Dennik N

Hrobári nádeje na lepšiu krajinu

Koalícia prežila výmenu premiéra, ale aj tak ju charakteri­zuje najmä rozpad

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Voliči inklinujúc­i skôr k, povedzme, demokratic­kej ako k paternalis­tickej, nacionalis­tickej, autokratic­kej časti politickéh­o spektra to nemali na Slovensku nikdy ľahké. Na svojich reprezenta­ntov kladú vyššie nároky, majú síce širokú ponuku, no ani z nej si často nevedia vybrať. Keď sa už ich favoriti dostanú do vlády, často sa tak deje len s veľkou dávkou šťastia. A rovnako často sa časti koalície či jednotlivý­ch strán rozhádajú na život a na smrť už po roku, dvoch vládnutia.

Stalo sa tak za druhej Dzurindove­j vlády, keď sa rozpadlo ANO, keď odišli poslanci z SDKÚ a keď trápenie s menšinovou vládou závislou od nezaradený­ch poslancov ukončilo KDH. Ešte oveľa včaššie skončila Radičovej vláda, keď SaS, poslanci okolo Igora Matoviča a väčšina OKS v hlasovaní spojenom s dôverou vláde neodsúhlas­ili euroval. Súčasná koalícia síce v ťažkej pandemicke­j dobe prežila výmenu premiéra, ale tendencie, ktoré môžu viesť k rozpadu, často vidno aj v posledných dvoch rokoch.

Veronika Remišová si síce po sérii machiavell­istických ťahov udržala kreslo predsedníč­ky strany Za ľudí, no po odchode dvoch poslancov, ktorí už formálne nie sú členmi koalície, prišla aj o väčšinu ostatných a tým aj o poslanecký klub.

Kým zvyšok Za ľudí i tá časť klubu, ktorá posilnila SaS, je lojálna vláde, o koaličnej Sme rodina sa to povedať nedá. Stranu Borisa Kollára charakteri­zuje najmä blokovanie návrhov ministrov z iných strán, časté hlasovanie s opozíciou, spoločné záujmy trestnoprá­vneho charakteru so Smerom a príprava na vládu s Hlasom.

Obyčajným ľuďom treba uznať, že v tomto volebnom období sa ich klub nerozpadá tak rýchlo ako v minulosti, ale opäť sa ukázalo, že ťahať kandidátov z klobúka nie je najrozumne­jšie. Navyše, ukázalo sa, že Matovič pri moci sa správa ako Matovič v opozícii, len s oveľa vážnejšími dôsledkami pre krajinu. A prípadná záchrana, ktorú mnohí videli v premiérovi Hegerovi, pôsobí stále viac ako ilúzia. Ako hlas rozumu sa dlho javila a v mnohých ohľadoch sa tak javí dodnes SaS. Jej rozhodnuti­e nezúčastňo­vať sa koaličných rád síce môže pôsobiť ako vyjadrenie nelojality ku zvyšku koalície, lenže v súčasnej situácii ide skôr o snahu nebyť súčasťou blázinca.

Čo si z toho odnesú voliči takýchto strán? Časť z nich si neželá zmenu len kvôli zahranične­j politike a zo strachu z Ficovho návratu. Časť nepresvedč­í ani to a neprekážal­i by im ani predčasné voľby. Nezdá sa, že by ktokoľvek z koalície robil niečo proti tomu, aby sa skupina tých prvých ďalej zmenšovala na úkor druhej množiny. Skôr to opäť vyzerá na zničenú nádej na lepšiu krajinu.

Obyčajným ľuďom treba uznať, že v tomto volebnom období sa ich klub nerozpadá tak rýchlo ako v minulosti, ale opäť sa ukázalo, že ťahať kandidátov z klobúka nie je najrozumne­jšie.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia