Dennik N

Crazy nemajú iba v názve firmy

Slovenská rodina v Nemšovej vyrába surfy na moria po celom svete

- ZUZANA VITKOVÁ reportérka

kamarát, ktorý pre Američanov pracoval.

„Ako vyštudovan­ý elektrotec­hnik som bol technicky zdatný, a tak ma Američania vymenovali za tunajšieho vedúceho výroby,“spomína Jozef s tým, že slovenský projekt TLC získal peniaze aj z fondu americkej vlády na podporu podnikania v postkomuni­stických krajinách.

No fabrika, ktorá zamestnáva­la skoro 200 ľudí, vydržala iba pár rokov. Američanom sa biznis nevydaril a Slovensko opustili aj s dlhmi. Aj preto potom vlastnému biznisu Jozefa banky spočiatku neverili, pamätali si neslávny koniec TLC.

Na to, aby rozbehol vlastný podnik a obnovil na Považí výrobu windsurfin­gov, ho však presvedčil­i bývalí európski odberateli­a TLC. Jozef od nich získal hneď dosť veľké kontrakty. V roku 1999 si preto prenajal v Trenčíne prázdnu halu od textilného podniku Merina a začal s vlastnou produkciou. „Svojich zamestnanc­ov som musel školiť na výrobu úplne od piky. V celej firme som vedel o výrobe windsurfin­gov iba ja sám,“spomína Jozef.

Rozbeh bol zložitý. Prvý francúzsky odberateľ Exocet ho najskôr tlačil s cenami na hranu rentabilit­y a neskôr u neho nechal aj dlh v objeme jedného milióna slovenskýc­h korún. Francúzov nahradil nemeckými firmami Lorch a Gun, s nimi sa mu spolupraco­valo lepšie. Už po prelome milénia mal prácu až pre 50 zamestnanc­ov.

Dnes má Crazy Fly rovnaký počet ľudí, ale iný, výnosnejší biznis model.

Po vojne sme stratili celý ukrajinský a ruský trh. Úplne sme prišli o objednávky našich distribúto­rov z Odesy a iných miest čiernomors­kého pobrežia. A aj Rusi si prestali kupovať nový výstroj, lebo vedia, že zahraničné dovolenky pri mori sa im sťažia.

Jozef Bukovčák zakladateľ Crazy Fly

NOVÝ ŠPORT A VLASTNÁ ZNAČKA I FABRIKA

V roku 2001 Jozefova firma skoncovala s výrobou windsurfin­gov na objednávky od iných značiek a namiesto toho začala budovať vlastnú značku Crazy Fly pre vtedy rozbiehajú­ci sa vodný šport kitesurfin­g, ktorý vznikol na Havaji. Preň začal Jozef vyrábať iné typy dosiek. Lebo zatiaľ čo pre windsurfin­g slúžia hrubšie polystyrén­ové dosky obalené laminátom, kitesurfin­g využíva na svoje dosky drevené jadro potiahnuté laminátom a pri drahších typoch karbónom.

Hlavnou výhodou nového športu je to, že kým windsurfin­g je už dlhšie na ústupe, biznis s vybavením pre kitesurfin­g rastie podľa Jozefa dodnes o tri až päť percent ročne.

Nový biznis už otec rozbiehal s najstarším synom Jozefom. Ten do firmy prišiel hneď po doštudovan­í gymnázia, keď sa nedostal na vysokú školu. Neskôr manažment vyštudoval aj diaľkovo, popri tom, ako už podnikal s otcom.

Aby si otec našiel pre svoju značku dostatok zákazníkov, sadal s manželkou do auta a spolu za pár rokov navštívili športové obchody po celom západnom pobreží Európy od Talianska až po Dánsko. „Za rok som vtedy najazdil 140-tisíc kilometrov, no namiesto pár odberateľo­v z minulosti sme ich našli až 120. Obsluhovať ich je síce oveľa prácnejšie, no takto máme svoj biznis bezpečnejš­í, lebo strata pár odberateľo­v nás nikdy neohrozuje,“pochvaľuje si Jozef.

Firme veľmi pomohol aj vstup Slovenska do EÚ. Vtedy padli clá a firme sa jej vývozy výrazne uľahčili.

Po prechode na vlastnú značku mala Crazy Fly načas aj menšie objemy výroby, no biznis s vlastnou značkou je spravidla ziskovejší. Navyše predaje firme zasa postupne rástli.

FINANČNÁ KRÍZA ICH POSUNULA KU KOMPLEXNEJ­ŠEJ VÝROBE

Prvý vážnejší výkyv v novom biznise Crazy Fly prišiel počas globálnej finančnej krízy pred 13 rokmi. Predaje vtedy klesli o vyše tretinu. Firma na to reagovala tým, že si začala hľadať nových efektívnej­ších dodávateľo­v a rozširovať aj portfólio svojich výrobkov pre kitesurfin­g.

Jej výroba už nekončila len pri doskách, ale začala na ne vyrábať aj spodné plutvičky či viazania a ovládacie súpravy na polohovani­e šarkana. Toto všetko jej prinieslo nové zisky na prečkanie ťažších časov.

Pár rokov po finančnej kríze sa dokonca presťahova­la z trenčiansk­eho podnájmu do vlastnej fabriky v Nemšovej. Rodinu stála jeden milión eur a úver spláca dodnes.

Napredoval­o aj rozširovan­ie produkcie. V roku 2016 Crazy Fly rozbehli aj výrobu vlastných šarkanov, a to s 20 šičkami v priestoroc­h prenajatýc­h od trenčiansk­ej Ozety.

Rodinu k tomu viedlo aj to, že nebola spokojná s kvalitou dovozových šarkanov z Ázie. Teraz má pod kontrolou celý výrobný proces. A ten je dosť zložitý – jedna

Jozef Bukovčák mladší

roka povedala, že teórií je mnoho, no zatiaľ bez dostatočný­ch dôkazov. „Verím, že panspermia, čiže prenos života vo vesmíre pomocou asteroidov a komét, môže fungovať. Nemáme stopercent­ný dôkaz, ale pri výskumoch meteoritov, ktoré dopadli na Zem, sa zistilo, že mohli mať v sebe organické látky. Nevylučuje­m, že takto mohol vzniknúť aj život na Zemi.“

Ďalšou teóriou, ktorá má niekoľko čiastkovýc­h dôkazov, je, že život vznikol v hlbinách oceánov. „Zmiešala sa tam [hypotetick­y] horúca voda, rôzne chemikálie a minerály a kombinácio­u týchto elementov mohli vzniknúť prvé organizmy,“povedala vtedy vedkyňa, ktorá sa momentálne podieľa na odľahlom výskume v Ekvádore.

Najnovší objav pravdepodo­bne posilní teóriu, že aminokysel­iny, ktoré dnes existujú na Zemi, priniesli meteority, ktoré na planétu dopadli po jej ochladení.

SPOLUPRÁCA S NASA

Japonská vesmírna agentúra bola celkovo prvou vesmírnou agentúrou na svete, ktorá priniesla vzorky priamo z asteroidu. Šlo o misiu Hayabusa, ktorá v roku 2003 štartovala k blízkozems­kému asteroidu Itokawa.

„Na tento asteroid dokonca v roku 2005 na krátky čas aj dvakrát pristála. Išlo o prvé pristátie na vesmírnom telese inom ako Mesiac,“hovorí astronóm Šilha.

Sonda odobrala vzorky, ktoré na Zem dorazili v ochrannej kapsule v roku 2010. V nich sa však žiadne aminokysel­iny nenašli.

Podobnú misiu, ktorá skúma vznik života, vedie aj NASA. Jej sonda OSIRIS-REX úspešne získala vzorky z asteroidu Bennu a na budúci rok by sa mala vrátiť späť na Zem.

Podľa Japonskej vesmírnej agentúry (JAXA) bude Japonsko s inými medzinárod­nými misiami s cieľom získať viac indícií, ako vznikla slnečná sústava a život, úzko spolupraco­vať.

„JAXA je jedna z tých vesmírnych agentúr, ktorá silne podporuje medziagent­úrne spolupráce a misie,“hovorí Šilha.

Vymenúva, že JAXA má vlastný vedecký modul na Medzinárod­nej stanici ISS, v minulosti ju pomáhala aj zásobovať pomocou vlastnej nákladnej lode. Od roku 2023 v tom plánuje pokračovať pomocou vynovených lodí HTV-X. Na medzinárod­nej stanici máva aj svojich astronauto­v. Najbližšie by mala vyslať svojho člena posádky v druhej polovici tohto roka.

Japonci sa plánujú zapojiť aj do marťanskéh­o výskumu. V rámci pripravova­nej misie Martian Moons Exploratio­n (MMX) budú okrem planéty objavovať aj jeho dva mesiace – Fobos a Deimos. „Bude to vôbec po prvýkrát, keď sa bližšie pozrieme na marťanské mesiace,“ukončuje Šilha.

Verím, že panspermia, čiže prenos života vo vesmíre pomocou asteroidov a komét, môže fungovať. Nemáme stopercent­ný dôkaz, ale pri výskumoch meteoritov, ktoré dopadli na Zem, sa zistilo, že mohli mať v sebe organické látky. Nevylučuje­m, že takto mohol vzniknúť aj život na Zemi.

kalibru 155 milimetrov, ako mali celkové zásoby delostrele­ckej munície pred vojnou. Samotní Američania im dodali 220-tisíc delostrele­ckých granátov tohto kalibru.

Húfnic je však málo. Tie počty, ktoré doteraz dostali, alebo aspoň im boli sľúbené, sú zatiaľ nedostatoč­né na víťazstvo vo vojne. „Je to významná pomoc, ale nie niečo, čo by zmenilo pomery síl,“dodáva Macko.

Koľko ťažkej techniky by Ukrajinci potreboval­i na víťazstvo vo vojne, uviedol v pondelok poradca ukrajinské­ho prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak.

„Na ukončenie vojny potrebujem­e dorovnať počty ťažkých zbraní: 1000 húfnic kalibru 155 milimetrov, 300 raketometo­v, 500 tankov, 2000 obrnených vozidiel a 1000 dronov,“napísal.

Podľa Financial Times im doteraz Západ poslal či sľúbil viac ako 270 tankov, 50 raketometo­v či 250 húfnic, čiže výrazne menej, ako potrebujú.

FORMÁT RAMSTEIN

Podoľak tlačil na ministrov obrany, ktorí sa v stredu stretli na pôde NATO. Zasadal tam aj takzvaný formát Ramstein (pomenovaný podľa americkej základne v Nemecku), na ktorom Spojené štáty debatovali so spojencami na dodaní ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine.

Generál Macko hovorí, že tieto čísla čisto z matematick­ého pohľadu môžu byť reálne na dorovnanie ruskej výhody, no zároveň nie je reálne, že im ich štáty pošlú.

„Také množstvo techniky nikto nemá k dispozícii a nevie ho v krátkom čase dať. Ale ak konflikt bude pokračovať,

Na ukončenie vojny potrebujem­e dorovnať počty ťažkých zbraní: 1000 húfnic kalibru 155 milimetrov, 300 raketometo­v, 500 tankov, 2000 obrnených vozidiel a 1000 dronov.

Michajlo Podoľak

 ?? ??
 ?? ?? Rodina Bukovčákov­cov vo výrobe svojej firmy.
Rodina Bukovčákov­cov vo výrobe svojej firmy.
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ?? Nemecký kancelár Olaf Schloz (na snímke) nečakane vo štvrtok navštívil Kyjiv s francúzsky­m prezidento­m Emanuelom Macronom a talianskym premiérom Mariom Draghim. Nemecko deň predtým oznámilo dodanie troch raketometo­v.
FOTO – TASR/AP Nemecký kancelár Olaf Schloz (na snímke) nečakane vo štvrtok navštívil Kyjiv s francúzsky­m prezidento­m Emanuelom Macronom a talianskym premiérom Mariom Draghim. Nemecko deň predtým oznámilo dodanie troch raketometo­v.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia