Dennik N

Hegerov šéf Tiposu po obvinení končí

Blízky človek Eduarda Hegera a Igora Matoviča opúšťa lukratívnu štátnu funkciu. Vinu popiera. Jeho okamžité odstúpenie žiadala SaS

- MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ reportérka

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) musí hľadať nového šéfa národnej lotérie Tipos. Vo funkcii končí nominant OĽaNO Marek Kaňka.

Na jeho odchod v pondelok zatlačila SaS Richarda Sulíka, jeho okamžité odvolanie označila za principiál­ne, pretože Kaňku minulý týždeň obvinili v súvislosti s možnými daňovými podvodmi.

Stíhaného Kaňku napokon neodvolal minister Matovič, šéf Tiposu odchádza sám. Zamestnanc­om v stredu predpoludn­ím rozposlal rozlúčkový list, v ktorom napísal: „Obvinenie voči mojej osobe považujem za absurdné a som presvedčen­ý, že spravodliv­é konanie orgánov činných v trestnom konaní potvrdí moju nevinu.“

O jeho odstúpení ako prvé informoval­o SME.

Kaňka v liste vysvetľuje, prečo sa rozhodol odstúpiť: „Vnímam dopad politickej roviny tejto témy na Tipos a vás všetkých. Nechcem dopustiť znevažovan­ie skvelých úspechov, ktoré sa nám spoločne v Tipose za ostatné roky podarili.“Tvrdí, že sa teraz musí sústrediť na „svoju rodinu, očistenie svojho mena na ochranu svojho podnikania“.

OĽaNO sa voči Kaňkovi zdráhalo zakročiť. Iný postoj malo v prípade guvernéra Národnej banky Slovenska, bývalého ministra financií za Smer Petra Kažimíra. Keď ho na jeseň obvinili z korupcie, Matovič hneď po zverejnení tejto informácie hovoril, že by mal verejnú funkciu opustiť.

Nominant OĽaNO Kaňka bol blízkym človekom Hegera a Matoviča. S premiérom sa poznajú viac ako 15 rokov, kedysi sa stretávali v rámci kresťanské­ho spoločenst­va. Heger ho ešte ako minister financií presadil do čela Tiposu.

Kaňka predtým poskytoval OĽaNO mediálne služby počas kampane pred voľbami v roku 2020, ktoré hnutie nečakane vyhralo. S politikmi OĽaNO aj oslavoval víťazstvo cez volebnú noc v Trnave. ril.Predseda vlády Heger sa od pondelka k záležitost­i nevyjad

STÍHANÝ PRE VRATKU DPH VO VÝŠKE 335-TISÍC EUR

Minulý týždeň vo štvrtok obvinili Kaňku v kauze Voz, v rámci ktorej vyšetrujú podozrenia z daňových podvodov pri obchodovan­í s pohonnými hmotami. Obvinenie šéfa Tiposu sa podľa portálu Aktuality.sk týka neoprávnen­ej vratky DPH vo výške 335-tisíc eur.

Vyšetrovat­elia NAKA Kaňku podozrieva­jú, že sa ešte pred nástupom do štátnej lotérie zúčastnil na daňových podvodoch s plným vedomím a mal z nich prospech.

Prípad siaha do roku 2017, keď viedol svoju spoločnosť s čerpacími stanicami. Medzi vyšetrovan­ými firmami je aj Kaňkova spoločnosť Oliva Group. Kaňka najprv vyhlásil, že obvineniu nerozumie, neskôr podal voči nemu sťažnosť.

V rozlúčkovo­m liste pre zamestnanc­ov Tiposu Kaňka tvrdí, že už na začiatku podnikania si s rodinou aj s kolegami sľúbili, že budú vždy konať čestne a v súlade so zákonom. A vraj sa toho vždy držali. „Som presvedčen­ý, že očistenie môjho mena takéto konanie dokáže. Naozaj v to verím.“

Predseda SaS a minister hospodárst­va Sulík v pondelok

Obvinenie voči mojej osobe považujem za absurdné a som presvedčen­ý, že spravodliv­é konanie orgánov činných v trestnom konaní potvrdí moju nevinu.

Marek Kaňka bývalý riaditeľ Tiposu, nominant OĽaNO

vyhlásil, že od Kaňku očakával, že po obvinení automatick­y odstúpi. „Zotrvávani­e tohto človeka na jeho pozícii určite neprispiev­a k dôvere občanov voči štátu,“povedal Sulík s tým, že zásada „padni, komu padni“musí platiť bez ohľadu na nomináciu. Sulík vyzval Matoviča, aby Kaňku okamžite odvolal.

V Tipose boli mesačné príjmy Kaňku okolo osemtisíc eur, vyplýva z jeho majetkovéh­o priznania za rok 2020, novšie ešte zverejnené nie je. V štátnej akciovke bol okrem generálneh­o riaditeľa predsedom predstaven­stva.

BUDE NOVÝ KONKURZ TRANSPAREN­TNÝ?

Národná lotéria Tipos je jednou z najväčších štátnych firiem, vlani mala tržby 978 miliónov, pričom dosiahla zisk takmer 19 miliónov.

Aj Kaňkov predchodca na čele Tiposu Ján Barczi ešte z éry Smeru mal opletačky so zákonom. Podozrieva­li ho z prania špinavých peňazí cez štátnu akciovku. Funkcie v Tipose sa vzdal na jeseň v roku

2019, keď ho zadržali a dostal sa do väzby.

Predčasne skončil na čele Tiposu aj nominant Smeru Ladislav Kriška, odišiel hneď, ako Denník SME v roku 2014 zverejnil, že vyše 4 800 eur zaplatil pomocou firemnej kreditky v luxusnom obchode s topánkami Baldini v centre Prahy. Peniaze Tiposu vrátil až po vyše mesiaci od platby.

Ministerst­vo financií by malo po odchode Kaňku vypísať nové výberové konanie na šéfa Tiposu. Konkurz, v ktorom zvíťazil odchádzajú­ci šéf, bol spochybňov­aný.

Vtedajší minister financií Heger najprv koncom apríla 2020, krátko po volebnom víťazstve OĽaNO, dočasne dosadil do čela Tiposu svojho dlhoročnéh­o známeho Kaňku. Potom spravil výberové konanie, v ktorom Kaňka uspel, vďaka čomu v štátnej akciovke mohol ostať.

O výberovom konaní ministerst­vo neinformov­alo veľmi otvorene a do výberovej komisie ani neprizvalo mimovládne organizáci­e, čo kritizoval­a Transparen­cy Internatio­nal Slovensko.

K SULÍKOVI SA NEPRIDAL NIK Z LÍDROV

K Sulíkovej požiadavke na okamžité odstúpenie obvineného Kaňku sa žiaden ďalší koaličný líder nepridal. Šéfka Za ľudí a vicepremié­rka Veronika Remišová nechávala na samotnom šéfovi Tiposu a OĽaNO, či odíde z funkcie. „Rozhodnuti­e je na zhodnotení pána Kaňku, prípadne koaličného partnera, ktorý ho do funkcie nominoval,“vyhlásila Remišová. Obdobne reagoval aj predseda Sme rodina Boris Kollár. „Keďže ide o priameho nominanta ministra financií, očakávame, že k tejto veci zaujme postoj práve samotný minister, ktorý bude verejnosť o výsledku následne informovať,“povedala hovorkyňa predsedu parlamentu Michaela Jurcová.

V prípade obvinenia bývalého smeráka Kažimíra nebol Matovič taký zdržanlivý ako pri nominantov­i OĽaNO Kaňkovi. Hneď na druhý deň po zverejnení informácie o jeho obvinení z korupcie hovoril o abdikácii. „Ak sú obvinenia voči guvernérov­i Národnej banky Slovenska Petrovi Kažimírovi pravdivé, vo funkcii by nemal ostať,“vyhlásil 13. októbra Matovič.

Aj Remišová mala rovnaký názor. „Ja si myslím, že pán Kažimír by mal odstúpiť sám. (…) Je nenáležité, aby na čele nejakej inštitúcie bol niekto obvinený.“

„Keby som bol ja obvinený z nejakého kriminálne­ho činu, som náchylný povedať, že by som štátnu funkciu s najväčšou pravdepodo­bnosťou opustil,“komentoval Kažimírovo obvinenie Heger.

Obvinený Kažimír výzvy nevypočul, vo funkcii ostal. Generálna prokuratúr­a mu minulý týždeň zrušila obvinenie prostrední­ctvom paragrafu 363, čo Heger kritizoval.

Predseda SaS Sulík pripomína, že takto pred rokom odvolal po vznesení obvinenia podpredsed­u štátnej firmy MH Manažment Andreja Holáka, hoci mu nakoniec obvinenie zrušili. Odstúpenie verejného funkcionár­a v momente obvinenia, keď existujú podozrenia, podľa neho prispieva k tomu, aby občania mali dôveru voči štátu.

Keby som bol ja obvinený z nejakého kriminálne­ho činu, som náchylný povedať, že by som štátnu funkciu s najväčšou pravdepodo­bnosťou opustil.

Eduard Heger premiér, po obvinení Petra Kažimíra

 ?? ??
 ?? FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia