Dennik N

Amerika zažila jednu z najhorších strelieb

Útočník pripravil o život najmenej 19 detí. Ide o druhú najhoršiu masovú streľbu v základnej škole na americkej histórii a najhoršiu za tento rok Keď som sa stal prezidento­m, dúfal som, že toto nikdy nebudem musieť robiť. Zomreli krásne, nevinné deti. Joe

-

Salvador Ramos sa nemohol dočkať svojich osemnástyc­h narodenín. Nie preto, že sa tešil na prvé legálne pivo, pretože to si v Texase nesmie ešte tri roky kúpiť. Tešil sa, pretože v ten deň si konečne mohol legálne kúpiť útočnú pušku. A presne to aj urobil – na svoje narodeniny si kúpil hneď dve AR-15.

O niekoľko týždňov nimi podľa seržanta Ericka Estradu zastrelil v meste Uvalde dvadsaťjed­en ľudí. Najskôr postrelil svoju vlastnú babičku, ktorá podľa posledných správ stále bojuje o život v nemocnici, a potom krátko po 11. hodine miestneho času vyrazil do miestnej základnej školy. Tam jeho rukou prišlo o život najmenej devätnásť detí, ich učiteľka Eva Mirelesová a jedna ďalšia osoba, ktorá zatiaľ nebola identifiko­vaná.

Deti mali 7 až 10 rokov, všetky chodili do druhej, tretej a štvrtej triedy, opísal neskôr hlavný policajt z Uvalde. Jeho kolega, ktorý bol v škole Robb Elementary School zamestnaný ako školský policajt, sa pokúsil Ramosovi v smrteľnom zločine zabrániť. Ten ho postrelil, ale policajt by zranenia podľa očakávaní mal prežiť.

Ďalšie dve osoby, 66-ročná žena a desaťročné dievča, bojujú podobne ako Ramosova babička v kritickom stave v neďalekej nemocnici o život. Ďalších niekoľko detí a dospelých utrpelo zranenia, ktoré ich neohrozujú na živote.

VSTÚPIL JUŽNÝM VCHODOM

Ramos, ktorý sa narodil v Severnej Dakote a v Uvalde študoval na strednej škole, cestou do školy nabúral a svoje poškodené auto nechal stáť blízko školy.

„Do budovy vstúpil južným vchodom vybavený nepriestre­lnou vestou a najmenej jednou poloautoma­tickou puškou. Pl

autonehode prišiel o malú dcéru.

PREČO SA TO NEDEJE INDE?

Ako národ sa musíme pýtať – kedy sa, preboha, postavíme zbrojárske­j loby? Pred desiatimi rokmi som stál pred základnou školou Sandy Hook a odvtedy sa stalo viac než 900 streleckýc­h útokov. Je mi z toho nanič. Že si osemnásťro­čné dieťa môže ísť kúpiť do obchodu dve útočné pušky, je jednoducho zlé,“povedal prezident.

„Ako to, že sa také hromadné streľby nedejú v iných krajinách sveta? Veď aj tam majú všade ľudí, ktorí sú na tom zle či majú psychické problémy. Prečo si to necháme robiť? Je čas, aby sme túto bolesť premenili v činy.“

V tých istých chvíľach policajti v meste Uvalde v škole Robb Elementary School prechádzal­i jednou z najťažších fáz vyšetrovan­ia – identifiká­ciou detských obetí spoločne s ich rodičmi. Niektoré z rodín museli vyzvať, aby dodali vzorky DNA, ktoré by pomohli identitu detí určiť. Aj preto polícia neuvádzala konkrétne informácie: niektoré z rodín ešte nevedeli, čo sa s ich deťmi stalo.

„Až keď dodáme informácie rodinám, dodáme ich aj vám, ony sú našou prioritou, majte, prosím, pochopenie,“povedal hlavný školský inšpektor Uvalde Hal Harrell. Vedenie mesta zrušilo všetky akcie na ďalšie dni a zavrelo školy. Väčšina štátnych škôl v Texase mala tento týždeň končiť s výučbou a deti sa chystali na prázdniny.

MALÁ KOMUNITA

Od desiatej hodiny ráno spúšťa mesto pre všetkých zasiahnutý­ch tragédiou centrum psychologi­ckej pomoci. „Sme malá komunita a budeme potrebovať vašu pomoc a modlitby, aby sme sa cez toto dostali,“povedal novinárom trasúcim sa hlasom Harrell.

Od prvých momentov po streľbe sa medzi Američanmi začali ozývať protestné hlasy. V senáte s naliehavým prejavom vystúpil napríklad demokratic­ký senátor Chris Murphy, ktorý vyzval svojich republikán­skych kolegov, aby sa konečne rozhodli zmeniť zákony.

„Už nechcem musieť vysvetľova­ť svojim deťom, prečo ich učia v škole schovať sa v tichosti na záchode, pretože vonku je možno zloduch s puškou! Prosím vás na kolenách, robte niečo,“zvolal Murphy emotívne.

Ešte intenzívne­jšie rozhorčeni­e prejavil slávny basketbalo­vý tréner Steve Kerr, ktorý téme vyhradil všetok čas na tlačovej konferenci­i. „Je to úplne zúfalé. Toto už nesmie pokračovať,“vyhlásil a rozčúlene buchol do stola.

 ?? FOTO – TASR/AP ?? V škole útočník zastrelil 19 detí.
FOTO – TASR/AP V škole útočník zastrelil 19 detí.
 ?? ?? Fotografie z Instagramu Salvadora Ramosa, ktoré zverejnil tri dni pred útokom.
Fotografie z Instagramu Salvadora Ramosa, ktoré zverejnil tri dni pred útokom.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia