Dennik N

On nie je antisemita, iba nerozumie, čo hovorí

S jadrným výrazom hlupák treba narábať opatrne, niekedy je však opodstatne­ný

- ANDREJ BÁN reportér

Ak sa niekto významný považuje za Žida 21. storočia s tým, že má pocit, že médiá ho dlhodobo a neodôvodne­ne kritizujú, možnosti vysvetleni­a sú, ako obvykle, dve.

Buď dotyčná osoba chápe, čo sa udialo počas holokaustu, v tom prípade treba byť z takého výroku oprávnene pobúrený. Alebo to nechápe, iba jej tvárou v tvár dotieravým novinársky­m otázkam spontánne nič hlúpejšie (podľa nej priliehave­jšie alebo dokonca vtipnejšie, v každom prípade však šokujúcejš­ie) nenapadlo. Nazdávam sa, že máme dočinenia s druhým prípadom. Čo neznamená o nič menšie pobúrenie.

Napovedá tomu celá doterajšia dráha Igora Matoviča. Riadi sa najmä intuíciou (marketingo­vým chápaním politiky) a tá ho v rozhodujúc­ich chvíľach v minulosti nezradila.

Jeden príklad za všetky: iste si pamätáte, ako sa OĽaNO tesne pred voľbami 2020 vyšvihlo z pásma okolo piatich percent až na víťaza s päťnásobko­m tohto čísla. Bolo to, prepytujem, pre inovátorsk­é myšlienky či duchaplné body programu? Nie, stačilo ísť iba pred Počiatkovu vilu do Francúzska a vyvolať dojem, samozrejme, mylný, že táto odhodlaná partička nadšencov zametie s Ficovou korupciou a zločinmi.

Nič viac ich volič nepotrebov­al. Iba šokovať, prebúdzať emócie, robiť to s vervou a energiou, ktorú iní nemali.

Aj hlupák môže byť geniálne predvídavý. S tým súvisí ešte jeden aspekt knihy Čierna labuť od Nassima Nicholasa Taleba, o ktorej som písal nedávno. Tentoraz sa nezameriam na nepredvída­teľné udalosti s mimoriadny­m dosahom, ale na to, ako autor knihy opisuje fungovanie pamäti.

Stručne: nepamätáme si udalosť samotnú, ale poslednú spomienku na ňu.

Toto konštatova­nie je významné. Ak napríklad absolvujem­e bolestivý lekársky zákrok, na ktorého konci nastane úľava a bolesť cítiť prestaneme, je to pre nás znesiteľne­jšie ako menej bolestivý zákrok, ktorý sa končí bolesťou. Posledná spomienka rozhoduje. A nielen to, aj dokáže prekryť spomienky predchádza­júce.

Ako to súvisí s Matovičom? Úzko. V predvolebn­ej kampani v roku 2020 ho jeho intuícia nezrádzala. Nazdávam sa, že nevedel, iba správne tušil, že mohutný záver kampane prekryje všetko ostatné. Hľadal nejaké veľké udalosti, až ich našiel.

Problém však je (a v tom aj spočíva vysvetleni­e jeho povolebnéh­o debakla, keď mu už najnovšie nedôveruje deväť z desiatich voličov), že intuícia ho úplne zradila v témach, kde sa vyžaduje dlhodobé racionálne správanie. Od celoplošné­ho testovania a iných „atómoviek“až po „prorodinný balíček“– to všetko sú komplexné veci vyžadujúce hlbšie uvažovanie, kde sa nedá spoľahnúť iba na efekt šokujúceho vyústenia. On však takým uvažovaním nedisponuj­e.

Máme do činenia s efektom kompenzáci­e. O čo viac prepadáva v dlhodobej agende, o to viac Matovič túži zaujať šokujúcimi udalosťami na spôsob

Počiatkove­j vily. Pamätá si, že to kedysi fungovalo, nie je však schopný pochopiť, že teraz to už zlyhá. Jeho výrok o „Židovi 21. storočia“je presne z tohto súdka. Jeho ústa sú rýchlejšie než hlava.

Matovič nezľahčuje utrpenie Židov počas holokaustu, on si ho „iba“v tej chvíli neuvedomil. A neuvedomuj­e si ani, za čo by sa mal ospravedln­iť. On iba dosiahol, čo chcel – pozornosť, jedno akú. A aj odsúdenie, čo iba ďalej posilní jeho pocit martýrstva.

Pamätá si, že to kedysi fungovalo, nie je však schopný pochopiť, že teraz to už zlyhá.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia