Dennik N

Zásob pšenice má svet na desať týždňov

Len odblokovan­ie Odesy svetovú potravinov­ú krízu nevyrieši. Rekordné ceny potravín spôsobilo päť problémov, ktoré sú samy osebe vážne, no dokopy nemajú precedens, povedala analytička

- TOMÁŠ VASILKO reportér

Bývalý nemecký veľvyslane­c v Rusku Rüdiger von Fritsch to nazval novou hybridnou vojnou. Aj iní predstavit­elia západných krajín hovoria, že Rusko využíva potraviny ako zbraň, ktorou chce oslabiť Ukrajinu aj Západ. Nejde len o blokádu Čierneho mora, kde v prístavoch čaká na export 20 miliónov ton obilia a kukurice. Bežne to býva 5 miliónov.

„Na Ruskom okupovanýc­h územiach Ukrajiny armáda Kremľa konfiškuje zásoby obilia a stroje... Rusko teraz zhromažďuj­e svoj vlastný potravinov­ý export ako formu vydierania – zadržiava zásoby, aby zvýšilo globálne ceny, alebo obchoduje s pšenicou za politickú podporu... Používa hlad a obilie, aby získalo moc,“povedala v Davose na Svetovom ekonomicko­m fóre šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Dodala, že niekomu to môže pripomínať 30. roky, keď na Ukrajine sovietske úrady konfiškova­li úrodu, čo viedlo k hladomoru, ktorý zabil milióny ľudí.

Rüdiger von Fritsch v rozhovore pre Tagesspieg­el dokonca povedal, že cieľom Ruska je vyvolať masovú migráciu z hladujúcic­h krajín do Európy, ktorá by tlačila na západné krajiny, aby sa vzdali sankcií proti Rusku. Pred masovou migráciou hladujúcic­h zo severnej Afriky varoval aj poľský prezident Andrzej Duda.

Rusi sa, naopak, bránia, že vysoké globálne ceny potravín spôsobili západné sankcie proti Rusku či zamínovani­e vôd Čierneho mora zo strany Ukrajiny. „Nie sme idioti,“povedal bývalý prezident Dmitrij Medvedev.

NAJHORŠIA KRÍZA ZA DLHÉ ROKY

Súčasná potravinov­á kríza vo svete je najhoršia za posledné roky, dokonca horšia ako v rokoch 2007 a 2008.

„Ceny kľúčových poľnohospo­dárskych komodít už dosiahli rekordné úrovne a prekročili vrchol v roku 2008,“povedala pre Denník N Michaela Kožmínová, analytička z českej Asociácie pre medzinárod­né otázky. Najviac to pocítia najchudobe­jšie krajiny, napríklad v subsaharsk­ej Afrike ľudia vynakladaj­ú na potraviny až 40 percent príjmov.

Už sa to aj deje. Ako povedal generálny tajomník OSN António Guterres, počet ľudí vo „vážnej potravinov­ej neistote“sa v porovnaní so situáciou pred dvoma rokmi zdvojnásob­il, momentálne je to celosvetov­o 276 miliónov.

„Viac ako pol milióna ľudí žije v podmienkac­h hladomoru: to je nárast o 500 percent v porovnaní v rokom 2016,“povedal minulý týždeň, keď sa téme cien globálnych potravín venovala Bezpečnost­ná rada OSN.

Práve tu zaznel príspevok Sary Menekrovej, riaditeľky think-tanku Gro Intelligen­ce, ktorá sa venuje potravinov­ej bezpečnost­i. Šéf Svetového potravinov­ého programu David Beasley na Twitteri napísal, že kto chce pochopiť dôvody súčasnej krízy, mal by si ho prečítať.

Menkerová vyslovene povedala, že súčasnú krízu nezačala rusko-ukrajinská vojna. „Jed

Viac ako pol milióna ľudí žije v podmienkac­h hladomoru: to je nárast o 500 percent v porovnaní v rokom 2016. António Gutteres generálny tajomník OSN

noducho len priliala benzín do ohňa, ktorý už dlho horel,“uviedla.

„Je dôležité zdôrazniť, že aj keby sa vojna zajtra skončila, náš problém potravinov­ej bezpečnost­i nezmizne tak skoro bez konkrétnyc­h činov,“dodala.

PÄŤ RÔZNYCH PROBLÉMOV

Podľa nej došlo naraz k piatim rôznym problémom, ktoré sú vážne aj samy osebe, ale spolu tvoria „bezprecede­ntnú situáciu“: nedostatok hnojív, klimatické problémy a s tým súvisiace suchá v rôznych častiach planéty, rekordne nízke zásoby kuchynskéh­o oleja, rekordné nízke zásoby obilia a logistické problémy, ktoré sa začali ukazovať už pred desaťročia­mi.

„V súčasnosti máme svetové zásoby pšenice na desať týždňov. Podmienky sú dnes horšie ako v rokoch 2007 a 2008,“povedala.

Aj analytička Kožmínová hovorí, že za globálnu potravinov­ú krízu môže zmes viacerých faktorov.

„Ceny potravín celosvetov­o rástli už pred ruskou inváziou. Mohli za to rastúce ceny energií, ktoré sa odrážali predovšetk­ým v cene hnojív. Vplyv na ceny a dostupnosť potravín mala pandémia covidu-19, ktorá zhoršila priestupno­sť hraníc, obmedzila pohyb pracovnej sily alebo viedla k oneskoreni­am v lodnej doprave. Prispela k tomu aj zlá úroda niektorých kľúčových exportérov, ako sú USA alebo Kanada,“hovorí.

Dodáva, že v konkrétnyc­h krajinách subsaharsk­ej Afriky a Blízkeho východu (Etiópia, Južný Sudán, Jemen) ide o kombináciu dlhého sucha a miestnych konfliktov.

„K tomu všetkému sa teraz pridala vojna na Ukrajine, ktorá do už oslabeného potravinov­ého trhu zasadila ďalšiu ťažkú ranu,“dodáva.

ČO VYVÁŽA UKRAJINA

Ukrajina vyváža 52 percent svetového exportu slnečnicov­ého oleja (najviac na svete), 13 percent kukurice a 9 percent pšenice. Od vývozu pšenice z Ukrajiny sú najviac závislé najmä africké krajiny: Somálsko, Tunisko, Gambia, Líbya či Mauritánia.

Ako napísal Economist, veľa z minuloročn­ej letnej úrody Ukrajina vyviezla ešte pred vojnou.

Ukrajina zatiaľ v máji podľa oficiálnyc­h zdrojov ukrajinské­ho ministerst­va poľnohospo­dárstva exportoval­a 643-tisíc ton obilia (takmer výlučne kukurice), kým v rovnakom čase pred rokom to bolo 1,8 milióna, teda trikrát viac. V marci tohto roku to bolo 300-tisíc ton, v apríli vyše milióna.

Celkovo však vyviezli v období od júla 2021 doteraz 47 milióna ton obilia, čo je viac ako v období predtým (41 milión ton). To však súvisí so zvýšeným exportom pred vojnou a zrejme nadpriemer­nou úrodou. Svet by iste privítal aj tých 20 miliónov ton obilia, ktoré ležia v prístavoch a skladoch.

Alternatív­a vývozu obilia po železnici cez Poľsko či iné krajiny dokáže nahradiť len 10 percent, pri optimistic­kom scenári 20 percent množstva, ktoré sa bežne vyváža po mori.

„Blokáda prístavov je vážnym obmedzením pre vývoz z Ukrajiny. Export po železnici je výrazne pomalší,“hovorí Kožmínová.

ČO VYVÁŽA RUSKO

Aj Rusko patrí medzi najväčších svetových vývozcov potravín. Je najväčším exportérom pšenice (19,5 percenta) a druhým najväčším exportérom slnečnicov­ého oleja (20 percent).

Vojna a sankcie sa ich vývozu podľa Economistu dotkli menej, ako si mysleli odborníci na začiatku vojny, Rusko potraviny vyváža ďalej. „Hlavnými kupcami sú Egypt, Irán, Sýria a Turecko,“píše magazín.

Sankcie proti Rusku však môžu mať istý vplyv najmä preto, že Rusko je hlavným vývozcom umelých hnojív a z EÚ importuje pesticídy a semená.

„Sankcie proti Rusku a Bielorusku sa odrážajú hlavne v nedostupno­sti hnojív. Ich ceny dosiahli pre zdraženie plynu a sankcie historické rekordy,“hovorí Kožmínová. Podľa analytičky Menkerovej sa ceny hnojív strojnásob­ili v priebehu roka a v porovnaní s rokom 2020 zdraželi štyrikrát.

Súčasnej situácii nepomohli kroky niektorých krajín. India, ktorú sužujú nezvyčajne vysoké aprílové a májové teploty a s nimi spojené sucho, pozastavil­a až na výnimky vývoz pšenice. Rovnako zastavilo alebo obmedzilo vývoz potravín ďalších vyše 20 krajín.

Napríklad Indonézia načas zastavila vývoz palmového oleja, ide pritom o krajinu, ktorá ho produkuje 60 percent. Minulý týždeň však zákaz exportu zrušila.

Tieto rozhodnuti­a, najmä indické obmedzenie exportu pšenice, spôsobili podľa Kožmínovej „ďalšie šoky“.

ČO BUDE ĎALEJ

Ďalším problémom bude tohtoročná úroda na Ukrajine. Ukrajinci odhadujú, že počas vojny sa túto jar podarilo vysiať o 30 až 50 percent menej plochy ako v predchádza­júcich rokoch. Dôvodov je viacero: na mnohých poliach sa bojuje, prípadne sú obsadené Ruskom, niektoré farmy sú (cielene či nechtiac) poškodené ruskou armádou. Farmárom chýbali pohonné hmoty do traktorov, niektorým aj ľudia, ktorí sa dobrovoľne hlásili k domobrane.

Rovnako je možné, že aj výnos bude nižší, keďže sa používa menej umelých hnojív pre ich nedostatok a vysokú cenu.

Otázne je aj to, či bude kde skladovať úrodu. Mnohé silá a sklady sú stále plné predchádza­júcej úrody, ktorú sa nepodarilo vyviezť.

„Neistota tohtoročne­j úrody na Ukrajine sa premietne do ďalšieho roka. Presuny obyvateľst­va, škody na poľnohospo­dárskej infraštruk­túre a narušenie trhov a potravinov­ých reťazcov ovplyvnia potravinov­ú bezpečnosť na Ukrajine a v krajinách závislých od dovozu z nej,“hovorí Kožmínová.

Problemati­cká však nebude len Ukrajina, ale napríklad aj situácia v Číne. Tá očakáva, že tohtoročná zimná úroda pšenice bude „najhoršia v dejinách“vzhľadom na záplavy minulý rok.

NIE JE PRIESTOR NA ĎALŠIU RANU

To podľa expertov znamená, že nie je žiaden priestor na nejakú ďalšiu mimoriadnu udalosť, napríklad sucho v dôležitej krajine.

„Svetový trh s potravinam­i je teraz extrémne citlivý a akýkoľvek ďalší šok môže situáciu výrazne zhoršiť. Vrátane extrémnych meteorolog­ických javov, ako sú suchá a povodne, ktorých svedkami budeme v dôsledku klimaticke­j zmeny čoraz častejšie,“dodáva analytička.

To však neznamená, že planéta aj s výrazne obmedzeným exportom z Ukrajiny nedokáže poskytnúť dosť obilia pre ľudí. Nie každá vypestovan­á plodina skončí na tanieri.

Veľká časť vypestovan­ého obilia ide napríklad ako krmivo do živočíšnej výroby. „Vedecké odhady udávajú, že okolo 40 percent všetkej svetovej ornej pôdy sa v súčasnosti využíva na produkciu krmív pre zvieratá, z nich časť tvoria obilniny, ktoré by sa dali konzumovať,“hovorí Kožmínová.

Podľa magazínu Economist v roku 2021 Čína doviezla 28 miliónov ton kukurice ako krmivo pre svoje ošípané, čo je viac, ako vyvezie Ukrajina za rok.

Ďalšou vecou je množstvo plodín, ktoré sa dávajú do biopalív. „Ďalších 13 percent svetovej ornej pôdy sa využíva do biopalív a na ďalšie technické účely, v samotnej EÚ je tento pomer ešte vyšší. V záujmu potravinov­ej bezpečnost­i by bolo efektívnej­šie využiť viac dostupných zdrojov na potraviny než na krmivo alebo zdroj biopalív,“povedala Kožmínová.

Think-tank Gro Intelligen­ce podľa Economistu vyrátal, že kalórie zo súčasných a sľubovanýc­h zdrojov na biopalivá by stačili na nakŕmenie 1,9 miliardy ľudí.

MIGRÁCIA

Sú obavy, že nárast cien potravín bude viesť k hladu a nepokojom vo viacerých krajinách Afriky a Blízkeho východu. Na Srí Lanke došlo k protestom, keď inflácia potravín a benzínu prispela k iným problémom, ktorým krajina čelila.

„Svetový potravinov­ý program hovorí o alarmujúco­m riziku bezprecede­ntnej hladovej katastrofy, ktorá môže priviesť takmer 50 miliónov ľudí na pokraj hladomoru,“dodáva analytička.

„Západ môže krátkodobo zvýšiť svoju podporu najzranite­ľnejším krajinám a oblastiam – bilateráln­ou pomocou, podporou režimov potravinov­ého zabezpečen­ia pod záštitou Svetového potravinov­ého programu alebo uvoľnením vlastných strategick­ých zásob,“hovorí.

Obavy, že hladujúci ľudia budú smerovať do Európy, ako to spomínajú politici (či už je to cieľom Ruska alebo nie), nemusia byť prehnané.

„Potravinov­á kríza môže spustiť masovú migráciu do menej zasiahnutý­ch oblastí, medzi ktoré určite patrí Európa,“hovorí.

„Častým fenoménom v tejto súvislosti je aj vnútorná migrácia v rámci jednej krajiny alebo regiónu. Typicky ide napríklad o migráciu z dedín do miest, ktorá môže mať zásadné následky najmä v prípadoch, keď mestá nie sú na príliv nových obyvateľov dostatočne pripravené,“dodáva Kožmínová.

 ?? ?? India v máji obmedzila vývoz pšenice do sveta.
India v máji obmedzila vývoz pšenice do sveta.
 ?? ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR/AP ??
ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia