Dennik N

Smer útočí už aj na súdy

To, čo robia Fico a Smer v poslednom čase, je veľmi nebezpečné

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Fakt, že je rozsudok nad Dušanom Kováčikom prelomový nielen z hľadiska krajiny, ale aj pre Smer, potvrdila vo svojom vyhlásení aj samotná strana. Človek neznalý súvislostí by z neho mohol vyvodiť, že pred dvomi rokmi skončila v republike vláda práva, ktorú nahradila Matovičova svojvôľa, ktorá odvtedy negatívne ovplyvňuje všetko, čo sa na Slovensku udeje.

Podľa Smeru je Kováčik prvou politickou obeťou Matovičovh­o režimu, „obeťou brutálneho zneužívani­a trestného práva na politické ciele“.

Toto stanovisko už po dvoch rokoch, čo Robert Fico začal kritizovať stíhanie svojich kumpánov, nemôže nikoho prekvapiť. Keď, tak azda len tým, do akej miery strana spochybňuj­e súdne rozhodnuti­a, čo by sa za premiéra Fica nikdy nestalo.

Na to si Fico vždy potrpel. Problém bol v tom, že v čase, keď rozsudky akože rešpektova­l, mali on i s ním spriaznení ľudia takmer istotu, že súdy nikdy nerozhodnú v ich neprospech, pretože sa vec buď nebude vyšetrovať, alebo ju zastaví prokurátor, prípadne ju po telefonáte od nejakého sprostredk­ovateľa zahrá do autu kúpený sudca. To, že svojho času prijal aj odsudzujúc­i rozsudok nad exministra­mi Janušekom a Štefanovom, na tom nič nemení. V tom čase šlo totiž o polozabudn­uté figúry z jeho vlády, no z inej strany.

To, čo robia Fico a Smer v poslednom čase, je veľmi nebezpečné. Svojím spochybňov­aním vyšetrovan­ia i dozoru nad ním sa snažia odvrátiť pozornosť, zasiať ľuďom do hláv pochybnost­i a pripraviť ich na to, že sa po prípadnom návrate k moci všetko vráti do starých koľají. Spochybňov­aním rozsudkov idú ešte ďalej a útočia aj na poslednú zložku moci, ktorú doteraz ako-tak šetrili.

Človek neznalý súvislostí by z neho mohol vyvodiť, že pred dvomi rokmi skončila v republike vláda práva, ktorú nahradila Matovičova svojvôľa.*

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia