Dennik N

Ako Rusi ničia ukrajinskú ekonomiku

Zahraničná pomoc pomohla zachrániť ukrajinskú ekonomiku pred kolapsom. Platy tam klesli o štvrtinu, pôžičky sú nedostupné

- TOMÁŠ VASILKO reportér

Mnohí na Západe sledujú vývoj ekonomiky Ruska v očakávaní, či výrazná kríza nevyženie ľudí do ulíc a nepresvedč­í Vladimira Putina, aby ukončil vojnu. Zatiaľ sa to ukázalo ako zbožné prianie.

Napriek sankciám sa ruská ekonomika relatívne drží. Ruská ekonómka Natalia Zubarevičo­vá pre český Deník N povedala, že Rusko má peniaze na dva až tri roky vojny.

Menej rezonuje stav ekonomiky Ukrajiny, štátu, ktorý Rusko napadlo. Tá zažila výrazne silnejší šok. Nečudo, krajina je bombardova­ná možno najviac zo všetkých európskych krajín od konca druhej svetovej vojny. Napriek tomu sa podľa expertov za danej situácie ukrajinská ekonomika v mnohých smeroch drží ešte relatívne dobre.

Prinášame niekoľko čísel, ktoré naznačujú ekonomický stav Ukrajiny po vyše sto dňoch ruskej agresie.

30 AŽ 45 PERCENT – OČAKÁVANÝ POKLES HDP UKRAJINY V ROKU 2022

Ekonomika Ukrajiny bola pred vojnou v dobrom stave. Deficit verejných financií bol pod 3 percentami HDP (Slovensko malo vlani 6,2 percenta), celkový dlh krajiny sa po horších rokoch znížil na 50 percent HDP (u nás 63 percent HDP a stúpa).

Ekonomika krajiny medziročne po dobrej úrode aj exporte surovín narástla o 3,2 percenta a podobný trend sa ešte vo februári očakával aj tento rok.

Realita je, pochopiteľ­ne, úplne iná. Odhady poklesu ekonomiky krajiny pre ruskú agresiu sa pohybujú v rozmedzí od 30 do 45 percent. Samotný minister ekonomiky Serhij Marčenko to pre Economist začiatkom mája odhadol na 44 percent.

Na porovnanie ekonomika Ruska by mala klesnúť tento rok odhadom o 10 percent, Bieloruska o 4 percentá HDP.

Všetko sú to, samozrejme, veľmi hrubé odhady a záleží na vývoji konfliktu. Podpredsed­a Rady Národnej banky Ukrajiny Vasyl Furman hovorí, že tieto odhady sa robili hlavne počas prvej fázy, keď Rusko ohrozovalo mestá ako Kyjiv a Černihiv. Presné predpovede sa podľa neho vzhľadom na neistotu robiť nedajú.

Prebiehajú­ca vojna zasahuje ekonomiku z viacerých dôvodov. „Kľúčové faktory poklesu sú zničený priemysel, blokáda morských prístavov, výrazné narušenie spotreby, pretože milióny ľudí odišli z krajiny, takmer 20 percent teritórií je okupovanýc­h alebo zažíva vojenské ťaženie,“hovorí pre Denník N Dmytro Bojarčuk, riaditeľ ukrajinské­ho Centra pre sociálny a ekonomický výskum.

Furman dodáva, že problémom je okrem toho aj „výrazná zmena“obchodnej štruktúry v najbližšej budúcnosti. „Rusko zostáva tretím najväčším obchodným partnerom Ukrajiny (9 percent obratu) po EÚ a Číne,“vraví.

O 25 – 50 PERCENT KLESLI PLATY V SÚKROMNOM SEKTORE

Návrat do stavu pred vojnou môže trvať roky. Európska banka pre obnovu a rozvoj začiatkom mája predpoveda­la, že kým tento rok môže ekonomika Ukrajiny padnúť o 30 percent, budúci rok očakáva 25-percentný rast. Celkovo by tak ku koncu roka 2023 klesla „iba“o 12,5 percenta v porovnaní so stavom pred vojnou.

„Dúfam, že v prípade Ukrajiny to bude oživenie ekonomiky v tvare písmena V, kým v ruskom prípade s vysokou pravdepodo­bnosťou uvidíme tvar L,“vraví Vasyl Furman.

Tieto predpovede sú ešte neistejšie – nevieme, akú časť ukrajinské­ho územia bude Rusko okupovať o mesiac, nieto o rok. Ekonóm Bojarčuk hovorí, že obnova ekonomiky nesúvisí len s tým, kedy sa skončí vojna, ale aj s tým, ako sa skončí.

„Ak ustúpime Rusku, zažijeme ďalšie vlny migrácie, pretože nové eskalácie o dva alebo tri roky budú nevyhnutné po tom, čo sa Kremeľ otrasie z tejto kampane. Cieľom Moskvy je zničiť Ukrajinu, a ak to nedokáže počas tejto ofenzívy, znamená to ešte silnejší úder v ďalších rokoch. Milióny ľudí opustia krajinu, pretože nikto nebude chcieť žiť v očakávaní novej vojny,“povedal Bojarčuk.

Ekonomická aktivita sa utlmila najmä v začiatku vojny, v apríli a v máji sa situácia začala zlepšovať. Mnohé oceliarne už znova pracujú, aj keď možno nie na 100 percent. Podľa správy think-tanku Centrum pre ekonomickú stratégiu (CES) pozastavil­o v marci prevádzku 32 percent podnikov na Ukrajine, koncom apríla to bolo už len 17 percent. Veľmi dobre zvláda zatiaľ vojnu aj bankový systém, nedošlo k rozsiahlej panike.

Počet pracovných miest však klesol o takmer 5 miliónov (z veľkej miery sa to prekrýva s tými ľuďmi, čo utiekli pred vojnou). Zároveň podľa Národnej banky Ukrajiny (NBU) klesli príjmy ľudí v súkromnom sektore v priemere o 25 až 50 percent.

„Väčšina firiem nie je schopná platiť mzdy ako pred vojnou,“uviedla banka. Najmenej sa to dotklo pracovníko­v v poľnohospo­dárstve.

5 MILIÁRD DOLÁROV DEFICIT VEREJNÝCH FINANCIÍ KAŽDÝ MESIAC

Vojna je drahá nielen pre krajinu, ktorá útočí, ale hlavne pre tú, ktorá je napadnutá. Najväčšie problémy má podľa správy CES Ukrajina práve s nedostatko­m zdrojov na financovan­ie štátu a pokrytie výdavkov na vojnu.

„Fiškálny systém vyzerá krehkejšie ako finančný systém alebo ekonomika ako taká,“píše CES.

Ukrajincom vypadli rôzne zdroje príjmov štátneho rozpočtu, ako dane (najmä DPH) či clá. Zároveň výrazne narástli výdavky štátu najmä do armády, ale aj do sociálneho systému na podporu ľudí.

V polovici mája hlásili, že priamo na vojnu minula Ukrajina 8,3 miliardy dolárov. „Vláda stále platí penzie a iné sociálne výdavky podľa zákona o štátnom rozpočte. Všetky kapitálové výdavky sa však škrtli takmer na nulu,“povedala ekonómka Maria Repko z Centra pre ekonomickú stratégiu. To znamená, že Ukrajina zastavila takmer všetky projekty ako výstavbu diaľnic a podobne.

Vláda mesiac čo mesiac hospodári s výraznou stratou. „Mi

Kľúčové faktory poklesu sú zničený priemysel, blokáda morských prístavov, výrazné narušenie spotreby, pretože milióny ľudí odišli z krajiny, takmer 20 percent teritórií je okupovanýc­h alebo zažíva vojenské ťaženie.

Dmytro Bojarčuk riaditeľ ukrajinské­ho Centra pre sociálny a ekonomický výskum

nisterstvo financií vraví, že mesačne je deficit 5 až 7 miliárd dolárov, pričom HDP Ukrajiny v roku 2021 bol 200 miliárd dolárov,“dopĺňa ekonóm Bojarčuk.

„Tohtoročný deficit bude dvojcifern­ý,“hovorí Furman z Národnej banky Ukrajiny. Ako píše správa CES, v apríli pokryla daňami, clami a pravidelný­mi príjmami len 32 percent výdavkov.

Výpadky Ukrajinci nahrádzajú troma spôsobmi: vydávaním vojnových dlhopisov, tlačením hrivien a pomocou zo zahraničia. Ako hovorí Furman, hlavným zdrojom sú peniaze z medzinárod­ných finančných organizáci­í a partnerský­ch krajín a peniaze, ktoré Národná banka Ukrajiny požičiava vláde.

„Zahraničná pomoc pomohla udržať ukrajinskú ekonomiku pred kolapsom,“píše správa CES. Väčšinou však išlo o pôžičky.

Táto pomoc bude dôležitá aj v ďalších mesiacoch. „Vyzerá to tak, že zahraničná finančná pomoc na najbližšie mesiace bude kľúčová na prežitie ukrajinské­ho štátu,“píše sa v správe CES.

Tak napríklad EÚ sľúbila poslať pôžičku 9 miliárd eur. Americký kongres v balíku 40 miliárd dolárov pre Ukrajincov schválil aj 7,5 miliardy dolárov pre ekonomiku vo forme grantov. Financie poskytol aj MMF či iné štáty.

Ako povedal ukrajinský minister ekonomiky Serhij Marčenko pre Economist, väčšinu dňa trávi lobovaním u západných kolegov za to, aby im pomohli ešte viac zvládnuť náklady na vojnu. Aj tak sa však obáva, že „za tri, štyri mesiace“bude musieť krajina pristúpiť k drastickým opatreniam, napríklad k zvýšeniu daní alebo ku škrtaniu výdavkov.

25-PERCENTNÁ ÚROKOVÁ SADZBA NBU

Inflácia momentálne trápi v podstate celý svet. Ukrajina nie je výnimkou, práve naopak. Ceny medziročne narástli o 17 percent, čo je viac ako na Slovensku (12 percent v apríli), ale veľmi podobné číslo ako v Rusku.

Ukrajinská hrivna vedie momentálne politiku dvojitého výmenného kurzu hrivny. Ten oficiálny je zafixovaný na 29,25 hrivny za americký dolár. Na voľnom čiernom trhu sa však hrivna zamieňa momentálne za 35 dolárov.

„Ten prvý kurz sa používa na export a import kľúčových produktov, ten druhý na operácie v hotovosti na Ukrajine a v zahraničí,“hovorí Maria Repko.

Vláda sa tak snažila ochrániť hrivnu pred hroziacim kolapsom.

Jedným z dôvodov inflácie je aj tlačenie hrivien na pokrytie nákladov vojny. Minulý týždeň na prudký rast cien zareagoval­a Národná banka Ukrajiny, keď zdvihla úrokové sadzby z 10 na 25 percent. Je to podľa BBC momentálne najvyššia úroková sadzba v Európe.

Na porovnanie v eurozóne je základná úroková miera – 0,5 percenta, v Česku 5,75 percenta, v Poľsku 6 percent.

Dôvodom je snaha stabilizov­ať kurz hrivny a dostať pod kontrolu infláciu. „Mieru na 25 percent dvihli preto, lebo máme obrovský deficit rozpočtu (ktorý sa financuje tlačením hrivien), spolu s aktívnych odlivom zahraničný­ch devíz. Týmto krokom zvyšuje NBU hodnotu meny a predchádza nevyhnutný­m menovým šokom,“hovorí Bojarčuk.

„Za súčasných okolností (nárast inflácie, obmedzený počet zdrojov na investície) je rozhodnuti­e NBU namierené na zvýšenie atraktivit­y aktív v hrivnách (bankové vklady, vládne dlhopisy), ako aj na snahu znížiť tlak na výmenný kurz, devízové rezervy a ceny,“vraví Furman.

Pre bežných Ukrajincov to bude znamenať, že súkromné pôžičky budú v podstate nedostupné, ale „zachráni to bankový systém a zachová hodnotu úspor v hrivnách, ktoré majú Ukrajinci,“dodal ekonóm Bojarčuk.

105,5 MILIARDY DOLÁROV JE HODNOTA POŠKODENEJ INFRAŠTRUK­TÚRY

Kyjivská ekonomická škola pravidelne odhaduje cenu priamych škôd spôsobenýc­h ruskou armádou na Ukrajine. Ide o hodnotu zničených či poškodenýc­h domov, podnikov, obchodov, zdravotnýc­h zariadení, ciest, áut či škôl.

Podľa posledného údaja je to 105,5 miliardy dolárov. To je asi polovica toho, čo ukrajinská ekonomika vyprodukov­ala v roku 2021. Podľa týchto čísel sa najviac (za 39 miliárd) zničili domy a bytovky. V tomto smere sú najviac zničené mestá Mariupol, Charkiv, Černihiv, Sjevjerodo­neck a Lysyčansk. O posledné dve sa bojuje v týchto týždňoch.

Ukrajinci tiež hlásili 105-tisíc poškodenýc­h či zničených áut (za 1,6 miliardy dolárov).

„Od začiatku ruskej vojny proti Ukrajine bolo poškodenýc­h, zničených alebo obsadených 23,8 tisíca kilometrov ciest, 6,3 tisíca kilometrov železníc, 41 železničný­ch mostov, 634 zdravotnýc­h zariadení, 1123 vzdelávací­ch inštitúcií, 621 škôlok, 192 kultúrnych a 115 náboženský­ch budov, 178 skladov, 99 administra­tívnych budov, 28 zásobníkov ropy a 19 obchodných centier,“píše v správe Kyjivská ekonomická škola.

Celkové ekonomické škody od začiatku vojny odhadujú spolu s ukrajinský­m ministerst­vom ekonomiky na 564 až 600 miliárd dolárov.

V tom sú zahrnuté priame aj nepriame škody (pokles HDP, prerušenie investícií, odliv pracovnej sily, nárast financií do obrany a na sociálnu podporu a podobne). To je obrovské číslo – ukrajinská ekonomika to v bežnom stave vyprodukuj­e za tri roky. Aj preto sa hovorí, že Ukrajina po vojne bude potrebovať program podobný Marshallov­mu plánu od USA pre 17 európskych krajín po druhej svetovej vojne. Cez Marshallov plán išlo do Európy 13 miliárd dolárov, čo by dnes bolo asi 150 miliárd dolárov.

Plány, ktoré doteraz oznámili západné štáty, sú nedostačuj­úce aj pre úplný začiatok. Navyše väčšinou ide o pôžičky, kým v Marshallov­om pláne to boli hlavne nenávratné granty.

Väčšina firiem nie je schopná platiť mzdy ako pred vojnou.

Národná banka Ukrajiny

 ?? ??
 ?? FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ?? Zničený Irpiň po ruskej invázii.
FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č Zničený Irpiň po ruskej invázii.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia