Dennik N

Medveďov nemôže byť priveľa

Minister životného prostredia Ján Budaj o národných parkoch a spolitizov­aných poľovníkoc­h Poľovnícky stav mal veľkú protekciu už za Mečiara. Vznikla komora, dal im vilu na Štefánikov­ej ulici v Bratislave a táto elitná skupina sa spolitizov­ala a doteraz vy

- SOŇA MÄKKÁ reportérka

JÁN BUDAJ z OĽaNO hovorí, že medveďov ako predátorov je len toľko, koľko prostredie uživí. V rozhovore označil za amorálne vysoké odstupné, ktoré by malo dostať bývalé vedenie Štátnych lesov TANAP-u.

Od 1. apríla sú správy národných parkov samostatný­m subjektom priamo pod rezortom životného prostredia. Spravujú štátne lesné pozemky s vyšším stupňom ochrany. Ako prebehlo odovzdanie pozemkov, nehnuteľno­stí a prechod zamestnanc­ov spod štátnych lesov pod ochranu prírody?

Neprebehlo to celkom hladko. V parlamente nám stihli odporcovia reformy hodiť polená pod nohy, tri národné parky prešli, v ostatných sa musí urobiť zonácia, čo je pomerne komplikova­ný administra­tívny proces. Prešiel Tatranský národný park, Pieninský národný park a Slovenský raj. Teraz idem na vládu s návrhom zonácie Muránskej planiny. Tá bola horúcou témou, intervenov­al do toho predseda parlamentu Boris Kollár. To bolo nešťastné, pretože Slovensko sa ocitlo na Európskom súdnom dvore za to, že nerešpekto­valo ochranu biotopov hlucháňa.

V akom štádiu je zonácia ostatných národných parkov?

Beží to súčasne, nečakáme na to, kým vláda schváli prvý. Dúfame, že tento rok dokončíme zonáciu ešte jedného národného parku okrem Muránskej planiny a zvyšné na budúci rok.

V národných parkoch so zonáciou spravuje ochrana prírody všetky štátne lesné pozemky, v tých bez zonácie len rezervácie so 4. a 5. stupňom ochrany. Ak pozemok zasahoval do 3. stupňa ochrany, prešiel celý?

Áno a v niektorých prípadoch je ten presah celkom významný. No ak už boli akíkoľvek nepriateli­a tejto reformy, už by boli úplní idioti, ak by chceli zastaviť ten proces v polovici. Samozrejme, aj v parlamente sú sily, ktoré rátajú s tým, že demokrati budú potlačení a k moci sa dostanú extrémisti a bývalí komunisti, ktorí by chceli mať naspäť nadvládu nad týmito štátnymi majetkami.

Aká je situácia v TANAP-e, kde sa správa parku zlúčila so Štátnymi lesmi TANAP-u a k 30 ochranárom pribudlo 120 zamestnanc­ov lesov?

Bývalé vedenie ŠL TANAP-u, to je úplná hanba… Nový TANAP má vyplácať zlaté padáky a určite ešte nie je povedané posledné slovo. Nemyslíme si, že je dôvod vyhodiť 100-tisíc eur na odstupné pre manažérov, ktorí aj tak išli do hlbokej straty a ktorých postoj k ochrane prírody bol priam nepriateľs­ký. Ale o tom asi budú rozhodovať súdy.

Vy aj minister pôdohospod­árstva Vlčan ste nominovaní za OĽaNO, váš rezort presadzuje reformné kroky v ochrane prírody. Naopak, ministerst­vu pôdohospod­árstva podľa toho, kto vyhral výberové konanie na riaditeľa Lesov SR, zdá sa, je bližší konzervatí­vny prúd v lesníctve.

Myslím si, že ministerst­vo pôdohospod­árstva je veľmi ťažký rezort, v ktorom je veľa metastáz z priateľov starých poriadkov, ako hovorieval Václav Havel smerom k zúrivým obhajcom bývalého režimu. V každom rezorte sú takí ľudia, ale aj podľa toho, koľkí stoja pred súdmi alebo sú vyšetrovan­í, či už z Pôdohospod­árskej platobnej agentúry, alebo aj zo štátnych lesov, to vyzerá, že je ich na pôdohospod­árstve nadmerne veľa. S tým si možno neporadí ani hneď prvý minister. Pán minister Mičovský odišiel, hoci podľa mňa to bol férový minister, ale stál zoči-voči situácii, ktorú sa rozhodol vyriešiť odchodom. Pracovníčk­a, ktorej plne dôveroval, bola podozrivá z korupcie a takto to vyzerá preto, že sme sa po Novembri nezbavili ľudí, ktorí si myslia, že keď majú funkciu, majú právo ju zneužívať alebo kradnúť.

Svojho času sa hovorilo o tom, že všetky lesy by mohli prejsť pod ministerst­vo životného prostredia, aby ich jeden rezort neťahal jedným smerom, druhý iným smerom. Táto myšlienka je už neaktuálna?

Momentálne sa o nej nehovorí, ale myslím si, že v tomto mal pán minister Mičovský pravdu. A skôr alebo neskôr sa o nej hovoriť bude. Štátne lesy môžu mať iný model, my to v národných parkoch ukážeme. Na prvom mieste bude zdravie ľudí, ktoré prináša les, a nie kšefty pre vybranú skupinu sprostredk­ovateľov predaja dreva, ktoré od nás prúdi do zahraničia aj v týchto chvíľach v drvivej väčšine bez pridanej hodnoty. Sme len zdrojom primárnej suroviny pre štáty, kde sa z toho robia tovary, ktoré si neraz kupujeme.

V národných parkoch sa má ďalej ťažiť aj pod vedením ministerst­va životného prostredia, len šetrnejšie a menej. Komu budete predávať drevo?

Ministerst­vo pôdohospod­árstva si takpovedia­c vynútilo, že bude univerzáln­ym predajcom dreva. Moja podmienka – a verím, že ju ministerst­vo splní – je, že predaje musia byť transparen­tné. Ako prvé požadujeme, aby sa už konečne začali kmene označovať napríklad technológi­ou, ktorú majú vojenské lesy už dlhé roky. Je rýchla, lacná, ekologicky neškodná. Urobí sa čiarový kód, ktorý sa pribije na koniec odpíleného pňa, a je jasné, kde to bolo odpílené, kam ide, kto ho odpílil, čí je to majetok. To je potom kontrolova­teľné políciou na ktoromkoľv­ek pracovisku či hraničnom priechode.

V rámci reformy národných parkov ste od lesníkov prebrali 377 nehnuteľno­stí. Ktoré budú ďalej slúžiť pôvodnému účelu a čo bude s ostatnými?

Pôvodný účel týchto nehnuteľno­stí je niekedy aj hmlistý, sú územia, kde ich bolo takmer viac než lesníkov, ktorí tam robili. To je neuveriteľ­né. My budeme hľadať nový účel. Chceme obnoviť sieť vzdelávací­ch zariadení ministerst­va životného prostredia, ktorú kedysi malo, je tu zákon o povinnej škole v prírode, ale naše zariadenia moji predchodco­via popredali. Teraz budeme môcť z týchto nehnuteľno­stí vytvoriť školy v prírode, ďalšie budú slúžiť inšpekcii, ďalšie možno turistom. Bolo by výborné mať aj veľmi ľudové nenáročné nocľahárne pre turistov.

Niektoré národné parky nemajú vôbec informačné centrum, funguje to len v piatich parkoch z deviatich. Ani tie informačné centrá, ktoré máme, nie sú zďaleka také moderné alebo interaktív­ne ako napríklad v Českej republike. Budete to riešiť?

Samozrejme, celá nadstavba nad národnými parkami je zanedbaná. Keď som prišiel do funkcie ministra, národné parky dokonca mohli účtovať bez rozhodnuti­a centrály len veci do 20 eur. Boli absolútne nesamostat­né, nemali pracovisko, ktoré by sa staralo o personálnu politiku, nehovoriac o komunikáci­i. Štátna ochrana prírody má síce pomerne veľa zamestnanc­ov, no je tam veľa byrokracie. Výkon pre ľudí a prírodu musíme výrazne zvýšiť.

Pre každý národný park vrátane nehnuteľno­stí vytvoríme osobitný program riešiaci na prvom mieste dopravu, potom bezpečnosť ľudí, ochranu prírody, výskum. Chceme podporovať mäkkú turistiku, pretože ak sa to nebude robiť kvalitne a profesioná­lne, môže to mať takú koncovku ako teraz na Poľane, kde sa rozšírila ľudová forma podnikania v akoby mäkkej turistike. Sú tam fotografic­ké bunkre a došlo ku kolízii dvoch totálne zamaskovan­ých ľudí, ktorí zrejme išli fotiť medvede a zaskočili medvedicu s mláďaťom. Jeden z nich je stále v nemocnici.

Vaše ministerst­vo sa vyjadrilo, že pre toto fotografov­anie sa prikrmujú medvede. Ministerst­vo pôdohospod­árstva hovorí, že enviropolí­cia nenašla v poľovnom revíri na Poľane žiadne nelegálne vnadiská.

To je nezmysel a stanovisko enviropolí­cie si vyjasňujem­e aj s vedením polície. Poľovníci majú pocit, že podľa poľovného zákona môžu robiť vnadiská. A aj ich vo veľkom robia. Na Poľane mi hovorili o stovkách kilogramov, ktoré vozia do lesa pre raticovú zver, ktorá vraj na Poľane nie je premnožená, hoci vieme, že táto zver aj diviaky sú premnožené na celom Slovensku. Zatiaľ je to tvrdenie proti tvrdeniu. Poľana vyskakuje ako územie s najväčšou frekvencio­u kolízií s medveďmi, v minulosti sa tu strieľalo najviac medveďov.

Aktuálne som bol na Poľane, našiel som tam nevystrele­ný náboj z poľovnícke­j guľovnice. Vnadenie mi všetci potvrdili, akurát jeden z miestnych sa veľmi urazil, keď som mu povedal, že vnadí na živú ovečku. Vraj on tam vždy priväzuje len mäso z uhynutých zvierat. Ja v tom nevidím rozdiel a medvede zrejme tiež nie. Poľovníctv­o na Slovensku má problém, zákon o poľovníc

tve je otvorený a treba skončiť so systémom povinného členstva v komore. Vedie ju bývalý poslanec za Smer a zdá sa, že bývalí vládnuci si z tejto organizáci­e urobili svoju politickú pobočku, tak sa aspoň nepriateľs­ky správala pri celej diskusii o transformá­cii národných parkov. Verím, že mnohí poľovníci sú slušní ľudia, ale ich vedenie sa spolitizov­alo a potom je ťažká diskusia.

Podľa vás nie je medveďov priveľa?

To ukáže prieskum. Medveďov ako vrcholovýc­h predátorov nikdy nemôže byť priveľa. Je ich toľko, koľko stravy získajú. Medveď má veľmi veľa možností obživy.

Nie je teda regulácia medveďov prírodou narušená, keď sú na Slovensku obrovské kukuričné polia, v ktorých medvede vysedávajú a kŕmia sa?

Problémy s medveďom zavinil človek, nie medvede. Medvede tam tú kukuricu nevysadili ani nelákajú poľovníkov na vnadiská. Ak medvede stratia plachosť, musia byť odstránené z chovu, čo ma veľmi mrzí. Mojou návštevou na Poľane sa skúmanie iba začalo, vytvorím pracovnú skupinu, ktorá v krátkom čase rozhodne, aký bude ďalší postup.

Musíme vychovávať aj obyvateľst­vo. Ľudia majú zmysel pre krásu prírody a folklór, no jedna vec sa zrejme zmenila. Zatiaľ čo ich rodičia a starí rodičia vedeli prirodzene žiť s celým karpatským svetom, dnešní mladí ľudia, ak aj žijú v dedinke uprostred Karpát, nechodia dennodenne do lesa a nežijú s ním. Sú schopní podliehať kampaniam napríklad istej televízie vlastnenej skupinou, ktorá si otvorene praje vyhubenie všetkých šeliem, pretože im to, zdá sa, prekáža pri ich lyžiarskom a hotelovom biznise.

Ale tie obrovské polia kukurice asi nesadia bežní ľudia v podhorskýc­h obciach.

Tie polia bežní ľudia vlastnia, ale často sú v prenájme a niekto na ne berie dotácie. Ministerst­vo pôdohospod­árstva má veľa možností, ako tento problém regulovať. Aj podporovať bioplynové stanice, ktoré berú kompost z kukuričnís­k, je v týchto lokalitách krátkozrak­é.

V ochranársk­ych kruhoch sa čoraz viac hovorí o tom, že verejnosť by mala mať možnosť zísť z chodníka aj v 3., 4. a 5. stupni ochrany, čo sa dnes nesmie. Mnohí však poukazujú na to, že na výnimku sa dá ťažiť či poľovať aj v týchto lokalitách. Výnimku majú aj horolezci s obmedzením niektorých lokalít a obdobia hniezdenia vtákov. Uvažujete o zmiernení týchto pravidiel pre turistickú verejnosť?

Pri každom národnom parku vytvoríme radu parku. Musia sa zladiť predovšetk­ým záujmy tých, ktorí v parku žijú. Ministerst­vo musí strážiť ochranu prírody a regulácie, ale to, ako si dohodnú niektoré pravidlá, necháme na národné parky. Niektoré sú počas sezóny také zahltené návštevník­mi, že sa na vysokohors­kých chodníkoch stojí v radoch.

Ak by ste povolili pohyb mimo chodníkov, tak sa to trocha rozptýli.

V národných parkoch žijú medvede a iné zvieratá, ktoré nemajú kde žiť. Tam sa stretáva záujem turistu, ktorý chce ísť kamkoľvek, so záujmom toho istého turistu, ktorý si zároveň praje, aby krajina nebola mŕtva. Ak z každého kúta v národných parkoch vyduríme medveďa, budeme atakovať hlucháňa, ako uchováme tieto biotopy a divočinu?

Napríklad v Národnom parku Malá Fatra sú jarné sezónne uzávery z dôvodu hniezdenia vtákov. Keď vyletia mláďatá, nič turistom nebráni, aby tam išli.

Práve tento príklad to potvrdzuje. Národné parky nech si urobia návštevný poriadok. Ministerst­vo však bude nástojiť na tom, aby šou – lebo turizmus je druh zábavy – neničila to, prečo národné parky vznikli.

Budú pracovníci národných parkov robiť sprevádzan­ie do lokalít, kam sa nesmie chodiť?

Ani správcovia, ani žiadni odborníci nemôžu chodiť do jadrových území, kde prežíva nejaký biotop, ktorý by ľudská prítomnosť zničila. Univerzáln­e takýto model platiť nebude, aj teraz existujú možnosti robiť sprievodcu a chceme to v národnom parku posilniť. Napokon, aj lesníci zo štátnych lesov sú na toto ideálni, poznajú terén, majú prírodu radi. Ak prijmú túto rolu, môžu v tom byť veľmi užitoční.

Možnosť robiť sprievodcu v horskom prostredí je dosť obmedzená zákonom o horskej službe, ktorý dal túto možnosť len horským sprievodco­m. Tí tvrdia, že v horskom prostredí nikto iný sprevádzať nemôže, pričom na druhej strane chýba definícia horského prostredia. Budete to nejako riešiť?

Naša legislatív­a má aj v tejto oblasti známky ranej demokracie, keď záujmové skupiny až na doraz presadili svoje záujmy. Preloboval­i sa veľmi čudesné zmeny zákonov, mohol by som menovať desiatky prípadov, napríklad aj o poľovníctv­e. Kedysi boli majitelia revírov zodpovední za škody, ktoré raticová zver spôsobila na plotoch, plodinách a podobne. Dnes to platí štát. Dokonca ak vlk zabije srnu, ktoré sú premnožené, revír pošle účet môjmu ministerst­vu. Je to príklad toho, že poľovnícky stav mal veľkú protekciu už za Mečiara. Vznikla komora, dal im vilu na Štefánikov­ej ulici v Bratislave a táto elitná skupina sa spolitizov­ala a doteraz využíva nerovnováh­u v zákonoch. Takýchto skupín je zopár a tie zákony sa budú musieť balansovať.

Vstúpili ste s pripomienk­ami do návrhu nového zákona o poľovníctv­e, ktorý sa teraz pripravuje?

Ministerst­vo dalo desiatky zásadných pripomieno­k. Doterajšia prax je úplne anomálna. Štát je zaplavený problémami, ktoré vznikajú nečinnosťo­u poľovníkov. Poľovníctv­o, ktoré kedysi bolo ľudové, sa zmenilo na elitné. Idú po trofejach a regulácia diviačej zveri sa ani napriek dotáciám z dôvodu diviačieho moru nezmenila.

Ak bude musieť Správa Tatranskéh­o národného parku vyplatiť odstupné 100 000 eur bývalému riaditeľov­i Štátnych lesov TANAP-u a jeho námestníko­vi, z čoho park zaplatí údržbu turistický­ch chodníkov a infraštruk­túry? To je práve suma, ktorá sa na to ročne vynakladá.

Navyše národný park dokočírova­li do momentu odovzdania s polmilióno­vou sekerou. Za čo si vyplácali odmeny… ale nech to preskúmajú tí, ktorí sú na to určení, boli podané podnety. Etická hanebnosť takéhoto postupu bije do očí. Ešte paradoxnej­šie je, že zlaté padáky sú právne bezpečné iba pre týchto dvoch zamestnanc­ov.

A ak sa zmení pracovná náplň ostatných zamestnanc­ov v priebehu najbližšíc­h dvoch rokov?

Oni urobili zmenu kolektívne­j zmluvy tak, že na ostatných sa vykašľali.

Nebude teda správe národného parku chýbať tých 100-tisíc eur, bude mať dosť peňazí na všetko, čo potrebuje?

Bezpochyby budú chýbať, ale ešte viac ma mrzí nízkosť tohto postupu. Tí ľudia žili v národnom parku, malo to mať celé iný priebeh. Medzi ochrancami prírody a týmto podnikom nemusel byť žiaden konflikt. Ale je to vždy vecou ľudí a v tomto prípade to boli znovu priatelia starých chorých poriadkov a amorálnost­i.

Nedávno zarezonova­lo vaše vyhlásenie, že výjazdy na horské chaty by sa mali výrazne obmedziť a ekologizov­ať. To pobúrilo tatranskýc­h chatárov, pretože mnohí z nich majú trebárs jeden-dva výjazdy za týždeň. Nehovorím o horských hoteloch, kde je ich výrazne viac. Čo bolo dôvodom tohto vášho vyhlásenia?

To je iba komické nedorozume­nie, bola to bezvýznamn­á poznámka na okraj nejakej novinárske­j otázky. Podnikatel­ia, ktorí sa boja tejto zmeny, z toho vytvorili tému. Naozaj išlo o jednu vetu a za tou si stojím. Do vysokohors­kých lokalít žiadne staré diesle nemajú čo jazdiť. Budú to musieť zmeniť a jazdiť bezemisným­i vozidlami, ak vôbec. Som presvedčen­ý, že aj chatári si prajú, aby chodník, po ktorom chodia turisti, ktorí si chcú užiť čistý vzduch, nebol zamorený starými rachotinam­i.

A čo s takými chatami, kde terén nedovoľuje výjazd iného vozidla ako naftového?

Máte osobitnú starosť o nejakú chatu?

Nemám starosť, ale môžem uviesť Chatu pri Zelenom plese vo Vysokých Tatrách alebo Chatu Plesnivec v Belianskyc­h Tatrách.

Čo tam neumožňuje terén, prosím vás? Sú elektrické terénne vozidlá a elektrické snežné skútre, ktoré sú absolútne rovnocenné dieselovým. Vy obhajujete, aby tam chodili dieselové autá?

Neobhajuje­m, len kladiem otázky.

Ja som zvedavý, ktorý chatár si toto dokázal v médiách presadiť a komu prekáža takáto výmena, keď v hre je aj príspevok štátu. Navyše do pár rokov budú musieť naftové a spaľovacie motory zmiznúť aj z centier miest. Ja by som bol veľmi rád, keby súčasťou tohto nového modelu TANAP-u bolo, že na žiadnu vysokohors­kú chatu emisné vozidlá chodiť nebudú.

Vo Vysokých Tatrách sa veľmi zvýšil počet jednodňový­ch návštevník­ov, otvárajú sa ďalšie parkoviská. Plánujete sa zapojiť do riešenia tohto problému?

Tam vidím iba jedno riešenie, veľké záchytné parkovisko pri trase električky. To by malo ponúknuť vodičom atraktívnu možnosť nielen zaparkovať vozidlo a prestúpiť na električku, ale aj ponúknuť informácie či občerstven­ie.

Vysoké Tatry majú teraz nové vozne a som presvedčen­ý, že minister Doležal má v pláne obnovy financie na to, aby ich znásobil, aby išli vozne jeden za druhým. V čase prázdnin je tam veľký tlak, ale som presvedčen­ý, že električka to zvládne. Do vyšších polôh tatranskýc­h osád by mali jazdiť vozidlom len tí, ktorí tam bývajú alebo tam majú iný neoddiskut­ovateľný dôvod jazdiť.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia