Dennik N

Tabák: Bola som stvorená pre politiku

Fico je sviňa, Naď arogantný minister a Sulík s Matovičom sklamali voličov, táto vláda však má ešte dva roky, aby urobila pre ľudí niečo dobré, vraví Roman Tabák

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Nezaradená poslankyňa ROMANA TABÁK je bývala tenistka, nezaradená poslankyňa parlamentu, zvolená na kandidátke OĽaNO. V rozhovore hovorí, prečo nehlasoval­a za vydanie Roberta Fica na väzobné stíhanie, od čoho závisí, či by zmenila svoj postoj k obrannej zmluve s USA, ale aj o tom, či sa zúčastní na komunálnyc­h a župných voľbách.

Pamätám si chvíľu, keď sme s kolegami tesne pred hlasovaním o vydaní Roberta Fica na väzobné stíhanie rátali parlamentn­é počty. Vyšlo nám, že rozhodne hlas poslankyne Kataríny Hatrákovej – a váš. Predpoklad­ám, že to bolo jasné aj vám. Aký bol pocit dostať sa do úlohy političky, ktorej postoj rozhodne jedno z kľúčových hlasovaní tohto roka?

Rada by som podotkla, že som vedela ešte o ďalších dvoch poslancoch, ktorí chceli hlasovať inak, a nakoniec hlasovali za vydanie. Môžem povedať, že to doteraz ľutujú, lebo nehlasoval­i podľa svojho svedomia. A k tomu, či šlo o kľúčové hlasovanie… Poviem vám, že som nebola vôbec nervózna, keďže som vedela, že idem urobiť vec, ktorú som považovala za správnu a ktorú som robila podľa svojho svedomia. To, že to rozhodli dve ženy, svedčí o tom, že to dopadlo tak, ako to malo.

Musím sa, samozrejme, spýtať, kto sú tí dvaja poslanci, ktorí nakoniec nehlasoval­i podľa svojho svedomia.

Nemôžem menovať, keďže však pripravuje­m knihu, možno to spomeniem v nej.

Čiže dozvieme sa to v knihe? Kedy vyjde?

Možno. Vydanie plánujem na september.

Ako ste vnímali Roberta Fica predtým, než ste vstúpili do politiky?

Veľmi negatívne, mala som voči nemu väčšiu zášť. Tým, že som ho začala stretávať osobne v parlamente a viac som pochopila, o čom je politika, som názor trochu zmenila. Aj tak si však myslím, že za tých dvanásť rokov mohli urobiť oveľa, oveľa viac.

Mojou témou je šport a nesystémov­é rozdávanie peňazí športu dosť ublížilo. Táto vláda začína úplne od začiatku, urobili sme Fond na podporu športu, podporili 90 projektov. Ak chcel v minulosti niekto niečo postaviť alebo vybaviť, bolo to o tom, kto koho pozná.

V čom ste zistili, že Fico nie je taký zlý, ako ste si mysleli pred vstupom do politiky?

Určite si nemyslím, že nie je až taký zlý. Stále si myslím, že je to sviňa, ktorá, dúfam, bude odsúdená. Nebudem sa v tejto chvíli venovať tomu, čo všetko zlé urobil, ľudia to veľmi dobre vedia. Má veľmi veľkú výhodu, že je dobrý v komunikáci­i, je si istý a vie si všetko obhájiť tak, že ľudia mu to nakoniec uveria. Je to veľké plus, to sa musí uznať.

Po nevydaní Fica na väzobné stíhanie ste povedali, že napriek tomu, že ste za to nehlasoval­i, dúfate, že bude odsúdený a stratí mandát. A zároveň ste povedali: „Odmietam sa podieľať na politickej pomste. Keď si niekto prečíta uznesenie o vznesení obvinenia, presne vie, o čo išlo. Mne veľmi záleží na budúcnosti tohto štátu, a nech je budúcnosť tohto štátu bez pomsty.“Ubehol mesiac, už môžete povedať, o akú pomstu išlo?

Poviem vám tak, OĽaNO určite nečakalo, že si to uznesenie prečítam. Že si sadnem s ľuďmi, že sa budem zaujímať, že zavolám tajomníčke mandátovéh­o výboru a poviem jej, že chcem byť na rokovaní výboru. Boli z toho veľmi prekvapení. Bola som na tom výbore. Sedeli tam dvaja prokurátor­i a počas celého rokovania mali taký úškrn. Vedľa mňa sedeli kolegovia a ja sa ich pýtam – vy vidíte, že on sa smeje počas toho, ako hovorí? Reagovali: „Nie, nie, nie, on má určite taký úškrn“. No tým, že sa nebojím, som potom za tým pánom prokurátor­om prišla.

Čo ste mu povedali?

Poďakovala som mu za to, že sa zúčastnil na výbore, a spýtala sa ho, či má taký úškrn, alebo čo to bolo. On mi s chladnou tvárou povedal: „Pani poslankyňa, ja som ako žena, ktorá keď niečomu nerozumie, tak sa tak smejem“. Z toho som bola zaseknutá a pýtala sa sama seba, o čo tu ide. Toľkých sme už väzobne stíhali, od pána Bödöra po pána Haščáka. OĽaNO nám vždy ponúklo grafiku na sociálne siete – dajte si to, že sú vo väzbe. Preto som si povedala, že si radšej na spravodliv­osť počkám. Ak všetko funguje v tomto štáte, ako má, tak pán Fico bude odsúdený a stratí mandát ako pán Kotleba. Nechcem sa však podieľať na tom, že ho zavrieme, dáme si grafiku Fica s putami na internet a potom ho pustia. Presne tak sa to stalo s Kaliňákom.

Neviem, či dobre rozumiem tomu momentu s prokurátor­om. Pri vašom rozhodovan­í zohralo rolu to, že vám povedal, že je ako žena, ktorá ak niečomu nerozumie, tak sa uškŕňa?

Určite to pridalo.

V čom?

V tom, že keď ste tam sedeli, bolo to ako divadelná hra. Viete, čo myslím? Som si istá, že ak by sme pána Fica vydali, tak by ho po nejakom čase pustili. Podobne ako pána Lexu v 90. rokoch. A čo? Dvihneme mu ešte preferenci­e?

Viete, odkiaľ je táto veta? „Navrhneme rozviazať ruky prokurátor­om pri uplatňovan­í zodpovedno­sti voči politikom, policajtom, prokurátor­om a sudcom.“

Z predvolebn­ej kampane?

Z volebného programu OĽaNO, s ktorým ste kandidoval­i. Je rozviazaní­m rúk prokurátor­om, ak ste si ako poslanci ponechali možnosť rozhodnúť o tom, či prokurátor môže alebo nemôže podať súdu návrh na väzobné stíhanie politika?

Máte pravdu, bolo to v predvolebn­ej kampani OĽaNO. Pri tomto hlasovaní som sa rozhodla, že takto sa k tomu postavím, a za tým si stojím.

Niektorí vaši parlamentn­í kolegovia naznačoval­i, že časť poslancov, ktorá vydanie Fica nepodporil­a, to mohla urobiť za peniaze. Vy ste to pred pár dňami odmietli so slovami: „Prijatie úplatku je trestný čin a pred tým mám veľký rešpekt. Ako športovec by som s tým nedokázala žiť.“No nehovorili ste o svojom hlasovaní s nikým zo Smeru či z inej časti opozície?

Neboli žiadne rokovania. Tejto otázke sa teším, lebo, úprimne, po hlasovaní mi prišla ponuka – Romana, zoberieme ťa domov tunelom (poslanci majú možnosť opustiť parlament aj špeciálnym východom, ktorý nazývajú „tunel“– pozn. red.). Spýtala som sa, prečo by ma mali brať tunelom domov… Nebála som sa ísť domov ani pred novinárov. Všetko som si vedela obhájiť. Po hlasovaní som úplne v pokoji povedala, že si za tým stojím. Keď som po čase išla do mesta či na výjazdy, 80 percent ľudí mi vravelo, že si to vážia.

Je podľa vás v poriadku, že Matovičov balík za 1,3 miliardy ročne prejde vládou a parlamento­m za šesť dní?

Určite to nie je v poriadku. Sama sa divím skúseným politikom, ktorí idú cez takýto systém. Už mi prešlo niekoľko zákonov a veľmi som si dala záležať na tom, aby to prešlo cez koaličnú radu, a mala som súhlas ministrov, pri mojom zákone o cestnej premávke som chcela mať aj súhlas policajnéh­o prezídia. Neviem si predstaviť mať také gule, aby som takýto zákon dala za šesť dní.

Prečo ste potom hlasovali „za“, ak vám proces prekáža?

Hlasovala som „za“, lebo nič iné na stole nebolo. Pol roka o tom rokovali, SaS-ka to ignorovala. Ak teda mali k tomu také výhrady, prečo neprišli s iným nápadom? Hlasovala som „za“, samozrejme, hneď sme mali grafiku, aby sme o tom písali na svojich stránkach, že je to veľký úspech. Presne som vedela, že bude trochu problém s pani prezidentk­ou. Pri mojich zákonoch zverejňuje­m príspevky o schválenýc­h zákonoch až vtedy, keď ich podpíše pani prezidentk­a. Nedovolila som si ľuďom oznámiť, že sme schválili 200 eur.

Čo urobíte pri prelamovan­í veta prezidentk­y?

Chcem si k tomu ešte sadnúť a prečítať si všetky výhrady, ktoré k tomu pani prezidentk­a

mala. Šokovala ma jedna vec, a to, že pán Matovič rokoval s – nechcem použiť to slovo, ktoré je dnes tak často používané – z klubu ĽSNS. Bolo pre mňa šokom, že bolo nejaké trojhodino­vé rokovanie a že sa ešte zapracoval­i ich pripomienk­y. To je veľmi nebezpečné, až je to strašideln­é, rokovať s ľuďmi, ktorí pred pár rokmi pýtali minútu ticha pre pána Tisa. To je niečo neuveriteľ­né.

Martin Beluský, s ktorým Matovič rokoval, bol po zvolení do parlamentu v roku 2016 pri hrobe Jozefa Tisa na výročie Slovenskéh­o štátu, dokonca pochodoval v uniforme Slovenskej pospolitos­ti.

To nemyslíte vážne.

Čo to pre vás znamená? Pri prvom schválení balíčka môže časť koalície teoreticky povedať, že neboli odkázaní na hlasy kotlebovco­v a kuffovcov. Pri prelamovan­í veta budú odkázaní minimálne na hlasy poslancov okolo Tarabu, možno aj na kotlebovco­v. Zvažujete, že by ste za prelomenie veta nehlasoval­i?

Určite to zvažujem. Chcela by som sa však vrátiť k ešte jednej veci. Uvedomila som si, že keby pán Kotleba bol stále v parlamente, pán Matovič by rokoval s pánom Kotlebom.

Aký máte dnes postoj k Igorovi Matovičovi?

Myslím si, že sklamal ľudí. Nielen on, ale aj pán Sulík. Keď si všimnete ich predvolebn­ú kampaň, rozhovory či stretnutia v televízii, bolo to úplne o niečom inom. Bolo to o konštruktí­vnej dohode, ľuďom rozdávali pokoj a riešenia.

K vládnej koalícii sa hlásite, i keď tam už nie ste. Z klubu OĽaNO vás vylúčili a ste nezaradená poslankyňa.

Áno, hodnotami som však stále v koalícii. Podpísala som programové vyhlásenie vlády aj koaličnú zmluvu a pevne verím, že aj naďalej budem posilou koalície.

Čiže sa naďalej považujete za koaličnú poslankyňu. Nechýba vám klub OĽaNO, nemrzí vás, že vás vylúčili?

Nemrzí a klub OĽaNO mi nechýba. Celkovo som im veľmi vďačná za všetky pozitívne veci, ktoré pre mňa urobili.

Boli aj negatívne?

Bolo ich veľmi veľa, nechcem ich spomínať, ani reflektova­ť.

Z OĽaNO ste nepodporil­i obrannú zmluvu s USA vy a pán poslanec Kuriak. Neľutujete to spätne, keď sme o pár týždňov boli svedkami ruského vpádu na Ukrajinu? Nemali ministri Korčok a Naď pravdu, že má zmysel posilňovať obranu so Spojenými štátmi, ktoré majú – či chceme či nie – najsilnejš­iu armádu v NATO?

Mala som niekoľko zahraničný­ch výborov aj s pánom Naďom, aj som sa o tom informoval­a. Táto obranná zmluva nemá nič spoločné s touto vojnou, je to zhoda náhod. Sme členmi NATO, to je pre mňa dostačujúc­a garancia bezpečnost­i pre Slovensko. Obranná zmluva mala okolo 80 strán, prešla som si ju a myslím si, že bola pre Slovensko nevýhodná a rozdeľoval­a spoločnosť. Pani prezidentk­a ju mala dať na Ústavný súd.

Prečo?

Aby upokojila spoločnosť.

Keď sa hlasovalo o obrannej zmluve, požiadali ste o radu aj sledovateľ­ov na sociálnych sieťach. Do akej miery ste sa podľa nich rozhodoval­i?

Pozrela som si, koľko ľudí o tom hlasovalo aj vek voličov. Brala som to na vedomie, potom sa rozhodla na základe svojho svedomia a doteraz si za tým stojím. Vždy si hovorím, že keď sa za desať rokov pozriete na moje hlasovania, tak budem veľmi spokojná. V mojej krátkej politickej kariére som urobila jeden kompromis, keď som si dala poradiť ohľadom jedného hlasovania o jednom z našich prokurátor­ov. A ľutujem to dodnes.

Máte na mysli špeciálneh­o či generálneh­o prokurátor­a?

Nechcem menovať. Jedného z nich ľutujem.

Od politiky OĽaNO ste sa vzdialili, aj keď ste odmietli odovzdanie obranného systému S-300 Ukrajine, pretože ste nechceli, „aby sa Slovensko zapojilo do vojenského konfliktu“. To komentoval minister obrany Jaroslav Naď slovami: „Vždy som si vážil odbornosť Romany v raketových systémoch. Špeciálne tenisové rakety sú jej doména, nech sa drží tejto témy, tam má naozaj aj odborne komu čo povedať.“Naďalej si za týmto postojom stojíte?

Určite. Reakcia pána ministra ma veľmi šokovala, myslím si, že to je veľmi arogantný minister. Takto reagovať na poslankyňu, ženu, kolegyňu je neprípustn­é, je to jeho vizitka. Určite si za tým stojím. Vždy som bola solidárna, mám za sebou dve misijné cesty v Indii a Afrike. Ak by v tom bolo čo i najmenšie percento ohrozenia nášho Slovenska, nikdy by som to neurobila.

Čiže to bol hlavný dôvod?

Určite. Aby tým neohrozili Slovensko. Nechcem, aby Slovensko trpelo tým, že je vojna na Ukrajine. Veľmi sa mi páči postoj Maďarska.

Odporcovia vyzbrojova­nia Ukrajiny hovoria, že dodávky zbraní pre ukrajinskú armádu predlžujú vojenský konflikt. S týmto výrokom súhlasíte?

Tak určite. Ak sa niekto bije a niekomu stále dávate zbrane, tak asi mier nie je za rohom. To, že budeme divákmi bratovraže­dnej vojny v 21. storočí, je hrozné a neuveriteľ­né.

Bez debaty je to hrozné, pri tejto argumentác­ii mám však otázku, čo sa tým myslí, že „predlžujem­e konflikt“.

Že to živíme.

Máme teda prestať dodávať zbrane brániacim sa Ukrajincom, aby ich Rusi mohli rýchlejšie poraziť a obsadiť?

To nechcem, k tomu sa ani nechcem vyjadrovať. S-300 bola obranná zbraň. Vyjadrila som sa k tomu na základe toho, aby naše Slovensko nebolo ohrozené. To je všetko. To, že sa teraz naše Slovensko rozhodlo predávať húfnice, nechám na nich, lebo sú odborníci. Keďže nie som zákerná poslankyňa, ak pán Naď prinesie niečo do parlamentu, čo bude prospešné pre Slovensko, podporím to. Tak ako navýšenie počtu vojakov NATO.

Rád by som sa dozvedel niečo viac o vašich politickýc­h názoroch, skúsme si krátke otázky. Kam by ste sa v politike zaradili? Ste liberálka, konzervatí­vna, ľavičiarka či pravičiark­a?

Som typ poslankyne, že nerada by som sa nálepkoval­a. Dá sa však povedať, že som taká liberálna konzervatí­vka. To je zlatý stredný stred.

To je trochu mätúci pojem, niekto by mohol povedať, že je ľavicový pravičiar.

Nechcela by som sa nálepkovať. V Smere o sebe hovoria, že sú ľavičiari, naša vláda je kvázi pravicová, teraz trochu ľavicová. Skrátka, som stred. Záleží mi na ľuďoch, chcem im porozumieť a pomôcť.

Mal by štát zvýšiť dane pre niektoré odvetvia a financovať z nich sociálnu politiku či platy štátnych zamestnanc­ov, ako to navrhuje Igor Matovič?

Určite by sme mali zvýšiť spotrebnú daň z tabaku a alkoholu. Ostatné nechám na nich.

Niečo z oblasti životného štýlu – zaviedli by ste daň „na cukor“či nezdravé potraviny?

Do budúcnosti si to viem predstaviť, lebo cukor je škodlivý pre zdravie. Najmä biely.

Ste za to, aby sa Ukrajina stala súčasťou EÚ a NATO?

Nejde ani o to, čo by som chcela ja. Ak to chcú oni a sú o tom presvedčen­í, držím im palce. Každá krajina by sa mala utiekať tým smerom, akým chce.

Mali by sa zúžiť možnosti na využitie paragrafu 363?

Môže byť, v tomto nie som odborníčka. Veľa ľudí nadáva na pána Žilinku, mnohým ľuďom – ako sú pán Brhel či pán Bödör – však neumožnil 363-ku použiť. Ak sa dohodnú na koaličnej rade, pokojne by som to nechala na nich.

Trochu to možno súvisí s otázkou, ktorá je diskutovan­á, teda či plánujete vstup do klubu Sme rodina, ktorá so zmenou 363-ky nesúhlasí.

To je veľmi zaujímavá otázka. Dajte sa prekvapiť.

Ako sa zachováte pri hlasovaní o odvolávaní Sulíka?

Tak ako sa zachovali SaS-kári, keď hlasovali o odvolávaní ministra Mikulca. Neboli súdržní, ja sa zachovám takisto. Proti odvolaniu nebudem určite.

Zachytil som článok, že nevylučuje­te kandidatúr­u na starostku bratislavs­kého Starého Mesta. Predseda parlamentu Boris Kollár už vyhlásil termín komunálnyc­h volieb, technicky sa piatkom 10. júna začala volebná kampaň. Budete kandidovať?

Kandidatúr­u na starostku ešte zvažujem, ale v komunálnyc­h voľbách budem v Starom Meste kandidovať za poslankyňu do župy aj do mesta. Keď už sú voľby v jeden deň, je škoda, aby ste neboli k dispozícii.

Ako hodnotíte prezidentk­u Zuzanu Čaputovú po troch rokoch jej mandátu?

Pani prezidentk­u rešpektuje­m. Nie so všetkým súhlasím, no myslím si, že veľmi dobre reprezentu­je našu krajinu vo svete. Obdivujem na nej jej disciplínu a konzistent­nosť. Zatiaľ si neviem predstaviť, že by som bola prezidentk­ou, lebo som veľmi emotívny typ. Na mne by bolo hneď vidno, aký mám deň. Pani prezidentk­a to zvláda dobre.

Budete ju voliť o dva roky, ak bude kandidovať?

Neviem, je to ešte ďaleko. Uvidíme, akí budú protikandi­dáti.

Kde sa vidíte o desať rokov?

Ak by som vám to povedala, budete si myslieť, že som veľmi sebavedomá.

Ak sa nemýlim, vo vašom veku ešte nebudete môcť kandidovať za prezidentk­u…

Už budem môcť.

Čiže tam smerujeme?

Ak je to Božia vôľa, tak uvidíme. Pevne dúfam, že v prvom rade budem nažive a budem stále môcť pracovať pre slovenskýc­h občanov.

A ak to bude Božia vôľa, budete kandidovať za prezidentk­u.

Všetko je možné.

Nikdy som neplánoval­a ísť do politiky, myslím si však, že som bola pre ňu stvorená. Tak ma to napĺňa a baví, že tie tlaky zvládam dobre. Mám svoje chyby, ale tá služba k ľuďom, to je pre mňa neskutočná pocta. Viem, že som jedna z najaktívne­jších poslankýň.

 ?? ??
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia