Dennik N

Prečo vlastne Matovič neodvolal Kaňku

Čo im bolo pri Kažimírovi jasné, to im pri vlastnom človeku nenapadlo Nikto predsa nepozná všetkých svojich známych aj so všetkými ich hriechmi. Tu však niet najmenšieh­o dôvodu na odpúšťanie.*

- JURAJ JAVORSKÝ zástupca šéfredakto­ra

Vdebate o daniach je toľko ohňa, až mohol zaniknúť jeden z argumentov Igora Matoviča. Minister financií hovoril, že vyššie príjmy z daní sú výsledkom toho, ako “klepli po prstoch” daňovým podvodníko­m. Hovoril to takým tónom, aby boli každému jasné jeho osobné zásluhy na tomto zlepšení.

Vďaka kauze obvineného šéfa Tiposu Mareka Kaňku dnes vyznieva Matovičov argument ešte trápnejšie. Ak sedí, čo tvrdia vyšetrovat­elia, tak Kaňka robil také isté „dépeháčkov­é“podvody, akým vraj Matovič už klepol po prstoch.

Kaňka je obvinený z daňových podvodov z čias, keď ešte nebol šéfom Tiposu. Z čias, keď bol ešte len známym Eduarda Hegera. Známym Igora Matoviča sa stal zrejme až o čosi neskôr, keď pred voľbami 2020 poskytoval strane OĽaNO mediálne služby.

Ak teda má Igor Matovič na niečom osobnú zásluhu, tak nie na potieraní daňových zločinov, ale na tom, že sa jeden z možných podvodníko­v dostal do vedenia štátnej firmy.

Aj také niečo by sa však dalo prepáčiť. Nikto predsa nepozná všetkých svojich známych aj so všetkými ich hriechmi. Tu však niet najmenšieh­o dôvodu na odpúšťanie. To by sa museli Matovič a Heger správať úplne inak. Napríklad tak, ako sa správali, keď obvinili Petra Kažimíra. Obom bolo vtedy veľmi rýchlo jasné, že Kažimír by mal odstúpiť z postu guvernéra NBS. Pri Kaňkovi im, žiaľ, nič také nenapadlo. Vecne sa status Kažimíra a Kaňku neodlišova­l – obaja boli obvinení, obaja vinu odmietali.

Je tu však jeden osobný rozdiel. Konkrétne ten, že kým Kažimír bol známym Fica a Kaliňáka, Kaňka je známy Hegera a Matoviča. Takzvaný “náš človek”, čo je označenie pre chránencov vlády.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia