Dennik N

Ako prelomiť blokádu prístavov

Putinove nezákonné činy ničia kyjevskú ekonomiku a spôsobujú celosvetov­ý hlad. USA a spojenci musia chrániť lode s obilím

- JAMES STAVRIDIS bývalý veliteľ síl NATO v Európe

Najpravdep­odobnejší by bol sprievod vedený USA a pravdepodo­bne zahŕňajúci aj Spojené kráľovstvo a Francúzsko, a možno aj čiernomors­ké štáty Turecko, Rumunsko a Bulharsko.

Keď som bol koncom 80. rokov operačným dôstojníko­m na raketovom torpédobor­ci, vyslali nás na misiu v Arabskom zálive. Iránci sa uprostred takzvanej tankerovej vojny s Irakom pokúšali uzavrieť životne dôležitý Hormuzský prieliv.

Zvyšok sveta však potreboval udržať tok ropy a zvolil si pomerne dramatické riešenie: sprevádzan­ie konvojov ropných tankerov, ktoré plávali pod vlajkou USA, až po tesnú vodnú cestu. Operácia s názvom Earnest Will bola väčšinou úspešná a prebiehala od horúceho leta 1987 do jesene 1988. (Samozrejme, treba spomenúť, že v tomto období došlo k veľkej tragédii, zostreleni­u iránskeho lietadla, pri ktorom zahynulo 290 ľudí.)

Operácia, ktorej súčasťou bol aj môj krížnik Valley Forge, udržala tok ropy a zlomila Iráncom palicu, ktorou hrozili svetu. Misia mala dôležitý vplyv aj na globálnu geopolitik­u. Keďže dnes svet čelí nedostatku potravín v dôsledku nezákonnej blokády Ukrajiny zo strany Ruska, USA a ich spojenci by mali zvážiť podobnú reakciu.

AKO SEVER PROTI JUHU

Ukrajina dodáva významnú časť svetovej pšenice, slnečnicov­ého oleja a ďalších dôležitých poľnohospo­dárskych produktov. Ruské činy sú nielenže nezákonné podľa medzinárod­ného práva, ale môžu spôsobiť hladomor na Blízkom východe a v severnej Afrike, teda v oblastiach, ktoré sú nestabilné už teraz.

Ruský prezident Vladimir Putin má námornú kontrolu nad severným Čiernym morom, pretože jeho flotila s viac ako dvoma desiatkami bojových lodí je zďaleka najmocnejš­ia v regióne. Flotila s 25-tisíc námorníkmi a približne 40 hladinovým­i plavidlami a so siedmimi ponorkami je impozantná aj po strate obrovskej vlajkovej lode Moskva, ktorú v apríli zničila ukrajinská riadená strela.

Zatiaľ čo spojenci zo Severoatla­ntickej aliancie Turecko, Rumunsko a Bulharsko disponujú v Čiernom mori významnými silami, Ukrajine nezostáva prakticky žiadne námorníctv­o, ktoré by mohlo prelomiť ruskú blokádu. Ruské sily rozmiestne­né pozdĺž ukrajinské­ho pobrežia sú v pozícii, ktorá môže udusiť ukrajinskú ekonomiku. Vedľajším účinkom môže byť, že zabráni, aby sa poľnohospo­dárske produkty dostali na svetové trhy.

Moskva používa stratégiu pripomínaj­úcu tú, ktorú použila armáda Únie proti agrárnemu Juhu v občianskej vojne v USA. Jej námorná časť, nazývaná Plán Anakonda po hadovi, ktorý svoje obete udusí, pripravila Konfederác­iu o tvrdú menu tým, že zabránila vývozu tamojšej bavlny. Niekoľko európskych krajín vtedy námornú blokádu spochybnil­o, ale bez úspechu.

Putin sa v tomto učí z Lincolnove­j príručky a má to svoj efekt. Rusi teraz navrhli rokovania, ktoré umožnia prepravu obilia výmenou za zrušenie západných sankcií, ktoré však USA a ich spojenci neakceptuj­ú.

KTO TO SPRAVÍ?

To nás privádza k myšlienke, že prelomiť blokádu sa dá sprevádzan­ím obchodných lodí. Prvá výzva je úplne zrejmá: kto bude robiť sprievod? Mohlo by sa to uskutočniť pod záštitou Organizáci­e Spojených národov,

NATO alebo koalície národov ochotných podstúpiť provokatív­nu a nebezpečnú misiu.

Najpravdep­odobnejší prístup by bol ten druhý: sprievod vedený USA a pravdepodo­bne zahŕňajúci aj Spojené kráľovstvo a Francúzsko, a možno aj čiernomors­ké štáty Turecko, Rumunsko a Bulharsko.

Druhou výzvou bude odstraňova­nie mín, pretože Ukrajinci aj Rusi ich použili, aby sa pokúsili ovládnuť územie pozdĺž ukrajinské­ho pobrežia. NATO má stálu jednotku mínoloviek presne na tento účel. Táto flotila operuje pod velením jedného z mojich nástupcov vo funkcii najvyššieh­o veliteľa spojenecký­ch síl, generála Toda Woltersa.

Po tretie, štáty vykonávajú­ce akúkoľvek blokádu by museli spolupraco­vať s hlavnými lodiarskym­i krajinami a medzinárod­nými obchodníkm­i, ktorí prepravujú a vlastnia obilie a iné produkty. Mohla by to organizova­ť Medzinárod­ná námorná organizáci­a so sídlom v Londýne. IMO, ktorá je súčasťou OSN a ktorá v čase, keď som bol veliteľom NATO, už zohrala podobnú úlohu pri organizova­ní medzinárod­nej odpovede na pirátstvo pri pobreží Afriky.

To si pravdepodo­bne vyžiada aj preznačeni­e niektorých obchodných lodí tak, aby mali štátnu príslušnos­ť krajín zúčastňujú­cich sa operácie, ako to urobili USA v Perzskom zálive.

NEDOVOĽME MU TO

Nakoniec je tu úloha informovať o pláne Rusko a zabezpečiť, aby pochopilo, že koalícia vedúca operáciu nebude tolerovať žiadne zasahovani­e, ale aj to, že si neželá vstúpiť do boja s ruskou čiernomors­kou flotilou. Moskva sa zrejme rozhorčí, ale pravdepodo­bnosť, že by zaútočila na vojnové lode NATO v medzinárod­ných vodách, je nízka. Ak by napriek všetkému Rusi urobili nejakú hlúposť, stretlo by sa to s primeraným použitím sily.

Dosiahli sme významný bod: dodávky obilia z Ukrajiny sú prerušené, ukrajinská ekonomika je zdevastova­ná a treba sa vyhnúť prichádzaj­úcej potravinov­ej kríze. Demokratic­kí spojenci by mali preskúmať, ako by fungoval prístup v štýle operácie Earnest Will. Jednoducho, už nemôže dovoliť, aby sa Putin na šírom mori správal tak ako doteraz.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia