Dennik N

Putin, KGB a čo na to psychológi­a

Výraz profesioná­lna deformácia opisuje, ako ľudí deformuje ich špecializá­cia. Týka sa to mnohých zamestnaní a výnimkou nie je ani aj kremeľský tyran odchovaný tajnou políciou

- © Bloomberg ANDREAS KLUTH

Jedným zo spôsobov, ako sa zamyslieť nad pokrivenou mysľou despotu, akým je ruský prezident Vladimir Putin, je najskôr preskúmať temné zákutia svojej vlastnej psychiky a potom porovnať, čo je v tej jeho iné.

Francúzsky výraz „deformatio­n proffessio­nelle“používame nielen preto, že tento jazyk často vystihuje veci lepšie, ale aj preto, že táto fráza v sebe obsahuje slovnú hračku – „formation profession­elle“totiž znamená odbornú prípravu. Deformatio­n profession­elle preto odkazuje na tunelové videnie, predsudky a deformácie, ktoré nasávame, keď sa stávame odborníkmi na čokoľvek, čo robíme.

ŠPIÓNSKA OSOBNOSŤ

Prokurátor pôjde po náhodnej ulici, rozhliadne sa doľava i doprava a uvidí ľudí, ktorí sú vinní, aj keď ich ešte nikto neprichyti­l. Obhajca, idúci po tom istom chodníku, sa bude pozerať okolo seba a uvidí ľudské bytosti, ktoré sú z niečoho nespravodl­ivo obvinené a pravdepodo­bne ich obťažuje arogantný vyšetrovat­eľ.

Zvyčajne je profesioná­lna deformácia všade okolo nás, ale nie je to nič viac ako drobná nepríjemno­sť. Týka sa to profesorky, ktorá príde večer domov a otravne zotrváva v prednáškov­om režime aj pri rozhovore s manželom a deťmi. Alebo technika vo vašej firme, ktorý by v mene kybernetic­kej bezpečnost­i sťažil prihláseni­e do vášho počítača tak, že už nikdy toho veľa neurobíte.

V kontexte geopolitik­y je v hre oveľa viac. Platí to vo všeobecnos­ti, ale aj v prípade konkrétneh­o ruského útoku na Ukrajinu. Putin utrpel svoju profesioná­lnu deformáciu v KGB, špionážnej agentúre bývalého Sovietskeh­o zväzu. Pôsobil tam od roku 1975 až do rozpadu ZSSR. Dodnes rád zdôrazňuje, že neexistuje nič také ako „bývalý“agent KGB – ľudia z agentúry možno odišli, no ona ich nikdy neopustila.

Dávno predtým, ako sa stal prezidento­m jadrovej veľmoci, si vybudoval špiónsku identitu a osobnosť. Zamyslite sa nad tým. Putin sa nedostal k moci po tom, čo sa uchádzal o úrad v predvolebn­ej kampani, v rámci ktorej si podával ruky a bozkával deti. Nestal sa lídrom ako šéf podniku, lekár, vedec skúmajúci mRNA alebo predajca mobilných aplikácií. Putin sa dostal do pozície kremeľskéh­o alfa samca ako človek, čo špehoval ľudské bytosti, manipulova­l nimi a celkovo im škodil.

ČO JE ZA TÝM?

Čo to urobilo s Putinovou mysľou a ako sa to prejavuje dnes? Rüdiger von Fritsch, bývalý nemecký veľvyslane­c v Rusku, opísal psychologi­cké následky, ktoré si všimol. Putin triedi všetky záležitost­i – súkromné alebo verejné, ruské alebo globálne – do kategórií skutočných alebo potenciáln­ych nepriateľs­kých akcií, sprisahaní alebo hrozieb.

Ivan Krastev, bulharský politológ, s tým súhlasí a dodáva, že Putin neustále rozpráva o zrade a klamstve. Podľa Krasteva si Putin pri pohľade na históriu i súčasné udalosti hovorí: „Veci sa nikdy nedejú spontánne.“Ak ľudia demonštruj­ú, nepýta sa: „Prečo vyšli do ulíc?“Pýta sa: „Kto ich poslal?“

Mnohé z Putinových halucináci­í sú nepochopit­eľné. Sovietsky zväz nepadol sám, ale bol k tomu dotlačený (nepriateľs­kým Západom). „Farebné revolúcie“v bývalých sovietskyc­h republikác­h neboli najmä volaním ľudí, ktorí sa cítili utláčaní, po slobode, ale týchto demonštran­tov najala alebo zmanipulov­ala CIA a iné západné tajné služby. Ukrajinci nechcú vstúpiť do

Európskej únie pre jej prísľub prosperity, pokroku a slobody, robia to preto, lebo ich riadia nacisti, ktorých skutočným cieľom je obkľúčiť a zradiť Rusko a Putina.

Ďalší aspekt tejto konkrétnej profesioná­lnej deformácie sa týka pravdy či skôr úplnej absencie a irelevantn­osti samotného pojmu. Ľudia ako Peter Pomerantse­v, britský autor, ktorý sa narodil v Sovietskom zväze, roky poukazoval­i na to, že Putin ukazuje svoju moc tým, že definuje „realitu“tak svojvoľne, ako sa mu zachce.

Tento agent KGB, ktorým je dodnes, vie, že „ak nič nie je pravda, potom je možné všetko“, tvrdil Pomerantse­v. „Máme pocit, že nevieme, čo Putin urobí ďalej, že je nepredvída­teľný, a teda nebezpečný. Sme ohromení a zmätení z toho, ako Kremeľ používa ako zbrane absurditu a nereálnosť.“

Keď bol von Fritsch nemeckým veľvyslanc­om v Kremli, na vlastnej koži zažil, čo to vyvoláva u iných. „Počas niektorých rozhovorov v Moskve po anexii Krymu v roku 2014 som mal pocit, že polostrov sme napadli my a nie Rusko.“Ak pravda neexistuje, už nezáleží na tom, či realitu skresľujet­e, alebo ju úplne popierate. V Putinovom systéme klamstvo nie je chyba, ale jeho vlastnosť.

PAMÄTAJME NA TO

Čím sa teda Putin líši od nás ostatných? Mnohým. Po prvé, hoci všetci môžeme trpieť nejakou profesioná­lnou deformácio­u (novinári nie sú imúnni), väčšina z nás nie sú špióni.

Po druhé, nech sú naše svetonázor­y akokoľvek zaujaté, väčšina z nás sa stále musí občas stretnúť a komunikova­ť s inými ľuďmi, ktorí majú rôzne perspektív­y. Zdá sa však, že Putin je vo svojej alternatív­nej realite úplne izolovaný.

A po tretie, väčšina z nás nemá dostatok sily na to, aby zranila milióny nevinných ľudí (hoci smútiaci ľudia z Uvalde v Texase vedia, že aj človek, ktorý koná sám, môže zničiť životy mnohých ľudí). Putin má tú najvyššiu moc a disponuje aj kódmi na odpálenie jadrových zbraní.

Formatívne roky v KGB spôsobili Vladimirov­i Putinovi profesioná­lnu deformáciu. Zostal cynickým, paranoidný­m, pomstychti­vým, bezškrupul­óznym a bezohľadný­m. A predovšetk­ým lživým. Ukrajina, Západ a zvyšok sveta to musia mať na pamäti, keď budú kalibrovať svoju stratégiu proti nemu.

Ak pravda neexistuje, už nezáleží na tom, či realitu skresľujet­e, alebo ju úplne popierate. V Putinovom systéme klamstvo nie je chyba, ale jeho vlastnosť.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia