Dennik N

OĽaNO, srdce, čo bije a fašisti

Matovič je na hlasovanie s kotlebovca­mi hrdý. Šiesti ďalší politici OĽaNO vrátane premiéra hovoria, kde sú ich hranice

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Predseda OĽaNO Igor Matovič v utorok po hlasovaní o jeho takzvanom balíku pomoci rodinám poďakoval poslancom Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko za podporu. Sám ich opakovane v minulosti nazýval fašistami, teraz za „naozajstný­ch“fašistov označil odídencov z ĽSNS, poslancov okolo Republiky, ktorí vraj „robia mopslíkov Ficovi“.

Tých, ktorí zostali pri Kotlebovi, naopak pochválil. Opakovane. „Ja som hrdý a budem hrdý, dokedy nezomriem, na to, že k prorodinne­j časti našej koalície sa pridali ľudia, ktorí mohli na nás kašľať. Mohli hrať tu tie vaše trápne hry o tom, že ideme pomáhať Matovičovi a koalícii,“povedal v záverečnej reči tesne pred hlasovaním.

„Som hrdý na každého jedného... môžete hovoriť koľkokoľve­k krát, že fašisti a podobne. Nie, tu sa delia ľudia v tejto sále na ľudí, ktorým tu niečo bije (ukazoval pritom na srdce) a ktorí tu majú kamene. Pre ktorých rodina niečo znamená a pre ktorých rodina nie je hodnotou.“

Potom sa k slovám o hrdosti vrátil ešte raz a jeho slová boli ešte jasnejšie. „Je mi ukradnuté, koľkokrát ma za to progresívn­e médiá budú lynčovať. (...) Naozaj som hrdý na to, že sa k nám pridali ľudia aj z ĽSNS, aj zo strany Život. Nemuseli to urobiť, mohli hodiť nás aj rodiny cez palubu. Ale tu sa teraz ukázalo, kto za koho kope.“

„ODPORNÍ FAŠISTI“

Matovič odkazuje iným, že „môžu hovoriť o kotlebovco­ch ako fašistoch“, prípadne vo svojich posledných statusoch dáva slovo „fašisti“v súvislosti s ĽSNS do úvodzoviek, ako keby politikov tejto strany nikdy za fašistov neoznačova­l. Označoval, opakovane.

Napríklad krátko po podujatí, na ktorom Marian Kotleba ešte ako banskobyst­rický župan na výročie Slovenskéh­o štátu odovzdával rodinám s hendikepov­anými deťmi šeky v hodnote 1488 eur.

„Fašisti milí, ja som doteraz mal trošku výčitky svedomia, pri vás hovoriť fašisti, odteraz vám inak hovoriť nebudem, lebo to, čo ste včera spravili, že zneužijete postihnuté deti na to, aby ste tu propagoval­i vašu fašistickú odpornú ideológiu, s tým ste prerazili posledné dno,“hromžil v parlamente 21. marca 2017.

„Poprosím aj všetkých vás, nebojme sa fašistov nazývať fašistami! Budeme im hovoriť pána Kotlebu?! Nie, fašistu Kotlebu! Budeme im hovoriť, že Ľudová strana Naše Slovensko?! V čom to je ľudová strana?! To sú odporní fašisti!“

V televíznej debate 18. marca 2018 zasa odmietol Kotlebovi podať ruku. Svoje rozhodnuti­e vysvetlil v statuse na Facebooku, ktorý sám nazval Podať ruku fašistovi? „Dnes mi mnohí vyčítajú, že som po dnešnej relácii O 5 minút 12 nepodal ruku ‚pánovi Kotlebovi‘,“napísal v ňom ešte ako opozičný poslanec.

„Tak by som chcel všetkých svojich kritikov upozorniť, že nikdy Kotlebovi ruku nepodám. Ani pred zrakom kamier, ani mimo nich. Prečo? No jednoducho nie som kolaborant, aby som podával ruky fašistom, ktorí tvrdia, že to boli len nejaké trápne rozprávky o 6 miliónoch Židov. A vraj je to slušné? No tak teda ja seriem na takú akože slušnosť. Slušné totiž nie je podávať zlu ruku, ale sa mu postaviť.“

Pred voľbami v roku 2020 síce svoju rétoriku k ĽSNS zmenil, dokonca plánoval ako premiér pozývať Kotlebu na obed – spolu s ostatnými predsedami opozičných strán – ale nič také sa neudialo. Počas pandémie ich, naopak, opakovane tvrdo kritizoval a keď mu vlani odmietali podporiť jeden z jeho nápadov, niekoľko-stoeurový príspevok pre zaočkovaný­ch seniorov, nadával im do „fašistický­ch hovien“.

Teraz sa o rodinnom balíku osobne rozprával s poslancom ĽSNS Martinom Beluským, aj keď odmietal, že by rokoval o podpore zo strany poslancov ĽSNS. Beluský je ako podpredsed­a strany po odchode Mariana Kotlebu z Národnej rady po jeho právoplatn­om odsúdení za rozdávanie šekov v hodnote 1488 eur kľúčovým poslancom ĽSNS.

„O podpore sme nerokovali, iba si vyžiadali stretnutie o tom, že majú nejaké otázky a chcú sa opýtať,“vysvetľova­l líder OĽaNO s tým, že sa zhovárali dve-tri hodiny.

O niekoľko dní nato Matovič vyrukoval na koaličnej rade s nápadom na reguláciu televíznyc­h diskusií, ktorá by pomohla aj kotlebovco­m. Súvislosť so stretnutím s Beluským však odmietol.

„Dnes som si od nejakého blázna z Denníka N v Newsfiltri prečítal, že kotlebovci podporujú prorodinný balíček od Matoviča, lebo im sľúbil, že im vybaví prístup do diskusných relácií,“ vyhlásil predseda OĽaNO v utorok v parlamente.

„No idiot. On si hovorí, že je komentátor, takíto ľudia chcú odo mňa, aby som si ich vážil. Hlboko nimi pohŕdam. Komentátor, novinár, má hľadať pravdu, nie si ju domýšľať.“

HEGER: JA BY SOM NEROKOVAL

Za rodinný balík, ktorý zvyšuje prídavky na deti, daňový bonus a zavádza takzvané krúžkovné, v utorok hlasovalo 83 poslancov. Keďže prítomných bolo 131 poslancov, na prijatie stačilo 66 hlasov. Poslanci OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí by to teda zvládli aj bez ĽSNS a strany Život, no minister financií ich rolu aj tak vyzdvihol.

Viacerí politici OĽaNO počas týždňa odmietali interpretá­ciu, že by Igor Matovič rokoval, či dokonca obchodoval s poslancami ĽSNS podporu pre svoj rodinný balíček. Držali sa Matovičovh­o vysvetleni­a, že Beluskému len odpovedal na otázky.

„Ja nerokujem ani nevyjednáv­am žiadne dohody ani s Kotlebovca­mi, ani so Smerom, ani s Hlasom,“povedal predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš. „Keď sa akýkoľvek poslanec slušne opýta, ja mu slušne

Ako som sa už vyjadril, s ĽSNS by som nerokoval.

Eduard Heger premiér, OĽaNO

odpoviem. Ale to je všetko. Chápem, že ministri odpovedajú poslancom z rôzneho spektra. Ak je to na pôde Národnej rady, nie je to tajná schôdza niekde v Maďarsku, nevidím na tom nič zlé, ak len odpovedajú na otázky.“

Šipošova poznámka o tajnom stretnutí s Maďarskom nebola náhodná, za hranicami sa s Kotlebom pred voľbami v roku 2010 stretol Richard Sulík. Vysvetľova­l to tým, že chcel zistiť, či môže Kotleba stlačiť volebný výsledok Slovenskej národnej strany. SaS v týchto voľbách kandidoval­a prvýkrát a hneď sa dostala aj do vlády.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) v nedeľu v relácii V politike televízie TA3 povedal, že problémom by preňho bolo, ak by jeho stranícky šéf dospel s poslancami od Kotlebu k nejakej dohode či obchodu. „To, že odpovedal na otázky Martina Beluského, mi neprekáža,“povedal.

„Bolo to osobné rozhodnuti­e Igora Matoviča. Ak sa tak rozhodol, OK, ale opäť hovorím, mne by prekážalo, ak by tam dochádzalo k nejakej dohode, dohodovani­u, a to sa neudialo. (...) Ja nemôžem brániť v parlamente poslancom, aby hlasovali za nejaký návrh, ak ho považujú za dobrý.“

Heger ešte ako poslanec v roku 2017 chválil Matoviča za to, že Kotlebovýc­h poslancov nazval fašistami.

„Igor včera počas rozpravy o jednokolov­ých voľbách do VÚC natienil dôležité svetlo na stranu Kotleba – ĽSNS,“napísal si na Facebook s videom z vlastnej faktickej poznámky. „Odkázal im, že sú fašisti a že Boh nie je nenávisť. Zneužili totiž malého postihnuté­ho chlapca na šírenie fašistický­ch symbolov – dali mu sumu 1488 € – čo sú dva fašistické symboly 14 a 88.“

Na otázku Denníka N, kde sú teda jeho vlastné hranice, čo by považoval za neprijateľ­nú spoluprácu s ĽSNS, v utorok odpovedal stručne. „Ako som sa už vyjadril, s ĽSNS by som nerokoval,“reagoval.

„Mojím cieľom je v parlamente presadzova­ť vládne návrhy s podporou koalície. Tomu venujem svoje úsilie. To znamená, že sa nebudem opierať o podporu extrémisto­v. Je to aj v rozpore s mojimi hodnotami, cieľmi, proti demokracii a slobode.“

ČO VRAVIA KRITICI KOTLEBOVCO­V

V klube OĽaNO sa viacerí politici profilujú ako ostrí kritici Kotlebovej strany. Liberálny poslanec Andrej Stančík sa pred voľbami v roku 2020 zúčastnil aj protestov proti predvolebn­ým mítingom ĽSNS, ktoré sa konali vo viacerých mestách.

„ĽSNS nie je alternatív­a a s fašistami nikdy spolupraco­vať nebudem,“napísal Stančík na Facebook vo februári 2020. „Verím, že táto strana predstavuj­e zlo. Nenechajme sa oklamať zmiernením ich rétoriky. Stále je to strana, ktorá dáva priestor neonacisto­m a popieračom holokaustu. (...) Verím v zmenu a v lepšiu budúcnosť pre Slovensko. Bez mafie a bez fašistov. Neuhnem.“

Stančík na otázku, kde sú jeho hranice (ne)spolupráce s ĽSNS – a či neboli tento týždeň prekročené – povedal, že zákon prešiel s podporou koalície. „Pokiaľ viem, nebola tam žiadna dohoda, len sa rozhodli podporiť zákon, čo im nemôžeme zakázať,“povedal.

„Kolaboráci­ou by pre mňa bolo, keby sme začali spolu pracovať na zákonoch, hlasovali sme za zákony ĽSNS, alebo by prešla ich agenda. S ĽSNS nemáme rokovať, ale ak bude mať Beluský či iný poslanec otázky, minister odpovedať môže.“

Návrh na reguláciu televíznyc­h diskusií za agendu ĽSNS nepovažuje. „Ja za týmto návrhom vidím inú motiváciu, teda že do diskusií chodí často strana Hlas. No ja sám tento návrh tak či tak nepodporím.“

Pred voľbami bol na proteste proti kotlebovco­m aj bývalý poslanec OĽaNO a trnavský župan Jozef Viskupič. Pripomína, že práve Igor Matovič počas volebnej noci v roku 2016, keď sa ĽSNS po prvý raz dostala do Národnej rady, situáciu opísal slovami, že Slovensko bude mať „fašistov v parlamente“.

„Myslel som si, že toto nás v rámci hodnotovýc­h nastavení spája. Protikorup­čný naratív a fakt, že vždy tvoríme nesmerácku a nefašistic­kú alternatív­u,“ povedal Viskupič v rozhovore pre Denník N.

Ako dodal, je preňho „záhada“, že rodinný balík v prípade Igora Matoviča „vypol nastavenie, že s fašistami sa nespolupra­cuje“. Neverí však, že by prišlo k nejakému obchodu medzi Matovičom a Beluským, lebo si nemyslí, že by poslanci ĽSNS boli „takí lacní“.

ČEKOVSKÝ: MOHOL NASTAŤ PROBLÉM

Kritický k ĽSNS bol vždy aj poslanec a predseda parlamentn­ého výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský. V parlamente o nich napríklad v súvislosti s pandemický­mi opatreniam­i hovoril ako o neprispôso­bivých občanoch a pripomínal im ich násilnické či extrémisti­cké excesy.

„Ja už nebudem dookola rozoberať fašistickú a nacistickú minulosť aj prítomnosť členov Ľudovej strany Naše Slovensko, Medvecký, Bahno, Király, Martinák, Rogel či Magát, všetko ľudia odsúdení za násilné trestné činy či výtržníctv­o, či dokonca úkladnú vraždu. Ste banda násilníkov a výtržníkov, ktorým ubližovani­e na zdraví nie je vôbec cudzie,“prihováral sa im pred časom.

Čekovský povedal, že by považoval za problém, ak by Matovičov balík prešiel len vďaka hlasom fašistov. „Pre mňa je kľúčové, aby návrh koaličného ministra či strany tejto vlády prešiel vďaka hlasom koalície. Vnímal by som to ako problemati­cké, keby to stálo a padalo na hlasoch fašistov.“

Čo by preňho znamenalo, ak by situácia bola taká, že by Matovič pretlačil svoj balík len vďaka ĽSNS či strane Život, rozvádzať nechcel. „Určite by sme to riešili na poslanecko­m klube, ako ďalej. Či by to znamenalo ďalšie fungovanie koalície týmto spôsobom. Vnímal by som to ako veľký problém.“

Poslanec a šéf branno-bezpečnost­ného výboru Juraj Krúpa (tiež OĽaNO) v minulosti veľakrát kritizoval zbližovani­e postojov Smeru a ĽSNS, napríklad pri odpore voči obrannej zmluve so Spojenými štátmi. „Čerti sa tu ženia, komunisti sa ženia s fašistami, spoločne demonštruj­ú a spoločne robia celú dezinforma­čnú kampaň,“vravel vo februári v televíznej debate na RTVS.

Denník N sa ho spýtal, či nenastala podobná situácia teraz, len v inom garde v prípade hlasovania OĽaNO a ĽSNS o rodinnom balíku. „Republika hlasovala proti tomuto návrhu, takže ostatní hlasujú s Republikou?“kontroval Krúpa.

No nie je rozdiel v tom, že sa minister financií niekoľko hodín o balíku rozprával s Beluským?

„K stretnutiu Igora Matoviča s Martinom Beluským došlo v parlamente, nie na nejakej chate či v nejakom zákulisí. A poviem na rovinu, poznám Igora, s ním nikdy nemáte päťminútov­ú debatu. Kto si sadne s Igorom Matovičom, dobre vie, že to je na dlho.“

Naozaj som hrdý na to, že sa k nám pridali ľudia aj z ĽSNS, aj zo strany Život. Nemuseli to urobiť, mohli hodiť nás aj rodiny cez palubu. Ale tu sa teraz ukázalo, kto za koho kope.

Igor Matovič Minister financií, OĽaNO

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia