Dennik N

V „ruskom McDonalde“chýba Big Mac a Coca Cola

- TOMÁŠ VASILKO

Keď posledný januárový deň roku 1990 otvárali na Puškinovom námestí pri Kremli prvú reštauráci­u McDonald’s v Sovietskom zväze, bola to veľká vec. Stalo sa to len tri mesiace po páde Berlínskeh­o múru a malo to symbolizov­ať otváranie sa krajiny Západu a začiatok novej éry.

Záujem bol obrovský. Obslúžili vtedy za jeden deň 30-tisíc ľudí a predajňu s rýchlym občerstven­ím nechali otvorenú o hodiny dlhšie, aby uspokojili túžbu Moskovčano­v vyskúšať „americkú stravu“.

„Ak nemôžete prísť do Ameriky, príďte do McDonald’s v Moskve,“lákala spoločnosť v reklame.

Vzťah medzi touto spoločnosť­ou a Ruskom bol 32 rokov vcelku pozitívny. Rusi si McDonald’s obľúbili. Rusko spolu s Ukrajinou tvorilo vlani 9 percent celosvetov­ých tržieb spoločnost­i, ktorá mala v krajine otvorených 850 pobočiek.

MILIARDÁR ZO SIBÍRI

Spoločnosť McDonald’s sa však po ruskom útoku na Ukrajinu z ruského trhu stiahla. Pobočky zavrela v marci, čo ju mesačne stálo 55 miliónov dolárov.

V máji sa rozhodla, že predá väčšinu reštauráci­í ruskému miliardáro­vi zo Sibíri Alexandrov­i Govorovi. Ide o bývalého baníka, ktorý podniká v ropnom priemysle a od roku 2015 vlastnil 25 reštauráci­í s rýchlym občerstven­ím, ktoré mohli predávať výrobky McDonald’s.

Gorov sieť znova otvoril v nedeľu počas sviatku Dňa Ruska. Jeho názov podľa Meduzy oznámili len dve hodiny pred úvodným otvorením napoludnie moskovskéh­o času.

Volá sa Vkusne & točka (v preklade Chutne a bodka, vo význame koniec debaty) a okrem názvu a pár detailov je to verná kópia McDonaldu: na rovnakých miestach sa predávajú takmer rovnaké jedlá, podávajú ich tí istí zamestnanc­i v tých istých uniformách.

Nikde však nesmie byť názov McDonald´s ani dva zlaté oblúky znázorňujú­ce písmeno M. Namiesto toho má Vkusne & točka logo v tvare dvoch čiarok a bodky, čo symbolizuj­e hranolky a burger.

Jedálny lístok bol trochu chudobnejš­í ako v starom McDonalde, ale nechýbal na ňom dvojitý cheeseburg­er, rybací burger ani nugetky, ktoré sa však nevolali Chicken McNuggets, ale iba nugetky. Aj vrecká s kečupom a horčicou, ktoré ponúkali v nedeľu, boli tie isté ako predtým, fixkou iba začiernili písmeno M. Ceny boli trochu lacnejšie, no majiteľ avizoval možné zdražovani­e pre infláciu.

Chýba však Big Mac, Big Taste a zmrzlina McFlurry. „To je škoda, lebo Big Mac a McFlurry boli najpopulár­nejšie produkty. Ale povedali sme našim expertom, aby našli náhrady rovnako dobré alebo lepšie,“povedal pre BBC majiteľ siete Gorov.

Rovnako nemajú Coca Colu, ktorá sa tiež rozhodla odísť z ruského trhu. Nová sieť si musí zaistiť dodávky nových sladených nápojov, podľa Meduzy bolo v nedeľu dostať Colu Zero a ľadové čaje Lipton.

Viacerí hostia hovorili, že objednané jedlo chutí takmer rovnako alebo úplne rovnako. O to sa majitelia aj snažili, suroviny aj recepty by mali byť rovnaké. „Názov sa mení, ale láska zostáva,“je heslo spoločnost­i.

„Naším cieľom je, aby si naši hostia nevšimli rozdiel v kvalite ani v prostredí,“povedal Oleg Parojev, riaditeľ novej spoločnost­i, ktorý od februára pôsobil ako riaditeľ McDonald’s v Rusku.

DO 15 ROKOV MÔŽU KÚPIŤ SPÄŤ

Majitelia mohli všetko „skopírovať“z dvoch dôvodov. Jednak im to spoločnosť zrejme dovolila. Nie je jasné, za koľko predala McDonald’s svoje pobočky Gorovovi, samu ju odpísanie investície bude stáť do 1,4 miliardy dolárov. Gorov hovorí, že musel zaplatiť symbolickú sumu, oveľa menej, ako je bežná trhová cena.

Zároveň podľa ruských úradov si McDonald’s uchoval možnosť do 15 rokov odkúpiť predajne späť. Gorov však tvrdí, že mu sľúbili, že sa nevrátia.

Dodáva, že má zakázané používať ich logo a názov (preto nemôže predávať Big Mac), ale pravdepodo­bne to neplatí na samotné zloženie jedál.

Druhý dôvod je, že McDonald’s veľkú časť svojich jedál vyrábal zo surovín vyrobených a dopestovan­ých v Rusku. Podľa predstavit­eľov Vkusne & točka iba 2 percentá zo surovín pochádzajú zo zahraničia.

Ako napísal Washington Post, to súvisí s históriou, ako sa McDonald’s v krajine rozvíjal. Počas turbulentn­ých 90. rokov si sieť uvedomila, že vzhľadom na nestálosť kurzu rubľa je pre ňu výhodnejši­e mať výrobu v samotnom Rusku.

To viedlo k tomu, že McDonald’s priniesol do Ruska agronómov, ktorí učili pestovateľ­ov, ako vypestovať tie správne zemiaky, pekárov z Kanady a USA, ktorí ukazovali, ako upiecť ich typické žemle, alebo naučili miestnych chovateľov dobytka, aby aj mäso bolo ako v Big Macu inde na svete.

Cieľom McDonaldu je, aby ich hamburger rovnako chutil v New Yorku aj Moskve. Už koncom roku 1999 pochádzalo do 80 percent surovín z Ruska.

Značka McDonald’s sa vo veľkom mohla stiahnuť z ruského trhu aj preto, že väčšinu predajní (84 percent) bola jej vlastná. V iných prípadoch medzinárod­né siete predávajú licencie, teda iné firmy si kupujú práva predávať ich výrobky. A vtedy je odchod značky z krajiny zložitejší.

To ukazuje aj prípad McDonald’s. Podľa zdroja agentúry TASS stále bude možné najesť sa v Rusku aj pod zlatými oblúkmi a s Big Macom: zostanú pobočky na letiskách či železničný­ch staniciach v Moskve. Dôvodom je, že ich vlastní Rosinter Restaurant­s, ktorá kúpila práva na predaj produktov McDonald’s a údajne má „jedinečnú dohodu s americkou firmou, ktorá im neumožňuje odobrať im práva“.

SYMBOL UZAVRETIA

Prvú pobočku Vkusne & točka otvorili na Puškinovom námestí presne na mieste prvej pobočky McDonald’s. Hoci tam neboli také davy ako v roku 1990, záujem bol.

V nedeľu otvorili 15 pobočiek, v pondelok by ich malo byť už 50, do konca júna má ich počet narásť na 200. Gorov plánuje otvoriť všetkých 850 bývalých pobočiek McDoland’s v Rusku a dokonca chce ich počet navýšiť, lebo „je ambiciózny muž“. Podľa zmluvy, ktorej detaily neboli známe, si má ponechať aj všetkých 62-tisíc zamestnanc­ov.

Koniec McDonald’s v Rusku odôvodnil jeho riaditeľ Chris Kempczinsk­i v máji tým, že nie je možné „ignorovať humanitárn­u krízu spôsobenú vojnou na Ukrajine“. Celkovo sa v máji odhadovalo, že sa z ruského trhu čiastočne alebo úplne stiahlo viac ako tisíc západných spoločnost­í.

„Ak otvorenie McDonald’s v roku 1990 symbolizov­alo začiatok novej éry v sovietskom živote, s väčšími slobodami, potom súčasný odchod reprezentu­je nielen zatvorenie firmy, ale aj spoločnost­i ako takej,“poznamenal­a podľa CNN Darra Goldstein, profesorka z Williams College.

Táto uzavretosť a západné sankcie však zatiaľ nespôsobil­i také škody ruskej ekonomiky, ako mnohí na Západe po ich bezprecede­ntnom zavedení očakávali. Jedným z dôvodov je, že vďaka vysokej cene energií Rusko zarába ešte viac ako predtým. Očakáva sa pokles ekonomiky, no predchádza­júce odhady o 10 percentách sú teraz už len na úrovni 5 percent HDP.

Ako napísal New York Times, ruská centrálna banka znížila úrokové sadzby z 20 percent na úroveň 9,5 percenta, čo je rovnaké číslo ako pred vojnou.

Naším cieľom je, aby si naši hostia nevšimli rozdiel v kvalite ani v prostredí.

Oleg Parojev riaditeľ novej spoločnost­i

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia