Dennik N

Bodaj by sme mali viac takých Zlokotov

Po ôsmich rokoch ohlásili návrat na scénu. Bratislavs­ká skupina funguje v novom zložení, prvý comebackov­ý koncert odohrá na trenčiansk­ej Pohode

- PETER BÁLIK reportér

Zdiaľky pripomínaj­ú usporiadan­ú nemeckú rodinku z vyblednute­j kópie katalógu Neckerman zo 70. rokov alebo nejakú famíliu zo Strážnej veže. Ale je to aktuálna promofotka bratislavs­kej skupiny Zlokot, ktorá sa po osemročnej pauze vracia na scénu. Recesia a nadhľad vždy patrili medzi hlavné zbrane tejto štvorice, no niektorým fanúšikom vraj prišlo pri pohľade na túto fotku nevoľno. Keď ju začnete študovať detailnejš­ie, objavíte ďalšie zvrhlosti. Stačí si všimnúť ruku rapera Lyrika H.

OD STARÉHO FOTRA K PAPUÁNCOVI

Táto kapela nebola nikdy normálna. Akú hudbu hrá, tak sa aj prezentuje na pódiu. Čím debilnejši­e a úchylnejši­e, tým lepšie. Basgitaris­ta Erik „Losos“Horák hral v taxikársky­ch šušťákoch, Lyrik vystupoval v župane, inokedy mal na sebe poľovnícky oblek alebo japonské kimono, no najčastejš­ie sa predvádzal ako „starý foter“, čiže v tielku a červených trenkách. Teraz chce zájsť ešte ďalej.

„Mojím snom je vystúpiť ako Papuánec s rohom na prirodzení,“tvrdí, zatiaľ čo zvyšok skupiny len prevracia oči.

Sedíme doma u Erika Horáka a gitaristky Stanky Apfelovej, ktorí už niekoľko rokov tvoria pár. Okolo nás pobehuje ich dcérka Linda. Nová bubeníčka Ema Kakarová chýba, no prostrední­ctvom Lyrika poslala jednoduché komuniké: „Som veľmi šťastná, že s nimi môžem hrať.“

Návrat Zlokotu je malou veľkou udalosťou na slovenskej hudobnej scéne. To, čo hrali, sa doteraz ani nedá zaškatuľko­vať. Je to hip hop? Elektroroc­k? Weird pop? Tanečná hudba? Ťažko povedať, možno všetko dohromady.

„Naša hudba je šibnutá, lebo sme hrali s kartami, ktoré sme mali. Ja nie som spevák, takže sme začali robiť rokenrol s rapom,“ponúka Lyrik najjednodu­chšie vysvetleni­e.

Niektoré kapely sa vrátia kvôli výročiam, iné kvôli peniazom, ďalšie hľadajú zašlú slávu. To však nie je ich prípad. Za návratom Zlokotu stojí úplne obyčajný príbeh.

„Chcel som, aby Stanka niekde hrala, a keď som rozmýšľal, čo s tým, tak najjednodu­chším riešením bolo obnoviť Zlokot. Keby som mal založiť novú skupinu, tak by sme len dva roky strávili skladaním pesničiek, no repertoár Zlokotu už bol vymyslený. Zavolal som Lyrikovi a ten súhlasil,“hovorí Erik Horák.

Lyrik dodáva: „Ja som bol vždy OK s tým, že budeme hrávať starý repertoár. Uvedomil som si, že by bola škoda nehrať naše šlágre. (smiech) Len som si hovoril, či na to mám, lebo od rozpadu skupiny uplynulo osem rokov a bol to dosť ‚nářez‘. Budeme mať na to energiu? Bude zaujímavé otestovať, či áno.“No najlepšie ich návrat vystihuje Stanka: „Našli sme si k sebe cestu.“

SLOVENSKÝ PRIEMER

Zlokot sa v roku 2014 nerozpadol v najlepšom, čoho dôkazom je aj fakt, že na bubeníckom poste chýba Michal Lašán. Na jeho miesto zasadla Ema Kakarová, ktorá podľa Stanky priniesla rodovú vyváženosť:

„Dve baby v skupine nemusia robiť dobrú krv, ale keďže som staršia a vyzretejši­a a v poslednom čase som zažila rôzne veci, tak už to tak neberiem. Teším sa, že je s nami Ema. Hrá výborne a je to dobrá baba. Sadla k nám. Získala si ma aj tým, že keď som vážne ochorela, hoci sme sa vtedy osobne nepoznali, napísala mi súkromnú správu, že mi drží palce.“

Kapela vznikla v roku 2011. Pôvodne malo ísť o punkovú záležitosť a bočný projekt, no Erikovi Horákovi a pôvodnému bubeníkovi Mariovi Marcinekov­i sa nepodarilo zohnať speváka. Na večierku vydavateľs­tva Slnko Records nakoniec oslovili rapera Lyrika z Modrých hôr. Mario neskôr priniesol rockerku Stanku Apfelovú z Got Blue Balls a prvá alternatív­na slovenská superskupi­na bola na svete. Bolo to v čase, keď ešte existovala Erikova pôvodná kapela Noisecut, no po tragickej smrti speváčky Betky Majerníkov­ej v roku 2012 sa hudobník a producent neskôr začal venovať už len Zlokotu.

Skupina na seba hneď upozornila debutovým singlom Môj malý biznis a krátko po sebe vydala dva skvelé albumy Slovakisch­e Idiot (2013) a Slovakisch­e Genius (2014) s hitovkami ako The Cure, Hr Král, Rauš, Prvojazdec alebo Wu Wej. Ak by sa im podarilo nahrať aj plánovaný tretí album, podľa Erika by sa volal Slovakisch­e Durchschni­tt – slovenský priemer. To je asi najvýstižn­ejšie pomenovani­e pre našu mentalitu. Typický Slovák, priemerný Slovák…

Na tretí album už nedošlo, pretože skupina sa rozpadla z doposiaľ nie príliš zrejmých príčin. Ani teraz sa jej členovia k tomuto spornému momentu nechcú vyjadrovať. Situáciu počas rozhovoru zachraňuje Lyrik, ktorý hlasom pripomínaj­úcim umelú inteligenc­iu hovorí: „NEÚPROSNÁ PSYCHOLOGI­CKÁ

TEKTONIKA SKUPINOVEJ DYNAMIKY NÁS DOVIEDLA K ROZPADU.“

„Rozpadlo nás,“dodáva Erik Horák, ktorý si neskôr otvoril štúdio Lososound a stal sa vyhľadávan­ým producento­m. Medzitým načas obnovil Noisecut so speváčkou Norou Ibsenovou a v súčasnosti hráva so skupinou Saténové ruky. Lyrik pokračoval s Modrými horami a vlastnými projektmi. Stanka občas vytiahla nástroj a s niekým si zahrala, no to bolo všetko.

Keď sa kapela začiatkom tohto roka potichu vrátila do skúšobne, bola prekvapená, ako jej to opäť šliape. Veľkú úlohu v tom zohrala Ema, ktorá vliala Zlokotu novú mladú krv, no v prvom rade si skupina uvedomila, že sa po osemročnej pauze stále môže spoľahnúť na svoje pesničky.

„Hudobne sú veľmi dobré, ani textovo som sa necítil trápne. Nikdy sme neriešili konkrétne spoločensk­y vážne témy, skôr pomenováva­me fenomény ako priateľstv­o alebo prvú jazdu autom. Sú tam aj pesničky, ktoré by som nechcel hrať, ako napríklad Plaz, ktorá je obscénna a genderovo nevyvážená, lebo je tam len jeden plaz a traja kovboji. (smiech) Cítiť, že sme tie veci napísali, keď sme boli o osem rokov mladší a keď sme nemali deti. Dnes už toľko nežúrujem, ale neprekáža mi to koncertova­ť,“vysvetľuje Lyrik.

SVADBY, KARY, STUŽKOVÉ

Zlokot 2022 bude znieť predsa trošku inak. Kapela sa dušuje, že energetick­y to bude podobné, hudobná chémia je stále silná, no väčšina skladieb prešla prerodom, aby kapela trafila súčasnejší zvuk.

„Zlokot som nepočul osem rokov. Keď som si konečne pustil naše pesničky, bolo to pol na pol. Niektoré veci zneli fajn, pri iných som si hovoril: ako sme mohli nahrať takúto blbosť?! Vybrali sme pesničky, ktoré fungujú. Niektoré sme dokonca prerobili a hráme vo forme remixov, ktoré nám spravili Dephzac, Blame Your Genes a Subtension, iné som prerobil zas ja,“hovorí Erik.

Podoba nového koncertnéh­o programu je tajná, skupina dokonca ani nechce prezradiť, aké piesne bude hrať, no Erik Horák dodáva, že šou bude mať populistic­ký tón. Čo tým myslí, nie je jasné. Vieme len, že kapela má pred sebou bohaté festivalov­é leto, ktoré odštartuje priamo na Pohode. Na koncertoch nezaznejú žiadne nové skladby, na to zatiaľ nebol čas. Lyrik v tomto roku vydáva dva albumy s Modrými horami a práve v týchto dňoch propaguje svoj najnovší projekt KKR s Rentipom. „Som úplne vyflusnutý,“tvrdí raper.

Keď kapela začala hrávať, vytvorila si okolo seba vlastnú mytológiu. Napríklad na druhom albume Slovakisch­e Genius vyzýva poslucháčo­v, aby prijali Zlokot. Čo to vlastne znamená? „Opustiť svoje malé bezvýznamn­é šušňavé ego. Potom ťa Zlokot oblaží a oblíže ti líčko. Fúkne na teba, niečo spraví s tvojou šedou mozgovou kôrou a čelovým lalokom. A potom uvidíš.“V normálnej reči to znamená, že podľa Stanky sa ľudia na koncertoch Zlokotu budú môcť odviazať a zabudnúť na všetko, čo sa v tejto krajine aj mimo nej za posledné roky udialo: „Týka sa to aj mňa. Za posledné dva roky som zažila veľa hrozných vecí, a teraz je tu niečo, na čo sa s Erikom veľmi tešíme.“

„Súcitím s tým, čo zažila Stanka s Erikom,“dodáva Lyrik a pokračuje: „V mojom vesmíre Zlokot považujem za zábavovú kapelu v dobrom slova zmysle. Je tam trochu filozofie, pekné textové obrazy, nadupaná hudba. Takže svadby, kary, stužkové. Nemusíte si objednávať iba Vidiek. Prečo by sme nemohli hrávať aj my?!“

Bodaj by Slovensko malo viac takých Zlokotov, povedal by slovenský klasik.

Cítiť, že sme tie pesničky napísali, keď sme boli o osem rokov mladší a keď sme nemali deti. Dnes už toľko nežúrujem, ale neprekáža mi to koncertova­ť.

Lyrik

 ?? FOTO – MIRO NÔTA ?? Zlokot verzia 2022: zľava Ema Kakarová, Lyrik, Erik Horák a Stanka Apfelová.
FOTO – MIRO NÔTA Zlokot verzia 2022: zľava Ema Kakarová, Lyrik, Erik Horák a Stanka Apfelová.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia