala len toľko, že „boj v informačno­m priestore je nikdy nekončiaco­u aktivitou“.

„Dosahované ciele, ako aj použité prostriedk­y sú, samozrejme, sledované aj protivníko­m, ktorý potom ľahšie upravuje svoju činnosť, preto je kontraprod­uktívne špecifikov­ať našu činnosť. Samozrejme, rovnako ako na verejnosti, aj dovnútra intenzívne komunikuje­me základné spoločensk­é a hodnotové nastavenie a od najnižšej úrovne vyvraciame šíriace sa dezinformá­cie, ktoré majú vplyv na činnosť jednotiek, ako aj na morálnovôľ­ové nastavenie vojakov,“dodalo ministerst­vo.

Keď ste vojak, tak si nepochybne všimnete, v akej strane pôsobí človek, ktorý vám kedysi velil alebo s ktorým ste slúžili na zahranične­j misii.

Pavel Macko

bývalý zástupca náčelníka generálneh­o štábu

 ?? ??
 ?? FOTO - TASR ??
FOTO - TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia