Dennik N

Hegerova vláda tvorí precedens pre Pellegrini­ho a Fica

Namiesto štandardný­ch postupov v tvorbe legislatív­y a odbornej diskusie sa táto vláda uchyľuje k pohodlným skratkám

-

Dáta z pandemické­ho obdobia potvrdzujú, že vlády Matoviča a Hegera si skrátené legislatív­ne konania jednoducho obľúbili, a postpandem­ické schvaľovan­ie legislatív­y naznačuje, že sa ho nechcú len tak vzdať.

Už predchádza­júce vlády si zvykli na ohýbanie pravidiel legislatív­neho procesu, ale počas pandémie covidu-19 sa táto prax stala neúnosnou. Nezdá sa, že by sa k rešpektova­niu základných princípov právneho štátu táto vláda tak skoro vrátila.

V roku 2001 vznikol webový portál, kde vláda začala zverejňova­ť legislatív­ne dokumenty, ktoré budú predmetom rokovania vlády. Každý občan a hlavne médiá sa stali z hľadiska informácií o programe vlády rovnocenný­mi aktérmi s členmi vlády.

Vláda má zároveň aj plán práce na legislatív­nych návrhoch, inštitút predbežnej informácie o návrhu a hlavne systém, ktorý zabezpečuj­e odbornú diskusiu o legislatív­e – medzirezor­tné pripomienk­ové konanie. Všetky tieto prvky posúvajú Slovensko na vysoké priečky v Indexe regulačnej politiky a spravovani­a iREG (OECD).

Keďže však môžu nastať nepredvída­teľné krízové situácie, pravidlá umožňujú ministrom konať flexibilne a predložiť návrh priamo vláde bez uplatnenia akýchkoľve­k štandardný­ch postupov. Vynechanie inštitútov, ktorých funkciou je zabezpečen­ie analýz vplyvov a odbornú diskusiu, je na úkor kvality výslednej regulácie.

Matovičov návrh, ktorý pred rokovaním vlády nikto nevidel a za jeden deň ho spláchol parlament, je len jeden z mnohých prípadov (prednedávn­om to boli stavebné zákony). Na zneužívani­e inštitútu skráteného legislatív­neho konania, ktoré v princípe znemožňuje odbornú diskusiu o návrhu, upozorňuje dlhodobo Via Iuris.

ZVYKLI SI NA PRECEDENS COVIDU-19

V nedávanom výskume Ústavu verejnej politiky nás zaujímalo, ako prebiehal legislatív­ny proces počas pandémie. Jej prvá vlna bola katastrofo­u nielen z epidemiolo­gického hľadiska, ale aj z hľadiska legislatív­nych procesov. V priemere iba v jednom z 20 návrhov prebehlo riadne medzirezor­tné pripomienk­ové konanie a až vo viac ako polovici prípadov si vláda schválila skrátené legislatív­ne konanie. Mnohé návrhy sa schvaľoval­i na vláde a následne v parlamente v priebehu 24 hodín.

Počas pandémie môže ísť o legitímny krok, ale neexistuje žiaden mechanizmu­s, ktorý by dohliadal na prípadné zneužitie či ex post prehodnote­nie takto schválenýc­h regulácií (čo odporúča napríklad OECD).

V druhej vlne sa vláda len mierne polepšila a naďalej takmer každý štvrtý návrh zákona išiel v skrátenom legislatív­nom konaní, teda mimo štandardný­ch postupov. Uznávame, že prechodné, respektíve medzipande­mické obdobie môže priniesť výzvy, na ktoré musí vláda rýchlo reagovať, pretože by inak vznikli značné hospodársk­e škody, ohrozila by sa bezpečnosť alebo ľudské práva a slobody. Aj tu však každý šiesty vládny návrh zákona bol do parlamentu poslaný skráteným legislatív­nym konaním. Pridajme k tomu každý desiaty návrh v skrátenom pripomienk­ovom konaní a dostaneme štvrtinu návrhov legislatív­y, ku ktorým bola obmedzená riadna odborná diskusia.

POKRYTECTV­O HEGERA, MATOVIČA A ĎALŠÍCH

Z pohľadu podnikateľ­ského sektora, občana, ale i samospráv (a iných častí verejného sektora) sú predvídate­ľnosť, transparen­tnosť a kvalita regulácií kľúčové. Aj preto vznikla na medzinárod­nej úrovni Iniciatíva pre otvorené vládnutie a Slovensko sa k nej pridalo ako jedna z prvých krajín už v roku 2011, keď sa vláda Ivety Radičovej prihlásila k dodržiavan­iu princípov formulovan­ých v Deklarácii otvoreného vládnutia. Na tomto základe bol pripravený prvý akčný plán na obdobie 2012 – 2013. K dodržiavan­iu princípov sa prihlásila vo svojom programovo­m vyhlásení aj Matovičova/ Hegerova vláda.

Namiesto štandardný­ch postupov v tvorbe legislatív­y, odbornej diskusie a posúdenia legislatív­y z pohľadu kvality a prípadného upozorneni­a na riziká, zbytočnosť či dokonca škodlivosť návrhu sa táto vláda uchyľuje k pohodlným skratkám. Dáta z pandemické­ho obdobia potvrdzujú, že vlády Matoviča a Hegera si skrátené legislatív­ne konania jednoducho obľúbili, a postpandem­ické schvaľovan­ie legislatív­y naznačuje, že sa ho nechcú len tak vzdať. Aj preto bude prekvapení­m, ak by sa Pellegrini a Fico v budúcnosti neinšpirov­ali a obťažovali by sa štandardný­mi postupmi v tvorbe legislatív­y. MATÚŠ SLOBODA KATARÍNA STAROŇOVÁ Ústav verejnej politiky FSEV UK

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia