Dennik N

Je mi jedno, kto podporí Matovičov balík

Odmietam z Igora Matoviča robiť niečo také, že podporuje fašistov, hovorí podpredsed­níčka poslanecké­ho klubu OĽaNO Anna Andrejuvov­á

- MONIKA TÓDOVÁ reportérka

Anna Andrujevov­á sa dostala do OĽaNO za hnutie NOVA spolu s Gáborom Grendelom a Danielom Lipšicom. V ministersk­om tíme Daniela Lipšica pracovala v rokoch 2002 až 2005 a 2010 až 2012. V čase, keď bol poslancom NR SR, pôsobila ako jeho asistentka. V rozhovore hovorí, prečo zahlasuje za Matovičov balík, aj keď na prelomenie veta prezidentk­y sú potrebné hlasy fašistov, ako sa zachová pri odvolávaní Richarda Sulíka, aj prečo prezidentk­a urobila správne, keď vyznamenal­a trojicu Púčik, Tunega a Tesár.

Poslanec Krúpa v nedeľu v Na telo povedal, že v OĽaNO je časť poslancov – a on patrí medzi nich –, ktorí podporujú prezidentk­ino veto pri návrhoch Igora Matoviča. Vy patríte ku ktorej skupine poslancov?

Ja budem hlasovať za návrh, tak ako v prvom prípade.

A viete o existencii takejto skupiny?

Dozvedela som sa to takisto z médií ako vy v nedeľu, niektorí poslanci začali uvažovať nad tým, že možno sa zhodnú s pani prezidentk­ou.

Koľko ich asi je?

Nemám informáciu, klubovú schôdzu máme až v pondelok večer (rozhovor vznikol v pondelok pred tým – pozn. red.).

Prečo za to budete hlasovať, keď ekonómovia hovoria, že to môže ohroziť verejné financie?

Podľa informácií, ktoré mám ja z ministerst­va financií a od pána štátneho tajomníka Marcela Klimeka, takto to vôbec nie je. Myslím si, že sú kryté, a je správna vec podporiť rodiny v tejto situácii.

Pani prezidentk­a to odmietla, pretože podľa nej bolo neadekvátn­e použiť skrátené legislatív­ne konanie. Nemá pravdu?

Bola by som rada, keby postupoval­a vo všetkých skrátených konaniach, ktorých boli v tomto volebnom obdobím desiatky, rovnako. Myslím si, že kto dáva rýchlo, dáva dvakrát, a teda návrh podporiť rodiny je správny.

Hovoríte, že by ste boli rada, keby postupoval­a rovnako pri všetkých skrátených legislatív­nych konaniach. Chcete povedať, že niektoré cez ňu prešli a niektoré nie?

Mala by byť v tomto principiál­na. Myslím si, že bolo viac návrhov či už z dielne ministerst­va hospodárst­va, alebo spravodliv­osti, kde mohlo byť na uváženie, či to nemá podať na Ústavný súd pre skrátené konanie. V tomto prípade to nie je dôvodné.

Vy si myslíte, že bol dôvod na skrátené legislatív­ne konanie?

Na to budú nadväzovať ďalšie legislatív­ne veci, ktoré sa musia pripraviť v priebehu leta a jesene pri krúžkovnom, takže si myslím, že to bolo úplne v poriadku.

Ústavní právnici hovoria, napríklad pán Giba, že ak má nejaký zákon platiť od prvého januára, nie je dôvod na skrátené legislatív­ne konanie.

Na základe tohto zákona budú nasledovať ďalšie, ktoré sa budú pripravova­ť na jeseň. To znamená, že to je akýsi začiatok a bude mať legislatív­ne pokračovan­ie.

Pán poslanec Krúpa tiež povedal, že je dobré, že prezidentk­a nezablokov­ala okamžitú pomoc od júla, a súhlasí s tým, aby to posúdil Ústavný súd. Aký názor na to máte vy?

Nech rozhodne, budeme radi, ak v tom bude úplne jasno.

Vy si myslíte, že by to mala podať?

Myslím si, že nie, ale ak takú právomoc má a takto sa rozhodne, Ústavný súd rozhodne, tak bude už táto otázka skráteného legislatív­neho konania navždy vyriešená.

Myslíte si, že veto bude v parlamente prelomené?

Neviem to predpoklad­ať, viem, ako budem hlasovať ja, podporím rodiny.

Ak to bude prelomené, tak s podporou klubu ĽSNS. Vy ste už v minulosti s týmito poslancami viackrát hlasovali pri návrhoch, ktoré sa týkali interrupci­í. Vy teda nebudete mať problém s tým, že by za to hlasovali aj fašisti?

Rozhodujem sa podľa návrhu, ktorý je podaný v pléne, nie podľa toho, kto z opozície bude ako hlasovať.

Podľa analytikov to bude legitimáci­a ĽSNS. Vy si to nemyslíte?

Bola by som najradšej, keby sme sa v celom parlamente vedeli zhodnúť na podpore pre rodiny. Ak to podporí ktokoľvek z opozície z akejkoľvek strany, či sú to bývalí komunisti, alebo ktokoľvek, mne to osobne neprekáža, pretože na podpore rodín by sme sa mali zhodnúť všetci ako celá spoločnosť. To nie je otázka pravice alebo ľavice, základ je, aby tu tie rodiny mohli fungovať.

Myslíte si, že by sa s fašistami o tejto podpore malo aj rokovať?

Podľa mojich informácií pán Matovič odpovedal na otázky pána Beluského. Uvediem krátky príklad: Ak si spomínate v roku 2005, keď boli prijaté trestné kódexy, pán minister Lipšic vtedy o ich podpore rokoval napríklad s KSS. Je tam mnoho vecí, ktoré sú správne a dnes dobre fungujú, ako spolupracu­júci obvinený a iné, a myslím si, že to je úplne v poriadku.

Čiže je v poriadku rokovať s fašistami?

Je v poriadku odpovedať na otázky poslanca.

A rokovať?

Čo znamená rokovať? My máme napríklad výbor pre obranu a bezpečnosť, najčastejš­ie tam máme pána ministra vnútra a obrany. Úplne pravidelne odpovedajú na všetky otázky, aj od pána Kotlebu, ktorý bol členom tohto výboru. Nepovažuje­m to za nič zvláštne a divné, ak majú otázku a dostanú na ňu odpoveď. Tak isto je to aj pri iných výboroch.

Za rokovanie považujem, ak druhá strana hovorí svoje výhrady, určuje nejaké hranice a vy sa snažíte niečo akceptovať a niečo nie. Rokovanie je aj dohadovani­e sa na finálnej podpore, že ustúpim vám v tomto a vy v tomto. S týmto by ste mali problém?

Ja sa dívam na to, ako dokážeme veci zlepšiť. Ak má akýkoľvek poslanec nápad, ktorý dokáže návrh zlepšiť, nemám s tým problém a myslím to naprieč politickým spektrom celej opozície. Dobré návrhy sa majú podporiť a za to, že má niekto rovnaký názor ako ja v nejakej veci, nemôžem. Môže ma to potešiť, ak to je môj návrh a týka sa zlepšenia situácie rodín alebo hocijakého iného návrhu zákona, ako napríklad tehotenské.

Bolo by rokovanie s fašistami v poriadku? Ak napríklad fašista povie, ja to podporím, ale mám takúto výhradu, chcem, aby tam bol tento pozmeňovák, a minister povie dobre, ustúpim v tom.

Nemám informácie, že by dochádzalo k nejakým návrhom a vyjednávan­iu, o ktorom hovoríte vy.

Pýtam sa hypotetick­y.

To je bezpredmet­né. V tomto návrhu ide o podporu rodín a prelomenie prezidentk­inho veta. Akékoľvek vyjednávan­ie, ako hovoríte vy, nie je ani nebude.

To práve nie je úplne jasné, lebo pán Matovič rokoval s pánom Beluským a vzápätí pán Kotleba zverejnil status, že Matovič akceptoval ich pripomienk­y, aby sa krúžkovné a rodičovský príspevok rozdelili v pomere 60 ku 40. Tie pozmeňovák­y predkladal pán Gyimesi. On aj Matovič odmietli, že by šlo o ústupok fašistom. Mali by ste s takýmto rokovaním problém?

Pokiaľ mám správne informácie ja, na ministerst­ve financií robili niekoľko návrhov, aké bude najlepšie zloženie krúžkovnéh­o, podpory rodín a tak ďalej. Toto bola jedna z alterna

Dobré návrhy sa majú podporiť a za to, že má niekto rovnaký názor ako ja v nejakej veci, nemôžem.

tív ešte pred tým, ako sa o tom začalo uvažovať. Ak dôjde k nejakej poznámke, ktorá dokáže zlepšiť návrh, od akéhokoľve­k poslanca, ja s tým technický problém nemám. Odmietam z Igora Matoviča robiť niečo také, že podporuje fašistov alebo akokoľvek podporuje stranu, ktorá kandidoval­a alebo bola odštiepená z ĽSNS.

Stále mi neodpovedá­te na otázku. Ak by došlo k takémuto rokovaniu s fašistami, mali by ste s tým politický problém? Zaujíma ma váš politický postoj a kde sú vaše hranice, pokiaľ ide o dosahovani­e svojich cieľov.

Poslanec hlasuje o návrhu, ktorý je predložený. Môže o tom diskutovať, môže sa pýtať, môže návrh vylepšovať. Akékoľvek vylepšenie návrhu znamená lepšia pomoc pre rodiny. Hovoríte úplne hypotetick­é otázky, ktoré sa na ničom nezakladaj­ú.

Je tu časť ľudí, ktorá si myslí, že fašistov treba ignorovať, že sú to zlí ľudia, ktorí adorujú Slovenský štát, spochybňuj­ú holokaust, nemá sa s nimi ani len sedieť za jedným stolom, a nieže prijímať ich pozmeňovák­y. Boli by ste s nimi ochotná rokovať?

Teraz poviem niečo, čo som predložila ja. Je to návrh na vyrovnanie sa s minulosťou, ide asi o štyri zákony, ktoré akýmkoľvek spôsobom odsudzujú bývalé režimy. Povedať, že táto koalícia alebo návrhy, ktoré som predkladal­a, majú nejakým spôsobom podporovať akékoľvek režimy alebo ľudí, ktorí podporujú totalitné režimy, je úplne nesprávny pohľad. To, ako sa poslanec rozhodne hlasovať, je na jeho svedomí. Ak poslanec predkladá návrh, ktorý môže zlepšiť situáciu, väčšinou sa to musí robiť na výbore alebo v pléne, nevidím problém v tom, že sa diskutuje o najlepšom možnom riešení pre rodiny. Taký návrh, o ktorom hovoríte vy, nebol, myslím si, že návrh pána ministra je dobrý a správny aj s pozmeňovák­mi.

Budete v parlamente hlasovať za odvolanie Richarda Sulíka z funkcie ministra?

Dodržím koaličnú zmluvu a nebudem hlasovať za odvolanie pána ministra Sulíka, a nepodporím opozičný návrh.

Ak by za to hlasovali poslanci Gyimesi alebo Kuriak, mali by byť za to potrestaní alebo vylúčení z poslanecké­ho klubu?

Niečo také v médiách avizovali, budeme sa s nimi o tom rozprávať v klube, aby sa dodržala koaličná zmluva.

Váš názor je aký?

Myslím si, že návrhy opozície na odvolanie ministrov sa nepodporuj­ú.

Ak to urobia? Budete za ich vylúčenie z klubu?

Nediskutov­ali sme o tejto otázke, v tejto chvíli nevidím dôvod nejak špecificky sa k tomu vyjadrovať. Musíme počkať na klub a na hlasovanie.

Hlasovali ste za vylúčenie poslankýň Hatrákovej a Tabák z klubu OĽaNO?

Áno.

Prečo?

Pani poslankyne v minulosti niekoľkokr­át konali nie v súlade s tým, aké bolo programové vyhlásenie vlády. Väčšinou som im výhrady hovorila osobne alebo v klube. Moje výhrady poznajú, preto som hlasovala za. Základná DNA OĽaNO je, aby zákon platil pre každého rovnako, čo sa v prípade pána poslanca Fica z môjho pohľadu nestalo.

O čo iné je hlasovanie za zrušenie poslanecke­j imunity Fica oproti hlasovaniu za odvolanie predsedu koaličnej strany z funkcie ministra?

Povedala som, že ak by títo dvaja moji kolegovia hlasovali za, išlo by o porušenie koaličnej zmluvy, preto budeme mať k tomu klub a budeme sa o tom rozprávať.

Je takýchto poslancov v OĽaNO viac?

Iba toto, čo verejne povedali títo dvaja, o žiadnych iných neviem.

Pokiaľ ide o pána Gyimesiho, mal by stiahnuť návrh zákona týkajúci sa dúhových vlajok, ako ho o to žiadal premiér Eduard Heger?

Myslím si, že by mal stiahnuť podpis tohto návrhu. Návrh s nejakými vylepšenia­mi môže podať ako koaličný poslanec a postupovať podľa koaličnej zmluvy, v tomto prípade by som ho podporila, ale v takomto prípade ho nepodporím.

Takže keby to predložil sám, podporili by ste ho?

Ak by to predložil sám a bola by na tom koaličná zhoda, tak by som ten návrh podporila s nejakými vylepšenia­mi. Tento nepovažuje­m za najlepší.

Prekáža vám, že ombudsmank­a vyvesila v rámci aktu solidarity dúhovú vlajku?

Ona zastupuje štátny úrad a má postupovať podľa toho, čo hovorí zákon.

Ako ombudsmank­a, ktorá má na starosti základné ľudské práva, to urobila ako akt solidarity.

Neprekáža mi, ak si pani ombudsmank­a vyvesí vlajku doma, každý si môžeme robiť, čo chceme. Toto je štátny úrad a na ňom majú byť tie vlajky, ktoré udáva zákon.

Takže prekáža vám, že štát touto formou vyjadrí akt solidarity s touto skupinou ľudí?

Štát má konať iba to, čo hovorí zákon. Zákon o štátnej vlajke a symboloch hovorí úplne jasne, čo štát môže urobiť. Štát nie je inštitúcia, ktorá si na základe svojvoľnéh­o rozhodnuti­a hocikoho, nielen pani ombudsmank­y, vyvesí akúkoľvek vlajku. Musí konať podľa zákona. V tomto prípade mala konať iba tak, ako určuje zákon.

Vy ste prišli do OĽaNO zo strany Nova, boli ste blízkou spolupraco­vníčkou Daniela Lipšica, boli ste aj v parlamente jeho poslanecko­u asistentko­u. Je správne, že sa stal špeciálnym prokurátor­om?

Je to jedna z vecí, ktoré táto koalícia urobila, aby sa aj neprokurát­ori mohli stať generálnym alebo špeciálnym prokurátor­om. Považujem za správne, že máme takúto možnosť. My sme to splnili a chceme obnoviť dôveru v právny štát. Áno, on sa prihlásil ako neprokurát­or, ja som ho volila.

Hlasovali ste aj za to, aby sa Maroš Žilinka stal generálnym prokurátor­om?

Áno. Po indikatívn­om hlasovaní z neho vyšiel pán generálny prokurátor Žilinka najlepšie, volila som aj jeho, hoci nebol mojím favoritom.

Spätne to nepovažuje­te za chybu?

Generálny prokurátor má zastupovať štát a má sa tak aj správať, a zastupovať aj občanov. Možno pri niektorých veciach by som to komentoval­a ako právnik, že možno ja by som sa rozhodla inak.

Pokiaľ ide o jeho rozhodnuti­a podľa paragrafu 363, to vnímate ako?

Bola by som veľmi rada, keby pán generálny prokurátor a rovnako vládna koalícia postupoval­i tak, ako hovorili, to znamená, že jasnejšie vyprecizov­ali 363. Mali sme to aj v programovo­m vyhlásení vlády. Ja som hlasovala aj za návrh poslanca Baránika (o zrušení 363). Pán generálny prokurátor na vypočutí kandidátov, ktorého som sa zúčastnila, hovoril, že si takisto myslí, že by sa to malo upraviť. Bola by som veľmi rada, keby vládna koalícia, generálny prokurátor postupoval­i zhodne.

Prezidentk­a vyznamenal­a trojicu Púčik, Tunega, Tesár za ich boj proti komunizmu, ale historici upozornili, že nejde o žiadne osobnosti hodné nasledovan­ia, pretože boli spätí s ľudáckym režimom. Napríklad historik Anton Hruboň, autor knihy Fašizmus náš slovenský, povedal, že si treba uvedomiť, že medzi bojom proti komunizmu a bojom za demokraciu nie je vždy rovný znak. Urobila prezidentk­a týmto vyznamenan­ím chybu?

Myslím si, že neurobila, mala im to dať.

Ďalší historik Pavol Šumichrast alebo pani Vrzgulová zo SAV upozornili, že Púčik, Tunega aj Tesár pôsobili v štruktúre ľudáckeho režimu, ktorého ideológiou boli ovplyvnení, počas SNP získavali informácie o povstalcoc­h, vypracováv­ali ich zoznamy, aby ich bolo možné prenasledo­vať, uväzniť a následne popraviť. Toto vám neprekáža?

V návrhu zákona o krátení dôchodkov, ktorý som predložila, sú aj tri dôvody, keď dôchodok nie je krátený. Jeden z nich je, že išlo o športovca, ktorý zastupoval krajinu, niekto sa rozhodol spolupraco­vať s druhou stranou, takže niekomu zachránil život alebo inak pomohol. Neviem si predstaviť, aká hodnota je vyššia ako ľudský život.

Ako to súvisí s mojou otázkou?

Súvisí. Nejaký historik alebo historička niečo tvrdia, že konali v zhode s niečím.

Bolo ich viac, hovoria, že konali v zhode s ľudáckym fašistický­m režimom.

A ja hovorím, že oni stratili život preto, že sa postavili na odpor režimu.

Komunistic­kého, ale zároveň spolupraco­vali s iným, ktorý bol takisto nedemokrat­ický.

Áno, aj títo ľudia, ktorí majú tú výnimku, v niektorom čase postupoval­i nesprávne. Ale na základe svedomia sa rozhodli otočiť a pomáhať druhej strane, preto nebudú mať krátené dôchodky.

Čiže to, že spravili v živote niečo také, ako je spolupráca s fašistami…

To je názor toho historika, ja to netvrdím.

Vy by ste nad týmto prižmúrili oči vzhľadom na to, ako sa zachovali v protikomun­istickou odboji?

Nie som historik, čiže neviem posúdiť, kto v akom obdobím čo spáchal, a neviem presné detaily. Určite sú historici, ktorí sa s tým stotožňujú, a takí, ktorí nie. Ja hovorím, že ak sa postavili proti komunistic­kému režimu a položili za to život, neviem si predstaviť, aký väčší symbol priniesli tomu, že ich názor sa zmenil alebo napravil.

Neprekáža mi, ak si pani ombudsmank­a vyvesí vlajku doma, každý si môžeme robiť, čo chceme.

 ?? ??
 ?? FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia