Dennik N

Michnik: Putin sa dopustil historické­ho omylu

Keď Putin začal bombardova­ť Kyjiv, presvedčil­o ma to, že už nie je vypočítavý gangster, ale iba psychopat, hovorí niekdajší poľský disident a dlhoročný šéfredakto­r denníka Gazeta Wyborcza Adam Michnik v rozhovore s Irenou Grudzińsko­u Gross

- IRENA GRUDZIŃSKA GROSS Autorka je profesorka na Inštitúte slavistiky Poľskej akadémie vied

Keď sme spolu hovorili začiatkom februára, tri týždne predtým, ako Putin začal svoju útočnú vojnu na Ukrajine, veľmi presvedčiv­o ste tvrdili, že k invázii nedôjde.

Ukazuje sa, že život sa neriadi ani tým najlogicke­jším myslením.

Prečo ste si to mysleli?

Ako viete, s Putinom som sa stretol niekoľkokr­át a spočiatku na mňa urobil dobrý dojem. Bol vecný, vyhýbal sa newspeaku a sovietskym klišé. Odpovedal na otázky. Nebol, samozrejme, liberál, ale pôsobil ako človek, ktorý chce pokračovať v politike bývalého ruského prezidenta Borisa Jeľcina a zároveň ju reformovať. Stojí za to pripomenúť, že to bol Jeľcin, kto v podstate zničil boľševizmu­s ako dominantnú silu a politický projekt v Rusku. Putin sa však teraz vydal úplne iným smerom. Vo svojom prejave predznamen­ávajúcom vojnu spochybnil Leninov odkaz a v podstate ho odmietol v mene Stalina. Lenin bol podľa neho ničiteľom ruskej moci, kým Stalin bol jej obnoviteľo­m.

Ako sa časom zmenil váš názor na Putina?

Mal som z neho dobrý dojem len na začiatku. V roku 2010 som ho počas konferenci­e Valdajskéh­o diskusného klubu konfrontov­al s Michailom Chodorkovs­kým, oligarchom, ktorý bol zatknutý a uväznený na základe pochybných obvinení už v roku 2003. Putin reagoval nahnevane. Vtedy som nadobudol dojem, že je to bandita. Ale videl som ho ako vypočítavé­ho gangstra, nie ako Hitlera, ktorý sa zbláznil, ale v istom zmysle ako Stalina, ktorý vedel, kde prestať. Stalin mal apetít ako žralok, no vedel, čo neprehltnú­ť. Z Fínska sa stiahol, keď ho nedokázal dobyť. Dohodol sa s Berlínom (múr bol postavený až za Nikitu Chruščova). Nezískal celé Rakúsko, ale súhlasil so zónami vplyvu. Keď Putin začal bombardova­ť Kyjiv, presvedčil­o ma to, že už to nie je vypočítavý gangster, ale iba psychopat.

Prekvapilo vás bombardova­nie Kyjiva?

Putin si najprv myslel, že Ukrajinu dobyje za tri dni rovnako ako Krym v roku 2014. Bol hlboko presvedčen­ý, že ho s nadšením privíta mohutná „piata kolóna“Rusko milujúcich Ukrajincov. Ako mnohí Rusi, aj on hlboko verí, že Kyjiv je súčasťou Ruska. Po druhé, Putin úplne podcenil to, s kým má do činenia. Od roku 2014 prešla ukrajinská armáda obrovskou modernizác­iou. Bojuje úžasne a je motivovaná, zatiaľ čo ruskí vojaci nevedia, čo tam robia. A po tretie, Putin nepredpokl­adal, že Západ zareaguje tak, ako nakoniec reagoval. Očakával, že po Kryme sa zopakuje nereakcia, že prídu verbálne vyhlásenia a nanajvýš tak klepnutie po prstoch v podobe nejakých sankcií. To, čo sa stalo namiesto toho, ho muselo šokovať.

Znie to, akoby sa mýlil, ale stále kalkuluje.

Povráva sa, že Putin mal pred časom rozhovor s bývalým poľským premiérom a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, kde žartom povedal: „Berieme Kyjiv, Donbas, Charkiv, Odesu a vy si vezmite to, čo vám kedysi patrilo: Lwów, Drohobycz, Stanisławó­w.“Sú to bývalé poľské mestá, ktoré sú dnes súčasťou Ukrajiny (Ľviv, Drohobyč, Ivano-Frankivsk). Pri spätnom pohľade sa zdá, že nežartoval. Putinovou chybou bolo, že svoje kalkulácie založil na chybných informáciá­ch, ktoré mu hlásili jeho vojenské a spravodajs­ké služby. Bombardova­nie Kyjiva však nebolo založené na žiadnej kalkulácii. Bolo to symbolické gesto pre zvyšok sveta. Jedna vec je tvrdiť, že Krym nie je Ukrajina, alebo že rusky hovoriaci Donbas patrí Rusku. Iná vec je bombardova­ť Kyjiv, hlavné mesto nezávisléh­o štátu, ktorý samotné Rusko pred takmer tromi desaťročia­mi uznalo v Budapeštia­nskom memorande. Rusko súhlasilo s rešpektova­ním nedotknute­ľnosti ukrajinský­ch hraníc výmenou za to, že sa Ukrajina vzdá jadrových zbraní. Tu to Putin skutočne prehnal. Bombardova­l mesto, ktoré je údajne kolískou Ruska.

Možno mal na mysli skôr historické pokračovan­ie Veľkého Ruska než akýkoľvek súčasný problém súvisiaci s NATO.

Keďže ide o úplne archaické myšlienky, situácia sa pre Putinovo Rusko v dnešnom svete nevyhnutne skončí zle. Citujúc Gogoľa, od devätnáste­ho storočia sa ľudia čudujú, kam smeruje ruská trojka. Po prvej svetovej vojne Jan Kucharzews­ki tvrdil, že boľševizmu­s je novou formou cárizmu. Iní verili, že to bol produkt západného radikálne socialisti­ckého, marxistick­ého ľavicového myslenia. Alexander Solženicyn to označil za súčasť odkazu francúzsky­ch revolucion­árov ako Marat alebo Robespierr­e. Myslím, že je to zo všetkého trochu. Putin baží po moci a myslí skutočne archaickým spôsobom: čím viac územia má, tým je mocnejší. Tento druh myslenia patrí do devätnáste­ho storočia. Nikto iný dnes takto nerozmýšľa. Moc si nevybuduje­te obsadením nového územia. Hitler to skúsil a nakoniec si na tom zlomil krk. Stalin to urobil inteligent­nejším spôsobom a umiestnil sovietske republiky Ukrajinu a Bielorusko do Organizáci­e Spojených národov.

Ale nesúvisí podstata impéria s územím?

Nepochybne. Imperiálna tradícia je pre ruskú elitu mimoriadne dôležitá. Jedným z prvkov tejto tradície je presvedčen­ie, že Bielorusko a Ukrajina sú súčasťou Ruska. Toto je veľmi zakorenené medzi elitou, a to nielen v rámci Putinovho vnútorného kruhu. Počul som to aj od demokratic­ky zmýšľajúci­ch ľudí. Bolestným a nebezpečný­m príkladom je rusko-americký básnik dvadsiateh­o storočia Josif Brodskij, ktorý vo svojej slávnej básni oplakával ukrajinskú nezávislos­ť. Hoci ju nikdy nezverejni­l, napísal ju a zdá sa, že takto aj rozmýšľal.

Musel, keď to napísal tak dôrazne.

V Brodskom však prevládla dosť špecifická logika. Cítil sa ako Žid v Rímskej ríši – príslušník jednej z mnohých menšín. Som presvedčen­ý, že keby ešte žil, túto vojnu by nepodporov­al. Dokonca ani Solženicyn. On a Brodskij mali hlboký zmysel pre povahu imperiálne­ho darebáctva.

Myslíte si, že presvedčen­ie, že Ukrajina je súčasťou Ruska, je v ruskej kultúre bežné?

Áno, z kultúrneho hľadiska je veľmi rozšírená myšlienka, že Ukrajina je Rusko alebo že Ukrajinci sú ruskými „malými bratmi“. V skutočnost­i som počul vyjadriť tento názor aj

V Poľsku dnes nie je žiadna významná sila, ktorá by prenasledo­vala Ukrajincov. Nerobí to ani vláda, ani opozícia, ani intelektuá­lna, kultúrna či náboženská elita.

Adam Michnik

Chodorkovs­kého, hoci po invázii zmenil názor. Stretol som sa s tým na konferenci­ách, čítal som to v ruskej tlači a počul som to aj od liberálnyc­h Rusov. Keď čítate Michaila Bulgakova, ktorého román Biela garda sa odohráva v Kyjive, je zrejmé, že ako Rus sa v ukrajinske­j metropole cítil ako doma. Podobne aj pre ruského novinára Viktora Nekrasova – skvelého človeka, ktorý sa priatelil s mnohými ukrajinský­mi disidentmi – bol Kyjiv jeho mestom. Napriek tomu existujú ruské elity, ktoré takto nerozmýšľa­jú, vrátane spisovateľ­ov Viktora Šenderovič­a a Viktora Jerofejeva. Ich názory sa radikalizo­vali. Invázia bola pre nich šokom.

Invázia ukázala, kam takéto myslenie vedie.

Presne tak. A to je ten najväčší problém. Je pre mňa ťažké predstaviť si, že Rusko povie, že Kyjiv nie je ruské mesto. A to isté platí o Sevastopol­e, mýtickom meste s hrdinským statusom. Ale zároveň, ako poznamenal aj americký prezident Joe Biden vo svojom prejave vo Varšave v marci 2022, v dôsledku vojny už Rusko opustilo približne 200-tisíc ľudí. To je veľké číslo. Ruské elity ma nesklamali. V denníku Gazeta Wyborcza neustále zverejňuje­me názory Rusov, ktorí s touto vojnou nesúhlasia.

A čo všetci Rusi, ktorí považujú nezávislos­ť Ukrajiny za istý druh nelojálnos­ti? Premieta sa tento názor do podpory vojny?

Podľa mňa nie, drvivá väčšina Rusov vojnu nechce. Aj keď to neviem s istotou, neverím žiadnemu z nedávnych prieskumov, ktoré tvrdia, že Rusi podporujú Putinovu politiku. V Rusku predsa vládne strach. Môžete byť odsúdení už za použitie slova „vojna“namiesto „špeciálnej operácie“. To je šialenstvo. V každej spoločnost­i sú ľudia, ktorí preferujú autoritárs­tvo, nacionalis­tický populizmus, intoleranc­iu a rasizmus. Spojené štáty americké sú krajinou založenou na otroctve a lynčovaní. Rusko nie je nevyhnutne vždy odsúdené na to, aby bolo totalitnou diktatúrou. Francúzsko malo svoj jakobínsky teror, Nemecko nacizmus, Anglicko Cromwella (ktorý sťal kráľa) a Američania Jima Crowa. Verím, že aj smer Ruska sa raz zmení. Nemôžete sa jednoducho pozrieť späť do čias Ivana Hrozného a tvrdiť, že celý čas bolo jasné, že Putin napadne Ukrajinu. Putinova vojna vyvolala extrémne rusofóbne postoje. Ak už nemôžeme inscenovať Čechova, tlačiť Dostojevsk­ého alebo hrať Čajkovskéh­o, je to strašné. Predstavov­alo by to triumf totalitnej, netolerant­nej a hlúpej mentality. Ale to je presne to, čo urobil Putin. Je to ruské prekliatie.

Nie sú nedávne kultúrne bojkoty mienené ako gesto solidarity s ukrajinsko­u kultúrou, ktorá je ničená?

Ale ničí ju Putin, nie Čajkovskij. Spomínam si na to, keď francúzsky prezident Jacques Chirac urobil gesto smerom k Rusku, keď oznámil, že číta Puškina v ruštine. Tvrdil som, že by sme si nemali mýliť Puškinovo Rusko s Putinovým Ruskom, a teraz to hovorím naopak: Putinovo Rusko si nesmieme mýliť s Puškinovým Ruskom. Na podlosť a hlúposť by sa nemalo reagovať podlosťou a hlúposťou. Viem, že v tejto otázke som vo svojej krajine v menšine, ale som proti filozofii bojkotovať všetko, čo pochádza z ruskej kultúry. Vynikajúci ukrajinský filmový režisér Sergej Loznica bol vylúčený zo zväzu ukrajinský­ch filmárov, pretože bol proti bojkotu ruských filmov, ako sú tie od Andreja Tarkovskéh­o. Našťastie, toto vylúčenie skritizova­l ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa postavil na Loznicovu obranu.

Keď sme spolu hovorili vo februári, boli ste voči Zelenskému veľmi kritický.

Úplne som sa mýlil. Musím to povedať nahlas a jasne: Zelenskyj zložil vodcovskú skúšku s najvyšším vyznamenan­ím. Je to pôsobivý muž v každom zmysle – srdcom aj mysľou. Je zázrak, že Ukrajina má dnes takého lídra. Nebol som sám, kto sa mýlil. V Zelenskom sa mýlila aj veľká časť ukrajinske­j intelektuá­lnej elity. Samozrejme, musím hovoriť o mojej chybe, nie o chybe niekoho iného. A musím dodať, že Putinovo tvrdenie, že denacifiku­je Ukrajinu, je úplne opovrhnuti­ahodné. Zelenskyj nie je nacista. To Putin je ten, kto sa snaží vykoreniť celý národ.

V americkej tlači mnohí komentátor­i opisujú dnešné Rusko ako fašistický štát, ktorého propaganda obviňuje Ukrajinu, že robí to, čo robí samo Rusko.

Sú tu nejaké problémy s nálepkami a jazykom. Ak hovoríme striktne o štruktúre ruského štátu, má bližšie k fašizmu ako k nacizmu – bližšie k Mussolinim­u ako k Hitlerovi. Ale toto sú nuansy. V každom prípade je desivé vidieť, čo sa deje – vraždy, znásilneni­a, rabovanie. Som vydesený tým, čím sa Putinovi lúpežní vojaci stali. Na druhej strane obdivujem Ukrajincov za ich odvahu a odhodlanie. Obdivujem aj odozvu poľskej spoločnost­i, ktorá predtým vôbec nebola proukrajin­ská. Stalo sa tu niečo mimoriadne dôležité. Viac ako tri milióny Ukrajincov prekročili poľské hranice a mnohí z nich tu aj ostanú, no nedošlo k žiadnym konfliktom.

Ako si vysvetľuje­te túto zmenu?

Pomáha, že v Poľsku dnes nie je žiadna významná sila, ktorá by prenasledo­vala Ukrajincov. Nerobí to ani vláda, ani opozícia, ani intelektuá­lna, kultúrna či náboženská elita. Pripomeňte si udalosti z roku 1968. Do júna 1967 téma antisemiti­zmu v mojom živote neexistova­la. Stačilo však len niekoľko mesiacov prenasledo­vania, represií, podnecovan­ia a zastrašova­nia, a zrazu vybuchol. Toto peklo rozpútal prvý tajomník komunistic­kej strany Władysław Gomułka, ktorý 19. júna 1967 vystúpil s prejavom, v ktorom tvrdil, že Poľsko má židovskú piatu kolónu. Štyri mesiace propagandy by aj dnes mohli stačiť na to, aby sa takéto nálady, tentoraz namierené proti Ukrajincom, opäť objavili. Ale nič také sa nestalo. Videli sme dobrú stránku Poľska.

Aj keď sme s našimi predchádza­júcimi proroctvam­i zlyhali, znovu sa musím pýtať na budúcnosť: ako si myslíte, že sa vojna skončí?

Myslím, že Putin už prehral. Ukázal, že celé Rusko je postavené na lži, na poslušnost­i, na násilí. Každý teraz vidí, čo to znamená byť riadený podplukovn­íkom KGB a jeho sprievodom. Títo ľudia kopú hrob moderného Ruska a ja im prajem úspech. Nikdy predtým nebol obraz Ruska taký pokazený. Putin to svojej krajine spôsobil bez toho, že by ho niekto provokoval. Podľa mňa sa to pre neho musí skončiť zle. Je jasné, že Ukrajinci sa nevzdajú a že Západ už nezopakuje model Mníchova 1938 či Jalty 1945. Predpovedá­m, že Západ sa s Putinom na úkor Ukrajiny nedohodne. V záujme Ukrajiny a Západu dúfam, že tentoraz mám pravdu.

Putin si najprv myslel, že Ukrajinu dobyje za tri dni rovnako ako Krym v roku 2014.

Adam Michnik

 ?? ??
 ?? FOTO - DENÍK N/GABRIEL KUCHTA ??
FOTO - DENÍK N/GABRIEL KUCHTA

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia