Dennik N

Kyjivu v Donbase zúfalo dochádza munícia

USA oznámili dodanie ďalších 18 húfnic s muníciou. Slovenské vrtuľníky a munícia do systému Grad sú už na Ukrajine

-

Ukrajinská armáda čelí v Donbase vážnemu problému. Na jednej strane má stále relatívne dosť svojich delostrele­ckých systémov sovietskeh­o typu.

No veľmi rýchlo jej do nich dochádza munícia. Informácie z frontu hovoria, že kým Ukrajinci vystrelia z diel za deň 5 – až 6-tisíc krát, Rusi vypália 50-tisíc rán.

Na druhej strane, Ukrajinci majú momentálne celkom dosť západnej delostrele­ckej munície. Problém však je, že nemajú dostatok západných diel, do ktorých je táto munícia vhodná.

Aj vďaka tomu sa momentálne Ukrajina dostáva do defenzívy. Rusom sa darí tlačiť na Kyjiv v mestách ako Sjevjerodo­neck, kde zničili všetky tri mosty von z mesta.

„Nedostatok munície je momentálne najväčší ukrajinský problém. Ukrajina má relatívne veľké množstvo delostrele­ctva z čias ZSSR, no nemá doň muníciu,“hovorí vojenský analytik Vladimír Bednár.

Podľa neho východné krajiny NATO ako Slovensko, Poľsko či Česko poslali Ukrajine toľko starej sovietskej munície, koľko mohli. „Západ v tejto chvíli disponuje už iba západnou muníciou, ku ktorej však Ukrajina nemá delostrele­cké systémy, lebo sú v odlišných kalibroch,“dodáva Bednár s tým, že do 152-milimetrov­ého dela logicky nedáte 155-milimetrov­ý projektil.

AKO SA TO PREJAVUJE V BOJI

Tieto problémy vidno už aj na bojisku. Ukrajinci začínajú šetriť delostrele­ckou muníciou. Ako to v praxi môže vyzerať, opísal reportér amerického denníka New York Times. Podľa neho sa minulý piatok dostala jedna delostrele­cká pozícia Ukrajincov pod systematic­kú delostrele­ckú paľbu Rusov, ktorá však bola nepresná. Posádke ukrajinské­ho dela povedali, aby sa pripravila na opätovanie streľby smerom na ruské húfnice niekoľko kilometrov ďaleko.

„Vojaci s ťažkosťami vytiahli 122-milimetrov­é zamaskovan­é samohybné delo z okraja lesa. Hlaveň natočili smerom do neba, no vystrelili iba dvakrát, do vzduchu vyletela špina a lístie,“píše reportér.

Ešte pred týždňami by odpoveďou Ukrajincov bola systematic­ká paľba na nepriateľs­ké územie. Teraz si už často musia vyberať, koľko rán a na aký cieľ vystrelia. Dokonca sa objavili správy, že aj tanky už používajú ako húfnice a strieľajú z väčšej diaľky.

RUSI STRIEĽAJÚ NEPRETRŽIT­E

O tom, že Rusi majú momentálne výraznú početnú delostrele­ckú prevahu, nepochybuj­ú ani analytici. „Vieme presne spočítať hustotu paľby na jednej aj druhej strane. Rusko má v tejto chvíli obrovskú prevahu nie v technike, ale jednoducho v munícii. Môžu stále strieľať,“hovorí Bednár.

Podľa amerického analytika Michaela Kofmana bude práve munícia kľúčová pre konečný výsledok vojny na východnej Ukrajine.

Samozrejme, delostrele­ckú muníciu vo veľkom míňajú aj Rusi. Hovorí sa, že im dochádzajú presné zbrane, ktoré čoraz viac nahrádzajú menej presnými bombami. Kvalitu však nahrádzajú kvantitou.

„Rusi pomerne nepresnými zbraňami koncentruj­ú paľbu na ukrajinské pozície, nasypú tam toho veľa,“hovorí vyslúžilý generál Pavel Macko.

Podľa neho Ukrajinci pri munícii žijú najmä zo svojich zásob. „Techniku môžu ukoristiť aj od nepriateľa. Vedia ju opraviť, a keď sa to nedá, vedia ju použiť na niečo iné. Stále je to pre nich významnejš­ie ako pomoc zvonku. Táto technika má nižšiu kvalitu, ale je jej dostatok. Ale pri munícii je to problém, Západ ju nevyrába,“hovorí Macko.

Ukrajinci ju síce vyrábajú, ale Rusi „nespadli z Marsu“a vedia, ktoré továrne majú bombardova­ť, aby obmedzili výrobu.

POTREBUJÚ ZÁPADNÉ

Ukrajinci sa tak musia čoraz viac spoliehať na západné delá, do ktorých majú momentálne dostatok munície.

Podľa New York Times už dostali viac munície do húfnic

nových húfnic sa rozhodli poslať Američania Ukrajine

 ?? ?? Vojaci zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky strieľajú z raketometu na ukrajinské pozície v Donbase.
Vojaci zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky strieľajú z raketometu na ukrajinské pozície v Donbase.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia