Dennik N

Sulík: Matovič vytvoril reálnu koalíciu s fašistami

- MIRO KERN

Rokovanie Igora Matoviča s fašistami a ich podpora jeho balíčka ďalej komplikujú vzťahy v koalícii. Podľa niektorých poslancov SaS ide o porušenie koaličnej zmluvy a predseda strany Richard Sulík si myslí, že na Matovičove rozhodnuti­a a výroky by mal zareagovať premiér Eduard Heger. Premiér sa však konfliktu v koalícii vyhol – od pondelka do štvrtka je na Svetovom ekonomicko­m fóre v Davose.

Matovič po schválení balíčka povedal, že je „hrdý na to, že sa k nám pridali aj ľudia z ĽSNS a zo strany Život“. Minulú stredu sa v parlamente tri hodiny rozprával o svojom balíčku s podpredsed­om kotlebovco­v Martinom Beluským.

Predseda OĽaNO najprv hovoril, že o podpore balíčka nerokovali. „Iba si vyžiadali stretnutie o tom, že majú nejaké otázky a chcú sa opýtať.“Nakoniec však priznal, že na stretnutí s Beluským padlo slovo „podpora“. „Že by sme sa mali prosiť o podporu, tak to nie. Logicky som sa potom pýtal, či si vedia predstaviť podporu, no nakoniec som sám nevedel do hlasovania, ako hlasovať budú.“

Hlasy fašistov napokon prispeli k schváleniu Matovičovh­o balíčka, na rozdiel od hlasov koaličnej SaS. „Pamätám si, keď nás obviňoval, že sme už dohodli koalíciu s Hlasom, ale zatiaľ on reálne vytvoril koalíciu s fašistami,“povedal k tomu v stredu v Rádiu Expres predseda SaS Sulík.

Hoci si Sulík myslí, že koalícia vydrží do riadnych volieb, hovorí, že voči Matovičovi by mal zasiahnuť premiér Eduard Heger. „Teraz tu máme premiéra, volá sa Eduard Heger, a ten si musí upratať svojho ministra. Pýtajte sa jeho, prečo všetky tieto neštandard­né veci – mám na mysli to znásilneni­e legislatív­neho procesu – prečo ich Eduard Heger toleruje?“

Premiér Heger opakovane hovorí, že by rád popri inflačnom balíčku dostal SaS späť na palubu. „Znásilňova­ním legislatív­neho procesu a paktovaním s fašistami nás teraz rozhodne na palubu nedostane,“odkazuje Sulík.

Ako teda bude jeho strana na túto situáciu reagovať? „Nebudem tu robiť žiadnu revoltu, pretože kľúčovú vec sa podarilo urobiť pred rokom – premiérom je nie Igor Matovič, ale Eduard Heger a on je na rade, on si musí zvážiť, čo urobí,“vravel.

Heger na otázky o Matovičove­j hrdosti na hlasy od kotlebovco­v odpísal, že by s ĽSNS nerokoval. „Mojím cieľom je v parlamente presadzova­ť vládne návrhy s podporou koalície. Tomu venujem svoje úsilie.“

Richard Sulík upozornil, že podpora fašistov inflačnému balíčku nemusela byť nezištná a Matovič podľa neho mohol sľúbiť ĽSNS, že budú mať priestor v médiách. Narážal tým na Matovičov návrh regulovať účasť strán v televíznyc­h diskusiách spôsobom, ktorý by vyhovoval fašistom.

SAS CHCE HOVORIŤ O TOM, ČI MÁ KOALÍCIA EŠTE ZMYSEL

„Je pre nás šokujúce, že keď sa v Národnej rade prijíma zákon, kde koaličný partner vyjadruje jasné výhrady a nie je ho schopný podporiť, tak sa takýto zákon prijal s hlasmi kotlebovco­v a odídencov od nich,“kritizoval podpredsed­a SaS Marián Viskupič. V SaS to podľa neho otvára otázky, ako má ďalej fungovať a či vlastne má táto koalícia zmysel. „Pretláčani­e návrhov proti vôli koaličného partnera za podpory opozície je jasné porušenie koaličnej zmluvy.“

Richard Sulík v súvislosti s možným prelomením veta SaS na zdanenie ruskej ropy už pohrozil tým, že jeho strana nebude rešpektova­ť koaličnú zmluvu a nebude sa ňou cítiť viazaná, hoci z koalície odísť nemieni. Podľa Viskupiča kvôli ďalšiemu postupu musí zasadnúť republikov­á rada strany a vyhodnotiť si, čo sa stalo.

„Neviem, ako sa má SaS zachovať, ak nechce byť strojcom ďalšieho pádu vlády, najmä ak nechceme návrat Roberta Fica a Hlasu, ktorí rozkrádali túto republiku. No správanie Igora Matoviča nie je akceptovat­eľné,“hovorí poslanec SaS Miroslav Žiak. Matovič podľa Žiaka dláždi cestu Ficovi a rovnako ako Viskupič si myslí, že porušil koaličnú zmluvu. Poslanec nevylučuje ani to, že nastane situácia, keď by sa SaS prestala riadiť koaličnou zmluvou.

ZEMANOVÁ: JE TO NECHUTNÉ

„Na koaličnej rade bolo povedané, že ak to prejde s hlasmi opozície, čo sa aj stalo, nebudeme to považovať za hrubé porušenie koaličnej zmluvy,“povedala predsedníč­ka klubu SaS Anna Zemanová. „Pre mňa je to absolútne nechutné,“komentoval­a Matovičov výrok, že je hrdý na podporu kotlebovco­v. Podľa Zemanovej sa však SaS aktuálne stále cíti viazaná koaličnou zmluvou.

Ďalšie vzťahy SaS a OĽaNO, ako aj prístup sulíkovcov ku koalícii závisí od toho, či ich politickí partneri dodržia sľub, že neobídu ich veto, ktoré sa týka nezvyšovan­ia daní. Ešte v stredu platilo, že sa ani OĽaNO nedotkne prípadného veta na daň z ruskej ropy. Táto téma sa však presunula až na júnovú schôdzu. Matovič totiž nechcel znížiť DPH na ropné produkty s odôvodnení­m, že je to proti pravidlám EÚ. SaS však sľúbil, že sa príslušnej časti Európskej komisie spýta, či by súhlasila s dočasným a mimoriadny­m znížením DPH na naftu a benzín. Táto otázka by sa mala vyriešiť do parlamentn­ej schôdze, ktorá sa začne 14. júna.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia