Dennik N

Návšteva Taiwanu bola pod úroveň

Doteraz sme mohli žiť s predsudkom, že na Taiwan chodia skôr rozumnejší politici, už to neplatí

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Pri komentovan­í politiky by si mal dať človek pozor na to, aby nezveličov­al význam aktuálnych udalostí a neprikrášľ­oval si minulosť. Ale tvrdenie, že taká infantilná slovenská politika ešte nebola, si dovoliť môžeme. Najnovšie k tomuto pocitu prispela delegácia slovenskýc­h politikov na Taiwane, ktorej časť v tamojšom parlamente inscenoval­a bitku.

Juraj Droba a poslanci Miroslav Žiak a Andrej Stančík dokázali, že fyzický a mentálny vek nemusia ísť vždy ruka v ruke. Iste, svoj diel viny na tom nesú aj svetové médiá. Ak sa v nich totiž niekedy niečo z taiwanskéh­o parlamentu objaví, sú to najmä občasné fyzické potýčky. Ale prísť ako oficiálna delegácia a predvádzať to tam? To je ako prísť k niekomu na návštevu a rozbiť tam riad, pretože – aká zábava! – hostiteľka v práci predsa rozprávala, že keď sa doma pohádajú, lietajú taniere.

Doteraz sme mohli žiť s predsudkom, že na Taiwan chodia skôr rozumnejší politici, ktorí neblúznia o všetkých azimutoch a majú bližšie k slobodnej než k totalitnej Číne. Inscenácia bitky ukazuje, že ani táto predpojato­sť nie je správna. Členovia taiwanskéh­o parlamentu sa síce mohli cítiť zahanbení, že pre správanie časti zboru sa zlá povesť dostala aj do malej krajiny kdesi uprostred Európy. Lenže trápne im mohlo prísť aj za slovenskýc­h návštevník­ov, ktorí nemajú chochmes. Kým my na Slovensku už vycibrený vkus Juraja Drobu poznáme minimálne od slávnej návštevy manželov Geissovcov, na Taiwane to predsa len mohol byť trochu šok.

Len pre ilustráciu si skúsme predstaviť, čo by zahraničné delegácie mohli predvádzať u nás. Stručný zoznam by mohol obsahovať noc dlhých nožov; vylúčenie poslanca, ktorý sa mandátu vzdať nehodlal; podpis iného zákona, než parlament prijal; slovný šalát Andreja Danka; kupovanie poslancov, skrátené legislatív­ne konanie bez akéhokoľve­k dôvodu, prílepky k nesúvisiac­im zákonom; sypanie striekačie­k na hlavu; oblievanie vlajky susedného štátu; prípadne okupáciu rečníckeho pultíka. Zahraničná delegácia by sa určite dobre bavila. Ale čo by sme si o nich asi tak pomysleli?*

Juraj Droba a poslanci Miroslav Žiak a Andrej Stančík dokázali, že fyzický a mentálny vek nemusia ísť vždy ruka v ruke.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia