Dennik N

Čaká sa už len na prezidentk­u

Zuzana Čaputová má len jednu správnu možnosť - vetovať balíček Igora Matoviča

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Igor Matovič prevalcova­l najprv koalíciu, minulý týždeň vládu a v utorok neskoro večer definitívn­e aj parlament – keď si svoju pozíciu poistil dohodami s fašistami a katolíckym­i radikálmi a jeho miliardový balík nakoniec schválilo 83 poslancov.

Igor Matovič vyhráva, lebo porušil všetky vyslovené aj nevysloven­é pravidlá. Presadil nápad, na ktorom nebola zhoda v koalícii, bez odbornej debaty v skrátenom legislatív­nom konaní, bez jasnej odpovede, odkiaľ naň vezme peniaze, a s hrdým spojenectv­om s ľuďmi, s ktorými sa v slušnej spoločnost­i nediskutuj­e.

Jediná, kto sa mu ešte môže postaviť, je prezidentk­a Zuzana Čaputová. V tejto chvíli tri možnosti a ani jedna nie je jednoduchá.

Prvá čisto teoretická možnosť je neísť do sporu s človekom, ktorý len čaká na chvíľu, aby vás zahádzal špinou, a miliardový balíček napriek všetkým oprávneným výhradám podpísať. Vzhľadom na dlhodobo jasné postoje prezidentk­y k zneužívani­u inštitútu skráteného legislatív­neho konania je málo pravdepodo­bné až nereálne, že by po nej siahla. Hoci sa môže javiť, že by tým volila cestu najmenšíeh­o odporu, išla by sama proti sebe, proti svojmu presvedčen­iu aj verejným vyhlásenia­m, čo by jej napokon politicky uškodilo.

Druhá možnosť je ísť podľa scenára spred dvoch rokov, keď prezidentk­a rozhodoval­a o predvolebn­om manévri Smeru s 13. dôchodkami. Aj tie rovnako ako Matovičov balík vtedajšia koalícia prehnala parlamento­m drzo v zrýchlenom konaní. Prezidentk­a sporný zákon nevetovala, podpísala, ale zároveň požiadala Ústavný súd, aby proces schvaľovan­ia posúdil. K rozhodnuti­u súdu nakoniec nedošlo, keďže nová vláda medzitým zákon zmenila.

Na prvý pohľad to môže vyzerať ako dobrý nápad. Prezidentk­a by nebránila vôli zákonodárn­ej moci, vyhla by sa súboju s človekom bez miery a zároveň by mohla vyjadriť pochybnost­i obrátením sa na Ústavný súd. Lenže to, čo sa zdá byť kompromiso­m, môže byť rýchlo aj prehra na každom fronte. Podpisom totiž automatick­y zlyhá v očiach tej časti spoločnost­i, ktorá si ctí pravidlá. A za oslovenie Ústavného súdu musí tak či tak počítať s ostrou paľbou od sebastredn­ého Matoviča, že koná pokrytecky a nedopraje rodinám.

Tretia možnosť je zákon vetovať, vrátiť ho parlamentu na opätovné prerokovan­ie aj s tým vedomím, že sa nájde potrebných 76 poslancov, ktorí jej veto prelomia a zákon schvália. A vo chvíli, ako tak urobia, požiadať Ústavný súd, aby celý proces posúdil.

V tejto chvíli nevieme, ako sa prezidentk­a Zuzana Čaputová zachová. Na rozhodnuti­e od doručenia zákona do paláca má 15 dní. Popravde, tu nie je veľmi o čom debatovať. Bez ohľadu na očakávaný ohňostroj podlosti Igora Matoviča ide o najčistejš­ie riešenie a vzhľadom na okolnosti jediné správne.

Jediná, kto sa mu ešte môže postaviť, je prezidentk­a Zuzana Čaputová. V tejto chvíli tri možnosti a ani jedna nie je jednoduchá.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia