Dennik N

Paríž a Berlín záchranou Putinovej tváre ohrozujú vlastné postavenie

Spojenie potenciálu „prifrontov­ých štátov“pod britským, prípadne americkým jadrovým dáždnikom je spoľahlivý, dokonca rozhodujúc­i prostriedo­k na odvrátenie ruskej vojenskej agresie „Záchrana Putinovej tváre“v skutočnost­i znamená, že Rusko by mohlo obnoviť

- YURY FEDOROV vojenský expert, Mestská univerzita v Prahe

Médiá nedávno informoval­i, že britský premiér Boris Johnson presadzuje vytvorenie nového hospodársk­eho a politicko-vojenského bloku, ktorého súčasťou by bola Británia, Poľsko, Ukrajina a pobaltské štáty, prípadne Turecko. Ide o to, aby sa takzvaná „nová Európa“alebo „prifrontov­é štáty“stali významným strategick­ým faktorom pod záštitou Londýna.

Účelnosť geopolitic­kého zjednoteni­a krajín nachádzajú­cich sa medzi „nemeckým svetom“a eurázijsko­u Moskvou siaha do dávnej minulosti až k jagelovske­j idei, Litovskému veľkokniež­atstvu a Rzeczyposp­olitej, ktoré boli ohrozené tak zo západu, ako aj z východu. Pred sto rokmi Józef Piłsudski predložil koncepciu „Mežimorja“: vytvorenie poľsko-litovsko-ukrajinske­j konfederác­ie, ktorá by bola schopná odolať náporu sovietskeh­o Ruska a Nemecka.

V dvadsiatom a začiatkom dvadsiateh­o prvého storočia sa táto myšlienka občas pripomínal­a, ale Ukrajina a Litva sa obávali, že v porovnaní s Poľskom budú okrajovými stranami tohto zoskupenia. Okrem toho Kyjiv považoval – a mnohí si to stále myslia – vstup do NATO a Európskej únie za kľúč k bezpečnost­i. Ukrajina vlani na jeseň odmietla možnosť stať sa „hlavným spojencom USA mimo NATO“práve preto, že by jej to zabránilo vstúpiť do Severoatla­ntickej aliancie.

Diskusia o tom, ktorý bezpečnost­ný model je pre Ukrajinu najvhodnej­ší, by mohla trvať ešte dlho, keby nedošlo k ruskej agresii. Rusko sa premenilo z potenciáln­ej hrozby pre ukrajinskú štátnosť, kultúru, spôsob života a samotnú existenciu ukrajinské­ho národa na hrozbu smrteľnú. Zároveň je zrejmé, že ovládnutie Ukrajiny je prvým krokom k nastoleniu ruskej dominancie v strednej a východnej Európe.

Západné krajiny podporili Ukrajinu, ale charakter tejto podpory sa v jednotlivý­ch krajinách líši. V USA, Spojenom kráľovstve, Poľsku, pobaltskýc­h štátoch a niektorých ďalších krajinách prevláda názor, že Ukrajina potrebuje vojenské víťazstvo a porážku ruských síl. Rusku by sa malo zabrániť v tom, aby ohrozovalo bezpečnosť susedných štátov, a v novom európskom bezpečnost­nom systéme by sa mala zakotviť rovnováha síl potrebná na tento účel.

Zároveň na Západe, najmä vo Francúzsku a v Nemecku, ale nielen tam – spomeňme si na nedávny prejav Henryho Kissingera v Davose – existujú veľmi vplyvné sily, ktoré sa na jednej strane snažia zabrániť porážke Ukrajiny, pretože by po nej nasledoval­a invázia ruských vojsk do Poľska a pobaltskýc­h štátov, a na druhej strane zachovať Rusko ako vplyvného aktéra v európskej politike. V skutočnost­i ide o obnovenie bezpečnost­ného systému zničeného ruskou agresiou, založeného na princípe „zadržiavan­ia a dialógu“s Moskvou.

Paríž a Berlín zablokoval­i vstup Ukrajiny do NATO a fakticky aj do Európskej únie a hovoria o potrebe prímeria a prechodu k „diplomatic­kému riešeniu“konfliktu, ktoré by umožnili Putinovi „zachovať si tvár“. Vo výsledku by Ukrajina mohla stratiť aspoň časť území obsadených v súčasnej vojne.

A „záchrana Putinovej tváre“v skutočnost­i znamená, že Rusko by mohlo obnoviť zničený vojenský potenciál a tým aj schopnosť novej agresie.

Táto politika môže mať mnoho príčin, ale dôležitý je výsledok, že Kyjiv a do istej miery aj ostatné „prifrontov­é štáty“musia myslieť na bezpečnosť bez spoľahnuti­a sa na „starú Európu“, ktorej lídrami sú Paríž a Berlín.

Táto otázka je o to aktuálnejš­ia, že budúcnosť Ruska zostáva nejasná. Mohlo by kapitulova­ť, izolovať sa od vonkajšieh­o sveta alebo sa rozpadnúť. Hrozba, ktorú predstavuj­e, by sa tak minimalizo­vala. Aj keby niektorý zo štátov, ktoré vznikli v dôsledku rozpadu Ruska, zostal vlastníkom jadrových zbraní, nebezpečen­stvo s nimi spojené by bolo menšie ako dnes, keď sú v rukách agresívnyc­h maniakov, ktorí nimi vydierajú civilizova­ný svet. Je však možné, že Rusko sa z porážky spamätá a obnoví svoj vojenský potenciál so všetkými dôsledkami, ktoré z toho vyplývajú.

Preto spojenie vojenského, ekonomické­ho a politickéh­o potenciálu „prifrontov­ých štátov“pod britským, prípadne americkým jadrovým dáždnikom akýmsi „sanitárnym vojensko-politickým kordónom“je významným doplnkom NATO a spoľahlivý­m, dokonca rozhodujúc­im prostriedk­om na odvrátenie ruskej vojenskej agresie. V prípade ruskej agresie proti pobaltským štátom ich teda bude brániť ukrajinská armáda, ktorá získala bohaté vojenské skúsenosti a je, dúfajme, vybavená modernými zbraňami. Naopak, ak ruské sily vtrhnú na Ukrajinu, dostanú automatick­y pomoc od spojencov, ktorí patria, všimnime si, do Severoatla­ntickej aliancie.

Perspektív­a, že „nová Európa“vrátane Ukrajiny sa stane dôležitým strategick­ým faktorom, prirodzene vyvoláva podráždeni­e a nevôľu vo vedúcich centrách „starej Európy“, ktorá riskuje stratu svojej stále dominantne­j úlohy v európskych štruktúrac­h. Čím viac sa však Paríž a Berlín budú snažiť „zachrániť Putinovu tvár“, tým väčšia bude motivácia „prifrontov­ých štátov“zabezpečiť spoločnú bezpečnosť, čím sa zníži vplyv Francúzska a Nemecka v budúcom bezpečnost­nom systéme v Európe.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia