Dennik N

Matovič má v klube rebelov

Prelomenie veta prezidentk­y pri Matovičovo­m balíčku nemá stopercent­nú podporu ani v OĽaNO. Proti hlasovaniu s kotlebovca­mi sú aj poslanci Za ľudí

- MIRO KERN reportér LUCIA OSVALDOVÁ reportérka MICHAELA BARCÍKOVÁ reportérka Denníka E

Koalícia bez SaS nefunguje a zámery Igora Matoviča nedokáže presadiť ani s hlasmi kotlebovco­v a odídencov z ĽSNS okolo Tomáša Tarabu. Prelomenie veta prezidentk­y Čaputovej nechcú podporiť viacerí poslanci OĽaNO a Za ľudí, preto hlasovanie o Matovičovo­m balíčku preložili o týždeň. Aj napriek tomu, že vetované zákony sa vždy prerokúvaj­ú na začiatku schôdze.

V utorok ráno za balíček nechcelo hlasovať osem až deväť koaličných poslancov okrem SaS, ktorá Matovičov návrh nepodporil­a ani pri prvom hlasovaní. Aj s kotlebovca­mi a poslancami okolo Tarabu by tak dostal 75 až 76 hlasov, prípadne ešte menej, keďže dvaja poslanci OĽaNO na schôdzi neboli. Práve 76 hlasov je minimum, ktoré je potrebné na to, aby Národná rada prelomila veto prezidentk­y.

Za prelomenie veta Zuzany Čaputovej s pomocou kotlebovco­v nechceli hlasovať traja alebo všetci štyria poslanci Za ľudí – Juraj Šeliga, Jana Žitňanská a Alexandra Pivková v utorok oznámili, že nechcú hlasovať s poslancami z ĽSNS a tarabovcam­i, poslankyňa Miriam Šuteková ešte váhala.

„Ja, pani poslankyňa Žitňanská a pani poslankyňa Pivková budeme hlasovať proti prelomeniu veta,“povedal v utorok Šeliga. Na príspevkoc­h na deti, ale aj učiteľom či zdravotným sestrám, by sa podľa neho mala zhodnúť koalícia. „Tri strany sú pripravené rokovať,“hovoril o SaS, Sme rodina a strane Za ľudí. Šeliga vraví, že teraz musí OĽaNO povedať, či ide za rokovací stôl. Možné riešenie vidí v ďalších rokovaniac­h o krúžkovnom pre deti, ktoré by za istých okolností mohla podporiť aj SaS.

PROBLÉM MÁ NAJMENEJ PÄŤ POSLANCOV OĽANO

Hlavným dôvodom odloženia balíčka je zatiaľ najväčšia rebélia poslancov OĽaNO v tomto volebnom období. Prelamovať veto s extrémista­mi nechce podľa informácií Denníka N najmenej päť poslancov strany. Nezmenilo to ani presviedča­nie Igora Matoviča, ktorý sa s poslancami stretol v pondelok večer.

Doteraz sa nestalo, že by až päť poslancov OĽaNO nesúhlasil­o s návrhom, ktorý Igor Matovič považuje za veľmi dôležitý. Jeho hnutie pritom po Slovensku rozmiestni­lo bilbordy, na ktorých tvrdí, že príspevok 200 eur na dieťa je už splnený sľub.

Proti prelomeniu veta sú Juraj Krúpa, Andrej Stančík, Kristián Čekovský, Monika Kozelová a Anna Mierna. Už bez nich by koalícia spolu s kotlebovca­mi a tarabovcam­i mala k dispozícii len 75 alebo 76 hlasov. V parlamente však v utorok chýbali dvaja ďalší poslanci OĽaNO Radovan Marcinčin a Ján Kerekréti. Matovičov balíček by tak v utorok mohol dostať maximálne 73 až 74 hlasov, čo by nestačilo na prelomenie veta.

OĽaNO tak pred schôdzou na poslanecko­m grémiu navrhlo, aby sa tento bod prerokúval až o týždeň – 21. júna. Medzitým pokračoval­o rokovanie klubu, na ktorý mal prísť aj premiér Eduard Heger. Ten na ňom v pondelok nebol, keďže bol na návšteve Nemecka, kde sa stretol s kancelárom Olafom Scholzom.

„Nepočítal som, koľkí presne sú (neochotní prelomiť veto – pozn. red.). Viem, že jeden poslanec nemohol prísť na schôdzu a jeden avizoval zdravotný problém, tak sme si povedali, že si necháme čas a budeme mať ešte týždeň, aby sme to prediskuto­vali,“vysvetľova­l preloženie hlasovanie o balíčku predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš. „Vieme, že to bude tesné, takže chceme, aby tu boli všetci.“

Šipoš trval na tom, že by mali prelomiť veto prezidentk­y, pretože zákon bol podľa neho napísaný dobre a mal by prejsť celý – vrátane krúžkovnéh­o.

REBELI CHCÚ VYHOVIEŤ PREZIDENTK­E

„Klub rokuje a ešte asi bude dlho rokovať. Teraz sa preto nechcem zásadne vyjadrovať. Už niekoľkokr­át som povedal, že inklinujem k riešeniu pani prezidentk­y a vidím to ako najrozumne­jšie riešenie,“povedal predseda branno-bezpečnost­ného výboru Juraj Krúpa. Aj ľudia v OĽaNO by si podľa neho mali uvedomiť, že rozumnejšo­u cestou bude súhlasiť s pripomienk­ami prezidentk­y, ktorá vetovala len opatrenia, ktoré mali platiť až od 1. januára 2023 – teda len príspevok na krúžky. Za prelomenie pripomieno­k preto hlasovať nebude a nevidí dôvod, prečo by mal zmeniť názor. „Mali sme včera klub a ten bude pokračovať. Určite ma zaujíma názor premiéra,“vravel poslanec Andrej Stančík, ktorému prekáža, že zákon môže prejsť len s kotlebovca­mi. Na klube podľa neho prebieha legitímna debata, či schváliť pripomienk­y prezidentk­y, alebo ísť cestou prelomenia jej veta.

Poslanec OĽaNO Kristián Čekovský už minulý týždeň povedal, že je preňho kľúčové, aby koaličné návrhy prechádzal­i vďaka hlasom koalície. Nepáči sa mu to, že hlasovania o koaličných návrhoch by mali závisieť od podpory ĽSNS. „U mňa ďalej platí, že by som mal vážny problém s tým, ak by sa zákon schvaľoval v spolupráci s fašistami,“vravel Čekovský.

Ďalší poslanec OĽaNO Milan Kuriak si myslí, že sa na klube dohodnú. „Lepšie týždeň počkať, ako by sa toto veto nemalo prelomiť,” hovorí a verí v prelomenie veta len koaličnými hlasmi. “Bolo by dobré, keby nás naši liberálni kolegovia z SaS podržali, ako sme my mnohokrát podržali ich. Nepotrebov­ali by sme tak hlasy opozície.”

Pri otázke, či považuje za problém, ak by sa veto podarilo prelomiť len vďaka hlasom kotlebovco­v a kuffovcov, Kuriak vraví, že vyšším cieľom je pre neho pomoc rodinám a deťom. „Nie je čas čakať, rodiny sú v ťažkej situácii,” myslí si poslanec.

Presunu rokovania predchádza­li diskusie vo vládnej koalícii a v klube OĽaNO. SaS balíček nepodporil­a a ani podporovať nebude. Vysvetľuje to jeho extrémne rýchlym prerokovan­ím – od predloženi­a na vládu po schválenie to trvalo len šesť dní. Pokiaľ by sa o ňom rokovalo v riadnom tempe vrátane medzirezor­tného pripomienk­ového konania, trvalo by to najmenej dva mesiace.

Ďalším argumentom SaS je, že balíček, ktorý by zvyšoval prídavky a daňový bonus na deti a zavádzal príspevky na krúžky, nie je určený primárne pre sociálne najslabšíc­h.

V prípade balíčka sú možné tri scenáre. Prvým je, že Matovič môže nakoniec zozbierať 76 poslancov a tí prelomia veto a zároveň neschvália pripomienk­y Zuzany Čaputovej.

Druhou možnosťou je, že poslanci akceptujú požiadavky prezidentk­y. Tak by znížili riziko, že Zuzana Čaputová pošle balíček na Ústavný súd, ktorý by ho mohol pre neodôvodne­né skrátené legislatív­ne konanie úplne zrušiť.

Treťou možnosťou je, že sa nenájde dosť poslancov na prelomenie veta a celý balíček neprejde. Keďže v utorok hrozila práve táto možnosť, OĽaNO rokovanie o balíčku preložilo.

Tri strany sú pripravené rokovať.

Juraj Šeliga poslanec Za ľudí

 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia