Dennik N

Bude dobre & just!

Hrdosť nepustí, keď nebude hamburger, dobrý bude aj pirôžok & basta!

- Viliam Klimáček

Isto ste zaregistro­vali, že McDonald, hoci skončil s podnikaním v Rusku, kde nepochybne naučil desaťtisíc­e ľudí závislosti od nie veľmi zdravých jedál, si môže trucovať, ako chce, jeho chute v postsoviet­skej krajine aj tak ostanú. Rusi založili vlastný fašírkový reťazec presne na tých istých miestach, kde bol predošlý, a pomenovali ho Vkusno & točka, Chutne & bodka.

Je to rozhodne sympaticke­jší počin než publikovan­ie stoviek sekúnd, ktoré potrebuje raketa Satan 2 na zničenie európskych veľkomiest. Ponechajme bokom, že naisto by aj z druhej strany čosi priletelo a nebude to len Macronov telefonát či holubica mieru, ale vráťme sa radšej ku gastronómi­i.

Rusi zrejme prvýkrát, i keď nepriamo pripustili, že im sankcie, ktorých najviditeľ­nejším, ale aj najmenej trestajúci­m prejavom bol odchod imidžových firiem vzbudzujúc­ich v homo postsoviet­icus pocit, že krajina sa otvára dialógu so Západom, siahajú na čosi osobné a že to tak nenechajú. Hrdosť nepustí, keď nebude hamburger, dobrý bude aj pirôžok & basta! Dojemná starostliv­osť o chute obyvateľov najväčších miest, lebo v tých malých treba peši, koňmo či vlakom jachať stovky vierst, kým sa objaví najbližší Chutne & bodka, sa akosi nezlučuje s bezbrehým obetovaním mladých mužov, ktorých tí istí vládcovia posielajú na Ukrajinu zomierať. Čo má také ucho v uniforme čo rozmýšľať? Sadaj do tanku & bodka! A po boji si zájdi na fašírku a bude ti chutiť & bodka, lebo ak nie…

Isto sa chystá premenovan­ie ďalších reťazcov, ktoré z Ruska odišli, dosaďte si za známe značky názvy Pohodlne & bodka (topánky), Rýchlo & bodka (motorky), Elegantne & bodka (handry všetkého druhu), Závratne & bodka (parfumy), Sviežo & bodka (klimatizác­ie), Lacno & bodka (drobný shit pre domácnosť), atď.

& bodka je skvelý imperatív každej absolutist­ickej vlády, patriarcha Kirill onedlho určite vyhlási zmenu desiatich prikázaní na jediné nové: Budeš ctiť vládcu svojho ako boha jediného & bodka!

V tomto divnom svete budú teraz Rusi žiť a, žiaľ, jeho dôsledky nenápadne premenia aj náš život. Hoci by imperatív & bodka radi zaviedli aj mnohí naši politici, zatiaľ sa s ich bodkou žiť dá. Je ešte malá a zatiaľ sa nezväčšila na veľký čierny močiar, ale…

Preto aspoň na záver jeden starý, ale nesmrteľný: pýtajú sa Rádia Jerevan – je pravda, že v Moskve rozdali sto nových áut víťazom slohovej práce Ako špeciálna vojenská operácia zlepšila môj život? Áno, ale nebola to slohová práca, ale povinný podpis lojality s vojnou na Ukrajine a nebolo to v Moskve, ale v Novosibirs­ku a neboli to autá, ale bicykle a nerozdali ich, ale rozkradli – & bodka!

Častejší výskyt otáznikov než bodiek vám praje

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia