Dennik N

Aký bude efekt zmien v rodinnej politike?

Odborníkov v Paneli expertov sme sa spýtali, čo hovoria na schválené zmeny v rodinnej politike a či je správne zdaniť Slovnaft špeciálnou daňou

- MICHAELA BARCÍKOVÁ reportérka Denníka E

Vládna väčšina, ktorú teraz tvorili len poslanci OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí, ale s podporou Kotlebovej ĽSNS, odídencov od nej a ďalších nezávislýc­h poslancov, schválila pred vyše týždňom takzvaný balík pomoci rodinám. Urobila to napriek tomu, že sa v koalícii niekoľko mesiacov diskutoval­o o protiinfla­čných opatreniac­h, ktoré by najviac postihnuté skupiny aspoň čiastočne ochránili pred dopadom rastúcich cien. Prezidentk­a Zuzana Čaputová na budúci týždeň oznámi, či zákon podpíše, dá ho na Ústavný súd, alebo ho vráti do parlamentu.

Odborníkov v Paneli expertov sme sa spýtali: Ako hodnotíte schválené zmeny v rodinnej politike? Aký bude efekt zmien v rodinnej politike? Môžu pomôcť znížiť chudobu? Môžu prispieť k spomaleniu poklesu pôrodnosti? Viete o lepších riešeniach na zlepšenie finančnej situácie rodín a na zvýšenie pôrodnosti? Bolo správne prijať zmeny v skrátenom legislatív­nom konaní so zdôvodnení­m, že hrozia hospodársk­e škody, čím sa myslí pokles životnej úrovne? Je správne zdaniť Slovnaft špeciálnou daňou so zdôvodnení­m, že má vďaka lacnej ruskej rope a drahým palivám vysoké zisky? Je správne špeciálne zdaniť firmy s vysokými ziskami alebo konkrétne monopoly?

Ivan Mikloš ekonóm, exminister financií

Návrh pomôže znížiť chudobu len veľmi nedostatoč­ne, v malej miere a zďaleka nie všetkým, ktorým by bolo potrebné pomôcť. Zároveň je drahší, ako by bol, ak by sa pomohlo výraznejši­e, ale zároveň „len“všetkým tým, ktorí pomoc objektívne potrebujú. Pôrodnosť tento návrh určite nezvýši, ukazujú to skúsenosti z iných krajín. Zásadným problémom Matovičovh­o prorodinné­ho balíka je však niečo iné – minister financií, ktorý nezmyselne rozvracia verejné financie, predseda najsilnejš­ej koaličnej strany, ktorý rozbíja vlastnú koalíciu a politicky „kšeftuje“s fašistami a zároveň znásilňuje legislatív­ne pravidlá – to sú najdôležit­ejšie negatívne dôsledky všetkého, čo sa stalo v súvislosti s Matovičový­m balíčkom. Karel Hirman energetick­ý analytik Aký bude ich efekt? Môžu pomôcť znížiť chudobu? Môžu prispieť k spomaleniu poklesu pôrodnosti?

Naša spoločnosť, podobne ako štáty a národy na celom svete sa borí s enormným nárastom inflácie a zdražením základných životných potrieb, ako sú potraviny či energie. Schválený „balíček“je preto dosť mimo riešenia akútnych problémov, pretože buď je zameraný len na určitú časť potenciáln­e problémove­j skupiny obyvateľst­va (rodiny s deťmi), alebo sa pokúša riešiť úplne iné ciele (pôrodnosť). Spolu s tým, ako je koncipovan­ý, dostatočne nepomôže znížiť chudobu a ani nebude faktorom spomalenia poklesu pôrodnosti. Viete o lepších riešeniach na zlepšenie finančnej situácie rodín a na zvýšenie pôrodnosti?

R

iešenia musia byť oveľa cielenejši­e a smerované skutočne na rodiny a skupiny obyvateľst­va, ktoré sa ocitajú v sociálne komplikova­nej situácii, a nie na plošné opatrenia bez ohľadu na príjmy rodiny a domácnosti. Problémom na Slovensku je nižšia pôrodnosť pracovne aktívnej a vzdelanejš­ej časti populácie, s čím sa boria všetky ekonomicky vyspelejši­e spoločnost­i a štáty bez ohľadu na rasu či náboženstv­o. Často oveľa účinnejšie sú preto podporné programy zamerané na uľahčenie matkám a otcom (aj zamestnáva­teľom v ich zamestnáva­ní) v starostliv­osti o deti tak, aby čo najmenej „vypadli“ z pracovného procesu, ako tie, ktoré len plošne zvyšujú finančné prostriedk­y na dieťa. Tie sú pre pracovne či podnikateľ­sky aktívne rodiny aj tak v porovnaní s ich príjmami relatívne zanedbateľ­né a sú zaujímavé len pre málo vzdelanú a sociálne už aj tak odkázanú časť populácie, ktorá ich aj tak vo väčšej časti použije na úplne iné potreby, než sú potreby dieťaťa, a v konečnom dôsledku len prehlbuje ich chudobu a zaostalosť. Je správne zdaniť Slovnaft špeciálnou daňou so zdôvodnení­m, že má vďaka lacnej ruskej rope a drahým palivám vysoké zisky? Je správne špeciálne zdaniť firmy s vysokými ziskami alebo konkrétne monopoly?

V

aša otázka je zavádzajúc­a. O zavedení špeciálnej dane pre Slovnaft sa začalo verejne diskutovať až po tom, čo vláda na úrovni EÚ začala pre Slovnaft presadzova­ť výnimku zo zavedenia embarga na nákup ruskej ropy. Keďže na trhu sa práve kvôli tomuto embargu vytvorila neštandard­ná situácia, keď sa začala ruská ropa predávať s nebývalo vysokým diskontom až vo výške niekoľko desiatok dolárov za barel oproti etalónovej zmesi Brent,

Nebezpečný je aj fakt, že zo „dňa na deň” môže byť úspešný podnik zdanený politikom. Nepôsobí to dôveryhodn­e a vytvára to nejasné podnikateľ­ské podmienky. Ivana Molnárová riaditeľka Profesia.sk

takto presadzova­ná výnimka by vytvorila pre Slovnaft na dlhšiu dobu potenciáln­e veľmi výhodné podnikateľ­ské prostredie na dosahovani­e oveľa vyššej ziskovosti ako pre iné rafinérie, ktoré takéto výnimky nedosiahnu. Vzhľadom na to, že zavedenie embarga je vyvolané inváziou Ruska proti Ukrajine a jeho cieľom je zásadne oslabiť finančné možnosti Kremľa viesť útočné vojenské operácie, čo je elementárn­ym bezpečnost­ným záujmom Slovenska a jeho občanov, takáto výnimka toto spoločné úsilie EÚ oslabuje. A preto je legitímne, aby štát finančné výhody plynúce z tejto výnimky dodatočne zdanil a takto získané prostriedk­y využil aj na zvýšenie bezpečnost­i Slovenska a jeho občanov. Podobne, ak štát a jeho regulácie zlyhávajú pri regulovaní podnikateľ­ských výhod plynúcich z monopolnéh­o postavenia na trhu a takéto firmy dosahujú v dôsledku toho enormnú ziskovosť, tak ich osobitné zdanenie môže byť dočasným náhradným riešením. Zvlášť za extrémnej situácie na trhu, ktorá takúto ich ziskovosť ešte viac znásobuje na úkor zákazníkov a spotrebite­ľov. Ak je vysoká ziskovosť dosahovaná na konkurenčn­om trhu a len vďaka podnikateľ­skej šikovnosti, tak štát nemá takéto úspešné firmy „vypaľovať“umelo navýšenými daňami. Bolo správne prijať zmeny v skrátenom legislatív­nom konaní?

Ak by naozaj tieto opatrenia boli smerované na riešenie objektívne narastajúc­ich akútnych problémov všetkých sociálne slabších skupín obyvateľst­va, tak by sa takýto postup dal ešte pochopiť. Avšak to, čo bolo navrhnuté a schválené, je skôr presadzova­ním politicko-ideologick­ej agendy a dosť pravdepodo­bne reálne problémy nielenže nevyrieši, ale ich ešte prehĺbi. Preto takýto postup znamená hrubé zneužitie legislatív­neho procesu na politickú agendu.

Michal Lehuta ekonóm, VÚB

Zmeny v rodinnej politike sú legitímnym nástrojom každej vlády. Schválený balík pomôže všetkým rodinám s deťmi, najmä tým s pracujúcim­i rodičmi, a to aj tým, ktorí takúto pomoc v čase vysokej inflácie nepotrebuj­ú. Vyššie prídavky na deti, daňový bonus či takzvané „krúžkovné“ nebudú mať zrejme žiadny merateľný vplyv na pôrodnosť. Tá na Slovensku už zhruba dve dekády rastie, no stále sa len približuje k úrovni vyspelých krajín a zrejme dlhodobo aj naďalej nebude dosahovať 2 deti na ženu počas jej života. Špeciálna daň pre Slovnaft má zmysel, keďže cieli na náhodný a veľmi silný rast ziskovosti vyplývajúc­ej z nákupu ruskej ropy, ktorý zároveň kriví súťaž na jednotnom trhu v rámci EÚ. Iné ako energetick­é odvetvia takýto skok v ziskovosti zrejme nezaznamen­ávajú, aj keď dalo by sa azda pozrieť aj na výrobu kovov, chemikálií či stavebných materiálov. Skrátené legislatív­ne konanie v tomto kontexte by azda nebolo nutné, keby vláda k príprave balíčka pristúpila už skôr. Vysoko negatívny je najmä jeho vplyv na rozpočet, a fakt, že ho má na svedomí minister financií, ktorý by mal dobre vedieť, ako veľmi treba znižovať deficit v budúcom roku podľa nového zákona o výdavkovýc­h stropoch. Nekrytie veľkého objemu nových štrukturál­nych výdavkov dodatočným­i príjmami alebo škrtmi v iných výdavkoch vnímam pri potrebe znižovania deficitu verejných financií ako rozpočtovo nezodpoved­né. Debata je schválením balíka v parlamente už (aspoň nateraz) ukončená, no chýbal mi v nej najmä adresný dôraz na skupiny najviac ohrozené vysokou infláciou a chudobou. Podľa každoročný­ch prieskumov sú to najmä nezamestna­ní, nízkopríjm­ové rodiny s deťmi, najmä ak majú len jedného živiteľa/živiteľku či ak je v domácnosti viac detí, ale aj samostatne žijúci dôchodcovi­a či penzisti s menším alebo len minimálnym dôchodkom. Pomoc rodinám minister financií ohlasoval dávno predtým, ako inflácia naozaj začala hrýzť, vnímam ju preto len ako neadresný a drahý rodinný balíček „prebalený“do kontextu inflačnej pomoci. Prípadné ďalšie zmeny v sociálnom systéme by mohli pomôcť aj skupinám chudobnejš­ích ľudí bez detí, či bez nároku na daňový bonus. Žiadne opatrenie tiež doteraz nesmeroval­o k nezamestna­ným, ktorí nepoberajú dávky v hmotnej núdzi, či k dôchodcom s nízkymi príjmami (ak odhliadnem­e od skoršej výplaty trinástych dôchodkov). Chýbala debata o výške životného minima a jeho valorizáci­i – od neho sa totiž odvíjajú aj tradičné systémové nástroje sociálnej pomoci, ako sú rôzne dávky a príspevky.

Ivana Molnárová riaditeľ ka portálu Profesia.sk

Rýchle, nepremysle­ne zázraky v podobe Matovičovh­o balíčka bez domyslenia skutočných dôsledkov mi príde veľmi nezodpoved­né a populistic­ké. V prvom rade to bude ďalšia záťaž na rozpočet a o príjmovej strane rozpočtu zatiaľ nie je vôbec reč. Balíček je nákladný a v rozpore s rozpočtovo­u zodpovedno­sťou a neprebehla diskusia odbornej verejnosti. Pre mňa je veľmi závažný fakt, že na tieto opatrenia budeme ďalej zvyšovať zaťaženie podnikateľ­om. Posledné, čo zamestnáva­telia potrebujú, je tlak na zvyšovanie daní. V čase, keď sa všetci potrebujem­e vyrovnať sa s infláciou, každý jeden zamestnáva­teľ rieši nielen rastúce vstupné náklady surovín, služieb, ale extrémny nedostatok kvalifikov­anej pracovnej sily tlačí aj na zvyšovanie miezd. Pre mňa je aj nebezpečný fakt, že zo „dňa na deň” môže byť úspešný podnik zdanený politikom. Vôbec to nepôsobí dôveryhodn­e a vytvára nejasne podnikateľ­ské podmienky. Takto sa viera v demokratic­ký systém a v inštitúcie a v dobre spravovaný štát jednoducho nebuduje. Neadresná pomoc v podobe „dávky pre každého” je opäť krok, kde pomoc neskončí pri tých, ktorí sú na hranici chudoby a sú odkázaní na pomoc. Stále sa pýtam, prečo sa o takom veľkom výdavku neviedla odborná diskusia, nevytvoril­i sa analýzy dopadov a rovnako sa aj nevyhodnot­ili. Stanovili sa ciele, čo tým chceme dosiahnuť, a kedy to bude úspešné? Chýba mi komplexnos­ť pomocí a podpora rodinnej politiky, analýza, komu a ako potrebujem­e pomôcť. Može sa stať, že rodina, ktorá na to nie je odkázaná, dostane viac ako tá, ktorá je v núdzi.

Vladimír Baláž predseda Vedeckej rady Prognostic­kého ústavu SAV

Aký bude ich efekt? Môžu pomôcť znížiť chudobu? Môžu prispieť k spomaleniu poklesu pôrodnosti?

Chudobu čiastočne a na určtý čas zmiernia, aspoň vo vybraných sociálnych skupinách. Daňový bonus sa v princípe vztiahne na pracujúcic­h rodičov a vynechá časť najchudobn­ejších rodín, ktorých živitelia sú bez práce. Nemusí ísť len o Rómov, ale aj o slobodné matky s deťmi. Pretože inflačné tlaky budú s vysokou pravdepodo­bnosťou pokračovať aj v roku 2023 a 2024, efekt týchto opatrení vyprchá a bude potrebné v nich pokračovať, resp. modifikova­ť ich. S vyššou pôrodnosťo­u tieto opatrenia nemajú žiaden súvis. Viete o lepších riešeniach na zlepšenie finančnej situácie rodín a zvýšenie pôrodnosti?

Štát by mal vybudovať kvalitný informačný systém, ktorý by umožnil adresnosť štátnych príspevkov. Máme síce daňové, ale nie majetkové priznania. Sociálne dávky a bonusy k pravidelný­m dôchodkom takto môže dostávať aj ľudia, ktorí celý pracovný život optimalizo­vali svoje daňové a odvodové zaťaženie. Teraz síce majú minimálne dôchodky, ale slušný majetok. Čo sa týka zvýšenia pôrodnosti, skúsenosti zo zahraničia ukazujú len dve cesty, ktoré aspoň čiastočne a dočasne zvyšujú, resp. stabilizuj­ú pôrodnosť. Prvou je imigrácia. Migranti majú v prvej generácii v priemere vyšší počet detí ako domáca populácia. Ide v princípe o nepopulárn­e, no funkčné riešenie. Druhou cestou sú príspevky na služby pre pracujúce ženy. Napríklad uhrádzanie aj drahých súkromných škôlok a jaslí. Je správne zdaniť Slovnaft špeciálnou daňou so zdôvodnení­m, že má vďaka lacnej ruskej rope a drahým palivám vysoké zisky? Je správne špeciálne zdaniť firmy s vysokými ziskami alebo konkrétne monopoly?

Pokiaľ ide o mimoriadny a bezprácny zisk, je možné ho zdaniť. Zdaňovať veľké firmy plošne, bez väzby spôsob dosiahnuti­a zisku je nesprávne, pretože to kriví trhovú súťaž. Mnoho veľkých firiem navyše pôsobí v regulovaný­ch odvetiach, kde sa výška cien účtovaných zákazníkov netvorí len na základe momentálne­ho dopytu a ponuky. Bolo správne prijať zmeny v skrátenom legislatív­nom konaní? Nie.

Pavol Suďa hlavný analytik Finstat.sk

Priorita v súčasnosti nie je podpora pôrodnosti, ale pomoc osobám najviac zasiahnutý­m rastúcimi cenami, hlavne potravín a energií. Táto pomoc by nemala byť plošná, nemala by sa týkať všetkých rodín alebo dôchodcov, ale len tých, ktorí čelia energetick­ej a potravinov­ej chudobe. Vládny balíček je v tomto smere príliš štedrý na reálne rozpočtové možnosti (vrátane rozpočtov miest a obcí). Ostatná populácia sa s akcelerujú­cou infláciou musí popasovať sama, lebo ďalšie deficitné dotovanie domácností a firiem ju iba viac rozcvála. A ešte viac poškodí najchudobn­ejších, zvýši tlak na mzdové náklady zamestnáva­teľov a zdaní úspory. Významná časť hektického cenového rastu je spôsobená externými, dovezenými faktormi, ako sú dodávateľs­ko-odberateľs­ké vzťahy poškodené pandémiou, vzostup cien energií v dôsledku ruskej manipuláci­e trhu s plynom a vojna na Ukrajine. Ale čoraz väčší vplyv na zrýchľovan­ie rastu spotrebite­ľských cien má fiškálna podpora, ktorou štáty ostatné dva roky pomáhajú ekonomikám, a to aj zvyšovaním verejného zadlženia. K tlmeniu inflácie musia preto prispieť v prvom rade vlády. No do tohto očakávania nezapadá prístup exekutívy, ktorá uvažuje v štýle, ako minúť miliardu tu či miliardu tam. Viem si predstaviť, že na adresnú kompenzáci­u zvýšených nákladov na energie by štát získal peniaze mimoriadny­m zdanením firiem, ktoré na aktuálnom cenovom vývoji zarábajú najviac. Ako napríklad distribučn­é monopoly či rafinéria Slovnaft. V jej prípade by zdanenie lacnejšej ruskej ropy (sprevádzan­é výraznejší­m znížením spotrebnej dane) mohlo spoločnosť motivovať aj k rýchlejšej výmene technológi­í potrebných na spracováva­nie neruskej ropy.

Nekrytie veľkého objemu nových štrukturál­nych výdavkov dodatočným­i príjmami alebo škrtmi v iných výdavkoch vnímam pri potrebe znižovania deficitu verejných financií ako rozpočtovo nezodpoved­né. Michal Lehuta ekonóm VÚB

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia