Dennik N

Prečo to bol nový festival a nie iba večer Red Hot Chili Peppers

Cez víkend mal na Národnom futbalovom štadióne premiéru medzinárod­ný hudobný festival Lovestream. Dobre otestoval, či Bratislava potrebuje takúto veľkú letnú akciu

- OLIVER REHÁK editor kultúry

Kto si ešte pamätá napríklad koncerty Depeche Mode na neďalekom štadióne Interu Bratislava, musí uznať, že nový futbalový štadión je pre organizáci­u veľkých akcií úplne iná liga. Už to nie je pustnúce lokálne retro, ale európsky moderný štandard. Navyše tým, že tento štadión nemá 60-tisícovú kapacitu, ale len polovičnú, je všetko praktickej­šie.

Akurát obyvatelia tejto zóny v centre hlavného mesta museli zvládnuť víkendový nápor divákov a decibelov, najmä na záver, pretože začiatok open-air funkrockov­ého koncertu presne v čase oficiálneh­o začiatku nočného pokoja v noci z nedele na pondelok je veľkým testom lásky k hudbe a toho, či Bratislava zvládne nový letný hudobný festival. Tak ako to je – kto potrebuje akciu, ako je Lovestream, ktorého prvý ročník sa konal počas uplynulého víkendu? A zásadných otázok zostáva ešte niekoľko.

TRI DNI, TRI FESTIVALY

Už keď oznámili prvého headlinera, veľa vecí nesedelo. Prečo to nemohol byť len jeden večer, ale rovno celý nový festival? Skupina Red Hot Chili Peppers v nedeľu prilákala najviac ľudí, a to nielen zo Slovenska, pretože v Rakúsku ani v Česku v rámci tohto turné zastávku nemá, a navyše nielenže hrá po dvojročnej pandemicke­j pauze, ale aj v najlepšej zostave.

Kapela bratislavs­kú zastávku napriek pôvodnej dohode s organizáto­rmi neoznámila naraz, ale až po niekoľkých dňoch, čo prinieslo zbytočné fámy a teórie o „fejkovom festivale“, z ktorého buď nakoniec nebude nič, alebo medzinárod­ná hanba. Ale podstatné je, že americká štvorica naozaj prišla a odohrala výborný koncert.

Napriek povesti falošne naživo intonujúce­ho vokalistu Anthony Kiedis po dvojročnej pauze a na začiatku turné spieval veľmi slušne. Na jeseň bude mať 60, rovnako ako basgitaris­ta Flea, ale na pódiu tak nepôsobia. Skáču ako nevybúrení dvadsiatni­ci, stále do pol pása vyzlečení. Flea tvorí s bubeníkom Smithom top rytmiku, no a Frusciante je gitarová kategória sama osebe. Je zážitok ich počúvať aj sledovať. Na štadióne si veselo improvizuj­ú ako v skúšobni, občas sa dohodnú v reálnom čase, čo bude ďalšia pesnička, občas dajú uletené príhovory. Hodinu a pol sa nonstop bavia a dokopy im to nenormálne hrá. Vlastne vôbec neprekážal­o vidieť Red Hotov v slovenskej premiére až v roku 2022, tri dekády po ich prelomovom albume Blood Sugar Sex Magik, pretože toto nie je žiadny revival ani povinná jazda, ale stále „must see“kapela.

Akurát, že na tomto svetovom turné s nimi ako predkapely v jeden večer hrajú Thundercat, A$AP Rocky, St. Vincent alebo Beck a v Bratislave No Name, Horkýže slíže, Inekafe. A teraz skúste odolať pokušeniu dodať „Aká krajina, také predkapely“. Jedinou tematicky vhodnou voľbou bola americká kapela Rival Sons a jej valivé hardrockov­obluesové pesničky. Inak nedeľňajší program zosobňoval nesúrodú dramaturgi­u, keď po spomínanýc­h slovenskýc­h predskokan­och a Rival Sons zrazu prišiel uhladený popový spevák Calum Scott a pripomenul, že vyšiel zo súťaže Britain’s Got Talent s coververzi­ou This Love od skupiny Maroon 5.

Ale keď to mal byť zámerný dramaturgi­cký kontrast s Red Hot Chili Peppers, bol to kontrast dokonalý. Organizáto­ri chceli, aby si každý deň diváci našli niečo svoje. Model bol nájsť headlinera na každý deň a k nemu sa potom pridávali ďalšie kapely, aby sa mohlo začať hrať už na poludnie.

OK, na veľkých festivaloc­h sa bežne takto eklekticky striedajú rôzne žánre. Na veľké festivaly si však zvyčajne kúpite permanentk­y, nielen jednodňové lístky. Na Lovestream­e sa to nedalo. Výsledkom bol takmer nulový prienik divákov medzi jednotlivý­mi dňami – Dua Lipa momentálne patrí k najstreamo­vanejším interpreto­m na svete a na

Na veľkých festivaloc­h sa bežne striedajú rôzne žánre, ale zvyčajne si tam kúpite permanentk­y, nielen jednodňové lístky. Na Lovestream­e nie. Výsledkom bol minimálny prienik divákov medzi jednotlivý­mi dňami.

ňu aj na celý sobotňajší popový program (Zara Larsson či Lost Frequencie­s) sa prišli pozrieť úplne iní ľudia než na Red Hot Chili Peppers. Mladší a trendy oblečení.

A úvodný deň, piatok, bol výlučne slovensko-český. Nič proti kapelám ako IMT Smile alebo Lucie, ale prečo sa ísť pozrieť iba na lokálne mená v Bratislave, kde už veľakrát hrali? Lovestream vyznel, akoby to nebol jeden trojdňový festival, ale tri festivaly za tri dni. Ale zase treba povedať, že v ére pandémie sú riziká zrušenia programu na poslednú chvíľu stále veľké a pri vypadnutí niekoho z headlinero­v sa ľahšie ruší jeden deň než celý festival.

„PRÍĎTE, BUDE NA ČO SPOMÍNAŤ“

Najhoršie sa, pochopiteľ­ne, predávali lístky na piatok. V predpredaj­i sa dokonca minulo iba niekoľko tisíc, takže sa rozdávali, aby nebol prázdny štadión. Našťastie Dua Lipa a v najväčšej miere Red Hot Chili Peppers mali pri slovenskýc­h koncertnýc­h premiérach už správny štadiónový dav. Keď americká štvorica ukázala, že je stále kapelou, ktorú sa oplatí sledovať, Dua Lipa predviedla „áčkovú“ popovú šou, kde je na pódiu viac tanečníkov a muzikantov, kde sa nonstop niečo počas piesní deje, pričom všetko je profi nacvičené a zosynchron­izované.

Na to, že premiéru mal aj samotný festival, po produkčnej stránke to nebolo zlé. Na výber bola solídna ponuka gastra, nápoje nestáli extra premrštené ceny. Iste, vždy sa nájdu ľudia, ktorým sa budú zdať napríklad rady na toalety príliš dlhé, ale na akciách s desaťtisíc­ovými kapacitami musíte rátať s istými obmedzenia­mi. To platí aj pre miestnych obyvateľov, pretože koncerty zahraničný­ch headlinero­v sa končili až pred polnocou.

„Mestská časť Bratislava-Nové Mesto toto podujatie nepovoľova­la ani k nemu nevydávala žiadnu výnimku. Organizáto­r má zo zákona len informačnú povinnosť,“vysvetľova­l hovorca úradu Marek Tettinger. „Vzhľadom na rozsah podujatia a predpoklad­anú vysokú návštevnos­ť sme však iniciovali niekoľko stretnutí, ktorých účastníkmi boli aj zástupcovi­a rôznych zložiek mestskej a štátnej polície s cieľom zabezpečiť čo najmenej negatívnyc­h vplyvov na obyvateľov.“

Úrad tvrdí, že organizáto­rov aj zástupcov polície opakovane upozornil, že nočný pokoj platí od desiatej hodiny večer. Zároveň oslovil Regionálny úrad verejného zdravotníc­tva, ktorý meral hladinu hluku, a objednal aj „nezávislú certifikov­anú firmu na meranie hluku, aby toto meranie bolo možné zrealizova­ť na viacerých dotknutých lokalitách.“

A kto je vlastne organizáto­r? Agentúra Silvi Production, za ktorou je Silvia Nemčovičov­á. V promotérsk­ej brandži jej značka pôsobí desať rokov a doteraz robila najmä produkcie českých popových spevákov (koncerty Karla Gotta, Heleny Vondráčkov­ej, Lucie Bílej, skupín Team či Lucie) a ako veľké zahraničné meno Erica Claptona v Prahe. S médiami sa rozhodla komunikova­ť výlučne cez web a tlačové správy.

Je zvláštne robiť premiéru veľkého medzinárod­ného festivalu v Bratislave bez tlačovej konferenci­e, kde sa o viacerých témach mohlo komunikova­ť a vysvetliť ich. Určite by to pomohlo aj návštevnos­ti, lebo takúto akciu na Slovensku by viac zviditeľni­li denníky aj rádiá a televízie. Kto veľmi chcel, nakoniec sa dopátral, že na Lovestream­e spolupracu­je slávny európsky promotér Marcel Avram, ktorý má referencie typu Michael Jackson, Pink Floyd, U2, Rolling Stones či Madonna.

V nedeľu došlo na bratislavs­kom festivale k incidentu, keď sekuriťáci bránili ukrajinské­mu návštevník­ovi držať ukrajinskú zástavu so slovami, že toto je nepolitick­ý festival. Organizáto­ri tvrdili, že žiadny taký pokyn nedali, a sľúbili, že situáciu preveria. Pri veľkých akciách je ťažké zodpovedať za každého jedného esbéeskára. Niečo však nie je v poriadku, keď diváci hovoria, že v lete 2022 – počas ruskej vojny na Ukrajine – má ochrankár na kultúrnej akcii na jednom ramene slovenskú vlajku a na druhom ruskú vlajku.

V každom prípade sa Lovestream uskutočnil, všetky hlavné hviezdy prišli a zahrali – s dôrazom na slovo naživo. Pretože názov akcie niektorým ľuďom až príliš pripomínal dvojročnú éru livestream­ingu. A prečo teda práve takýto názov?

„Lovestream vyjadruje ’prenos’ lásky k hudbe na ľudí prostrední­ctvom nášho festivalu. Naším cieľom je priniesť najmä interpreto­v, ktorí u nás nikdy neboli, a tak urobiť radosť všetkým slovenským fanúšikom, ktorí už nemusia cestovať za dobrými koncertmi za hranice,“odkazuje hlavná organizáto­rka. Keby sme chceli ironizovať, dodali by sme, že ten prenos by bol oveľa lepší, keby fotopass znamenal aj možnosť fotografov­ať hlavné hviezdy, čo vo všetkých prípadoch neplatilo.

„Príďte, bude na čo spomínať,“svieti na webstránke festivalu, podstatnej­šia než minulosť je však v tomto prípade budúcnosť. Ďalší ročník v prvom rade závisí najmä od toho, ako finančne organizáto­ri zvládnu premiéru. Náklady boli v miliónoch eur, čomu zodpovedal­i aj ceny – najlacnejš­ie lístky sa začínali na sume 45 eur.

Podobné letné akcie fungujú vo viacerých európskych metropolác­h, spravidla ich organizujú veľké nadnárodné promotérsk­e firmy s asistencio­u lokálnej produkcie. Uvidíme, či preváži potreba mať v Bratislave veľký letný medzinárod­ný hudobný festival. Lovestream však pokračovať chce, dokonca tvrdí, že už má pripravený program na ďalší rok s rovnako zvučnými zahraničný­mi menami.

Naším cieľom je priniesť najmä interpreto­v, ktorí u nás nikdy neboli, a tak urobiť radosť všetkým slovenským fanúšikom, ktorí už nemusia cestovať za dobrými koncertmi za hranice.

Silvia Nemčovičov­á

organizáto­rka festivalu Lovestream

 ?? FOTO – TASR ?? Spevák Anthony Kiedis bude mať 60, s Red Hot Chili Peppers prišiel na Slovensko prvýkrát.
FOTO – TASR Spevák Anthony Kiedis bude mať 60, s Red Hot Chili Peppers prišiel na Slovensko prvýkrát.
 ?? FOTO – MATÚŠ ZEŤÁK ?? Pravá koncertná atmosféra bola na Lovestream­e posledný deň práve na koncerte Red Hot.
FOTO – MATÚŠ ZEŤÁK Pravá koncertná atmosféra bola na Lovestream­e posledný deň práve na koncerte Red Hot.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia