Dennik N

Reuters: Dôvera v médiá u nás klesla

- FILIP STRUHÁRIK

Dôvera obyvateľov Slovenska v médiá klesla, v prieskume Reuters skončili spolu s USA na poslednom mieste. Len 26 percent obyvateľov Slovenska dôveruje médiám, je to o štyri percentuál­ne body menej ako pred rokom. Vyplýva to z medzinárod­ného prieskumu Reuters Institute for the Study of Journalism. Slovensko sa v dôvere v médiá prepadli spolu so Spojenými štátmi na posledné miesto spomedzi 46 analyzovan­ých krajín.

Krajinou s najväčšou dôverou v médiá je dlhodobo Fínsko, novinárom tam verí 69 percent populácie. Dobre sa umiestnili aj ďalšie škandinávs­ke krajiny, ale aj Portugalsk­o a Holandsko.

Veľmi dobre skončili aj Juhoafrick­á republika, Nigéria a Keňa, tu však výskumníci upozorňujú, že v týchto krajinách bol prieskum realizovan­ý prevažne u mladších a anglicky hovoriacic­h respondent­ov, preto tieto výsledky nie sú reprezenta­tívne pre celú populáciu.

Nízka dôvera v médiá je okrem Slovenska a USA aj v Maďarsku, Grécku a na Taiwane, v týchto krajinách novinárom dôveruje len 27 percent obyvateľov.

PRVÉ SÚ TA3 A RTVS

Najdôveryh­odnejším slovenským médiom je podľa výsledkov prieskumu druhý rok po sebe televízia TA3, na druhom mieste skončila opäť RTVS.

Ako tretie najdôveryh­odnejšie médium respondent­i označili lokálne a regionálne noviny, na štvrtom mieste sú Hospodársk­e noviny, piate je Rádio Expres. Všetkým meraným médiám oproti minulému roku klesla dôveryhodn­osť. Denníku N vyjadrilo dôveru 38 percent oslovených, nedôveru 35 percent.

Prieskum nemeria dôveryhodn­osť všetkých slovenskýc­h médií, respondent­ov sa pýta na 15 vybraných značiek.

V Česku ľudia najviac dôverujú Českému rozhlasu, Českej televízii, denníku Hospodársk­é noviny a portálu Seznam Zprávy.

Až 14 percent Slovákov v prieskume uviedlo, že si platia za prístup k online spravodajs­tvu, u mužov je to 18 percent, u žien 10 percent. Ochota platiť je vyššia u mladších ľudí do 34 rokov. Len 16 percent Slovákov si myslí, že novinári sú nezávislí od politickéh­o vplyvu. 15 percent verí v nezávislos­ť médií od podnikateľ­ov.

Rebríček najpopulár­nejších sociálnych sietí a četovacích aplikácií na Slovensku zostal bez výraznejší­ch zmien. Prvý je Facebook, ktorý používa 74 percent respondent­ov. Nasledujú YouTube (67 %), Messenger (53 %), Instagram (35 %) a WhatsApp (34 %).

Ďalšími populárnym­i platformam­i sú Viber (19 %), TikTok (14 %), Twitter (9 %), Telegram (8 %), LinkedIn (6 %) a Snapchat (6 %).

Reuters Institute si všíma, že súčasná slovenská vláda sa snaží zmodernizo­vať mediálnu legislatív­u, a to napríklad aj zvýšením transparen­tnosti financovan­ia médií. Redakcie by po novom mali zverejňova­ť zoznam všetkých investorov a darcov, ktorí im počas roka prispeli sumou väčšou ako 1200 eur. Návrhy zákonov sú v parlamente v druhom čítaní, ich prijatie sa však pre spory v koalícii už niekoľko mesiacov odkladá.

Reuters tiež zmieňuje nedotiahnu­tú reformu RTVS, či už v otázke odpolitizo­vania voľby nového riaditeľa, alebo financovan­ia verejnoprá­vneho média. Inštitút pripomenul aj príbeh denníka SME, v ktorom vlani odpredala svoj podiel finančná skupina Penta.

Prieskum Digital News Report 2022 od Reuters Institute for the Study of Journalism zbieral dáta v 46 krajinách na konci januára a začiatkom februára 2022. Slovenská časť prieskumu bola realizovan­á na vzorke 2007 respondent­ov.

RADŠEJ SPRÁVY NESLEDUJEM

Ďalšie dôležité zistenia sú, že v mnohých krajinách sa zvyšuje podiel ľudí, ktorí sa vyhýbajú správam, pretože majú negatívny vplyv na ich psychiku. Ľudia si tiež sťažujú na priveľa správ o pandémii a politike, prípadne, že správy vedú k medziľudsk­ým sporom, ktorým sa chcú radšej vyhýbať.

Značná časť mladších a menej vzdelaných ľudí hovorí, že sa správam vyhýba, pretože je ťažké ich sledovať alebo porozumieť im.

Najrýchlej­šie rastúcou sociálnou sieťou je TikTok.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia