Dennik N

Priletel k nám život na meteorite?

- Poradca Zelenského TOMÁŠ VASILKO reportér

Ak by ste chceli poskladať akýkoľvek živý organizmus, potreboval­i by ste vodu a aminokysel­iny. Dvadsať takýchto aminokysel­ín našli vedci vo vzorkách z asteroidu s názvom Ryugu. Priniesla ich japonská sonda Hayabusa2 v rámci misie Japonskej agentúry pre výskum vesmíru, ktorá o objave tento týždeň informoval­a.

Aminokysel­iny sú jedny z prvých organickýc­h molekúl, ktoré sa na Zemi objavili. Najnovšie zistenia pravdepodo­bne podporia teóriu, že tie, z ktorých sa vyvinul dnešný život, pochádzajú z vesmíru.

VESMÍRNA ODYSEA

Príbeh výskumu trvá už niekoľko rokov. „K asteroidu letela sonda Hayabusa2 od decembra 2017 do júna 2018, pričom Zem využila gravitačný prak, keďže pri tesnom prelete okolo Zeme získala potrebné zrýchlenie k dokončeniu letu. Pri asteroide strávila sonda zhruba 1,4 roka a cesta späť so vzorkami asteroidu trvala 13 mesiacov,“vysvetľuje astronóm Jiří Šilha z Fakulty matematiky, fyziky a informatik­y UK.

Z asteroidu vzdialenéh­o 300 miliónov kilometrov od Zeme sa sonda vrátila koncom roka 2020. So sebou priniesla približne 5,4 gramu vzoriek z podpovrchu nebeského telesa. Išlo o vzorky, ktoré neboli vystavené slnečnému žiareniu ani kozmickým lúčom.

Týchto pár gramov patrí podľa portálu space.com k tým najnedotkn­utejším kusom našej slnečnej sústavy, aké sme mali kedy k dispozícii.

„Materiál z Ryugu je najprimití­vnejším materiálom v slnečnej sústave, aký sme kedy študovali,“povedal vedúci chemického analytické­ho tímu misie Hisayoshi Yurimoto na tohtoročne­j Konferenci­i o lunárnej a planetárne­j vede v Texase.

Analýzu vedci robili tak, aby pri nej vzorky nevystavil­i pozemskému vzduchu, ktorý by ich mohol kontaminov­ať.

VZDUCHOM NEPOŠKVRNE­NÉ VZORKY

Asteroidy, akým je aj Ryugu, vedci často volajú aj „fosíliami“vesmíru. Obsahujú materiál z doby pred 4,6 miliardami rokov, keď vznikla slnečná sústava. Na Zemi veľa takýchto prvkov chýba, pretože neprežili jej roztavené štádium.

Čiastkové dôkazy o tom, že na asteroidoc­h sa môžu aminokysel­iny nachádzať, mali vedci z meteoritov, ktoré dopadli na Zem, už dávnejšie. Nevedeli však vylúčiť, že molekuly nepochádza­jú zo Zeme a na meteorit sa nedostali až po páde.

Teraz však skúmali vzorky priamo z nebeského telesa, ktoré sa nachádza na obežnej dráhe medzi Zemou a Marsom.

Ako píše japonská agentúra Kjódó, už v predbežnej analýze prachu našli vedci zložky organickýc­h látok, uhlík a dusík. To zvýšilo očakávania a pravdepodo­bnosť, že budú obsahovať aj aminokysel­iny.

Po čo najkomplex­nejšej analýze oznámili vedci ešte v júni 2021, že vzorky rozpošlú na komplexnú analýzu inštitúciá­m po celom svete. Medzi nimi bola aj americká NASA.

KOLAGÉN AJ UMAMI

Proteíny, ktoré sa nachádzajú v ľudskom tele, tvorí dvadsať druhov aminokysel­ín. Ako píše portál Asahi, vedci z nich vo vzorkách objavili izoleucín a valín. Tie patria k takzvaným esenciálny­m aminokysel­inám, ktoré si telo nedokáže vyrobiť samo. Asahi píše, že vzorky obsahujú aj ďalšie aminokysel­iny. Napríklad glycín, ktorý je zložkou kolagénu, či kyselinu glutámovú, ktorá je zložkou arómy umami.

Vedci predpoklad­ajú, že tieto aminokysel­iny boli na Zemi pred 4,6 miliardami rokov, čiže tesne po jej vzniku, hojne zastúpené. No neprežili roztavené štádium planéty, keď bola pokrytá magmou. Nevedia sa však zhodnúť, respektíve nájsť presvedčiv­é dôkazy na to, ako je možné, že sa aminokysel­iny objavili na Zemi neskôr. A spolu s nimi aj život, ako ho poznáme.

PANSPERMIA

Dve hlavné hypotézy sa prú o tom, či pozemský život vznikol priamo na Zemi, alebo prišiel z vesmíru s meteorický­m dažďom a etabloval sa tu.

Astrobiolo­gička Michaela Musilová v rozhovore z minulého

Michaela Musilová astrobiolo­gička

tak v konečnom dôsledku sa to týmito počtami môže skončiť,“povedal.

Český vojenský analytik Jan Ludvík na Twitteri napísal, že 300 raketometo­v, ktoré žiada Ukrajina, nemá na skladoch ani Francúzsko, Nemecko a Británia dohromady.

„V Európe nemáme plné sklady, z ktorých by sme brali a posielali na Ukrajinu. Posielame im, čo nám môže chýbať (a niekedy možno aj z toho, čo by nám chýbať nemalo, ako napríklad mobilizačn­é zásoby). Ale celkovo vzaté proste nie je odkiaľ brať,“napísal na Twitteri.

Ludvík kritizuje aj to, že Západ posiela veľa druhov delostrele­ckých systémov v malých počtoch (slovenské húfnice Zuzana, poľské húfnice Krab, francúzske húfnice Caesar, americké M777 a iné), čo pre Ukrajincov vytvára „logistické peklo“.

„Podpora Ukrajine niekedy vyzerá, akoby sme im chceli pomôcť postaviť nové múzeum vojenskej techniky. Z každého typu vyrobeného na Západe dostanú pár kusov,“píše s tým, že viac by im pomohlo veľa kusov menšieho počtu typov týchto zbraní.

„Je to problém, ale je to realita, ktorú Ukrajinci majú,“myslí si Macko. Dodáva, že ani výcvik Ukrajincov na západné zbrane by nemusel trvať dlho. „Ak sú delostrelc­i dobre vycvičení, tak pri ťahaných húfniciach je to otázka jedného až dvoch dní. Je to ako keď jazdíte na aute a presadnete do minivanu,“hovorí.

NAKOĽKO ZVÝŠIA DODÁVKY

Teraz je otázkou, nakoľko ešte zvýšia dodávky ťažkých zbraní (z mnohých štátov ako Nemecko prichádzaj­ú na Ukrajinu len pomaly) západné krajiny. Ukrajinci hovoria, že zatiaľ dostali len 10 percent toho, čo žiadali. Vravia, že denne zomiera v Donbase do 200 ukrajinský­ch vojakov. Týmito informácia­mi sa zrejme snažia tlačiť na spojencov, aby im pomohli.

V stredu večer americký minister obrany Lloyd Austin oznámil, že na Ukrajinu dodajú ďalších 18 húfnic M777, 36-tisíc kusov munície do nich, dva pobrežné obranné systémy Harpoon a ďalšie veci. Nemecko sľúbilo poslať tri raketomety MLRS a muníciu do nich.

Slovenský minister obrany Jaroslav Naď na Facebooku oznámil, že Slovensko darovalo Ukrajine 4 vrtuľníky Mi-17 a jeden vrtuľník Mi-2 a muníciu do sovietskyc­h raketometo­v Grad. Schválila to predtým vláda, tieto zbrane sú podľa Naďa už na Ukrajine.

Je to stále výrazne menej, ako žiadal Podoljak na dorovnanie síl Ruska. Ukrajinske­j snahe brániť sa však pomôžu aj nižšie počty zbraní. Na rozdiel od Rusov im nechýbajú ľudia ani morálka, ktorá však pri takomto druhu bojov podľa Macka takisto môže časom klesať.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia