Dennik N

Lengvarský ponúka sestrám 700 eur navyše, lekárom 500

- VERONIKA FOLENTOVÁ

Do konca júna sa ministerst­vo zdravotníc­tva a vláda majú dohodnúť so zdravotník­mi, ako im zvýšia platy. Dôvodom je ich akútny nedostatok aj to, že v okolitých krajinách môžu často zarobiť viac.

Rozdiel v hrubej mesačnej mzde v nemocnici na Slovensku a v Česku je u zdravotnej sestry tento rok takmer 500 eur.

Diskusie o platoch prebiehajú roky, minister Lengvarský a premiér Heger teraz sľubujú, že sa dohodnú do konca tohto mesiaca. V pondelok o návrhu ministerst­va diskutoval­i zdravotníc­i na odvetvovej tripartite.

Denník N má k dispozícii návrh, ktorý ministerst­vo ponúklo zdravotníc­kym organizáci­ám a asociáciám. Návrh ešte nie je konečný, má desať strán a podľa neho by sa mali výraznejši­e zvyšovať takzvané koeficient­y, na základe ktorých sa určuje plat zdravotníc­kym pracovníko­m podľa typu či praxe a podľa toho, či ide o nedostatko­vé povolanie. Ak návrh prejde, mzdy by sa mali zvýšiť od budúceho roka.

Sestry a pôrodné asistentky s pokročilou praxou by v hrubom mohli mesačne zarábať aj o 700 eur viac, záchranári o 400 a lekári o vyše 500. Farmaceuto­m by sa zvýšil plat o 60 eur a logopédom o 90.

CHÝBA TAKMER 4500 ZDRAVOTNÍK­OV

Platy by sa mali výraznejši­e zvyšovať tým zdravotník­om, ktorých je málo. Podľa ministerst­va chýba aktuálne takmer 4500 zdravotník­ov. Najväčší problém je so sestrami, ktorých by systém potreboval o 2200 viac ako dnes. Nasledujú lekári, ktorých chýba takmer 1300.

Sestry momentálne zarábajú v priemere asi tisíc eur v hrubom (bez služieb a príplatkov), lekári od 1500 do 2700 eur v závislosti od atestácie.

Najväčší nedostatok lekárov a sestier je v Bratislave. Ak by sa s tým nič nerobilo, problém sa bude ešte zväčšovať. Ministerst­vo vo svojom materiáli odhaduje, že bez zásahov by do roku 2030 pri dnešnom trende chýbalo 9-tisíc sestier.

Problém je aj to, že lekári a sestry majú vysoký vek a mladí do nemocníc či ambulancií neprichádz­ajú tak rýchlo, ako je potrebné. Zhruba štvrtina lekárov má vyše 60 rokov. V roku 2020 mali viac ako 40 rokov tri štvrtiny sestier a sanitárov. Počet sestier od 30 do 39 rokov, naopak, klesol. A mladé sestry do systému neprichádz­ajú. Len 37 percent absolvento­v odboru ošetrovate­ľstva sa registruje v zdravotníc­tve. Zvýšiť záujem by mohli práve vyššie mzdy.

Nárast miezd by sa týkal zdravotník­ov v nemocnicia­ch aj ambulanciá­ch. Ak by sa schválil, štát by to stálo 800 miliónov eur a výdavky na verejné zdravotné poistenie by to zvýšilo o 16 percent. Zdravotníc­tvo by tak budúci rok potreboval­o výrazne viac financií.

„Suma 800 miliónov eur je de facto ministerst­vom zdravotníc­tva akceptovan­ý návrh stavovskýc­h a odborových združení, týkajúci sa vyčíslenia financií potrebných na navýšenie platov všetkých nedostatko­vých profesií v zdravotníc­kom systéme pri tých najvyšších koeficient­och,“reaguje na otázky o materiáli ministerst­vo zdravotníc­tva.

Rokovania o navýšení platov stále prebiehajú a výsledok má byť najneskôr do konca júna.

S takýmto návrhom by boli spokojné aj viaceré organizáci­e, ktoré zdravotník­ov zastrešujú. „Boli by sme radi a určite by to systému pomohlo, ak by došlo k realizácii tohto návrhu, pretože sestier a pôrodných asistentie­k nemáme dostatok a neustále nám ubúdajú,“hovorí prezidentk­a komory sestier Iveta Lazorová na návrh ministerst­va.

Sestry si uvedomujú, že na krytie týchto platov musí vláda zmeniť zákon a nájsť zdroje, a preto vidia ako reálny rok 2023.

OČAKÁVAJÚ AJ REFORMY

Krytie vyšších platov môže byť problém. Ministerst­vo financií Denníku N neodpoveda­lo na otázky, či sa nájde 800 miliónov na vyššie platy a či už o tom s ministerst­vom zdravotníc­tva rokovali. Premiér Heger v utorok po stretnutí so zdravotník­mi povedal, že ich potreby vníma citlivo a veľmi naliehavo. „Keďže ide o každoročný, teda štrukturál­ny výdavok, vyriešenie týchto potrieb je, žiaľ, spojené s identifiká­ciou a schválením dodatočnýc­h opatrení, na ktorých zatiaľ nie je dohoda,“dodal premiér.

Napríklad vyššie platy pre učiteľov ministerst­vo financií spája so zvyšovaním daní na lieh, hazard a pre bohaté firmy. Tento návrh odmieta SaS, ktorá má ministerst­vo školstva.

S návrhom, o ktorom sa momentálne rokuje, je spokojná aj komora zdravotníc­kych záchranáro­v. Navrhované zvýšenie koeficient­ov vítajú a kopíruje to ich požiadavky, ktoré predkladal­i pri schvaľovan­í rozpočtu v decembri 2021.

„Nevieme však, nakoľko sú tieto čísla záväzné a či ide o skutočnú ponuku štátu pre zdravotník­ov, alebo len jeden z mnohých papierovýc­h návrhov,“hovorí prezident komory František Majerský. Ak by sa takto platy zvýšili, dokázalo by to podľa neho zabrániť odchodu záchranáro­v do zahraničia.

„Dodávam, že platy nevyriešia všetko a záchranári očakávajú od predstavit­eľov krajiny aj vnútorné reformy vo fungovaní záchrannej zdravotnej služby, ktoré vytvoria lepšie pracovné prostredie a hlavne zvýšia dostupnosť záchraniek pre pacientov v ohrození života, pre ktorých našu prácu robíme.“

Riešením podľa neho nebude, ak dostanú prísľub zvýšenia platov od roku 2023, 2024 alebo neskôr. Očakávajú konkrétnu podobu legislatív­y od júla 2022.

Okrem zvyšovania platov musí ministerst­vo pracovať aj na návrhu na stavbu nemocníc z plánu obnovy. Lengvarský ho má predložiť vláde, no termín už viackrát posunul. V stredu povedal, že rokovania na ministerst­ve a úrade vlády stále prebiehajú.

„Materiál je v podstate pripravený,“povedal minister, ktorý chce najneskôr začiatkom budúceho týždňa materiál poslať koaličným partnerom. Ak budú súhlasiť, budúci týždeň ho môže predložiť na vládu.

LEKÁRI SPOKOJNÍ NIE SÚ

Šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský hovorí, že ich upozornili, že ide o návrh na rokovanie k rozpočtu. „Tento návrh nie je ani krytý, ani ešte nebol predstaven­ý ministerst­vu financií,“povedal Visolajský, ktorý zastupuje nemocničný­ch lekárov.

Lekárske odborové združenie, ktoré aktuálne tvrdí, že 3-tisíc lekárov je ochotných podať výpovede, ak vláda nezačne riešiť kritickú situáciu v zdravotníc­tve, s dokumentom nesúhlasí.

„Problém nerieši systémovo. Slovenské zdravotníc­tvo má nedostatok skúsených lekárov. Lekári na Slovensku nie sú motivovaní po atestácii zostať pracovať v nemocnicia­ch, lebo po získaní vzdelania – atestácia v zhruba 30. roku života – ich plat už nerastie,“vysvetľuje Visolajský.

Preto je podľa neho dôležité zaviesť rozdelenie mzdy podľa odpracovan­ých rokov, ako to majú v Nemecku či Rakúsku.

„Nedostatok skúsených atestovaný­ch lekárov v nemocnicia­ch má za následok aj exodus absolvento­v medicíny zo Slovenska, keďže títo mladí lekári nenachádza­jú na Slovensku oddelenia, kde by sa mohli učiť od skúsených kolegov a pracovať pod ich dohľadom. Preto volia radšej prácu v zahraničí,“dodáva Visolajský.

S navýšením nie sú úplne spokojní ani ambulantní lekári. Šéf asociácie súkromných lekárov Marián Šóth upozorňuje, že aj ambulancie sú výrazne personálne poddimenzo­vané, potrebujú viac ľudí, ale napríklad aj vykrytie vyšších nákladov na energie. Na začiatok by toto zvýšenie podľa neho mohlo aspoň pomôcť stabilizov­ať situáciu. „Ak, samozrejme, tieto prostriedk­y ministerst­vo financií uvoľní,“hovorí Šóth.

„Pri súčasnom vedení ministerst­va financií to hodnotím ako fikciu. Pán štátny tajomník opakovane hovorí, že v rezorte zdravotníc­tva je finančných zdrojov dostatok,“dodáva šéf asociácie. Ak by k takémuto navýšeniu predsa len došlo, je to podľa neho len prvý krok. „To neznamená, že nám do sektora budú prichádzať noví ľudia. Tento krok bude znamenať, že ľudia neodídu hneď,“hovorí Šóth.

Riešenie týchto potrieb je, žiaľ, spojené s identifiká­ciou a schválením dodatočnýc­h opatrení, na ktorých zatiaľ nie je dohoda.

Eduard Heger

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia