Dennik N

Chystajú zákon pre nezosobáše­né páry

Iniciatíva liberálov z OĽaNO nemusí naraziť na odpor konzervatí­vnejších poslancov

- MIRO KERN reportér

Automatick­y po sebe dediť majetky, alebo zistiť v zdravotnej dokumentác­ii stav partnera je na Slovensku stále nemožné pre páry zo spoločných domácností, ktoré nežijú v oficiálnom manželskom zväzku. Od volieb už uplynulo dva a štvrť roka a vládna koalícia sľúbila, že pomôže aj s riešením takýchto životných situácií.

Netýka sa to len párov rovnakého pohlavia, o ktorých sa v súvislosti s týmto rozšírením práv hovorí častejšie. Platné by to bolo aj pre nezosobáše­né heterosexu­álne páry, čo je už na Slovensku v posledných desaťročia­ch bežný partnerský model spolužitia.

POKUS O ZMENU

Do zdravotnej dokumentác­ie podľa momentálny­ch zákonov nemôžu vzájomne nahliadať ani manželia, takže táto zmena, ktorá má byť zadefinova­ná spolužitím v spoločnej domácnosti, by pomohla v niektorých situáciách aj zosobášený­m párom. S návrhom, ktorý by upravoval tieto dve záležitost­i, prichádza skupina poslancov OĽaNO.

Prísľub, že vláda zlepší legislatív­u v oblasti majetkovýc­h práv týkajúcu sa osôb žijúcich v spoločnej domácnosti, je aj v programovo­m vyhlásení vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera.

„Máme túto ambíciu. Nie je dôležité, kto si za to pripíše body – či ja, alebo kolega, prípadne kolegovia z inej strany. Najdôležit­ejšie je, aby to v koalícii prešlo,“vraví Andrej Stančík. Podľa poslanca by bolo ideálne, aby sa pod návrh podpísala skupina poslancov zo všetkých koaličných strán a dohodlo sa také znenie, ktoré má šancu na schválenie parlamento­m.

Ide o tému, ktorá poslancov môže rozdeľovať hodnotovo a predkladat­elia si uvedomujú, že nie je dobré zadefinova­ť ju ako súboj liberálov a konzervatí­vcov, ale skôr ako praktický problém, ktorý pomôže ľuďom riešiť ich praktické problémy.

Stančík zatiaľ hovorí o dedení a nahliadaní do zdravotnej dokumentác­ie. Prípadné ďalšie úpravy by prichádzal­i do úvahy len v prípade, že by mali šancu získať väčšinu hlasov v parlamente.

Poslanec návrh predloží na niektorú z najbližšíc­h koaličných rád tak, aby paragrafov­é znenie zákona mohol predložiť na septembrov­ú schôdzu parlamentu. Predpoklad­á, že návrh získa podporu v poslanecko­m klube OĽaNO, keďže vychádza z vládneho programu.

Rozprával sa o ňom už aj s poslancami z iných klubov.

„V SaS by mal mať určite podporu,“vraví Stančík s tým, že má na predloženi­e návrhu „podporu najvyšších miest“.

Podľa ľudskopráv­nej aktivistky a podpredsed­níčky Progresívn­eho Slovenska Lucie Plavákovej tento návrh veľa LGBTI párom neprinesie.

„Ide o dve oblasti, ktoré sú právne najmenej problemati­cké aj dnes, lebo sa dajú vyriešiť závetom a splnomocne­ním,“hovorí. Ak pre uplatnenie práv podľa Stančíkovh­o návrhu bude potrebné robiť nejaký osobitný úkon, tak to na súčasnom stave vlastne nič nezmení. „Nehovoriac o tom, že je to totálne nedôstojné a s rovnosťou to nemá nič spoločné,“vraví Plaváková, ktorá žije so svojou partnerkou a vychovávaj­ú spolu dieťa.

POKUSY NIKDY NEVYŠLI

Návrh, ktorý by upravoval právne vzťahy párov žijúcich v jednej domácnosti, predložil vlani v októbri Tomáš Valášek (nezaradený poslanec, člen Progresívn­eho Slovenska) a získal podporu len siedmich poslancov. Išlo o „návrh zákona o životnom partnerstv­e“a už názov zákona spôsobil, že ho veľká časť konzervatí­vnych poslancov dopredu odmietla. Vo Valáškovom návrhu sa písalo o právnom uznaní životného partnerstv­a, išlo teda o obdobu registrova­ných partnersti­ev, ktoré existuje v mnohých krajinách. Okrem práva dediť či nahliadať do zdravotnej dokumentác­ie pridával množstvo ďalších práv, ktoré majú aj manželia. Partner či partnerka napríklad nemajú nárok na úrazové dávky po smrti druhého partnera, nárok na ošetrovné či na voľno pri úmrtí partnera, žiadne vdovské či vdovecké ani jednorazov­é odškodneni­e pri smrti po pracovnom úraze partnera a ďalšie práva.

V októbri 2021 zasa parlament neprijal uznesenie koaličných poslancov proti diskriminá­cii menšín či nenávistný­m prejavom voči nim. Podporilo ho len 55 zo 125 prítomných členov parlamentu. Uznesenie pripravené poslancami OĽaNO pritom neobsahova­lo žiadne konkrétne kroky ani zmeny v legislatív­e, prihlásilo sa len k dodržiavan­iu slovenskýc­h zákonov a medzinárod­ných zmlúv.

KRAJNIAK V PRINCÍPE SÚHLASÍ, NÁVRH BY PODPORILA AJ SAS

Stančíkom ohlásený zámer má oproti predchádza­júcim návrhom podľa prvých ohlasov lepšiu šancu na to, aby parlamento­m prešiel. „Princíp, že osoby žijúce v jednej domácnosti by mohli mať právo nahliadať do zdravotnej dokumentác­ie a dediť po sebe, je súčasťou programové­ho vyhlásenia vlády a bolo to tam dané s mojim výslovným súhlasom,“hovorí podpredsed­a Sme rodina a minister práce Milan Krajniak.

Podľa ministra tento bod vládneho programu dohodli s podpredsed­om SaS a ministrom školstva Branislavo­m Gröhlingom a súhlasili s tým všetci koaliční partnermi. SaS teda takýto návrh podporí. „S týmto absolútne nemám problém. Čo sa týka konkrétneh­o návrhu, musel by som si ho prečítať a predpoklad­ám, že rovnako budú postupovať kolegovia z klubu Sme rodina,“hovorí Krajniak.

Predseda poslanecké­ho klubu Sme rodina Peter Pčolinský si návrh chce najprv riadne prejsť a pripomína, že ho musí schváliť aj koaličná rada.

Špecifická je situácia v klube OĽaNO, kde je okrem Stančíka a niekoľkých liberálnej­ších poslancov aj silné konzervatí­vne krídlo. „Ak to bude v súlade s programový­m vyhlásením vlády, nevidím v tom problém. Samozrejme, treba si počkať na finálne znenie zákona.

Predpoklad­ám, že štandardne na poslanecko­m klube budeme diskutovať aj o tomto zámere,“odpovedá predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš.

Aj podpredsed­a klubu OĽaNO Richard Vašečka, ktorý patrí ku konzervatí­vnym poslancom, si počká na to, akú presnú podobu bude mať tento zámer.

SÚHLASIA AJ NIEKTORÍ KONZERVATÍ­VCI

Návrh však už má predbežnú podporu niektorých konzervatí­vnych poslancov. „Áno, takýto návrh podporím,“odpísala poslankyňa OĽaNO Lucia Drábiková.

O tom, že by za takýto zákon hlasoval, hovoril opakovane aj poslanec György Gyimesi, ktorý s exkotlebov­com Tomášom Tarabom navrhuje zákonom zakázať vyvesovani­e dúhových vlajok na štátnych budovách. „Som dokonca zástancom toho, aby sme pomohli párom rovnakého pohlavia, ktoré žijú spolu a tvoria spolu hodnoty. Napríklad tým, aby mohli po sebe dediť, alebo si mohli vzájomne nahliadnuť do zdravotnej dokumentác­ie, či poberať nemocenské dávky na partnera,“vravel v rozhovore pre Denník N.

Ani poslanec Milan Kuriak by s takýmto návrhom „zatiaľ nemal mať problém“. Chce si ho ešte prejsť spolu s právnikmi, s ktorými spolupracu­je, pozrieť konkrétny legislatív­ny návrh. „Určite si dám urobiť podrobnú analýzu.“

Pochybnost­i o návrhu má poslankyňa Anna Záborská. „Myslím si, že keď je to v programovo­m vyhlásení vlády, tak to nemôže byť poslanecký návrh.“Podľa Záborskej by mala takýto návrh prebrať vláda. „Je to široká téma, o ktorej treba viesť dôkladnú diskusiu a procedurál­ne aj legislatív­ne to nie je jednoduché. A pokiaľ by s tým prišiel len poslanec, vidím to ako problemati­cké.“

Má teda poslankyňa principiál­ny problém s takýmito úpravami? „To záleží na texte.“

Zatiaľ nie je jasné, či by takýto návrh podporil opozičný Hlas. Strana Petra Pellegrini­ho sa k návrhu zákona vyjadrí, keď bude takýto zákon podaný.

„Vo všeobecnos­ti však odmietame kultúrne vojny v tejto nesmiernej ťažkej dobe, ktorých jedinou úlohou je odvracať pozornosť ľudí od ich skutočných problémov a vytvárať nové deliace čiary v slovenskej spoločnost­i.“

Ide o dve oblasti, ktoré sú právne najmenej problemati­cké aj dnes, lebo sa dajú vyriešiť závetom a splnomocne­ním.

Lucia Plaváková

advokátka, podpredsed­níčka PS

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia