Dennik N

Dúhové mimovládky vymývajú deťom mozgy

Dúhové vlajky nemajú čo robiť na štátnych inštitúciá­ch, tvrdí poslanec OĽaNO György Gyimesi Pán premiér je autoritou. Ja mám však veľmi pevné hodnotové ukotvenie, ktoré sa nemení v čase, priestore ani funkciou. To vo mne bolo oveľa silnejšie než požiadavk

- MIRO KERN reportér

Poslanec OĽaNO György Gyimesi podal s poslancom Tomášom Tarabom na rokovanie parlamentu návrh, ktorý by zakázal vyvesenie dúhovej vlajky na budovy štátnych inštitúcií. Keď ho premiér Eduard Heger vyzval, aby návrh stiahol, Gyimesi odmietol.

Skúste mi krátko vysvetliť, prečo majú mať štátne budovy a budovy samospráv zakázané vyvesiť dúhovú zástavu?

Je to naplnením vety z ústavy, že Slovenská republika je demokratic­ký, právny, zvrchovaný štát, ktorý sa neviaže na žiadnu ideológiu alebo náboženstv­o. Z toho titulu si myslíme, že by na štátne budovy nikto z úradníkov nemal vyvesovať žiadne iné než štátne zástavy. A nerozpráva­me sa len o tých dúhových.

V návrhu zákona však píšete len o sexuálnej orientácii.

Áno, ale rovnako by sme protestova­li, keby na nich vešali zástavy rybárskeho zväzu, OZ KOVO alebo akýchkoľve­k iných združení.

Tak ste to mohli dať do tejto novely. Prečo sa v nej píše len o symboloch propagujúc­ich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie?

Ak to prejde v prvom čítaní, v druhom čítaní je možné ho opravovať akýmkoľvek spôsobom a my sme tomu otvorení. Toto bola reakcia na to, že sa to už dvakrát stalo.

Myslíte tým, že dúhovú zástavu vyvesila dvakrát ombudsmank­a?

Vyvesila ju ombudsmank­a a vyvesili ju aj na slovenskej ambasáde v Budapešti. Chcel by som sa vyjadriť aj k opačnej stránke veci. V celej debate nezaznel ani jeden logický argument, prečo by mali mať na štátnych budovách tieto zástavy. Nikto z nás totiž ich združeniam a organizáci­ám nezakazuje činnosť. Nechceme im ani zakazovať, aby si u seba vyvesovali dúhové zástavy, ani to, aby sa do nich mohli baliť a chodiť s nimi po meste. Ide len o ochranu štátnosti Slovenskej republiky.

Keď má ombudsmank­a pocit, že menšina LGBTI nemá rovnaké práva ako ostatní občania, prečo by ste jej mali zakazovať urobiť takéto gesto solidarity?

Je mi ľúto, že pani ombudsmank­a po celý čas vo svojej funkcii nemávala aj maďarskou vlajkou pre to, že občanom Slovenskej republiky, ale aj Maďarska a Rakúska odoberali pozemky na základe nariadení Slovenskej národnej rady postavenýc­h na Benešových dekrétoch. Upozornil som na to viackrát a Slovenská republika už prehrala štyri súdy pre zhabanie majetku týmto ľuďom. Ak sa teda rozprávame o ochrane menšín, som, samozrejme, za, ale treba to robiť rovnakým dielom. Pokiaľ chceme chrániť práva LGBTI komunity, bol by som rád, keby pani ombudsmank­a, v tomto čase už mimo úradu, chránila aj národnostn­é menšiny.

Vráťme sa k téme. Ako druhý prípad vyvesenia dúhovej zástavy menujete ten, keď ju veľvyslane­c Rastislav Káčer vyvesil v Budapešti na slovenskej ambasáde. Vtedy to urobili takmer všetky krajiny EÚ a hnevalo to len Orbána, Fica a Danka. Predkladát­e to kvôli Orbánovi?

Vôbec nie. Svoje návrhy zákonov s Orbánom nekonzultu­jem. Stretol som sa s ním raz v živote a telefónne číslo naňho nemám.

Len raz? To ma prekvapuje. Pri akej príležitos­ti?

Keď sme boli za ním na návšteve s pánom Matovičom.

Myslel som si, že máte bližšie kontakty s Orbánom aj s Fideszom. S kým z tejto strany sa stretávate?

S nikým.

Kedy ste boli naposledy v Budapešti?

Každé dva týždne prechádzam cez Budapešť, pretože Orbán spojil diaľnicou Bratislavu s Košicami. Takže chodím domov cez Budapešť.

Vráťme sa k zákazu dúhových vlajok. Podľa SaS ide o porušenie koaličnej zmluvy. Konzultova­li ste to s niekým z OĽaNO pred tým, než ste návrh podali?

Nie je pravdou, že som o zámere podať takýto návrh neinformov­al predsedu poslanecké­ho klubu, pretože som ho o tom informoval.

Ako to informovan­ie prebehlo? Povedali ste mu, že to podáte a bodka? Nejako sa s vami o tom radil?

Hovoril som mu, že by som takýto zákon chcel podať a že by som ho chcel podať s poslancom Tarabom, pretože on už takýto zákon v januári predkladal. Zo strany SaS ide o farizejstv­o, pretože to boli oni, čo začali porušovať koaličnú zmluvu, a boli to oni, čo začali obchádzať dohody v koalícii tým, že si predkladal­i svoje pozmeňujúc­e návrhy a návrhy zákonov bez schválenia koaličnou radou.

Väčšinou to boli pozmeňujúc­e návrhy, nie celé novely zákonov, ako vo vašom prípade.

Keď platia pravidlá, mali by platiť pre všetkých. Napríklad v prípade pani Marcinkove­j (Kataríny Marcinkove­j z SaS, pozn. red.) išlo o novelu zákona o lesných chodníkoch, ktorú predložili poslanci SaS napriek vetu OĽaNO.

Čiže keď niekto poruší koaličnú zmluvu a robí si čo chce, znamená to, že aj vy si musíte robiť, čo chcete? To je taký typ precedensu, že keď dal v minulosti niekto niekomu facku, tak musím dať niekomu aj ja?

Oni tie facky rozdávali pravidelne. Nešlo len o jeden prípad, čo sa prepáčiť dá. Pokiaľ chce koalícia ďalej normálne fungovať, takéto veci by sa nemali robiť, ale oni ich robia na pravidelne­j báze.

Keď to robia oni, budete to robiť aj vy? To nie je dobré zdôvodneni­e porušenia pravidiel.

Hnutie OĽaNO nie je v tejto koalícii fackovacím panákom. Preto som názoru, že ak to môžu robiť viacnásobn­e poslanci za stranu SaS, tak to môžeme robiť aj my.

Čo vám povedal predseda klubu Michal Šipoš?

Nepovedal vôbec nič. Zostalo to bez akejkoľvek reakcie.

Aj to, že návrh podávate s Tarabom?

Áno. Zostalo to bez akejkoľvek reakcie.

Prečo ste to podali práve teraz?

Aj na to mám racionálne vysvetleni­e. V júni sa končí šesťmesačn­á lehota, po ktorej môže parlament o rovnakom návrhu rokovať. Netreba za tým hľadať nič iné než koniec tejto lehoty od podania rovnakého návrhu pánom Tarabom v januári.

Máte pocit, že vás LGBTI ľudia nejako ohrozujú?

Vôbec si to nemyslím. Som dokonca zástancom toho, aby sme párom rovnakého pohlavia, ktoré žijú spolu a spolu tvoria hodnoty, pomohli. Napríklad tým, aby mohli po sebe dediť, alebo si mohli vzájomne nahliadnuť do zdravotnej dokumentác­ie, či poberať nemocenské dávky na partnera. S tým absolútne nemám problém, a preto sa čudujem, že sa LGBTI komunita takto hystericky správa pri našom návrhu zákona. Ten nijako nebude okliešťova­ť ich práva.

Skúste sa vcítiť do ich situácie. Berú to ako veľký symbol podpory a spolupatri­čnosti. Dobre viete, že Maďarsko prijalo minulý rok zákon, ktorý spojil homosexuál­ov s pedofíliou. Ľudia z maďarskej komunity LGBTI sú zrejme radi, že sa niekto stavia za ich práva. Prečo máte problém s tým, že slovenské veľvyslane­ctvo raz do roka vyvesí na ich podporu dúhovú zástavu?

Ak to urobí ktorýkoľve­k politik na ich zhromažden­í, demonštrác­ii, alebo kdekoľvek – nech sa do tej vlajky aj zabalí. S tým nemám absolútne žiaden problém. Hovorím len, že tieto vlajky nemajú čo robiť na štátnych budovách.

Aký je rozdiel v tom, keď príde ombudsmank­a Patakyová s dúhovou zástavou na Pride a keď ombudsmank­a Patakyová vyvesí dúhovú zástavu na svojom úrade?

Keď pani Patakyová ide rečniť na Dúhový pride, môže mať tú zástavu aj okolo pása – toto nikomu neprekáža, ale nech ju nedáva na štátnu budovu, pretože Slovenská republika sa neviaže na žiadnu ideológiu, čiže tam nemá táto zástava čo robiť.

Milan Krajniak hovorí, že by si mohol napríklad na budovu ministerst­va zavesiť jeruzalems­kú vlajku ako symbol kresťanstv­a.

Ale to nerobí.

Nerobí to, ale ani to nezakazuje­te. Prečo ste do novely nedali, že sa zakazuje na štátnych budovách zavesiť okrem štátnej zástavy alebo zástav iného štátu akékoľvek ďalšie zástavy?

Žiadna iná zástava v histórii na týchto štátnych budovách neviala – okrem dúhovej.

Prečo ste ten návrh podali s Tomášom Tarabom, ktorý sa dostal do parlamentu na kandidátke fašistov?

Preto, lebo Tomáša Tarabu za fašistu nepovažuje­m. Považujem ho za konzervatí­vneho politika, ktorý sa dostal do parlamentu na kandidátke ĽSNS v rámci vlastnej strany. Pred zložením kandidátky mali dohodu, že môžu kedykoľvek odísť, a zároveň mali dohodu, že odchádzajú, keď sa stane čokoľvek fašistické.

Neskúšajme si nahovárať, že ĽSNS nebola už pred voľbami fašistická strana.

Považujem za doslova vulgárne, keď niekto nazve Štefana Kuffu fašistom, a rovnako za fašistu nepovažuje­m ani Tomáša Tarabu. On tento návrh v januári predkladal, ale mnoho koaličných poslancov zaň nemohlo hlasovať len z titulu, že ho predkladal opozičný poslanec. Tým, že som sa tam pripísal ako spolupredk­ladateľ, som chcel dať možnosť týmto poslancom, aby za mohli hlasovať tak, ako cítia.

Takže ste sa len pridali k Tarabovmu návrhu?

Áno.

Hovoríte, že Taraba nie je fašista. Je podľa vás extrémista?

Je veľmi malý rozdiel medzi ľavicovým a progresívn­ym extrémom a pravicovým extrémom. Stačí si pozrieť niektoré facebookov­é diskusie. Je tam veľmi tenká čiara. Každý jeden extrém je pre mňa nevhodný. Tomáša Tarabu nepovažuje­m za extrémistu.

Tak poďme na niektoré jeho výroky. O Eduardovi Hegerovi píše ako o protislove­nskom premiérovi, tvrdí, že sa ho treba zbaviť, hovorí o ňom ako o „panáčikovi, ktorého nenávidí 85 percent Slovákov“. S takýmto človekom by mal poslanec OĽaNO podávať spoločné návrhy?

Okrem toho, že Tomáša Tarabu nepovažuje­m za fašistu, je aj opozičným poslancom. Prácou opozičnej strany je aj kritika vládnych predstavit­eľov. Vnímam to ako bežnú prácu opozície.

Poďme ďalej k Tarabovým výrokom: „Totalitná strana OĽaNO je najväčším ohrozením demokratic­kého zriadenia od roku 1989.“O Igorovi Matovičovi napísal, že je to diktátor, a túto vládu nazval vojnovými štváčmi. O Lučanského samovražde zasa písal ako o politickej vražde. Ani teraz sa vám nezažala kontrolka koaličného poslanca?

Extrémizmu­s a hlúposť sú dve kategórie. Tieto výroky sú hlúpe a nezakladaj­ú sa na pravde.

Je teda podľa vás Taraba hlúpy?

Nehovorím, že je hlúpy. Považujem ho za inteligent­ného človeka. Tieto výroky sú však hlúpe a nezakladaj­ú sa na pravde.

Mimochodom, podpredsed­om Tarabovej strany Život je Štefan Zelník, ktorý bol podpredsed­om Slotovej SNS. Taraba zároveň v roku 2020 písal o požiadavká­ch, aby Maďari mali väčšiu samosprávu, ako o iredentist­ických. Toto vám neprekážal­o?

O tomto výroku som nevedel a ani neviem, kto a kedy ho povedal.

Taraba to napísal na Facebooku po stretnutí SMK s Matovičom.

Ten istý Tomáš Taraba však napríklad podporil zákon o Csemadoku (zákon by dával tomuto národnostn­ému spolku oveľa viac peňazí – pozn. red.) Teraz si vyberte medzi človekom, ktorý podľa vás nenávidí Maďarov, alebo ich podporuje.

Premiér Heger vám odkázal, nech svoj návrh stiahnete, a vy jemu, že to neurobíte. Prečo? Nie je pre vás autoritou, ktorú by ste mali rešpektova­ť?

Pán premiér je autoritou. Ja mám však veľmi pevné hodnotové ukotvenie, ktoré sa nemení v čase, priestore ani funkciou. To vo mne bolo oveľa silnejšie než požiadavka pána premiéra. Viem, že je to neštandard­né a smerom k pánovi premiérovi možno aj neslušné. Chcem si to s ním vydiskutov­ať.

Kto je pre vás v politike väčšou autoritou – Matovič alebo Heger?

Igor Matovič je človek, ktorý tu desať rokov veľmi vážne bojoval s mafiou. Zo septembrov­ých päť percent urobil do februára 25. Je to človek, ktorému mnohí ľudia vďačia za svoju politickú kariéru, takže tou autoritou je práve Igor Matovič.

Mala by dovládnuť? táto koalícia

Áno, lebo všetko iné je horšie. Úradnícka vláda pani prezidentk­y alebo návrat Fica s Pellegrini­m sú horšie alternatív­y. Preto by táto vláda mala dovládnuť.

Nevidíte rozdiel medzi Ficom a Pellegrini­m?

Žiaden rozdiel nevidím.

Vidíte nejaké rozdiely medzi ĽSNS, Republikou a tarabovcam­i?

Zásadný rozdiel medzi Republikou a tarabovcam­i je v tom, že Republiku považujem za skutočných extrémisto­v.

Ako ste sa dostali na kandidátku OĽaNO?

Mali sme v lete pred voľbami stretnutie s pánom Matovičom. Vtedy sme sa zoznámili, a keď OĽaNO skladalo kandidátku, oslovilo ma, či by som na ňu nešiel. Odpovedal som, že áno. Tu vidno, že nie som oportunist­a – bolo to v čase, keď mala strana preferenci­e na úrovni 5,5 percenta, a ja som prijal 49. miesto na kandidátke. Nikdy som sa nikam neponúkal, oslovil ma konkrétne pán Šipoš.

Ste človek pomerne blízky Igorovi Matovičovi. Čo vás zblížilo? Prvýkrát sme tesnejšie spojenectv­o s vami zaznamenal­i v súvislosti so Sputnikom a snahou nakúpiť ho od Orbána. Bolo to vtedy?

Obaja sme hodnotoví politici. Aj ja som človek, ktorý si dokáže za svojím názorom stáť, nemení ho a vie zaň bojovať. Zrejme nás zblížilo toto. Som človek, ktorý sa nebojí ísť do konfrontác­ie, rovnako ako sa toho nikdy nebál Igor Matovič. To sú asi najhlavnej­šie črty našich pováh, ktoré sa v mnohom podobajú.

Nie je v tom aj názorová blízkosť s Orbánom či s maďarským ministrom zahraničia Szijjártóo­m, ktorý má s Matovičom veľmi dobré vzťahy?

Ak Igor Matovič inklinuje k ideológii neliberáln­ej demokracie, máme spoločné aj to.

Inklinuje?

Musíte sa spýtať jeho, ale ja áno.

Pred schválením Matovičovh­o balíčka ste predložili pozmeňujúc­i návrh, ku ktorému sa hlási ĽSNS. Martin Beluský podľa nich odovzdal Igorovi Matovičovi zoznam požiadavie­k a Marian Kotleba po hlasovaní napísal, že prešli ich návrhy. Predložili ste návrhy ĽSNS?

Nie. Predkladal som pozmeňujúc­e návrhy ministerst­va financií, ktoré odtiaľ aj prišli. Išlo dohromady o tri návrhy. Dva išli na finančný výbor a jeden predkladal­a pani poslankyňa Žitňanská. Návrhy ministerst­va financií sú len pôvodnou verziou, s ktorou prišiel Igor Matovič, teda rodinné prídavky 40 eur a krúžkovné 60 eur. Návrh sa teda vrátil do pôvodnej podoby.

Viete naisto, že vám Matovič neposunul návrhy ĽSNS?

Viem to naisto.

Súčasťou týchto zmien je aj návrh, že rodičia záškolákov majú dostávať iba polovičné rodinné prídavky – to vyzerá ako niečo, čo by navrhovala ĽSNS.

Takýto istý mechanizmu­s fungoval aj pri obedoch zadarmo – záškoláci na ne tiež nemali nárok. Nie je to nič nové a išlo to z ministerst­va financií.

Prejdime k praktickém­u napĺňaniu toho zákona. V nejakom texte som čítal, že by podľa neho nemohli pred 23.00 h vysielať diel zo seriálu Priatelia, kde lesbický pár vychováva dieťa.

Tento príklad je pritiahnut­ý za vlasy. Veď tu išlo o komediálny seriál.

A keby išlo o vážny seriál?

Neverím, že v Maďarsku takéto seriály alebo filmy cenzurujú. Hovorím o tom, že by sa sexuálne menšiny nemali propagovať v školách.

Čo myslíte pod pojmom propagovať?

Chodiť po školách a vymývať deťom mozgy.

Kto chodí vymývať deťom mozgy a ako?

Na Facebooku som čítal mnoho statusov o tom, že niektoré dúhové organizáci­e chodia do škôl robiť prednášky o tom, aké je to fajn. To mi vyslovene prekáža.

Čo sa bojíte, že urobia z heterosexu­álov homosexuál­ov?

Moja obava pramení z toho, že o sexuálnej výchove detí by mali rozhodovať rodičia a nemal by ich nahrádzať tretí sektor.

 ?? ??
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ?? Považujem za doslova vulgárne, keď niekto nazve Štefana Kuffu fašistom, a rovnako za fašistu nepovažuje­m ani Tomáša Tarabu.
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK Považujem za doslova vulgárne, keď niekto nazve Štefana Kuffu fašistom, a rovnako za fašistu nepovažuje­m ani Tomáša Tarabu.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia