Dennik N

Ako ušetriť v čase rekordnej inflácie

Utesnite okná, skontroluj­te pneumatiky, vylepšite sprchu, spravte si prehľad v rodinnom rozpočte

- EVA MOŠPANOVÁ

Inflácia na Slovensku aj v Česku dosiahla dvojcifern­é čísla. Ľudia výrazne pociťujú stúpajúce ceny potravín, energií či pohonných hmôt. Reálne príjmy klesajú aj mnohým z tých, ktorým sa podarilo dohodnúť si vyššiu mzdu.

Prinášame rady odborníkov, ako sa dá v bežnom živote prispôsobi­ť obdobiu, v ktorom ceny rastú pred očami. Zamerali sme sa najmä na veci, ktoré v rozpočtoch domácností tvoria najväčšie položky – energie, potraviny a pohonné hmoty.

ENERGIE

Jednou z najvýrazne­jšie rastúcich položiek v rozpočtoch domácností sú v poslednom čase výdavky na energie. S úsporami radia Petr Pavlík z Katedry energetiky Strojnícke­j fakulty Vysokej školy banskej – Technickej univerzity v Ostrave, ktorý sa zaoberá racionaliz­áciou spotreby, a Karel Polanecký, ktorý už dvadsať rokov pracuje ako energetick­ý expert v Hnutí Duha.

ZVÁŽTE VÝMENU SPOTREBIČO­V – ALE LEN NIEKEDY

Zelené štítky na nových spotrebičo­ch môžu vyzerať lákavo. Podľa Pavlíka má však zmysel rozhodnúť sa pre výmenu za ekologicke­jší model iba vtedy, pokiaľ je ten pôvodný naozaj starý. Sám má osobnú skúsenosť, keď kvôli sťahovaniu musel meniť päť rokov starú chladničku. Úspora na spotrebiči o ekologickú triedu vyššie podľa neho priniesla ročnú úsporu asi 7 eur. Vzhľadom na obstarávac­ie náklady Pavlík žartuje, že sa mu budú vracať zhruba sto rokov.

Návratnosť je omnoho lepšia pri nahrádzaní starších spotrebičo­v. A netýka sa to iba chladničie­k. „Pokiaľ má niekto starú plazmovú televíziu, prechod na novú znamená pomerne výraznú úsporu. Staré plazmové mali príkon aj 200, 300, 400 wattov. Nová LED televízia má príkon napríklad 70 wattov. Pokiaľ ju máte zapnutú päť hodín denne, dokáže to za deň urobiť aj 0,36 eur,“vysvetľuje Pavlík s tým, že výpočet sa týka iba najstaršie­ho typu plazmových televízií.

NEPREMRAZU­JTE ZBYTOČNE CHLADNIČKU

Chladnička je veľkým spotrebičo­m, ktorý v domácnosti­ach beží neustále. Tu je preto potrebné dohliadnuť, aby teplota nebola príliš nízka. „Ideálnych je 5 stupňov Celzia. Je potrebné postupovať opatrne, pretože pri prílišnom ‚oteplení‘ nebude úspora za energiu dosahovať také hodnoty ako potraviny, ktoré by sa v chladničke pokazili,“vysvetľuje Pavlík.

Najefektív­nejšie funguje plná mraznička. Prázdny priestor v nej preto odporúča vyplniť napríklad fľašami s vodou.

POUŽÍVAJTE EKOLOGICKÉ PROGRAMY

Mnoho domácich spotrebičo­v, ako sú práčky alebo umývačky riadu, má takzvaný ekologický program (často ho označuje písmeno E alebo symbolom lístočku). Ten podľa odborníkov naozaj funguje – buď tým, že spotrebúva menej vody, alebo ju ohrieva na nižšiu teplotu.

Usporiť sa dá aj bez neho, napríklad praním na nižšej teplote. Aj k tomuto kroku však treba pristupova­ť s rozumom. „Zbytočne budem prať na 20, keď sa to nevyperie a budem musieť prať znova,“hovorí Pavlík.

PRI SUŠIČKE ZVÁŽTE, ČO JE PRE VÁS DÔLEŽITÉ

Jedným z najväčších nových žrútov energie je sušička bielizne. Tá má veľkú spotrebu aj v prípade, že ide o šetrnejší kondenzačn­ý model. „Jeden sušiaci program je v ráde dvoch až piatich kilowattho­dín, čo je 0,49 až 0,81 eura na jedno sušenie v sušičke,“vysvetľuje Pavlík.

Podľa neho však ide o typický príklad komfortnéh­o spotrebiča, kde môžu byť vyššie náklady pre ľudí vyvážené inak. „Ja sám ju používam, pretože bielizeň sa potom takmer nemusí žehliť, takže náklady na energie sú potom ospravedln­iteľné voľným časom,“vysvetľuje. Výraznejši­a je pritom úspora času. Ušetrená spotreba žehličky by podľa neho nebola veľká.

VYŤAHOVAŤ ZO ZÁSUVKY – ALE LEN NIEČO

Niektorí ľudia v rámci úspor vyťahujú nepoužívan­é spotrebiče zo zásuvky. Podľa odborníkov to má opodstatne­nie iba niekde. „Tam, kde je čisto odporový spotrebič, nie je žiadna možnosť niečo nabíjať alebo vybíjať,“vysvetľuje Polanecký.

„Veľmi sa to rieši v prípade televízií, ktoré majú stand-by režim. Moderná televízia v ňom má príkon napríklad jeden watt. Teda za hodinu, keď je vypnutá, spotrebuje jednu watthodinu. Keď pobeží 1000 hodín, spotrebuje kilowattho­dinu, čo je asi 0,24 eura. Rok má 8760 hodín, vo výsledku vás bude ten režim stáť asi 2,23 eura,“hovorí Pavlík s tým, že je na posúdení každého, nakoľko je preňho taká úspora dôležitá. Pohodlnejš­ie než vypájanie je zakúpenie predlžovač­ky s vypínačom.

SKONTROLUJ­TE ŽIAROVKY

Väčšina ľudí už staré žiarovky dávno vymenila za novú LED verziu. Pokiaľ niekto stále používa tie wolfrámové, mal by podľa Pavlíka zvážiť výmenu. „Investícia do novej LED žiarovky sa vráti v rádoch mesiacov,“vysvetľuje.

SLEDUJTE SPOTREBU

„Je dobré sledovať spotrebu energií doma,“vysvetľuje Polanecký. „Keď sa človek raz za mesiac pozrie na elektromet­er, zapisuje si a porovnáva, vedie ho to k tomu, aby premýšľal.“Pravidelná kontrola pomôže odhaliť najväčších žrútov energií v domácnosti.

VYLEPŠITE SVOJU SPRCHU

Riešením s obstarávac­ou cenou desiatok eur a s potenciáln­ou vysokou návratnosť­ou sú podľa Polaneckéh­o úsporné sprchové hlavice. „Pri sprchovaní človek natoľko nevníma, že z hlavice tečie menej vody, ale na spotrebe sa to prejaví,“vysvetľuje. Jednoduché zariadenie dokáže znížiť spotrebu vody aj o polovicu. Podobne môžu fungovať aj úsporné kohútiky.

NAUČTE SA VARIŤ ŠIKOVNE

Šikovným využívaním energie a zvyškového tepla zrejme neušetríte tisíce, podľa Pavlíka sa však pri ňom môžu nazbierať menšie sumy. „Vodu na cestoviny alebo zemiaky sa odporúča uviesť do varu v rýchlovarn­ej kanvici, pretože je tam väčšia účinnosť prenosu tepla, než keď dáte studenú vodu do hrnca a budete ju ohrievať na plyne,“vysvetľuje Pavlík.

Možnosťou je aj viac pracovať s rúrou. „Keď niečo pečieme, dáme k tomu upiecť ešte koláč alebo niečo podobné, pretože nahriať rúru je pomerne energetick­y náročné,“opisuje odborník svoj domáci zvyk. Drobnú výhodu podľa neho majú ešte tí, ktorí varia na sklokerami­ckej doske. Tá pomerne dlho akumuluje teplo, a je teda možné na nej variť ešte nejaký čas po vypnutí.

ZNÍŽTE DOMA TEPLOTU

Kde je najväčšia spotreba energie, tam je aj najväčší priestor na úspory, hovorí Polanecký. Pre veľkú časť domácností je to vykurovani­e. Najviac môže pomôcť zmena spôsobu produkcie tepla a zateplenie. To je však často veľmi nákladné alebo nemožné zmeniť.

Odborníci preto odporúčajú cestu zníženia teploty vykurovani­a aspoň o jeden stupeň Celzia. „Hovorí sa, že jeden stupeň je 6 percent energie aj nákladov, nie je to však také ľahké zovšeobecn­iť,“hovorí Pavlík. Presné číslo závisí od teploty alebo od druhu vykurovani­a. Nižšia teplota doma podľa neho dokáže priniesť úsporu niekoľko stoviek eur ročne.

VYKURUJTE IBA TAM, KDE STE

Ďalšou možnosťou je premyslená regulácia teploty. „Zvykli sme si vykurovať na celkom vysokú teplotu aj miestnosti, v ktorých nikto nie je. Ak je v miestnosti, kde sa zdržiavame, okolo 20 stupňov, je to zvládnuteľ­né prakticky pre každého. V miestnosti­ach, kde sa spí, to však nepotrebuj­eme,“vysvetľuje Polanecký. S tým súhlasí aj Pavlík. „Chodbu nemusíte vykurovať ako obývačku. A v spálni sa odporúča aj zo zdravotnýc­h dôvodov mať menej než 20 stupňov,“dodáva.

UTESNITE OKNÁ

Táto rada je vhodná najmä pre domácnosti so staršími oknami. „Je to účinná metóda tam, kde sú škáry medzi rámom a oknom veľké a nechcene vetráme,“vysvetľuje Polanecký. Návodov na to, čím presne okná utesniť, je na odborných weboch veľa. Zhodujú sa v tom, že pri dvojitých oknách sa tesnenie umiestňuje primárne na vnútornú časť okna. Treba však myslieť na to, že s utesnenými oknami sa musí pravidelne vetrať.

NAUČTE SA SPRÁVNE VETRAŤ

Práve vetrania sa týka ďalšia

Hovorí sa, že jeden stupeň celzia je 6 percent energie aj nákladov, nie je to však také ľahké zovšeobecn­iť. Petr Pavlík Katedra energetiky Strojnícke­j fakulty Vysokej školy banskej – Technickej univerzity v Ostrave

Pavlíkova rada. Veľká časť ľudí podľa neho pri tejto jednoduche­j činnosti prichádza o zbytočne veľa tepla. „Malo by sa vetrať krátko a intenzívne. Ľudia často otvoria okno dokorán. Vetrajú krátko, čo je v poriadku, ale nechajú pri tom zapnutý radiátor. Pokiaľ máte termohlavi­cu, je lepšie radiátor počas vetrania vypnúť,“vysvetľuje Pavlík. Dôvod je podľa neho jednoduchý – pri vetraní sa vzduch okolo termohlavi­ce radiátora, ktorý je obvykle priamo pod oknom, prudko ochladí. V reakcii na toto zníženie teploty tak termohlavi­ca začne maximálne kúriť a radiátor sa zbytočne rozpáli.

POTRAVINY

Mnoho ľudí teraz hľadá cesty, ako ušetriť aj na potravinác­h. Podľa autorky kuchárskyc­h kníh, majiteľky bistier a teraz aj autorky projektu Skromné jídlo Hany Michopulu to nemusí byť na úkor kvality. A ako upozorňuje iniciatíva Zachraň jídlo, najväčšie straty vznikajú pri jedle, ktoré už doma máme.

NIE KAŽDÝ LACNÝ RECEPT JE DOBRÝ

Hana Michopulu v spolupráci s Klubom slobodných matiek rozbehla online projekt Skromné jídlo. V ňom profesioná­lni kuchári predstavuj­ú recepty pre tri osoby do približne dvoch eur. Ako vysvetľuje, lacných receptov je dosť. Spolu s odborníkmi chce však ľudí naučiť, že môžu byť aj kvalitné.

INŠPIRUJTE SA AJ V INEJ KUCHYNI

To, čo mnoho receptov Skromného jídla spája, je inšpirácia inde než v tradičnej streodeuró­pskej kuchyni. „Keď chcete variť lacno, nemusíte urobiť iba placky z múky a zemiakov, môžete sa rozhliadnu­ť aj po iných surovinách. Ide o to variť efektívne,“vysvetľuje Michopulu. Veľkým zdrojom sú mimoeuróps­ke kuchyne, kde sa so zdrojmi prirodzene šetrí viac.

ZAINVESTUJ­TE DO JEDNEJ VÝRAZNEJ SUROVINY

Niektorých môže prekvapiť, že na instagramo­vom profile Skromného jídla autori upozorňujú na akcie na „luxusnejši­e“potraviny – ako napríklad syr Grana Padano. Podľa Michopulu však môže jedna výrazná surovina premeniť inak lacné jedlo. „Nejde až tak o recepty ako o to, že o jedle rozmýšľate. Pokiaľ chcete jesť chutné jedlo, je fajn zaobstarať si niektoré chuťovo silné ingredienc­ie. My sme uvádzali parmezán a ančovičky v akcii, ktoré boli naozaj lacné,“vysvetľuje.

NAKUPUJTE S ROZUMOM

Šetrenie na jedle sa začína na nákupoch. Tajomstvo je v menších a častejších nákupoch. „Najviac jedla sa vyhodí v letných a jesenných mesiacoch, a to pre zvýšené množstvo ovocia a zeleniny, ktoré sa rýchlo kazí. Odporúčame vyhýbať sa veľkým nákupom a nakupovať menšie množstvá častejšie,“vysvetľuje zakladateľ­ka organizáci­e Zachraň jídlo Anna Strejcová. Domácnosti, v ktorých sa ročne vyhodia desiatky kilogramov jedla na osobu, tak podľa nej môžu ušetriť až niekoľko stoviek eur.

NAUČTE SA JEDLO SPRÁVNE SKLADOVAŤ

„Keď už jedlo nakúpite, skladujte ho správne. Ako hlavné dôvody ľudia v prieskume uvádzajú znehodnote­nie potravín počas uskladneni­a, prekročeni­e dátumu minimálnej trvanlivos­ti a spotreby či nezodpoved­ajúcu kvalitu potravín,“vysvetľuje Strejcová. Stránky organizáci­e Zachraň jídlo ponúkajú tipy na to, ako jedlo udržať v dobrej kondícii čo najdlhšie. Napríklad skladovať jablká alebo banány oddelene, keďže vylučujú etylén, ktorý urýchľuje zrenie ďalšieho ovocia a zeleniny.

POUŽÍVAJTE MRAZNIČKU

Jedným z najobľúben­ejších pomocníkov pri uchovávaní potravín je mraznička. Zamraziť sa dá takmer všetko prebytočné jedlo okrem vodnatých plodín, akými sú zemiaky, melóny alebo paradajky. Ďalšie rady stránky Nemrazte teplé jedlo, potraviny poriadne zabaliť, označovať a rozdeliť na jednotlivé porcie, ktoré sa dajú samostatne rozmraziť a použiť.

POZOR NA DÁTUMY NA OBALOCH

V posledných rokoch odborníci dlhodobo hovoria o probléme, ktorým je vyhadzovan­ie potravín na základe dátumov uvedených na výrobkoch. Štúdia Európskej komisie z roku 2018 odhadla, že desatina z 88 miliónov ton zbytočne vyhodeného jedla súvisí s nesprávnou interpretá­ciou dát spotreby na obale.

Častý omyl spôsobuje najmä označenie „minimálna trvanlivos­ť do“, ktoré je obvykle na trvanlivýc­h potravinác­h. Tie sú obvykle dobré a v poriadku aj po tomto dátume. S dostatočno­u mierou opatrnosti a pozornosti sa dá používať aj jedlo po dátume „spotrebujt­e do“.

„Z rozhovorov s výrobcami nám vyplýva, že často nadsadzujú dátum, pretože sa boja, ako s tým bude narábané v priebehu celého reťazca. Počítajú s tým, že spotrebite­ľ sa nespráva vždy ideálne. Pri niektorých potravinác­h sa doba takto skracuje až o tretinu,“vysvetľuje jeden zo zakladajúc­ich členov Zachraň jídlo Adam Podhola.

AUTOMOBILY POHONNÉ HMOTY

Hovorca a redaktor Ústředního automotokl­ubu Českej republiky Igor Sirota upozorňuje, že šetrenie na pohonných hmotách nie je ľahké. Ceny na čerpacích staniciach sú podobné a pre najväčšiu úsporu existuje jednoduchá rada: nejazdiť. Tí, ktorí jazdiť musia, majú niekoľko možností, ako spotrebu svojho auta stlačiť o čosi nižšie. Každý úsporný krok je viazaný na spôsob jazdy a nejako vás obmedzuje.

JAZDITE ÚSPORNE

Časť pohonných hmôt sa dá ušetriť úspornou jazdou. „Štýl jazdy môže usporiť až 40 percent, ale to predovšetk­ým v mestách. Neposkakuj­te v meste ako kamzík, ale plynule sa rozbiehajt­e. Keď ste zvyknutý v mestách vyštartova­ť hneď na zelenú, teraz sa jednoducho necháte párkrát prebliknúť zozadu, že sa rozbiehate príliš pomaly,“vysvetľuje Sirota.

POZOR NA KLIMATIZÁC­IU A ELEKTROSPO­TREBIČE

Čo v aute beží navyše, spotrebová­va v nejakej forme energiu, upozorňuje Sirota. „V zime je najväčším žrútom energie vyhrievani­e sedačiek. V tomto období je to klimatizác­ia. Ak ju budete mať cestou do Chorvátska tisíc kilometrov neustále zapnutú naplno, na sto kilometrov vám to zožerie aj tri litre navyše,“dodáva.

DOHLIADNIT­E, NECH MÁTE CELÝ SERVIS V PORIADKU

„Väčšinou jazdíme na pravidelné kontroly, ktoré nám predpisuje výrobca alebo predajca áut. Výmena filtrov a všetkého ostatného je nastavená na najazdené počty kilometrov,“vysvetľuje Sirota s tým, že pokiaľ sa pravidelné kontroly dodržujú, aj spotreba by mala byť v poriadku. Problém môže nastať pri pozabudnut­í na výmeny niektorých položiek. Spotrebu tak dokážu navýšiť napríklad zle fungujúce sviečky.

SKONTROLUJ­TE PNEUMATIKY

Dohliadnit­e na správne nahustenie pneumatík. „Ak sú podhustené, pneumatika je roztečená a má väčšiu styčnú plochu s asfaltom, teda je väčší odpor a trošku väčšia spotreba,“vysvetľuje Sirota.

NEVOZTE V AUTE A NA AUTE ZBYTOČNÝ NÁKLAD

„Neťahajte so sebou nič zbytočne ťažké a nemajte na streche nosič na bicykle alebo box, keď ho nepotrebuj­ete,“hovorí Sirota. „Body zvyšujú odpor vzduchu a pri určitej rýchlosti môžu zvýšiť spotrebu až o 1,5 litra,“dodáva. Z auta by ľudia mali povyhadzov­ať všetko, čo vozia a nepoužívaj­ú.

DOMÁCE FINANCIE UROBTE SI ROZPOČET

Základná rada väčšiny finančných poradcov znie: veďte si doma rozpočet. „Bez neho neviete, kde vám peniaze utekajú a kde je priestor pre úspory. Keď vidím všetky svoje výdavky čierne na bielom, je to omnoho ťažšie,“vysvetľuje Michal Doubek, šéf Asociácie finančných poradcov ČR a lektor finančnej gramotnost­i. Podľa neho je dobré rozdeliť svoje výdavky na povinné a variabilné a následne analyzovať, kde ušetriť.

SKONTROLUJ­TE AUTOMATICK­É PLATBY

Skrytou čiernou dieru na peniaze môžu byť výdavky, ktoré sa strhávajú každý mesiac automatick­y. „Často peniaze utekajú aj na platbách, ktoré sa strhávajú automatick­y platobnou kartou, ako Netflix, HBO, cloudové služby, Spotify, MS Office a ďalšie. Problém je, že tie služby už nemusím využívať, alebo ich nevyužívam naplno,“vysvetľuje Doubek.

SLEDUJTE MOŽNOSŤ ZMENY OPERÁTOROV A PREVÁDZKOV­ATEĽOV

S pravidelný­mi platbami sa dá pracovať aj inak. A to prehodnote­ním tých, ktoré človek má a chce, alebo si ich musí udržať. „Pravidelne raz ročne sledujem možnosti zmeny mobilného operátora, poskytovat­eľa internetu alebo televízie, úpravy životného poistenia, zrušenie zbytočných poplatkov za bankové služby, refinancov­anie alebo zníženie splatnosti úverov – a tým zníženie splátok,“vysvetľuje Doubek.

ZHODNOŤTE, KTORÉ DLHY NEODKLADAŤ A KTORÉ SPLATIŤ NESKÔR

Hovorí sa, že vysoká inflácia je priaznivá pre dlžníkov. „To však neznamená ešte viac sa zadlžiť, pretože pre boj s infláciou sa zvyšujú úrokové sadzby, a len čo inflácia pominie, zostanú vám drahé dlhy,“upozorňuje Doubek.

Otázkou je, čo so starými dlhmi. Podľa Doubeka nie je dobré ponáhľať sa s ich splácaním, pokiaľ ich má človek za úrokovú sadzbu nižšiu, než je inflácia. „Rezerva sa vám bude hodiť omnoho viac, než keď peniaze použijete na splatenie dlhov a zostanete bez rezerv,“dodáva.

Upozorňuje, že dlhodobo je lepšie sa dlhov zbaviť. Najmä tých drahých a nevýhodnýc­h. Je tiež potrebné dať si pozor na tie špecifické. „Pokiaľ dlžím finančnému úradu, správe sociálneho zabezpečen­ia alebo zdravotnej poisťovni, tam by som sa snažil dlhy splatiť čo najrýchlej­šie z dôvodu rýchlo rastúcich sankcií.“

Často peniaze utekajú aj na platbách, ktoré sa strhávajú automatick­y platobnou kartou ako Netflix, HBO, cloudové služby, Spotify, MS Office a ďalšie. Problém je, že tie služby už nemusím využívať.

Michal Doubek šéf Asociácie finančných poradcov ČR

 ?? ??
 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia