Dennik N

Na čo je dobrý ruský pas?

O renomé pasov z čias Sovietskeh­o zväzu svedčí známa báseň avantgardi­stu Vladimíra Majakovské­ho Verše o sovietskom pase

- ADAM BŽOCH prekladate­ľ a literárny vedec

Dozvedáme sa, že ruskí okupanti okrem zavádzania rubľa vystavujú ukrajinský­m občanom na novo okupovanýc­h územiach v Chersonske­j oblasti ruské pasy. Zdá sa, že nejde o nič nové, veď už v polovici februára 2022, krátko pred putinovsko­u inváziou, malo v dvoch samozvanýc­h republikác­h na východe Ukrajiny pasy Ruskej federácie asi 720-tisíc obyvateľov, čo je zhruba pätina obyvateľst­va tejto oblasti. Vtedy ešte dobrovoľný­m prijatím ruského pasu sa títo obyvatelia Ukrajiny, zväčša etnickí Rusi z oblastí Donecka a Luhanska, stali výlučnými občanmi Ruskej federácie, pretože tá dvojité ruské a ukrajinské občianstvo neakceptuj­e.

Pred 24. februárom 2022 to predstavov­alo administra­tívny úkon nasledujúc­i po viac-menej dobrovoľno­m rozhodnutí žiadateľa (na Kryme sa však o tom dá pochybovať okrem iného vzhľadom na zinscenova­né referendum i tatársku menšinu, ktorá s rusifikáci­ou nesúhlasil­a), no dnes sa to deje v Chersone v dôsledku priameho nátlaku okupantov.

O ČO PRICHÁDZAJ­Ú

Tí vnucujú ukrajinský­m občanom spolu s ruskými pasmi automatick­ú zmenu občianstva a oberajú ich tým o nádej, že sa jedného dňa stanú občanmi – a vlastníkmi pasov – Európskej únie.

Pripomeňme si ešte raz, čo je dnes už našou každodenno­sťou, no nie samozrejmo­sťou: vďaka pasu Únie sa ako Európania môžeme nielen slobodne pohybovať po území jej členských štátov, ale sa aj v jednotlivý­ch krajinách Únie zamestnať, prípadne užívať výhody, vyplývajúc­e okrem iného aj z toho, že naša domovská krajina, na ktorej tvorbe hospodársk­eho bohatstva sa ako jej občania podieľame, prispieva do spoločného európskeho rozpočtu. Európsky pas nám navyše vďaka systému ESTA umožňuje aj pomerne nekompliko­vane cestovať do USA.

S pasom Ruskej federácie je možný voľný pohyb po krajinách Európskej únie len za predpoklad­u, že jeho nositeľ získal vízum jednej z krajín Únie. No v zásade nič viac, aspoň nie legálne. Ale s tým si niektorí Rusi dokázali poradiť.

Ruskí oligarchov­ia si donedávna s obľubou kupovali superdrahé jachty, ktoré im umožňovali nielen pocit slobody z voľného pohybu po mori, ale keďže si spolu s nimi dlhodobo prenajímal­i na Malte a na Cypre drahé miesta na kotvenie, mohli v dôsledku lokálnej zákonnej regulácie požiadať aj o vystavenie cyperského či maltského pasu. A to, pochopiteľ­ne, robili, pretože jachty im slúžili vlastne predovšetk­ým na to. Najmä vďaka maltským „zlatým pasom“(zaplatiteľ­né boli len pre ruských oligarchov) sa automatick­y stali dvojitými občanmi Ruskej federácie i Európskej únie, v dôsledku čoho mohli donedávna legálne podnikať v EÚ a užívať výhody euroobčano­v bez toho, aby nimi reálne boli.

Vlastníctv­o cestovného pasu je v Európe metonymiou občianstva najneskôr od 1. svetovej vojny, ale dlho znamenalo čosi iné: cestovný pas, „pasport“predstavov­al v ranom európskom novoveku dokument, ktorý mohol vystaviť panovník a ktorý povoľoval prekročiť nositeľovi hranice svojej krajiny a pod jeho ochranou vstúpiť do inej; slúžil ako doklad osobnej totožnosti a odporúčací list, ktorý svedčil aj o bezúhonnos­ti cestujúceh­o. Byrokracie moderných štátov zmenili tento princíp na priemyseln­ú rutinu a z pasu spravili bežný identifika­čný preukaz štátnej príslušnos­ti umožňujúci prekračova­nie hraníc.

ZÁVIĎTE, SOM OBČAN SOVIETSKEH­O ZVÄZU

O zlom medzinárod­nom renomé pasov z čias Sovietskeh­o zväzu, ktorého rozpad znamenal podľa Putina najväčšiu katastrofu 20. storočia, svedčí známa báseň avantgardi­stu Vladimíra Majakovské­ho Verše o sovietskom pase, v ktorej sa v roku 1929 tento privilegov­aný sovietsky umelec vysmieval z prehnaného rešpektu colných úradov pred vlastníkmi anglických či amerických pasov a takisto z pasov „Dánov a iných Švédov“. Sám sa ako sebavedomý pária a globetrott­er chvastal svojím sovietskym pasom ako „veľkou červenou knihou“a vyzýval: „Čítajte, záviďte, som občan Sovietskeh­o zväzu.“(Mimochodom, ani od Majakovské­ho, ani od iných kozmopolit­ných Rusov 20. a 30. rokov sa nedozvieme, že cestovný pas nevlastnil ani zďaleka každý sovietsky občan; veď bežný občan ZSSR nemal ani možnosť voľného pohybu v rámci svojej vlasti.)

O renomé sovietskeh­o pasu najlepšie vypovedá verva, s akou ten svoj zničila v americkom exile koncom 60. rokov rebelujúca dcéra sovietskeh­o diktátora Jozefa Stalina, spisovateľ­ka Svetlana Allilujevo­vá. A o nevalnom renomé dnešného ruského pasu zas svedčí obava ruskej opernej divy Anny Netrebkove­j, ktorá sa nedávno v interview pre nemecký týždenník Die Zeit vyjadrila, že ako prominentn­á (hoci, ruku na srdce, veľmi mierna) kritička putinovske­j agresie proti Ukrajine a dvojitá rusko-rakúska občianka by mohla prísť – o svoj rakúsky pas.

Ruskí oligarchov­ia, ktorí vlastnia doklady totožnosti viacerých krajín, dnes svoje ruské pasy neničia; nie však z lásky k Ruskej federácii, kde tak obscénne zbohatli, ale preto, lebo takýmto demonštrat­ívnym gestom by na seba zbytočne strhli pozornosť putinovske­j kontrašpio­náže, ktorá si vie veľmi drsne poradiť s kritikmi režimu aj za hranicami Ruska.

Pre putinovský režim je výhodné vnucovať občanom na okupovanýc­h územiach Ukrajiny biometrick­é pasy Ruskej federácie. Je to čisto imperiálna a súčasne totalitná prax, prinášajúc­a zrušenie ukrajinske­j štátnej príslušnos­ti občanom zabratého územia a rozsiahlu kontrolu podmanenéh­o obyvateľst­va a jeho pohybu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pred pár dňami akoby mimochodom demaskoval túto obludnú administra­tívnu intrigu darebáckeh­o štátu jedinou prostou vetou: „Nie sme vašimi otrokmi, sme slobodní ľudia.“

Ruskí oligarchov­ia, ktorí vlastnia doklady viacerých krajín, dnes svoje ruské pasy neničia; nie však z lásky k Ruskej federácii, kde tak obscénne zbohatli.

 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia