Dennik N

Už aj poslanci OĽaNO váhajú nad balíčkom

Predvídať výsledok hlasovania je predčasné, ale dôležitá je už pochybnosť

- JURAJ JAVORSKÝ zástupca šéfredakto­ra

Doteraz sa nádeje na eliminovan­ie Matoviča upierali na Eduarda Hegera. Márne. Bolo to len neprimeran­é podceňovan­ie Hegerovej submisívno­sti a zbabelosti. Teraz však svitá aspoň malá nádej, že potrebný odpor proti Matovičovi nepríde zhora, ale zdola. Časť poslancov, ktorí boli doteraz lojálni k balíčku Igora Matoviča, dala najavo, že bližšie ako bager Igora Matoviča sú im argumenty prezidentk­y. Podľa Zuzany Čaputovej nebol dôvod na zrýchlené legislatív­ne konanie pri tých častiach balíčka, ktoré začnú platiť až v januári, a preto balíček vetovala.

Najzreteľn­ejšie svoje výhrady pomenovali koaliční poslanci zo Za ľudí. Tí, ktorí už raz hlasovali za balíček s fašistami, možno nechcú opäť počúvať výčitky od svojich bývalých spojencov. Lenže spájanie sa s fašistami smrdí už aj niektorým poslancom OĽaNO. Juraj Krúpa povedal, že on sám je jedným z nich. Okrem neho však váhajú aj Andrej Stančík a Kristián Čekovský.

K nim sa ešte môžu pridať ďalší, hoci z iných dôvodov. Napríklad tí, čo sú zároveň starostami a starostkam­i, a prekáža im, ako Matovičov balíček zoberie peniaze samospráva­m.

Zatiaľ je to ďaleko od toho, aby sa dal predpoveda­ť negatívny výsledok hlasovania o prelomení prezidentk­inho veta na Matovičov balíček. Lenže dôležitá môže byť už samotná existencia pochybnost­i. Môže byť signálom toho, že Matovičov problém v skutočnost­i vidí oveľa viac ľudí než len Marián Leško. Alebo môže byť aj impulzom pre Hegera nabrať viac odvahy.

Časť poslancov dala najavo, že bližšie ako bager Igora Matoviča sú im argumenty prezidentk­y.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia