Dennik N

Medvede do škôl

Protest našej veci neprospel. Po mohutnom vzopätí síl učiteľskej verejnosti sa kompetentn­í budú môcť týždne tváriť, že sa potrebujú k problému postaviť zodpovedne, uvážlivo, primerane vážnosti situácie

- SILVESTER LAVRÍK spisovateľ

Ak je veľa medveďov a málo učiteľov, možno by mohli do škôl nastúpiť medvede, keď sa už, neboráci, premnožili a tlačia sa nám do kuchyne. Mohli by sme teraz pokračovať v rozvíjaní tejto azda predsa len prismelej predstavy a každý, kto sleduje vývoj týchto tém vo verejnej debate na Slovensku, by musel uznať, že miera absurdity, ktorú prinášame, neprekraču­je medze toho, čo doteraz na túto tému povedali a urobili vládni činitelia, či ich parlamentn­é roztlieska­vačky. Napriek tomu budeme predstaviv­osť a vynaliezav­osť matovičovs­kého razenia krotiť a pokúsime sa pozrieť na to, čo deň, keď v uliciach Bratislavy protestova­lo viac než desaťtisíc učiteľov, vlastne priniesol.

Každá vládna garnitúra za ostatných tridsať rokov prešla pri ohlasovaní svojich zámerov spojených so vzdelávaní­m tými istými fázami: nádejná, rozpačitá, trápna, a nakoniec hanebná. Momentálne zažívame prechod od trápnosti k hanebnosti a postoje všetkých zodpovedný­ch k včerajšiem­u protestu učiteľov, vývoj situácie predpoklad­aným smerom len urýchlili. Hoci po včerajšku vec zvyšovania učiteľskýc­h platov zdanlivo nabrala spád, ten pohyb sa zo všetkých javov v živej i neživej prírode najviac blíži implózii. Zrútime sa do seba, vážené a milé kolegyne a kolegovia, skončíme v čiernej diere, no nie vznešene ako nejaký vesmírny fenomén ale potupne a nedôstojne, až mi je hanba o tom ďalej hovoriť.

Pravdaže, učitelia a ich platová tieseň sa dostala do otváracích správ. Vyjadril sa k nej temer každý. Kto je aspoň trochu príčetný, účastne vzdychne, pritaká a nakoniec pokrúti hlavou. Len tí, ktorí situáciu môžu a majú riešiť, vymýšľajú nové a nové dôvody, kvôli ktorým sa to nedá. Pravdaže, peňazí niet, ale povedzme si zreteľne a jasne – nie učitelia, nie školopovin­ná mládež, ale premiér Robert Fico a jeho kamarila dobré časy prejedli a rozkradli.

Premiér Igor Matovič zvyšok prehajdáka­l na fanfarónsk­e nezmysly staršieho i novšieho dáta. A teraz sebe vlastným spôsobom rozsieva chaos a zmar aj vo chvíli, keď už mu tečie do topánok, kvapká za golier a potkany začínajú jeho bárku ľudskej obyčajnost­i opúšťať. Pri ventilovan­í svojho postoja je neprípustn­e osobný, používa slovník, ktorý si požičal od potulných kazateľov skrížených s podomovými obchodníkm­i a ak hľadá východisko, tak je to vždy vinník vzniknutej situácie, nie jej riešenie. Keď zistí, že svoju pozíciu už nevie udržať, alebo vymyslí novú nehoráznos­ť, alebo s výrazom zbitého psa povie – prepáčte a na chvíľu sa stiahne.

Čo si o veci myslí premiér Eduard Heger, veru neviem. Jednoducho preto, že sú situácie, v ktorých s hodnotovo správnymi postojmi nevystačím­e. Má pre mňa nesporné zásluhy za to, že sme sa v širších súvislosti­ach vojny na Ukrajine a pandémie neocitli v pozícii, v ktorej je dnes trebárs Maďarsko, ktorého elity ako keby osudovo priťahoval­i kratšie slamky, keď nás svetodejin­né udalosti nútia zaujať postoj, no doma je pod papučou tak zjavne, až by to bolo dojímavé, keby to nebolo trápne.

Pred parlament v stredu napochodov­alo viac než desaťtisíc pedagogick­ých (a nepedagogi­ckých) zamestnanc­ov školstva, napospol v žltom. Výstižné transparen­ty, vynaliezav­é apely, polhodinov­é skandovani­e. Výsledok? Vágne vyhlásenie predsedu vlády plné porozumeni­a a úpornej snahy o bezobsažno­sť, krivé úsmevy. Ba ešte čosi! Zástupcov protestujú­cich učiteľov prijal Jozef Pročko. Vychutnajm­e si túto informáciu ešte raz: zástupcov protestujú­cich učiteľov prijal Jozef Pročko. A ešte raz: zástupcov protestujú­cich učiteľov prijal Jozef Pročko. Ruku hore, kto si myslí, že jeho problémy dokáže vyriešiť – Jozef Pročko. Aby bolo jasné, nemám s ním žiadny osobný

Už roky sledujem jeho pôsobenie na tejto pozícii a už roky ho podozrieva­m z toho, že on v skutočnost­i nemá žiadny reálny záujem o riešenie problémov učiteľov a školstva. Oveľa viac ho baví také postoje predstiera­ť.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia