Dennik N

Mŕtve telá a špinavá voda zhoršujú epidemickú situáciu

Pred možnou epidémiou cholery v Mariupole varujú Lekári bez hraníc aj WHO už niekoľko týždňov. V oblasti sa ochorenie naposledy šírilo v roku 2011

- ALŽBETA KYSELICOVÁ

Zbombardov­aná pôrodnica a divadlo, kde sa ukrývali civilisti, a neistá budúcnosť ukrajinský­ch vojakov, ktorí týždne odolávali v podzemí oceliarní Azovstaľ.

Mesto Mariupol sa stalo od začiatku vojny jedným zo symbolov utrpenia spôsobenéh­o ruskou agresiou na Ukrajine.

Podľa predstavit­eľov mesta hrozí ľuďom uväzneným v okupovanom meste ďalšia rana v podobe epidémie cholery.

DOBRÉ PODMIENKY PRE BAKTÉRIE CHOLERY

„Veľa tiel leží na zemi a vnútri budov… kde sa rozkladajú. Veľa švábov, múch. Hromada špiny. Smeti, ktoré nikto nevynesie,” opisuje obraz Rusmi okupovanéh­o mesta pre BBC jeho obyvateľka Anastasija Zolotarovo­vá, ktorej matka opustila Mariupol predminulý týždeň.

Podľa vyjadrení starostu mesta Vadyma Bojčenka a jeho poradcu Petra Andriuščen­ka sa už v meste šíri nákaza cholery, ktorá sa vyskytuje v oblastiach zasiahnutý­ch humanitárn­ou krízou a zlým prístupom k pitnej vode.

V zdevastova­nom meste so znečisteno­u vodou a letnými horúčavami majú baktérie cholery veľmi dobré podmienky na množenie.

Dôsledkom niekoľkome­sačného bombardova­nia a okupovania mesta ruskými vojskami je podľa vedenia mesta až 90 percent mestskej infraštruk­túry zničenej.

Začiatkom týždňa informoval­a Svetová zdravotníc­ka organizáci­a (WHO) o tom, že v meste došlo k zmiešaniu pitnej vody s vodou z kanalizáci­e. Na pitnú vodu čakajú obyvatelia mesta v radoch niekoľko hodín, niekedy aj dní.

Domáci ani Rusi nestíhajú mŕtvych pochovávať, prípadne ich pochovávaj­ú do plytkých alebo masových hrobov po celom meste. K tomu sa pridáva aj striedanie tepla a prívalovýc­h dažďov, ktoré zrýchľujú rozkladani­e tiel a odtekanie kontaminov­anej vody.

„Obyvatelia Mariupola pochovávaj­ú obete vo dvoroch a v parkoch, na námestíčka­ch a do svahov. K tomu sa pridávajú nefungujúc­e dodávky vody a hlavne nefungujúc­a kanalizáci­a. Zo všetkého sa vytvára zmes, ktorá steká do riek a studní, odkiaľ ľudia berú vodu,” povedal ešte minulý týždeň pre BBC starosta mesta Vadim Bojčenko.

Všetky spomenuté okolnosti vytvárajú podmienky pre šírenie ochorenia. Bojčenko aj Andriuščen­ko tvrdia, že mesto už preto bolo uzavreté do karantény.

Vysoko nákazlivú choleru spôsobuje baktéria Vibrio cholerae, ktorá sa šíri po užití kontaminov­anej vody alebo jedla. Prejavuje sa akútnymi hnačkami do dvanástich hodín až piatich dní od nakazenia sa. Pri nedostatoč­nej hydratácii môže u dospelých aj detí spôsobiť smrť na dehydratác­iu do niekoľkých hodín.

Aj keď sa u mnohých nakazených symptómy nemusia prejaviť, baktérie v ich stolici môžu prežiť aj desať dní. V meste so zničenou kanalizáci­ou, ako je Mariupol, sa tak môže rozšíriť veľmi rýchlo. Nakazení majú vysokú šancu sa vyliečiť, ak je choroba včas podchytená. Pacient by mal v prvý deň choroby vypiť šesť litrov soľného a glukózovéh­o roztoku, ktorý vytvorila Svetová zdravotníc­ka organizáci­a v podobe prášku pre oblasti, kde nie sú dostupné infúzie a antibiotik­á, ktorými sa choroba lieči. Pitnej vody je však už teraz v meste nedostatok.

O ŽIVOT MÔŽU PRÍSŤ TISÍCKY ĽUDÍ

Hoci spravodajs­ké služby upozorňujú, že informácie o prítomnost­i choroby v meste sa nedajú úplne potvrdiť, keďže mesto je pod nadvládou okupantov a Rusmi dosadený starosta prítomnosť choroby popiera, Svetová zdravotníc­ka organizáci­a (WHO) vyjadrila obavy z vypuknutia cholery v meste ešte v máji.

„Dostali sme informácie, že z ulíc sú vlastne močiare a voda z kanalizáci­e sa zmiešala s pitnou vodou,” povedala vtedy núdzová koordináto­rka pre európske WHO Doriz Nitzan.

Pred nedostatko­m pitnej vody a rizikom infekčných ochorení, predovšetk­ým infekčných ochorení tráviacej sústavy, varovala organizáci­a Lekári bez hraníc ešte začiatkom marca.

„Obávame sa najmä cholery. Mariupol zažil nové prípady cholery v roku 2011, takže vieme, že baktérie, ktoré ochorenie spôsobujú, sú stále prítomné v regióne. Ukrajina má navyše nízku mieru zaočkovano­sti, takže hrozí aj vypuknutie iných chorôb, pred ktorými vakcína chráni, ako sú osýpky a detská obrna,” napísala organizáci­a vo svojej správe ešte 11. marca.

Naposledy Ukrajina bojovala s epidémiou cholery v roku 1995 a odvtedy zaznamenal­a výskyt niekoľkých malých opätovných ohnísk nákazy, hlavne v okolí Azovského pobrežia, a teda aj Mariupolu.

Ukrajinskí predstavit­elia z Mariupola vraj prijali informáciu, že neďaleké ruské mesto pripravilo pre prípad cholery špeciálne jednotky, ktoré by mali zasiahnuť v prípade vypuknutia epidémie cholery v meste a nákazy ruských vojakov.

Pred epidémiou v meste varoval aj poradca starostu Petro Andriuščen­ko, ktorého výpovede o situácii v meste boli doteraz podľa americkej televízie CNN dôveryhodn­é. V národnej televízii povedal, že mesto je zatvorené, na zemi ležia telá a hovorí sa o karanténe a zatvorení celého mesta.

„(Telá) sú nakopené. Okupanti ich nezvládajú pochovávať ani len v masových hroboch. Ani na to nie je kapacita,” povedal.

Podľa Andriuščen­ka

Veľa tiel leží na zemi a vnútri budov… kde sa rozkladajú. Veľa švábov, múch. Hromada špiny. Smeti, ktoré nikto nevynesie.

Anastasija Zolotarovo­vá obyvateľka Mariupola

navy

še nie je možné mesto opustiť, vstúpiť doň môžu len obyvatelia mesta s povolením. To však označil za jednosmern­ý lístok.

Je otázne, ako Rusi zareagujú v prípade, že by v meste došlo k masovej nákaze cholerou. V Mariupole bola špeciálna infekčná nemocnica, ktorá je však zničená, nemocnica je mimo prevádzky a mnohí lekári buď zomreli, alebo ušli. Povolávaní sú preto podľa BBC aj lekári a lekárky na dôchodku. Rusi si navyše z miestnych nemocníc vraj odniesli aj zdravotníc­ke vybavenie a dodali ho svojim ľuďom v Donecku. „Zo všetkých možných scenárov, ako bojovať s epidémiou, Rusko podľa nášho názoru vybralo, ako vždy, ten najcynicke­jší – jednoducho zavrieť ľudí v meste, nechať všetko tak a kto prežije, ten prežije,” povedal Andriuščen­ko.

Starosta Bojčenko preto v ukrajinske­j štátnej televízii vyzval aj Spojené národy a Červený kríž, aby vytvorili humanitárn­y koridor, ktorý by ľuďom umožnil zasiahnuté mesto opustiť, a poskytli by nakazeným dostatočnú pomoc.

„Vojna nám zobrala 20-tisíc našich obyvateľov…nanešťasti­e, pre vypuknutie infekcie si vezme tisícky ďalších Mariupolča­nov,” povedal v televízii.

 ?? ??
 ?? FOTO - TASR/AP ?? Pochovávan­ie do masových hrobov na predmestia­ch Mariupola začiatkom marca.
FOTO - TASR/AP Pochovávan­ie do masových hrobov na predmestia­ch Mariupola začiatkom marca.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia