Dennik N

Politici zbožňujú rozprávať o rodine, ale nie o tej mojej

Je veľa rodín, ktoré sa nezmestia do Matovičovh­o balíčka, ale o ne sa politici nezaujímaj­ú

- JANA SHEMESH reportérka

Dana a Fero sú súrodenci v strednom veku, ktorí spolu bývajú v dome po rodičoch. Obaja sú invalidní dôchodcovi­a a pracujú na čiastočný úväzok. Rodičia ich mali vo vyššom veku a už nežijú. Dana a Fero ich oboch doopatrova­li. Hlavne s mamou to bolo náročné, lebo posledné roky života trpela demenciou.

Súrodenci žijú skromne vzhľadom na nižšie príjmy, doplatky za lieky a zdravotné pomôcky, ale nesťažujú sa. Rodičia im zanechali nejaké úspory, bývajú vo vlastnom, dopestujú si na záhradke, aj si vedia našetriť na knihy, kultúru aj kratšie dovolenky v Rakúsku alebo Česku.

Danu poznám už roky z vysokoškol­ského internátu, bola o dva ročníky vyššie. Nedávno mi písala, ako jej je ťažko z aktuálnej debaty o rodinách na Slovensku. Nepáči sa jej, ako sa ľudia preto rozdeľujú, ako niektorí politici vyzdvihujú len istý typ rodín.

PEKNÍ AKO OBRÁZOK

„Keď Matovič a ďalší hovoria o rodine, presne viem, že tým nemyslia takú, v akej žijem ja. Veď si stačí len pozrieť, akým spôsobom na sociálnych sieťach propagoval­i ten svoj balíček. Fotografia­mi z fotobanky, na ktorých sú mama, otec, deti. Všetci perfektní, pekní ako obrázok, na pohľad zdraví, šťastní, spokojní. Ako keby ani nepotrebov­ali žiadnu pomoc. Rozumiem marketingu, pár semestrov som ho absolvoval­a, ale toto nie sú reálne rodiny. To je ilúzia, sen politikov, ktorí by všetko chceli mať zarovnané, pekné. A ešte by chceli, aby ľudia vedeli, že všetko je to ich zásluha,“hovorí Dana.

Ona a jej brat sa považujú za rodinu, aj keď nevyzerajú ako z katalógu. Sú pokrvní príbuzní, žijú pod jednou strechou, jeden o druhého sa starajú, postarali sa aj o rodičov doslova do ich posledných dní, a to s minimálnou pomocou od štátu. (Ich mama čakala v poradovník­u na domov sociálnych služieb viac ako dva roky a napokon aj tak zomrela.) Cítia za seba zodpovedno­sť, spolupodie­ľajú sa na chode domácnosti. Plnia všetky funkcie rodiny okrem jedinej – nevychováv­ajú a nebudú vychovávať deti. „A možno to je problém,“hovorí Dana.

Ona a jej o tri roky starší brat sa však celkom pokojne „zmestia“do postmodern­ej sociologic­kej definície, podľa ktorej je rodina relatívne stála skupina dvoch a viacerých ľudí spojených pokrvným zväzkom alebo manželstvo­m či jemu podobnou formou spolužitia.

Nezmestia sa však do Matovičovh­o balíčka. „Nejde mi ani tak o to, že nedostanem­e žiadnu pomoc, a naozaj ju doprajem všetkým, ktorí ju naozaj potrebujú a ktorým zlepší život. Skôr mi je smutno, ako sa rámcuje táto debata, ako sa v parlamente s posmechom hovorí o tom, že sú rodiny, ktoré vznikli ako akýsi zhluk zvláštnych náhod,“vraví Dana.

Naráža na prejav ministra financií Igora Matoviča v parlamente počas prijímania jeho balíčka. V tom istom vystúpení Matovič aj presne povedal, koho on považuje za rodinu – mamu, otca a deti.

Ide teda o bájnu „tradičnú“rodinu, o ktorej tak radi zvyknú hovoriť niektorí politici a političky. To by bolo v poriadku, lenže problém je v tom, že mýty veľmi neodrážajú realitu. Rodiny sú a vlastne vždy boli oveľa pestrejšie, ako sa všeobecne predpoklad­á. Stačí sa opýtať starších príbuzných či trochu popátrať v rodinnej histórii.

Druhým problémom pretláčani­a a vyzdvihova­nia „tradičnej“rodiny je, že sa to robí štýlom, ktorý je zraňujúci pre iné typy rodín. Jednorodič­ovské, bezdetné manželstvá, osamelých ľudí, páry rovnakého pohlavia, dôchodcov s odrasteným­i deťmi, s nepracujúc­imi rodičmi a podobne.

Nielenže ich v mnohých prípadoch obíde pomoc, hoci sa majú objektívne horšie ako lepšie situované „tradičné“rodiny, ale ešte sa o nich hovorí s dešpektom, naznačuje sa, že nie sú dosť dobrí, že pre krajinu nemajú takú hodnotu ako rodiny s deťmi, lebo neprodukuj­ú novú generáciu, nových voličov a platičov daní.

„Dovolím si povedať, že môj brat a ja sme pre túto krajinu takisto vytvorili hodnoty, a keby by mi to nebolo smiešne, aj by som povedala, že žijeme usporiadan­ým životom, možno oveľa krajšie ako mnohé tradičné rodiny,“vraví Dana.

POLITICKÝ VÝMYSEL

Jej príbeh iste nie je ojedinelý. Rovnako nie je nič výnimočné ani na tom, že istý typ politikov vyzdvihuje rodiny na piedestál a robí to s takým zápalom, že tých, čo neprejavuj­ú toľko nadšenia, označujú za nepriateľo­v rodiny či za tých, čo rodiny hádžu cez palubu a nedoprajú im lepší život, ktorý si zaslúžia. Okrem toho zdôrazňujú ich liberalizm­us či progresivi­zmus a aj to, že ich viac vraj zaujímajú rôzne menšiny ako väčšinová populácia.

Tento trend sa začal šíriť v posledných zhruba päťdesiati­ch rokoch zo Spojených štátov, ale osvojili si ho aj inde v západnej Európe a v posledných rokoch sa šíri aj v našom priestore, pozrime sa na Poľsko alebo Maďarsko, ale čiastočne aj na Česko.

S rodinnou kartou sa však v politike hrá už dlhšie, predstava o tradičných rodinách, kde sa mama stará o deti a domácnosť a otec nosí domov „chlieb“, sa presadzova­la aj predtým.

V posledných desaťročia­ch sa však opakovane vracia ako reakcia na modernitu, na emancipáci­u, na ohrozovani­e patriarchá­tu, ale aj na demografic­kú krízu.

Pod takzvanou prorodinno­u politikou a podporou rodín sa často skrýva aj odpor k feminizmu, LGBTI ľuďom a ich právam, k interrupci­ám, umelému oplodneniu, mimomanžel­skému sexu či k sexuálnej výchove na školách.

Jednoducho pomoc a ochranu si zaslúžia len rodiny, ktoré uznávajú isté hodnoty alebo navonok tak vystupujú či sa tak politikom javia.

Nielenže ich v mnohých prípadoch obíde pomoc, hoci sa majú objektívne horšie ako lepšie situované „tradičné“rodiny, ale ešte sa o nich hovorí s dešpektom, naznačuje sa, že nie sú dosť dobrí, že pre krajinu nemajú takú hodnotu ako rodiny s deťmi.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia