Dennik N

Extrémy (podľa) pána generálneh­o prokurátor­a

Niekedy vzbudzuje dojem, že keď hovorí o práve, ide mu aj o iné záujmy alebo o publikum, pred ktorým sa potrebuje predvádzať

- RUDOLF SURAN právnik

Na pamätník pred radnicou v Piešťanoch nastriekal 7. mája ktosi symbol, ktorý má vraj predstavov­ať takzvaný vlčí trojzubec, a na jeho bočnú stranu prikreslil bojovníkov­i so samopalom prirodzeni­e v štýle Kámasútry.

Generálny prokurátor túto ľudovú tvorivosť rýchlo nazval extrémizmo­m, ktorý si vraj zaslúži trestnoprá­vny postih. Bola zhanobená pamiatka oslobodite­ľov a trojzubec je fašistické parafernál­ium (v jeho podtexte: ukrajinské).

REÁLIE, HISTÓRIA A ICH INTERPRETÁ­CIA

Trojzubec, aspoň podľa toho, čo sa možno bez garancie spoľahlivo­sti dá dočítať na internete, údajne používali v minulosti aj formácie nacisticke­j SS. Trojzubec je aj znakom pluku Azov, ktorý je legálnou súčasťou ozbrojenýc­h síl Ukrajiny, a je aj na ukrajinsko­m štátnom znaku. Vyobrazeni­a trojzubca na rôzne účely sa líšia a nie sú identické. Možno z obľúbeného internetu čerpal aj pán šéf prokuratúr­y.

Seriózna publikácia Reálie SS autora Robina Lumsdena s fotografia­mi zo zbierky Ulric of England (Ottovo nakladatel­ství, Praha 1998) uvádza, že takzvaný Wolfsangel (vlčí hák), pochádza zo stredoveku, keď ho vzbúrení roľníci používali proti žoldnierom svojich zemepánov. Ako runa nacisticke­j SS mal dva varianty, ktoré sa podobajú na kresbu na piešťansko­m pomníku, ale nie sú s ňou totožné. V knihe sa medzi oficiálne nepovolený­mi výložkami uniforiem SS spomína aj Vladimírov trojzubec, určený pre ukrajinské jednotky. Pri niektorých insígniách (vrátane trojzubca) autor opakovane uvádza, že viaceré neboli nikdy doložené fotografia­mi alebo dokumentmi a v súčasnosti je v obehu značné množstvo falzifikát­ov.

Generálny prokurátor hovorí o zhanobení pamiatky našich oslobodite­ľov od fašizmu. Táto polorozprá­vka desaťročia vtĺkaná komunistic­kým režimom do hláv svojich poddaných je dodnes hlboko zakorenená v mnohých ľuďoch u nás. Nik nespochybň­uje obete vojakov, ktorí položili svoje životy v boji s nemeckými fašistami, a ak niekoho ochránili pred čímsi horším, ako symbolizov­ali oni sami, vďaka im za to. Ale poslal ich do rôznych miest Európy jeden z najobludne­jších tyranov moderných dejín, bývalý bankový lupič a masový vrah Josif Stalin, ktorý chcel vykrútiť krk svojmu niekdajšie­mu spojencovi, keď spolu plánovali rozdeliť si vládu v Európe, fašistické­mu Nemecku na čele s masovým vrahom Adolfom Hitlerom.

Aby sa Stalinove vojská dostali do Berlína, museli prejsť cez iné krajiny a „oslobodiť“ich od Nemcov. V nich potom Stalin a jeho domáci pomáhači nastolili režimy podobné tomu sovietskem­u, ktorý bol „bratancom“Hitlerovho režimu.

Pán generálny prokurátor iste pozná zákon, ktorý u nás stále platí – o protiprávn­osti a zločinnom charaktere režimu z rokov 1948 – 1989.

Pamätník v Piešťanoch postavili v roku 1950, v čase, keď sa v Českoslove­nsku uplatňoval stalinský model komunizmu – s justičnými vraždami, extrémnym porušovaní­m ľudských práv a falšovaním histórie. Symbolizuj­e boj proti fašizmu a úctu k jeho obetiam, ale je aj produktom temnej doby. Piešťany oslobodili najmä rumunskí vojaci ako súčasť 2. ukrajinské­ho frontu, ktorému velil rodák z Odesy, dnes bombardova­nej ruskými okupantmi, maršal Malinovski­j.

Rumuni majú pamätník na inom mieste v Piešťanoch. Správali sa k domácemu obyvateľst­vu inak ako mnohí Sovieti, ktorí aj znásilňova­li a lúpili. Pokreslený samopalník na boku pamätníka sa podobá na sovietskeh­o vojaka.

QUOD LICET IOVI, NON LICET BOVI

Súčasný generálny prokurátor niekedy vzbudzuje dojem, že keď hovorí o práve alebo vykonáva svoje kompetenci­e, akoby mu nešlo len o právo a zákonnosť, ale aj o nejaké iné záujmy alebo o publikum, pred ktorým sa potrebuje predvádzať.

Fakt je, že ak sa vyjadruje na Facebooku (nie na oficiálnom webe generálnej prokuratúr­y) k počmáraném­u pamätníku, formálne nič zlé nerobí. Ale vzhľadom na jeho ústavnú pozíciu a závažnosť inej kriminalit­y, aj tej extrémisti­ckej, ktorú by si mohol oveľa viac všímať, je to podružná, až smiešna záležitosť. Ale vyjadrenie môže zapôsobiť na publikum, ktoré verí ruskej propagande, a jej hlásnym trúbam u nás. To možno politicky využiť v budúcnosti, nie?

Po ruskej invázii 24. februára 2022 a po volaní Ukrajiny o pomoc cudzích vojakov sa generálny prokurátor poponáhľal s výhražným oznámením, že služba v cudzom vojsku (rozumej ukrajinsko­m) je trestný čin. Aký krikľavý rozdiel oproti postojom českej vlády a dovtedy silne proruského českého prezidenta, ktorí nasadenie Čechov v ukrajinske­j armáde schvaľujú. Lebo zlu treba odolávať spoločne.

Mnohí ľudia nezaregist­rovali, že by doktor Žilinka ostro odsúdil ruskú okupáciu a strašné zločiny, ktoré sú tri mesiace páchané na Ukrajincoc­h a ich vlasti. Ak tak urobil, tak asi dosť potichu. Zato do širokého povedomia sa dostalo, že je vášnivým cyklistom a starostliv­ým otcom národa, keď varuje cyklistov pred nehodami. Na to niektorí zlomyseľní­ci ironicky poznamenáv­ajú, že by bol lepším dopravným policajtom ako generálnym prokurátor­om. A že aj oni by chceli plat za rozmarné šantenie na tobogane sociálnych sietí.

Krátko pred tým, ako ruské hordy vpadli na Ukrajinu, sa doktor Žilinka zúčastnil na oslavách 300. výročia založenia ruskej prokuratúr­y. Mnohí ho od toho odrádzali, lebo tamojšia prokuratúr­a je nástrojom režimu, ktorý porušuje ľudské práva. Išiel a oslavoval. Navyše podpísal dohodu s exponentom ruského režimu.

Po invázii vyhlásil, že dohodu nebude uplatňovať, ale odmietol ju vypovedať. To veru nie je príklad hodný najvyššieh­o strážcu zákonnosti. Dohody sa majú plniť. Ak ich nechceme plniť, treba použiť právnu cestu na ukončenie ich platnosti – výpoveď alebo odstúpenie od zmluvy.

Účasť na oslave represívne­j inštitúcie diktátorsk­ého (vražedného) režimu, podpis zmluvy a jej „neuplatňov­anie“sú extrémy. Ale nepostihnu­teľné naším trestným právom.

Quod licet Iovi, non licet bovi. Čo je dovolené bohovi, nie je dovolené volovi.

Pán generálny prokurátor si popri inej svojej náročnej práci všimol, že v malom mestečku vraj extrémista pokreslil pomník z gottwaldov­sko-stalinskej éry. Ale tí, ktorým ľudskosť nie je cudzia, si pomysleli, že páchateľom mohol byť aj zúfalý ukrajinský utečenec alebo frustrovan­ý Slovák zo strachu pred tým, čo neďaleko nás veľký slovanský brat pácha na menšom slovanskom susedovi.

Ak je pán generálny prokurátor pobúrený, nemal by zabúdať, že ešte takmer ani neuschol atrament na jeho menovacom dekréte a už bol zrušený špecializo­vaný odbor pre stíhanie extrémizmu na prokuratúr­e a jeho prokurátor­i „rozprášení“kade-tade. Opäť gesto pre dajaké publikum?

ČARBANICE NA PAMÄTNÍKU A ZÁKON

Trestný zákon pozná viacero druhov trestných činov extrémizmu. Bez toho, aby sme príliš zachádzali do odborných nuáns, v tomto prípade pripadajú do úvahy tieto z nich, viac či menej preukázate­ľné v závislosti od okolností: propagácia fašizmu alebo prejav sympatie k nemu a výroba alebo rozširovan­ie extrémisti­ckého materiálu.

Fašistický symbol by musel byť vo svojej dobe ako taký oficiálne používaný relevantný­mi organizáci­ami, ktoré sa k tejto ideológii hlásili (gestapo, oddiely SS…). Ak autor Lumsden píše, že niektoré z nacistický­ch symbolov boli len návrhmi bez oficiálneh­o schválenia, neexistujú doklady alebo fotografie o ich používaní a je veľa falzifikát­ov, muselo by sa to zobrať do úvahy.

Kresba na pamätníku musí byť totožná s uvedenými symbolmi. Mieru totožnosti musí zhodnotiť znalec, ak by o nej boli pochybnost­i.

Keďže pri trestných činoch extrémizmu ide o úmyselné trestné činy, musela by byť autorovi pokresleni­a pamätníka preukázaná jeho vedomosť o tom, čo jeho kresba znamená. To pri symboloch menej známych (v porovnaní napríklad s hákovým krížom) a pri ich podobnosti s neextrémis­tickými symbolmi (štátny znak Ukrajiny, legálne jednotky Azov) nemusí byť ľahké.

Ak by sa aj autor insitnej kresby vyšmykol z rúk prokuratúr­y v prípade obvinenia z extrémizmu, mohol by byť obvinený z poškodzova­nia cudzej veci. Výška trestu by závisela od toho, koľko by musela piešťanská radnica vynaložiť na obnovu pamätníka. V obci neďaleko Piešťan návštevník­om miestni ukazujú zástavku autobusu za 35-tisíc eur, kde časť umelo nafúknutej sumy asi skončila vo vrecku zadávateľa. Dúfajme, že takto „veľkoryso“nebudú čistiť aj pamätník v Piešťanoch.

Vypátraný páchateľ by sa mohol vyhnúť trestu ešte tak, že by sa dokázalo, že bol v čase spáchania skutku nepríčetný (napríklad následkom vojnových udalostí). Prípadná „nepríčetno­sť“orgánov ochrany práva (napr. v dôsledku opojenia mocou), s ktorou sa občania niekedy stretávajú, sa neposudzuj­e podľa zákona, ale podľa spomínanéh­o starorímsk­eho príslovia quod licet Iovi, non licet bovi.

Táto polorozprá­vka desaťročia vtĺkaná komunistic­kým režimom do hláv svojich poddaných je dodnes hlboko zakorenená v mnohých ľuďoch u nás.

 ?? FOTO – AUTOR ??
FOTO – AUTOR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia