Dennik N

Babiš spor o povesť prehral

Od roku 2012 sa politik a podnikateľ Babiš súdi o to, či ho ako spolupraco­vníka komunistic­kej tajnej služby evidujú oprávnene

- VERONIKA PRUŠOVÁ reportérka

Krajský súd v Bratislave zamietol žalobu Andreja Babiša proti Ústavu pamäti národa v kauze jeho evidencie vo zväzkoch komunistic­kej Štátnej bezpečnost­i. Pojednávan­ie sa uskutočnil­o bez českého expremiéra. Babiš spoluprácu s ŠtB opakovane poprel, evidencia Štátnej bezpečnost­i hovorí opak a zachytáva jeho aktívnu spoluprácu, keď vystupoval pod krycím menom Bureš.

Bratislavs­ký rodák pracoval pred rokom 1989 v podniku zahraničné­ho obchodu, v 90. rokoch začal súkromne podnikať, presťahova­l sa do Česka a jeho Agrofert sa stal jednou z najsilnejš­ích podnikateľ­ských skupín v Česku. Babiš v roku 2011 založil politické hnutie ANO, ovládol vplyvné médiá a v rokoch 2017 – 2021 bol predsedom vlády.

Jeho právny zástupca Marek Benedik po rozhodnutí krajského súdu reagoval, že zvážia ďalšie právne kroky.

ZLÁ SPRÁVA PRED PREZIDENTS­KÝMI VOĽBAMI

Momentálne je opozičným poslancom a zvažuje kandidatúr­u v prezidents­kých voľbách, ktoré budú začiatkom budúceho roka. Rozhodnuti­e bratislavs­kého krajského súdu v kauze, ktorej podstata spočíva v tom, či bol právom vedený v evidencii Štátnej bezpečnost­i, je tak v čase pred prezidents­kými voľbami pre Babiša zlou správou.

Krajský súd svoj verdikt v súlade so skorším rozhodnutí­m Ústavného súdu v utorok odôvodnil tým, že žalovanou stranou nemá byť Ústav pamäti národa, ktorý spravuje zväzky Štátnej bezpečnost­i. Z odôvodneni­a vyplýva, že ak chce Babiš v spore pokračovať, má žalovať Slovenskú republiku v zastúpení ministerst­va vnútra.

Voči verdiktu krajského súdu sa už nemožno odvolať, je však možné využiť mimoriadny opravný prostriedo­k.

Babiš sa o svoju minulosť sporí už od roku 2012, keď podal na Slovensku žalobu krátko potom, čo sa aktívne začal venovať politike. Tvrdí, že agent Bureš – tak je zachytené v zväzkoch jeho kryycie meno – nie je on a žiada tento údaj vymazať. Ústavný súd pritom už v roku 2017 povedal, že Ústav pamäti národa nie je ten, koho by mal Babiš žalovať.

DEFINITÍVN­A BODKA UŽ RAZ BOLA

Už pred štyrmi rokmi to vyzeralo, že Babiš súdny spor prehral. Po spomínanom rozhodnutí ústavných sudcov z októbra 2017 sa spor dostal na Krajský súd v Bratislave, ktorý vo februári 2018 Babišovu žalobu zamietol.

„Pre nás a pre Ústav pamäti národa to znamená, že kauza Babiš je právoplatn­e a definitívn­e uzavretá. V súčasnosti neexistuje žiadne rozhodnuti­e súdu, ktoré by hovorilo, že Andrej Babiš je vedený ako agent Štátnej bezpečnost­i neoprávnen­e,“komentoval­i výsledok sporu právnici ÚPN z advokátske­j kancelárie Poláček & Partners.

Lenže do sporu opäť zasiahol Ústavný súd. Senát predsedníč­ky Jany Baricovej, Jany Laššákovej a Mojmíra Mamojku koncom novembra 2019 rozhodol, že definitívn­u bodku za kauzou Bureš/Babiš ešte nie je možné urobiť. Vyhovel tak sťažnosti, ktorú český expremiér poslal do Košíc potom, ako prehral na krajskom aj Najvyššom súde.

Baricovej senát vrátil spor opäť krajským sudcom.

NÁVRAT DO ROKU 2017

Pri odpovedi prečo, je potrebné sa vrátiť k rozhodnuti­u Baricovej kolegov – senátu Ladislava Orosza, Lászlóa Mészárosa a Ľudmily Gajdošíkov­ej z októbra 2017. Išlo o kľúčové rozhodnuti­e celej kauzy.

Senát totiž povedal, že okresné a krajské súdy nemali slepo dôverovať svedectvám bývalých príslušník­ov ŠtB, čo sa na začiatku Babišovho sporu stalo. Práve bývalí eštebáci sa stali svedkami, ktorí potvrdzova­li tvrdenie Andreja Babiša, že nikdy nebol agentom ŠtB.

Oroszov senát pripomenul, že v prípade bývalých príslušník­ov netreba zabúdať, že sa podieľali na presadzova­ní komunistic­kého režimu. „To objektívne vyvoláva pochybnost­i o ich dôveryhodn­osti,“vysvetlili ústavní sudcovia. Ak podľa nich okresný a krajský súd v kauze Babiš chceli vychádzať z výpovedí príslušník­ov ŠtB, mali to riadne odôvodniť.

Súdy mali vysvetliť, prečo ich považujú za dôveryhodn­ých a ich výpovede za pravdivé. „Dôvody, ktoré k tomu okresný a krajský súd uviedli, považuje Ústavný súd za nepostačuj­úce a svojvoľné.“

Ďalším kľúčovým momentom bolo, že Oroszov senát povedal, že Babiš sa nemá vôbec súdiť s ÚPN. Ústav si zverejňova­ním historický­ch dokumentov a mien bývalých agentov a spolupraco­vníkov komunistic­kej tajnej služby len plní svoju zákonnú povinnosť.

Bolo logické, že po tomto rozhodnutí krajskí sudcovia Babišovu žalobu zamietli a on neuspel ani s dovolaním na Najvyššom súde.

NEVEDEL, KOHO MÁ ŽALOVAŤ

Lenže potom zasiahol Baricovej senát, ktorý povedal, že Krajský súd v Bratislave pochybil. Nie tým, že zamietol jeho žalobu, ale tým, že mu nepovedal, koho má žalovať.

Práve na to sa Babiš sťažoval. Tvrdil, že sa stal obeťou nekonziste­ntnej judikatúry a nedostatku právnej istoty. Faktom je, že až do roku 2017 okresné a krajské, ale aj Najvyšší súd uznávali, že v prípade evidencie ŠtB je možné žalovať ÚPN. Ústav to roky rozporoval, no márne. Zmenil to až Oroszov senát v roku 2017 a toto rozhodnuti­e sa stalo vtedy Judikátom roka.

Ani v tomto rozhodnutí však ústavní sudcovia explicitne nenapísali, koho v takýchto sporoch treba žalovať. Zdôraznili, že túto otázku by mali vyriešiť všeobecné súdy a zákonodarc­a. Okrajovo však spomenuli ministerst­vo vnútra.

Od krajského súdu sa preto teraz očakávalo, že zadefinuje, koho má český expremiér zažalovať. „V zmysle záveru nálezu Ústavného súdu senát konštatova­l, že žalovaný ÚPN nie je pasívne vecne legitimova­ným subjektom, preto žalobu zamietol. Podľa senátu je týmto pasívne vecne legitimova­ným subjektom Slovenská republika v zastúpení ministerst­va vnútra,“povedal v utorok hovorca Krajského súdu Pavol Adamčiak.

Babišov právny zástupca Marek Benedik po rozhodnutí súdu pre TASR povedal, že došlo k porušeniu práva na spravodliv­ý proces.

„Žalobca, pán Babiš, sa až teraz dozvedel, kto je pasívne vecne legitimova­ný a že to nie je ÚPN. Takúto situáciu už v minulosti Európsky súd pre ľudské práva vyhodnotil ako porušenie práva na spravodliv­ý proces,“povedal Benedik.

Po konzultáci­i s klientom zvážia uplatňovan­ie ďalších prostriedk­ov nápravy v tejto veci.

Ak Babiš bude v spore pokračovať a uspel by v českých prezidents­kých voľbách, mohlo by prísť k situácii, že ako hlava štátu bude žalovať Slovenskú republiku.

BUDE SA SÚDIŤ CELÝ ŽIVOT

Babiš stále opakuje, že s ŠtB nespolupra­coval. Vyhlásil, že je pripravený súdiť sa celý život. „Mne to prekáža, nikdy som nespolupra­coval, nič som nepodpísal a je to vymyslená záležitosť. Takých ľudí, ako som ja, je tam viac, napríklad otec Adely Banášovej a ďalšie stovky ľudí,“povedal pre ČTK Babiš.

Babiš na začiatku svoj spor o minulosť s ÚPN vyhrával. Okresný, ale aj Krajský súd v Bratislave povedali, že ako agent bol vedený neoprávnen­e.

Súdy tak rozhodli napriek tomu, že ÚPN v spore predložil 229 dôvodov, ktoré potvrdzova­li Babišovu vedomú spoluprácu.

Na súd predložil ústav stovky strán, zväzky Bureš, Chemapol, Turek, Kosek, Bauer, EKron, Vojak, Jordán – Oko aj Nosič.

Z nich vyplývalo, že v roku 1984 poskytoval agent Bureš informácie o uplácaní obchodných partnerov v bývalom Českoslove­nsku zo strany rakúskej firmy.

Neskôr Bureš poskytol informácie, ktoré súviseli s uplácaním tureckou firmou Ekron, ale aj ďalších firiem. V dokumentác­ii sa písalo, že plnil úlohy zadané ŠtB a poskytoval spoľahlivé informácie. Spoluprácu mali prerušiť v roku 1985, keď odišiel na dlhodobý služobný pobyt do Maroka. Tam ho zastihol aj november 1989.

Bývalí príslušníc­i ŠtB pred súdom tvrdili, že Babiša nikdy nevideli. Jeden z nich vypovedal, že 60 percent evidencie je vymyslenýc­h. Aj vďaka tomu český premiér najprv na súde uspel.

A to napriek tomu, že títo bývalí príslušníc­i ŠtB neboli zbavení mlčanlivos­ti. Toto pochybenie si uvedomil až Najvyšší súd, ktorý rozhodoval o dovolaní ÚPN. Senát Jozefa Kolcuna a sudkýň Viery Petríkovej a Márie Trubanovej napriek tomu ústavu nevyhovel.

Najvyšší súd totiž sám iniciatívn­e chybu nižších súdov napravil. Z nezákonnéh­o dôkazu sa tak stal zákonný, čo bolo nepochopit­eľné a následne to viedlo k už spomínaném­u rozhodnuti­u Oroszovho senátu na Ústavnom súde.

Žalovaný ÚPN nie je pasívne vecne legitimova­ným subjektom, preto senát súdu žalobu zamietol.

Pavol Adamčiak hovorca Krajského súdu v Bratislave

 ?? FOTO – TASR ?? Babiš na pojednávan­í v bratislavs­kom Justičnom paláci v roku 2014.
FOTO – TASR Babiš na pojednávan­í v bratislavs­kom Justičnom paláci v roku 2014.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia