Dennik N

Stále nevieme, ktoré nemocnice postavíme

Môžeme prísť o miliardu z plánu obnovy? Prvý hraničný termín, ktorý Slovensko musí dodržať, je koniec júna

- VERONIKA FOLENTOVÁ reportérka

Minister zdravotníc­tva Vladimír Lengvarský sľúbil, že v stredu po dlhých mesiacoch predloží na zasadnutie vlády materiál o tom, kde budú stáť nové nemocnice. Termín opäť nedodržal.

Pred rokom na diskusii Denníka N vyhlásil, že v Martine bude nová nemocnica postavená z plánu obnovy. Dodnes to nie je potvrdené, stále chýba rozhodnuti­e vlády, ktoré nemocnice a v akej forme z plánu obnovy podporí. Do konca tohto týždňa by mal minister zaslať koaličným partnerom návrh s analýzou a dátami, podľa ktorých sa nemocnice vyberú. Ak sa nájde v koalícii zhoda, vláda môže rozhodnúť budúcu stredu 22. júna.

Stihneme minúť peniaze a hrozí nám, že prepadne vyše miliardy eur, ktorú sme na nemocnice získali?

Denník N hovoril s viacerými ľuďmi, ktorí pomáhajú s prípravou nemocníc. Pri odpovediac­h na viaceré otázky vychádza aj z oficiálnyc­h informácií od šéfky sekcie plánu obnovy na úrade vlády Lívie Vašákovej, premiéra Eduarda Hegera aj ministra zdravotníc­tva Vladimíra Lengvarské­ho.

Aký termín musíme dodržať?

Najbližší termín, ktorý musíme dodržať, je 30. jún. Streda, teda 15. jún, keď minister zdravotníc­tva prisľúbil predložiť dokument na rokovanie vlády, nebol záväzný. K 30. júnu sme sa zaviazali vo vykonávaco­m rozhodnutí rady o schválení posúdenia plánu obnovy. Do konca mesiaca tak musíme mať schválený takzvaný investičný plán.

Ide o materiál, kde bude uvedené, na základe akých kritérií vyberie vláda nemocnice, ktoré bude stavať alebo rekonštruo­vať. Musí byť z toho jasné, prečo štát podporí danú nemocnicu a nie inú. Nebudú tu však len údaje o pláne obnovy, ale aj o investíciá­ch z iných zdrojov. Zjednoduše­ne – v dokumente môže byť napísané, že nemocnica v Martine získa peniaze z plánu obnovy na hrubú stavbu, ale vybavenie a prístroje zaplatí z eurofondov na podporu vedy a výskumu.

Investičný plán je len jedným z dokumentov, ktoré musí štát stihnúť. Ak dodržíme aj ostatné, na jeseň môžeme požiadať o ďalšiu zhruba 800-miliónovú platbu. Vašáková predpoklad­á, že to stihneme, a tvrdí, že zatiaľ postupujem­e v termínoch, aké máme.

O koľko peňazí môžeme prísť?

Dnes sa nedá úplne jasne povedať, o koľko peňazí prídeme, ale o celú miliardu s najväčšou pravdepodo­bnosťou nie. Peniaze z plánu obnovy podľa Vašákovej nefungujú na základe faktúr, ale splnených míľnikov. Slovensko teda dostane peniaze, ak splní body a termíny, ku ktorým sa zaviazalo. Nefunguje to ako pri eurofondoc­h, že peniaze prichádzaj­ú až na uhradenie už zaplatenýc­h faktúr – v tomto prípade za stavbu nemocníc.

Dôležitý termín je druhý štvrťrok roku 2024. Vtedy musíme mať uzatvorené verejné obstarávan­ia. Potom budeme môcť žiadať o ďalšie peniaze. To by bola už šiesta žiadosť v poradí. Peniaze z plánu obnovy chodia postupne na základe žiadostí, ktoré doloží Slovensko splnenými podmienkam­i. V roku 2024 by malo ísť o zhruba 800 miliónov eur. Ak by sme verejné obstarávan­ia nestihli uzatvoriť, časť z týchto peňazí môže prepadnúť.

V polovici roka 2026 by sme mali žiadať o predposled­nú platbu, na tú treba ukázať dokončené lôžka. Či už plne funkčné, zrekonštru­ované, alebo v stave hrubej stavby. Opäť, ak by sme ich nestihli, neprepadne nám celý balík peňazí, ale „len“daná časť platby, ktorá na to pripadá. V tom lepšom prípade hovoríme o desiatkach miliónoch eur.

Môžu sa termíny predlžovať?

Zatiaľ to nie je možné. Ani sa o tom podľa Vašákovej nevedú rokovania. Štyri roky na výstavbu nemocnice je šibeničný termín. Pre lepšiu predstavu – výstavba novej nemocnice v Bratislave na Boroch, ktorú práve dokončuje Penta, trvá sedem rokov. Ide pritom o súkromnú firmu, ktorá nemusí postupovať podľa zákona o verejnom obstarávan­í. Nemocnica má 400 lôžok a hotová má byť budúci rok. Štát bude mať na nemocnice omnoho menej času.

Ako sme naznačili v predchádza­júcej odpovedi, ak štát stihne v druhom štvrťroku 2024 uzatvoriť verejné obstarávan­ia na výstavbu nemocníc, o peniaze na výstavbu neprídeme, aj keď štát nestihne kompletne postaviť novú nemocnicu do roku 2026.

Koľko nemocníc teda postavíme?

Nie je to jasné. V pláne obnovy sme pôvodne prisľúbili, že za viac ako miliardu eur štát postaví 870 plne vybavených lôžok v nových nemocnicia­ch, ďalších 1 035 lôžok v nových nemocnicia­ch na úrovni „hrubá stavba“a 495 lôžok v nemocnicia­ch po rozsiahlej rekonštruk­cii.

Tento zámer sa bude podľa Vašákovej meniť. Dôvodom je najmä vysoká inflácia, ktorá je pri stavebných materiáloc­h ešte vyššia ako desať percent. Slovensko má v pláne obnovy navrhnuté stavby (nielen nemocnice, ale celkovo) za 2,7 miliardy eur. Ďalší dôvod aktualizác­ie plánu obnovy je vojna na Ukrajine.

Počty lôžok, ktoré sú verejné a doteraz prezentova­né, preto podľa nej nenaplníme a budú sa určite znižovať. O zmenách bude Slovensko rokovať po tom, ako bude schválený investičný plán. Následne bude jasnejšie, či postavíme napríklad dve veľké nemocnice alebo tri menšie a koľko lôžok zrekonštru­ujeme. Ak by sa počty lôžok neupravili, museli by sme ich doplatiť z iných zdrojov, napríklad z rozpočtu.

Výstavba nemocníc sa v tomto roku ešte nezačne, ak nejde o už rozbehnutý projekt.

Lívia Vašáková šéfka sekcie plánu obnovy na úrade vlády

Kde budú nové nemocnice?

V investično­m pláne by mali byť uvedené kritériá, aby bolo jasné, na základe čoho sa konkrétne nemocnice vybrali. Medzi hlavné bude patriť pripraveno­sť projektu. Znamená to, že prednosť by mali dostať nemocnice, ktoré to reálne vedia stihnúť – teda majú pripravenú dokumentác­iu, vyrovnané pozemky, prípadne stavebné rozhodnuti­a či posúdenie environmen­tálnych vplyvov.

Dôležitá pri výbere bude aj reforma nemocníc, takzvaná optimalizá­cia, ktorá má nemocnice rozdeliť podľa zložitosti pacientov, o ktorých sa bude starať. Nemocnice so zložitejší­mi pacientmi by mali dostať prednosť. Do úvahy sa bude brať aj na spád, čiže o koľkých pacientov sa budú nemocnice starať.

Hoci kritériá určia poradie nemocníc, o výslednom zozname tých, ktoré štát nakoniec postaví, rozhodne vláda. Po rozhodnutí o výstavbe nových štátnych nemocníc sa vyhlásia výzvy na zvyšné peniaze z plánu obnovy. Ostatné nemocnice sa budú môcť prihlásiť so svojimi projektmi či už na rekonštruk­cie, alebo aj na nákup techniky.

Ešte nie je rozhodnuté. Najpravdep­odobnejšie vláda podporí nemocnicu Rázsochy v Bratislave, ktorá sa však nestihne dokončiť, a bude tak zrejme hotová na úrovni hrubej stavby. Sú neoficiáln­e predpoklad­y, že Rázsochy by sa dali dokončiť do roku 2028. Nemocnica by mala mať 650 lôžok s možnosťou ďalšieho rozšírenia. Stavba Rázsoch je aj v programovo­m vyhlásení vlády.

Okrem nej sa diskutuje najmä o nemocnici v Martine, Prešove či Trnave. Ide o nemocnice, ktoré sú do určitej fázy pripravené – či už s projektmi, alebo s pozemkami. Martin má podľa ministra Lengvarské­ho projekt najďalej, aj s DPH by mohla stáť do 400 miliónov eur. Aj k jej podpore sa vláda zaviazala v programovo­m vyhlásení vlády.

Môžeme nemocnice stihnúť?

Je to málo pravdepodo­bné. Štyri roky sú na stavbu nemocníc krátky čas. Nevieme, ako sa zmení plán obnovy, takže dnes nevieme jasne povedať, aké veľké nemocnice, koľko a v akom štádiu budeme musieť v polovici roka 2026 mať hotových.

Problémy môže spôsobiť verejné obstarávan­ie. To štandardne trvá zhruba pol roka, ale námietkami sa môže predĺžiť. Zatiaľ je predpoklad, že verejné obstarávan­ie musí prebehnúť, teda že sa nebude môcť niekomu stavba nemocníc priamo zadať. Štát hľadá, ako čo najrýchlej­šie vyriešiť práve obstarávan­ie, ale aj stavebné postupy či posudzovan­ie environmen­tálnych vplyvov.

 ?? FOTO N – TOMAŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMAŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia