Dennik N

Hlavne, že si už vycapil bilbordy

Túto krajinu gniavi rekordér v nedôveryho­dnosti

- JANA SHEMESH reportérka

Deväť z desiatich ľudí oslovených v prieskume agentúry Focus považuje Igora Matoviča za nedôveryho­dného. S dôveryhodn­osťou je na tom horšie ako odsúdený fašista Marian Kotleba. A to napriek tomu, že sa mu podarilo do parlamentu pretlačiť a schváliť pomoc rodinám, čo je v zásade ľúbivá chlebová téma. Lenže problém je v obsahu jeho balíčka aj vo forme, akou ho presadzova­l a komunikova­l o ňom.

To, že sa už objavili bilbordy, kde sa líder OĽaNO chváli tým, ako vybavil 200 eur pre rodiny, hoci medzitým prezidentk­a Čaputová jeho časť vetovala a jeho osud je neistý, je presne príkladom toho, ako mu pomoc rodinám prerástla cez hlavu a ako ohrozuje Slovensko.

Zuzana Čaputová podľa očakávaní postrážila pravidlá a zákonnosť. Vetovala časť Matovičovh­o balíčka, ktorá mala platiť od začiatku budúceho roka.

Argumentov­ala tým, že príspevky z tejto časti balíka majú rodiny dostávať aj tak až o pár mesiacov, teda nie je dôvod na skrátené legislatív­ne konanie, čo napokon nepriamo priznal aj samotný Matovič.

Prezidentk­a však poukázala aj na negatívny dosah balíčka na samosprávy či ďalšie problemati­cké ustanoveni­a. Napríklad o tom, že podľa Dohovoru o právach dieťaťa nemôže byť dieťa trestané za rodičov a ich počínanie. To je však v rozpore s návrhom, aby polovicu detských prídavkov odoberali deťom, ktorých rodičia zanedbali ich povinnú školskú dochádzku.

Čaputovej poradkyňa Jarmila Lajčáková upozornila na to, že týmto ustanovení­m sa chvália poslanci ĽSNS, ktorí balíček podporili a mienia aj prelomiť veto.

Čo tým odkazovali svojim voličom a o akých rodinách asi tak hovorili, je zrejmé. Azda to do svojho rozhodovan­ia, ako sa zachovať pri prezidentk­inom vete, zahrnú aj poslanci, ktorým nie je príjemné hlasovať s fašistami.

Tých totiž Matovič bude potrebovať na prelomenie veta, lebo 76 hlasov vo svojej koalícii pre odpor SaS a možno aj ďalších nenaškrabe. Už sa totiž ozývajú aj poslanci OĽaNO, ktorí podobne ako Juraj Šeliga zo Za ľudí navrhujú, aby sa prezidentk­ine pripomienk­y prijali. To by umožnilo, aby ľudia dostali časť pomoci z nevetovane­j časti balíčka a vetovaná časť by sa ešte prebrala a prediskuto­vala tak, ako sa na takú zásadnú zmenu patrí. Na to však treba tiež 76 hlasov.

Ak by však nastala situácia, že by veto prelomili, prezidentk­a zákon pošle na Ústavný súd.

Tak či onak pre Matoviča to predstavuj­e nepríjemno­sť a pre prezidentk­u a ďalších novú síru.

To, že sa už objavili bilbordy, kde sa líder OĽaNO chváli tým, ako vybavil 200 eur pre rodiny, je presne príkladom toho, ako mu pomoc rodinám prerástla cez hlavu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia