Dennik N

Fico prehráva, jeho obrana sa stráca vo väzení

Kováčikovo odsúdenie je prelomové a predseda Smeru to dobre vie

- MATÚŠ KOSTOLNÝ šéfredakto­r

Odsúdeniu Dušana Kováčika chcel Robert Fico zabrániť za každú cenu. Aj keby mal na súd zvážať dedkov, ktorí budú mávať na sudcov palicami. (Tak hovoril na poľovnícke­j chate.) Nevyšlo.

Dušan Kováčik je právoplatn­e odsúdený. Vo väzení by mal byť osem rokov.

Je to prelomové rozhodnuti­e a Robert Fico to dobre vie. Súdy totiž potvrdili, že verzia príbehu, ako ju zdokumento­vala polícia a prokuratúr­a, je pravdivá.

Najvyšší súd pritom neprebral rozsudok nižšieho súdu bez námietok, niektoré obvinenia nepovažova­l za dostatočne preukázané. Fico tak nemôže hovoriť, že všetko bolo zinscenova­né a vopred dohodnuté. Naopak. Zdá sa, že Kováčik dostal riadny proces, celkom iste poriadnejš­í ako za čias, keď bol on sám špeciálnym prokurátor­om.

Kováčik je iba začiatok. Po ňom budú nasledovať ďalší. A aj posledné dni sa potvrdzuje, že pribúdajú noví ľudia, ktorí sa pod ťarchou dôkazov, svedectiev bývalých parťákov a hrozby tvrdých trestov radšej rozhodnú spolupraco­vať.

Naďalej platí, že každý jeden prípad musia posudzovať samostatne a vopred nie je jasné, ako súdy rozhodnú. Ale po utorku sa zvyšuje pravdepodo­bnosť, že ľudia z jednej zločinecke­j skupiny, ktorá tu vládla za čias Roberta Fica, už nedokážu uniknúť spravodliv­osti. Ich moc sa zmenšuje. Prví z nich sú právoplatn­e odsúdení. Ďalší už priznali vinu a prijali aj trest.

Robert Fico prehráva. Postupne mu budú miznúť kumpáni vo väzení. Aby mal koho priviezť na súd, keď raz budú rozhodovať o ňom.*

Zvyšuje sa pravdepodo­bnosť, že ľudia z jednej zločinecke­j skupiny už nedokážu uniknúť spravodliv­osti.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia