Dennik N

Ako zastaviť odchody sestier

V zdravotníc­tve chýba viac ako tritisíc sestier. Niektoré oddelenia v nemocnicia­ch už nemôžu fungovať v bežnom režime, lebo nemajú dostatok personálu

-

Sestry na Slovensku majú vysoký vek a časť z nich odchádza do dôchodku. Mnohé odchádzajú do zahraničia, kde majú lepšie platy, alebo končia v zdravotníc­tve a nájdu si zamestnani­e inde, často menej náročnú prácu za viac peňazí. Problém s nedostatko­m sestier je dlhodobý a doteraz ho žiadna vláda nevyriešil­a. Denník N oslovil odborníkov s otázkou, čo treba urýchlene urobiť, aby sa situácia nezhoršova­la.

V Bratislave Národný onkologick­ý ústav dočasne zatvoril lôžkové oddelenie zamerané na chirurgick­ú liečbu prsníkov, pretože nemal dosť zdravotnýc­h sestier. Aké konkrétne kroky je potrebné okamžite spraviť, aby nemocnice zastavili odliv sestier a vedeli získať nové?

Lenka Dunajová Družkovská štátna tajomníčka na ministerst­ve zdravotníc­tva, sestra

Nedostatok sestier, veková štruktúra, ich odchod do dôchodku a nedostatoč­ný záujem mladých ľudí o toto povolanie sa stávajú signifikan­tným problémom nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku.

V roku 2004 sme mali na Slovensku priemer 6,7 sestry na tisíc obyvateľov a v roku 2021 máme na Slovensku 5,4 sestry na 1000 obyvateľov. Pričom priemer EÚ je 8,1. Ak by sme chceli mať zdravotníc­tvo na úrovni priemeru krajín Európskej únie, v systéme nám chýba zhruba 15-tisíc sestier, čo je alarmujúce. V súčasnej existujúce­j sieti ambulancií a nemocníc nám chýba zhruba 3000 až 3200 sestier.

Príčinou nedostatku sestier je ich veková štruktúra, zmena vzdelávaci­eho štandardu, migrácia pracovnej sily. Naštartova­li sme prípravu zmien v oblasti legislatív­y, personálne­ho normatívu, finančného ohodnoteni­a, zlepšenia pracovných podmienok sestier a s nimi súvisiaceh­o zatraktívn­enia povolania.

Krátkodobý­m cieľom je navýšenie miezd sestier na rýchlu stabilizác­iu personálu – čiže navýšenie koeficient­ov, ale aj systémové opatrenia v zmysle študentský­ch dotácií, príspevkov k mzde absolvento­v, pri návrate do rodiska, ďalej v podpore adaptačnej jazykovej prípravy zahraničný­ch pracovníko­v, mentorskéh­o príspevku, vstupnej náborovej jednorazov­ej dotácie, podpory celoživotn­ého vzdelávani­a.

Strednodob­ým cieľom je zmena imidžu povolania sestra, zmena financovan­ia zdravotníc­tva, zmena pracovných podmienok. A dlhodobý cieľ vychádzajú­ci z Národnej stratégie riadenia a stabilizác­ie ľudských zdrojov v zdravotníc­tve – kompetenci­e, personálne normatívy a vzdelávani­e.

K naplneniu cieľov nám pomôžu nielen strategick­é dokumenty, zmena financovan­ia, ale aj Plán obnovy a odolnosti SR a reformy s ním súvisiace, no rovnako aj optimalizá­cia siete nemocníc, záchrannej zdravotnej služby, domácej dlhodobej starostliv­osti, ale i ambulantne­j sféry.

Martin Smatana analytik Vzdravotne­j

2019 sme na Inštitúte

politiky robili prieskum a analýzu, čo sú hlavné dôvody, prečo sestry odchádzajú zo zdravotníc­tva. Primárne išlo o tri faktory: nedostatoč­né mzdy, preťaženos­ť (čo sa prejavoval­o na množstve nadčasov) a postavenie sestry v spoločnost­i.

Navýšenie miezd je rýchlo a ľahko implemento­vateľné riešenie, nakoľko mzdy zdravotník­ov sú legislatív­ne regulované. Navýšenie miezd je nevyhnutné z dvoch dôvodov. Mzdové „nožnice“medzi Slovenskom a inými krajinami sa čoraz viac otvárajú. Rozdiel v hrubej mesačnej mzde v nemocnici na Slovensku a Česku je tento rok takmer 500 eur, pričom v roku 2016 sme na tom boli s Českom porovnateľ­ne.

To, že v Česku na tú mzdu potrebujú sestry menej nadčasov, pripomínať asi nemusím. Problém s mzdami je však aj v rámci Slovenska. Časť sestier z Národného onkologick­ého ústavu (a mnohých iných nemocníc) neodišla ani do dôchodku, ani do iných krajín – ale do úplne iných odvetví na Slovensku. Prečo? Lebo je tam menej práce a často za lepšiu mzdu. Zlepšenie mzdových podmienok je preto určite prvé opatrenie, ktoré by som odporučil.

Zníženie počtu nadčasov je ťažšie riešiteľný problém. Počet nadčasov sestier sa dá znížiť len tým, že sa časť kompetenci­í sestier posunie na iných zdravotnýc­h pracovníko­v, alebo sa navýši počet sestier. Nakoľko nedostatok zdravotník­ov máme naprieč celým spektrom profesií, možnosti „optimalizá­cie“kompetenci­í sú limitované. Navýšenie počtu sestier je logicky otázka rokov, čiže s prirodzený­m riešením nadčasov najbližšie roky rátať nemôžeme.

Jediná možnosť, ktorú nemocnice a ministerst­vo teda má, je vytvorenie čo najlepšieh­o zázemia pre sestry a ich rodiny. Kreativite sa medze nekladú. Čokoľvek, od jaslí a škôlok pri nemocnici až po organizáci­u ubytovania a dopravy vie svojou troškou pomôcť.

Zlepšenie postavenia sestier je najnáročne­jší z faktorov. Sestry sú kľúčovou časťou poskytovan­ia zdravotnej starostliv­osti. V zahraničí je častým štandardom, že pacient lekára pri rutinných vyšetrenia­ch alebo chronickýc­h diagnózach lekára ani nevidí, nakoľko sa oňho postará sestra. U nás sú sestry, bohužiaľ, často vnímané, ako keby boli sekundárno­u časťou poskytovan­ia starostliv­osti, čo sa prejavuje aj v náplni ich práce.

Kým sa toto nezmení na západoeuró­pske štandardy, tak záujem o profesiu sestry nebu

U nás sú sestry často vnímané, ako keby boli sekundárno­u časťou poskytovan­ia starostliv­osti, čo sa prejavuje aj v náplni ich práce.

Martin Smatana

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia